Neatsargūs pertempimai OS X Finder

Jei per klaidą OS X Finder pertempėte failą ar aplanką ne ten kur norėjote - yra keli būdai šiai klaidai ištaisyti be jų „tempimo“ atgal.

Kaip ir dauguma grafinę vartotojo sąsają turinčių operacinių sistemų suteikiančių prieigą prie failų sistemos, OS X leidžia Finder pagalba organizuoti failus. Galima kurti naujus aplankus ir į juos kopijuoti ar perkelti failus tiek naudojant klaviatūrą tiek ir dažniau šiam tikslui naudojamą - pelę.

Failų ar aplankų kopijavimas ar perkėlimas į naują vietą juos pertempiant yra intuityvus veiksmas, tačiau priklausomai nuo naudojamo valdymo įrenginio gali sukelti problemų. Pavyzdžiui, jei naudojate Apple trackpad’ą - galite paspausti ant failo/aplanko ir pertempti jį į naują vietą, tačiau jei pirštai netyčia slystelėjo trackpad’o paviršiumi (brangioji/brangusis užšoko ant jums kelių kaip tik šio veiksmo atlikimo metu) kopijuojamas failas/aplankas, gali „nutūpti“ ne visai ten kur jūs planavote. Taip pat gali būti situacijų kai pradėjote tempimo procesą ir staiga supratote, kad tempiate ne tą ir/ar ne ten.

Tempimo veiksmo atšaukimas

Jei pradėjote tempti failus ir staiga supratote, kad reikia pakeisti piršto poziciją ant trackpad’o ar staiga „baigėsi stalas“, o gal ne tuos failus tempiate - atšaukti veiksmą galite paspaudę esc klavišą klaviatūroje kol neatleidote piršto nuo pelės ar jo nepakėlėte nuo trackpad’o.

Kopijavimo proceso atšaukimas

Jei supratote, kad kopijuojate ne tą ir ne ten, o sistema jau pradėjo skaičiuoti failų, kuriuos turės nukopijuoti skaičių - paspauskite mygtuką x failų kopijavimo lange. OS X failų vieno pažymėjimo ir kopijavimas procesas veikia „viskas arba nieko“ principu todėl nuspaudus mažą x failų kopijavimo lange, net jei kai kurie failai jau ir buvo nukopijuoti jie bus grąžinti į savo ankstesnę vietą, o pats kopijavimo procesas nutrauktas. Nors tai yra greitas būdas nutraukti failų kopijavimo procesą, tačiau ar spėsite tai padaryti priklauso nuo to kiek ir kokio dydžio failų kopijuojate, bei disko ar sąsajos greičio. Jei perkeliate failus (move) į kitą vietą tame pačiame diske - perkėlimas gali būti įvykdytas akimirksniu, net ir perkeliant didelius duomenų kiekius.

Failų/aplankų grąžinimas į ankstesnę vietą

Jei supratote, kad suklydote po to kai failai ar aplankai jau nukopijuoti (pvz. sudrebėjo ranka ir failus perkėlėte net nežinote kur) - pasinaudoję Finder klavišų kombinacija Cmd ⌘-Z (universali veiksmų atšaukimo „undo“ komanda) galite grąžinti vieno ar kelių failų kopijavimo proceso failus atgal. Jei klavišų kombinacijų nenaudojate ir ją atsiminti jums per daug sudėtingas dalykas, tokiu atveju tokį patį rezultatą galite pasiekti pasinaudoję Finder meniu esančia Edit > Undo komanda. Priklausomai nuo to ką ir kure keliate, tam tikrais atvejais, „undo“ gali būti neaktyvuota.

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų