Mac OS X darbalaukio paveikslėlių istorija

Ilgus metus „Apple“ savo OS X/macOS sistemose įdiegdavo numatytus darbalaukio paveikslėlius, kurie kito ir vystėsi nuo ikoninių iki gražių gamtos paveikslėlių.

Nors „Mac“ naudotojų armija su kiekviena diena auga, tačiau, bent jau Lietuvoje nėra daug tokių kurie prisimintų ankstyvesnių tokių kaip OS X 10.1 Cheetah laikus. Nesakau, kad tokių nėra, tiesiog jų mano galva nėra daug.

Daugelis senesnėse OS X versijose naudotų darbalaukio paveikslėlių nebuvo auštos skiriamosios gebos ir rasti dabartiniams Retina, 4K, 5K ekranams pritaikytus tų laikų, pavyzdžiui „OS X 10.3 Panther“ ar „OS X 10.5 Leopard“ paveikslėlius yra „misija neįmanoma“.

Laimei „Apple“ technikos mėgėjas Stephen Hackett kartu su Twitter naudotoju @forgottentowel surinko ir optimizavo 5K ekranų skiriamajai gebai OS X/macOS darbalaukio paveikslėlių kolekciją tinkančia naudoti su šiuolaikiniais „iMac“ ir „MacBook Pro“ kompiuteriais. Tiesa, senieji darbalaukio paveikslėliai yra padidinti ir vaizdas juose nėra akį rėžiančio aštrumo, tačiau tai vis tiek geriau nei naudoti originalaus 1024x768 dydžio OS X 10.1 darbalaukio paveikslėlį.

10.0 Cheetah ir 10.1 Puma

Pirmosios dvi „Mac OS X“ versijos naudojo tą patį darbalaukio paveikslėlį. Melsvi atspalviai ir išlinkusių linijų darna puikiai derėjo prie naujos „Aqua“ naudotojo sąsajos.

Atsisiųskite 5K versiją

10.2 Jaguar

„OS X 10.2 Jaguar“ buvo naudojama ta pati, „Aqua“ inspiruota tema papildyta daugiau judesio efekto suteikiančiomis linijomis.

Atsisiųskite 5K versiją

10.3 Panther

Nors „Mac OS X 10.3 Panther“ išsiskyrė savo šveisto metalo naudotojo sąsajos elementais, šios operacinės sistemos darbalaukio paveikslėlis priminė originalų, naudotą „OS X 10.0“.

Atsisiųskite 5K versiją

10.4 Tiger

Daug kas mano, kad „Tiger“ buvo geriausia klasikinė „Mac OS X“ versija. Joje „Apple“ taip pat išliko ištikima ankstesnėse „OS X“ versijose naudotai darbalaukio paveikslėlių temai ir spalvai.

Atsisiųskite 5K versiją

10.5 Leopard

„OS X 10.5“ versijoje „Apple“ pakeitė naudotojo sąsają, įdiegė spindintį „Dock’ą“ ir baigė „Aqua“ stiliaus darbalaukio paveiksliukų erą įžengdama į kosminę tematiką. Ši tematika buvo naudojama ir „Tine Machine“ sąsajoje.

Atsisiųskite 5K versiją

10.6 Snow Leopard

„Apple“ išleidus „Snow Leopard“ daugelis „Mac“ naudotojų skundėsi, kad šioje „OS X“ versijoje kompanija neįdiegė nieko naujo. Gal taip pasirodė, nes pagrindinis sistemos darbalaukio paveikslėlis liko beveik nepakitęs nuo praeitos „OS X“ versijos…

Atsisiųskite 5K versiją

10.7 Lion

„Mac OS X Lion“ kompanija išliko ištikima kosmoso tematikai ir „Mac“ kompiuterių darbalaukius papuošė Andromedos galaktikos vaizdu. Astronomai ir ja daugaus kūnais besidomintys entuziastai pyko ant „Apple“, kad ši savo darbalaukio paveikslėlyje savai pertvarkė dangų ištrindama kelias žvaigždes ir net vieną visą galaktiką.

Atsisiųskite 5K versiją

10.8 Mountain Lion

Taip pat kaip ir „OS X Lion“ atveju, „OS X Mountain Lion 10.8“ kompanija darbalaukio paveikslėliui panaudojo galaktikos nuotrauką. Šį kartą tai buvo didžiausia Hickson 44 grupės narė – galaktika pavadinta NGC 3190 esanti Liūto žvaigždyne. Lygiai taip pat kaip ir prieš metus, „Apple“ napasikuklino ir vaizdą padarė dominuojančios melsvos spalvos, panaikino kelias matomas galaktikas bei paveikslėlį papildė keletu žvaigždžių kurios iš tikto neegzistuoja. Tikrą galaktikos vaizdą, be „Apple“ modifikavimo, galite pažiūrėti NASA svetainėje.

Atsisiųskite 5K versiją

10.9 Mavericks

Su šia operacinės sistemos versija „Apple“ pradėjo „Kalifornijos vietų“ epopėją. Mavericks laikoma viena pavojingiausiai lūžtančių bangų vieta visoje Šiaurės Amerikoje ir yra viena iš nedaugelio vietų kur žuvo profesionalūs banglentininkai. Daugiau informacijos apie šią vietovę rasite straipsnyje: „Kas yra Mavericks ir ar naujausia OS X versija tokia mirtinai pavojinga?“

Atsisiųskite 5K versiją

10.10 Yosemite

„OS X 10.10 Yosemite“ „Apple“ padarė sistemos naudotojų sąsają plokštesne ir tęsdama praeitoje „OS X “ versijoje pradėtą „Kalifornijos vietų“ epopėją, kompanija pradėjo kalnų ciklą. Yosemite: tariama kaip (/joʊˈsɛmɨtiː/jou-sém-it-y) - Kalifornijoje esantis, 1890 metais įkurtas ir į UNESCO pasaulio paveldą įtrauktas Josemičio nacionalinis parkas.

Atsisiųskite 5K versiją

10.11 El Capitan

Nors ši operacinė sistema buvo daugiau praeitos betvarkės sutvarkymas nei nauja „OS X“ versija, ji tradiciškai gavo naują vardą nors ir nelabai nutolusį nuo praeitoje „OS X“ versijoje naudoto paveikslėlio – Josemičio parko užimančio 3081 km2 plotą ir išsidėsčiusio Siera Nevados kalnų pašlaitėje. Vienas įspūdingiausių parko objektų – 900 m vientiso granito uola El Capitan, iškilusi virš lygių miškais apaugusių Mersedo upės krantų. Jos vardu ir pavadinta naujoji „OS X“ versija, bet tos uolos nuotrauką „Apple“ ir panaudojo kaip pagrindinį šios sistemos versijos darbalaukio paveikslėlį.

Atsisiųskite 5K versiją

10.12 Sierra

Naujoje, 2016 metais išleistoje „macOS“ versijoje „Apple“ išliko ištikima Kalifornijai ir kalnams. Nauja operacinė sistema pavadinta „Sierra Madre Mountains“ - šiaurinėje Santa Barbara apskrityje prasidedančio ir besidriekiančio iki pat Ventura apskrities Pietų Kalifornijoje (vakarinėje JAV dalyje) kalnų masyvo garbei.

Atsisiųskite 5K versiją

10.13 High Sierra (beta)

„Apple“ ir toliau demonstruoja savo lojalumą šaliai, gimtai valstijai ir kalnams.

Atsisiųskite 5K versiją

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų