Papildomų disko skaidinių (particijų) kūrimas OS X

Priklausomai nuo to kokias aplikacijas ar diskus naudojate bei kaip organizuojate savo failus, kai kuriems vartotojams yra paranku naudoti daugiau nei vieną disko skaidinį (particiją).

Dėl Apple atliktų „Disk Utility“ aplikacijos pakeitimų, žemiau pateikta informacija netinka Mac kompiuteriams su įdiegta OS X El Capitan ar naujesne OS X versija.
Nors OS X El Capitan esančios „Disk Utility“ aplikacijos pagalba ir galima kurti ar naikinti diskų skirsnius (particijas) - vartotojo sąsajos elementai skirti diskų skaidymo valdymui stipriai pasikeitė.

Papildomą skirsnį patogu turėti tiems kas nori atskirti tam tikrus failus nuo sistemos, turėti galimybę kompiuterį naudoti su keliomis skirtingomis operacinėmis sistemomis arba šių galimybių kombinaciją, optimaliau paskirstyti kompiuterio disko resursus ir taip neleisti sistemai su laiku lėtėti. Taip pat jei kompiuteryje įdiegtas ne SSD tipo diskas ir naudojate Adobe Photoshop reikėtų, optimaliam aplikacijos darbo našumui reikėtų kompiuteryje turėti specialių scratch disko skaidinį sukurtą greičiausioje disko vietoje. Papildomi disko skaidiniai, teisingai juos išnaudojant, taip pat suteikia galimybę patogiau laikytis kompiuterio disko „sanitarijos normų“ ir eilę kitų patogumų.

Vienas iš daugelio skaidinių naudojimo pavyzdžių

Kaip pavyzdį paminėsiu vieną naudingesnių ir dažniau pasitaikančių kelių disko skaidinių panaudojimų. Be to, kad kelių disko skirsnių naudojimas suteikia galimybę kompiuterį naudoti su keliomis operacinėmis sistemomis, efektyviai paskirstant resursus esančius kietajame diske galima naudojimąsi kompiuteriu padaryti našesniu bei patogesniu prižiūrėti.

Kietasis kompiuterinis diskas turi greitesnes ir „lėtesnes vietas“ ir daugelis ilgiau naudojantys kompiuterius su HDD tipo diskais, greičiausiai, pastebėjo, kad su laiku kompiuteris pradeda labiau „stabdyti“ nors jokių radikalių pakeitimų jame nebuvo atlikta. Taip nutinka todėl, kad pildantis kompiuterio diskui naudojamos vis lėtesnės jo vietos.

Kompiuteryje yra daug failų užimančių daug vietos, tačiau esančių labiau archyviniais duomenimis nei dažnai naudojamais. Tokie, daug brangios vietos greitesnėse disko dalyse užimantys failai, gali būti nuotraukų ar video failų archyvai, iTunes muzikos ir aplikacijų bibliotekos, Downloads aplankas, kuriame neretai laikomi dideli tačiau nesvarbūs failai ar net dokumentams saugoti skirti aplankai ar juose esantys failai. Tokie failai kompiuteryje, dažnai, be didesnių pateisinamų priežasčių užsibūnantys ilgiau nei reikėtų ir reziduoja greitesnėse disko vietose, taip neleisdami tų optimaliau išnaudoti disko greičio sisteminiams ar kitiems failams nuo kurių priklauso kompiuterio darbo našumas.

Sukūrus papildomą disko skaidinį, galima jį perkelti iTunes bibliotekas, nuotraukų ir video archyvus, atsisiunčiamų failų Downloads aplanką ar net dokumentus, kuriuos atidaryti galima iš lėtesnės disko vietos be kokio nors esminių ir juntamo kompiuterio našumo sumažėjimo. O norint, kad tas perkėlimas minimaliai paveiktų OS X naudojamą failų talpinimo tvarką, galima naudoti Terminal’o ls komandą specialioms nuorodoms sukurti ir tokiu būdu saugodami failus senose įprastose vietose, tarkim Downloads aplanke iš tiesų, visiškai to nepastebėdami, juos saugosite Downloads aplanke esančiame kitame disko skaidinyje.

Disko skaidymas

Disko skaidymas yra nesudėtinga procedūra, tačiau daromi gana dideli pakeitimai diske, kur saugomi duomenys todėl prieš pradėdami skaidyti diską įsitikinkite, kad turite naujausių duomenų atsargines kopijas.

  1. Atidaryte OS X Disk Utility aplikaciją (rasite /Applications/Utilities) arba pasinaudokite Spotlight.
  2. Disk Utility aplikacijos lango kairėje pusėje pažymėkite diską, kuriame norite sukurti papildomą skaidinį (particiją).
  3. Paspauskite ant Partition mygtuko esančio dešinėje aplikacijos lango pusėje. (jei nematote Partition mygtuko - kairėje lango pusėje pažymėjote neteisingą disko dalį).
  4. Jei niekada šiame diske nesate nieko keitą, greičiausiai pamatysite vieną skaidinį. Paimkite už apatinio dešinio skaidinio kampo ir patepkite į viršų tiek, kiek vietos norite palikti diskui su dabar įdiegta sistema. Alternatyviai galite nurodyti skaidinio dydį įrašydami GB kiekį prie Size: (spalvita skaidinio dalis rodo kiek vietos šiuo metu diske/skaidinyje užima duomenys).
    Naujo disko skaidinio (particijos) kūrimas OS X. Animuotame paveikliuke jau yra 2 skaidiniai: scratch ir Macintosh HD.
    Animuotame paveikliuke jau yra 2 skaidiniai: „scratch“ ir „Macintosh HD“.
  5. Paspauskite + esantį po skaidinių grafinio atvaizdavimo lauku taip pridėdami naują skaidinį.
  6. Lauke Name: įrašykite skaidinio pavadinimą ir įsitikinkite, kad skaidinio formatas yra toks, kokio jums reikia.
  7. Paspauskite ant mygtuko Apply
  8. Kai Disk Utility baigs tvarkyti disko informaciją - galite pradėti naudoti naujai sukurtą disko skaidinį.

Apie Apple Fusion disko skaidymą skaitykite straipnyje: „particijos Apple Fusion diske“.

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų