Naujas „Control Center“ ir jo galimybės iOS 11

Naujoje „iOS 11“ atsiras galimybė savo reikmėms geriau pritaikyti „Apple“ mobilių įrenginių kontrolės centrą (Control Center).

Daugelis besidominčių, „Apple“ įrenginiais ir sekančių kompanijos naujienas greičiausiai jau girdėjo apie „iOS 11“ atsirasiančią galimybę savo poreikiams geriau pritaikyti, žemiau keturių eilučių esančią „Control Center“ dalį.

„iOS 11“ kontrolės centras vėl tapo vienos lango reiškiniu ir naujojoje „iOS“ versijoje pirštu perbraukus nuo įrenginio ekrano apačios į viršų, jis užima visą ekraną, foną po juo paversdamas neryškiu. Jame yra numatyta ir turinio perslinkimo (scroll) galimybė. Tačiau labiausiai įdomi yra ta kontrolės centro dalis, kurią naudotojai gali modifikuoti.

iOS 11 „Control Center“

Kaip modifikuoti „Control Center“

Kaip ir didžioji dauguma sistemos nustatymų, kontrolės centro nustatymus rasite „Settings“ aplikacijoje. „Control Center“ nustatymuose rasite sąrašą funkcijų, kurias galite patalpinti kontrolės centro lange paspausdami pliuso piktogramą arba panaikinti ten jau patalpintus paspausdami šalia atitinkamos funkcijos esančią minuso piktogramą.

Keturios aukščiausiai kontrolės centre esančios eilutės nėra nemodifikuojamos ir viskas ką kontrolės centre patalpinsite – bus išdėstyta po jomis.

Kokias funkcijas galima patalpinti „Control Center“

Reikia manyti, kad su laiku funkcijų, kurias įrenginio naudotojas gali patalpinti kontrolės center skaičius augs, tačiau dabar „Apple“ manymu turėtų pakakti dešimties.

1. Energijos taupymo režimas

Nors man ši funkcija neatrodo pirmo būtinumo, kad ją talpinti į įrenginio kontrolės centrą, tačiau, matyt, „Apple“ atrodo kitaip. „iOS 11“ galima patalpinti akumuliatoriaus piktograma pažymėtą „Low Power Mode“ režimo piktogramą į „Control Center“ ir kai šis režimas aktyvus – jo piktograma nuspalvinama geltonai.

2. Padidinimo stiklas

Daugeliui naudinga ir mėgstama padidinimo stiklo funkcija yra ir „iOS 10“. Jos pagalba galima įrenginio kamerą paversti iki 10x didinančiu padidinimo stiklu ar padidinti ekrano dalį, kad ši taptų geriau įskaitoma. Dabar prieigą prie šios funkcijos galima įdiegti ir „Control Center“, nors nežinau ar tai bus patogiau nei tris kartus paspausti „Home“ mygtuką.

3. „Apple TV“ nuotolinio valdymo pultas

Norintys savo „Apple TV“ valdyti iš telefono – tai daryti gali ir nelaukdami „iOS 11“ pasirodymo. „Apple“ yra tam tikslui sukūrusi funkcionalią, nemokamai platinamą aplikaciją. Tačiau, naujojoje „iOS“ versijoje galima bus apsieiti ir be aplikacijos, o tiesiog patalpinus nuotolinio „Apple TV“ valdymo pulto funkciją į kontrolės centrą valdyti savo „Apple TV“ įrenginio dydžio trackpad’o pagalba.

4. Ekrano vaizdo įrašai

Dar viena, mano galva, toli gražu ne kiekvienam naudinga funkcija - galimybė įrašyti „iOS“ įrenginio ekrano vaizdą ir išsaugoti jį video formatu. Patalpinus atitinkamą piktogramą komandų centre ir ją paspaudus galima pradėti ekrano vaizdo įrašą, o paspaudus ant ekrano viršuje esančios mėlynos juostos – jį sustabdyti. Reikėtų paminėti, kad ekrano įrašymo funkcija prieinama tik patalpinus jos piktogramą kontrolės centre.

5. Balso užrašai

Į kardiogramą ar oscilografo parodymus panašią piktogramą patalpinus „iOS“ įrenginio „Control Center“ lange galima greitai pradėti pastabų balsu išsaugojimą. Įrenginiuose palaikančiuose „3D Touch“, stipriau paspaudus ant šios piktogramos galima pamatyti tris paskutinius įrašus.

„iOS 11 Control Center“, „Voice memos“

6. Valdomas prieinamumas

„Valdomas prieinamumo“ ar „Guided Access“ funkcija „iOS 11“ taip pat gali būti pasiekiama iš įrenginio kontrolės centro. Ši funkcija leidžia neveiksniu padaryti dalį įrenginio ekrano ar apriboti kai kurių aplikacijos mygtukų paspaudimus. Ji gali būti naudinga duodant „iOS“ įrenginį vaikams norintiems pažiūrėti video ar draugams.

7. Wallet

Piniginės (Wallet) piktograma „iOS“ kontrolės centre leis greitai ir patogiai pasiekti lėktuvo bilietus ar kitą ten saugimą informaciją.

8. Notes

Patalpinus „Notes“ piktogramą „Control Center“ taps paprasta sukurti naują užrašą, pastabą, sąrašą, nuotrauką su pastabomis ar brėžinuką.

„iOS 11 Control Center“, „Notes“

9. Žadintuvas

Ši funkcija mane tikriausiai džiugins labiausiai. Tai nereiškia, kad žadintuvo nebuvo galimybės užsistatyti lig šiol. Aš ir dabar žadintuvo funkcijai spaudžiu kontrolės centre esančią laikmačio piktogramą, bet joje nepatinka tai, kad nėra galimybės nustatyti kokia tos aplikacijos funkcija bus aktyvi tą aplikaciją atidarius ir man, kuriam laikmačio nereikia niekada, o žadintuvu naudojuosi dažnai, poreikis persijunginėti iš laikmačio į žadintuvą kaskart atidarius aplikaciją – nepatinka.

„iOS 11“ atsiras galimybė patalpinti Žadintuvo piktogramą kontrolės centre ir patogiai pasirinkti reikalingą funkciją.

„iOS 11 Control Center“, „Alarm“

10. Pasiekiamumo nuorodos

Pasiekiamumo nuorodas (Accessibility Shortcuts), „iOS 10“ ir ankstesnėse „iOS“ versijose pasiekiamas trigubu „Home“ mygtuko paspaudimu, naujojoje „iOS 11“ versijoje bus galima pasiekti tiesiog iš komandų centro „3D Touch“ pagalba, žinoma jei prieš tai jas įgalinsite SettingsGeneralAccessibilityAccessibility Shortcuts.

Ateities galimybės

Nors šiuo metu „Apple“ pasiliko sau teisę numatyti kokias funkcijas įsileisti į „Control Center“, tačiau galima tikėtis, kad ateityje kompanija įleis į jį ir kitus programuotojus – lygiai taip pat kaip buvo ir su „Today View“ valdikliais (widgets). Tai būtų visai smagus papildymas, ypač tiems kas vietoje „Apple“ gamybos „Notes“ ar Žadintuvo aplikacijų naudoja trečių šalių sprendimus.

Labiausiai tikėtina, kad galimybė kitiems programuotojams integruoti savo aplikacijų komandas į „iOS“ kontrolės centrą atsiras „iOS 12“ ir šią funkciją „Apple“ pristatys kaip dar vieną didelę inovaciją už tai susilaukdama audringų ovacijų „WWDC 2018“.

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų