Kaip įdiegti macOS High Sierra Public Beta

„Apple“ išleido viešą „macOS High Sierra“ bandomąją beta versiją ir dabar, kiekvienas norintis ją išbandyti „Mac“ savininkas gali tai padaryti.

Jau kelinti metai „Apple“ naujas, dar tik ateityje pasirodysiančias, operacines sistemas leidžia išbandyti ne tik registruotiems programuotojams, bet ir paprastiems jos įrenginių naudotojams. Tai puiki proga patiems pačiupinėti naujas funkcijas ir su būsima operacine sistema susipažinti artimiau.

Viešą „macOS High Sierra“ beta versiją įdiegti nėra sudėtinga, tačiau reikia turėti omenyje tai, kad tai tik beta versija ir joje yra klaidų, kai kurios aplikacijos gali veikti prastai ar visiškai neveikti. Dėl šios priežasties nereikėtų bet versijos diegti vietoje stabilios „macOS“ versijos, ypač jei kompiuterį naudojate svarbioms užduotims atlikti arba duomenų praradimas jame ar negalėjimas naudotis sistema gerą pusdienį (iki atstatysite stabilią operacinės sistemos versiją) sukeltų didesnių problemų.

Idealiu atveju, beta versiją reikėtų diegti atskirame, mažai naudojamame kompiuteryje, kuriame nėra svarbių duomenų. Pavyzdžiui jei kaip pagrindinį kompiuterį naudojate „iMac“ ar „Mac Pro“, tačiau kelionėms turite šalia nieko neveikiantį „MacBook Pro“ – tada „MacBook‘e“ galite pasibandyti ir beta versiją, aišku jei neplanuojate artimiausiu metu niekur išvykti ir jo pasiimti su savimi.

Susikurkite atsarginę duomenų kopiją!

Daugeliui „Mac“ naudotojų atsarginių duomenų kopijų (backup) darymas — savaime suprantamas dalykas, tačiau vis dar pasitaiko tokių veikėjų, kurie mano, kad viskas kas gali nutikti – nutinka tik kitiems ir numoję ranka, nesivargina (nors tai joks vargas) pasidaryti tinkamą atsarginę duomenų kopiją ir diegia beta versijas perrašydami stabilią, vieninteliame turimame kompiuteryje esančia operacinę sistemą. Kartoju tai kiekvieną kartą rašydamas sistemų diegimo instrukcijas ir kiekvieną kartą po to gaunu graudžių, širdį virpinančių laiškų su prašymu padėti susigrąžinti šeimos nuotraukas ir panašiai, kurių vienintelės kopijos buvo tame įrenginyje.

Pasidarykite atsarginę, visų kompiuteryje esančių duomenų kopiją (backup) išorinėje laikmenoje, o dar geriau dvi: vieną „Time Machine“ pagalba, o kitą – įkraunamą (bootable) „Carbon Copy Cloner“ ar kitos panašios aplikacijos pagalba. Tai sutaupys ne tik laiko, kai reikės kompiuteryje atstatyti stabilią operacinės sistemos versiją, bet ir nereikės rašyti ašaromis aplaistytų laiškų prašant sugrąžinti šeimos nuotraukas, mokslo rašinius ir kitą svarbią informaciją, kuri iš kompiuterio “išnyko kaip dūmas…“.

Kaip įdiegti „macOS High Sierra Public Beta“

  1. Tame „Mac“ kompiuteryje, kuriame planuojate diegti „macOS High Sierra Public Beta“, atidarykite „Safari“ naršyklę ir apsilankykite „Apple Public Beta“ svetainėje.
  2. Paspauskite ant „Sign Up“ mygtuko jei nesate nesate viešų „Apple“ operacinių sistemų testavimo bendruomenės narys arba spauskite ant „Sign In“ nuorodos ir prisijunkite su savo „Apple ID“ jei jau esate „Apple Beta Software Program“ dalyvis.
  3. Paspauskite ant Mac skirsnio svetainėje
  4. Paspauskite ant Enroll your devices nuorodos
  5. Paspauskite ant Download the macOS Public Beta Access Utility mygtuko
  6. Palaukite iki failas bus atsiųstas į kompiuterį
  7. Atidarykite atsisiųstą failą ir leiskite diegimo paketui baigti darbą. (Atminkite, šiame etape „macOS High Sierra Public Beta“ dar nediegiama)
  8. Kai „Public Beta Access Utility“ baigs savo darbą – turėtų automatiškai atsidaryti „Mac App Store“ aplikacija su aktyvia atnaujinimų (Updates) skiltimi
  9. Paspauskite ant Update ir atsisiųskite „macOS High Sierra Public Beta“ diegimo paketą. Kai paketo siuntimas bus baigtas – „Mac“ automatiškai persikraus
  10. Paspauskite ant Continue mygtuko esančio sistemos diegimo paketo lango apačioje
  11. Ekrane pasirodys informacija rekomenduojanti išsaugoti atsarginę kompiuteryje esančių duomenų kopiją. Jei to dar nepadarėte – aš primygtinai rekomenduoju tai padaryti. Jei duomenys šiame „Mac“ jau saugiai patalpinti išorinėje laikmenoje – spauskite Continue
  12. Ekrane pasirodys diegimo sąlygos — perskaitykite jas (nors labai mažai kas jas skaito) ir jei sutinkate spauskite Agree ir tada dar kartą Agree
  13. Nurodykite diską, kuriame pageidaujate įdiegti sistemos beta versiją
  14. Paspauskite Install ir įvedę sistemos administratoriaus slaptažodį – spauskite OK
  15. Spauskite ant Restart arba luktelėkite ir „Mac“ persikraus automatiškai
  16. Pasidarykite puodą kavos ir gurkšnodami ją laukite.
  17. Kai „Mac“ baigs „macOS High Sierra Public Beta“ diegimą ir persikraus – jūsų kompiuteryje bus įdiegta naujos operacinės sistemos bandomoji — beta versija.

Nors procesas gali pasirodyti ilgas ir sudėtingas — viskas gana paprasta ir logiškai bei aiškiai sudėliota — tiesiog sekite informaciją ekrane ir vykdykite nurodymus. Visas beta versijos diegimas netrunka ilgai, tačiau geriau jo nepradėti pietų pertraukos metu ar tuo labiau kur nors kavinėje. Geriau „macOS High Sierra Public Beta“ diegimui pasirinkite laikotarpį, kurio metu porą valandų neturite numatę jokios veiklos.

Kaip susikurti išorinį „macOS High Sierra Public Beta“ diegimo diską

Jei skirsnių kompiuteryje kurti nenorite, o „macOS High Sierra Public Beta“ pageidaujate kompiuteryje įdiegti „švariai“, o ne ant esančios sistemos viršaus - reikės specialų išorinį USB diską sistemos diegimui. Žemiau instrukcijos kaip tai padaryti.

„macOS High Sierra 10.13 beta“ turi „createinstallmedia“ įrankį leidžiantį sukurti įkraunamą sistemos diegimo diską. Daugelis patyrusių „Mac“ naudotojų renkasi būtent šį metodą, nes jis leidžia išvengti galimų nesuderinamumo ar kitokių problemų diegimo metu. Nors šis metodas laikomas skirtu pažangesniems, labiau patyrusiems naudotojams – jis nėra sudėtingas ar reikalaujantis daug papildomų žinių.

  1. Atsisiuntę „macOS High Sierra Public Beta“ diegimo paketą – nutraukite automatinį sistemos diegimo procesą.
  2. Pajunkite išorinį USB diską prie „Mac“ kompiuterio, kuris (ar jame esantis skirsnis) užvadintas taip, kad lengvai galėtumėte atskirti kad diskas skirtas „macOS High Sierra Public Beta“ diegimui. Atminkite, kad diskas (arba jo skirsnis) turi būti tuščias ir suformatuotas (mac skirtu formatu).
  3. Atidarykite Terminal aplikaciją
  4. „Terminal“ aplikacijos lange įveskite žemiau pateiktą komandą:
    sudo /Applications/Install\ macOS\ High\ Sierra\ Beta.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/HighSierra --applicationpath /Applications/Install\ macOS\ High\ Sierra\ Beta.app --nointeraction && say -v Satu din don viskas, jau sukurtas diskas
    Turėkite omenyje, kad aukščiau pateikta komanda tiks tik tada jei Install macOS High Sierra Beta.app failas yra „Applications“ aplanke, priešingu atveju arba failą grąžinkite į „Applications“ aplanką, arba aukščiau esančią komandą pakeiskite taip, kad joje nurodyti keliai į diegimo paketą atitiktų diegimo aplikacijos buvimo vietą.
  5. Paspauskite Enter ↲ ir įveskite kompiuterio administratoriaus slaptažodį, kurį vedant nesimatys jog rašote.
  6. Leiskite „High Sierra“ diegimo USB disko kūrimo procesui baigti savo darbą — šis procesas gali kiek užtrukti.
  7. Kai USB diskas skirtas įdiegti „macOS High Sierra Public Beta“ bus sukurtas — jo pavadinimas bus pakeistas į „Install macOS 10.13 Beta“.

Kaip įdiegti „macOS High Sierra Public Beta“ iš išorinio diegimo disko

  1. Pajunkite sukurtą USB išorinį sistemos diegimo diską prie „Mac“ kompiuterio
  2. Perkraukite kompiuterį ir vos tik išgirsite sistemos startavimo „gongą“ — nuspauskite Alt ⌥ klavišą ir laikykite jį nuspaudę iki kompiuterio ekrane pamatysite sistemos įkrovimo diskų pasirinkimą
  3. Pasirinkite sistemos diegimui skirtą diską
  4. Užsikrovus sistemos diegimo aplinkai galite suformatuoti ir jei reikia suskaidyti į skirsnius kompiuterio diską.
  5. Sekite instrukcijas ekrane ir jas vykdykite
Beta sistemas rekomenduojama diegti naujame (failų neturinčiame) disko skirsnyje arba atskirame, ne pagrindiniame „Mac“ kompiuteryje ir nediegti ant kompiuteryje esančios sistemos viršaus. Atminkite, kad beta stadijoje esanti operacinė sistema gali veikti nestabiliai, joje yra klaidų, ji nėra patikima ir netinkama kasdieniam daugelio naudotojų naudojimui.
Atminkite, „macOS High Sierra“ (tame tarpe ir jos beta versijos) naudoja APFS failų sistemą
Atminkite, kad įdiegę „macOS High Sierra“ beta versiją, naudojate ne galutinį produktą, kuris dar tik kūrimo stadijoje, todėl reikėtų susilaikyti dėl sprendimų apie jos gerumą ir dėl nestabilaus sistemos veikimo ir kai kurių funkcijų neveikimo ar klaidų, susidariusios prastos nuomonės viešo skelbimo ir neigiamos nuomonės formavimo.
Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Komentarų: 6 | Ačiū, kad rašote lietuviškai

  1. Norėčiau pasidaryt duomenų kopija, kokio man išorinio disko talpos reik pirkt? pas mane imac yra 1TB talpa o Makintsh HD skirta 72GB, bandžiau į 320GB kopijuot, parašė per mažos talpos kietas diskas išorinis.

    • Norint sutalpinti duomenis iš kompiuterio reikia, kad disko į kurį duomenis kopijuosite talpa būtų ne mažesnė kaip bendras perkeliamų duomenų kiekis. Tačiau rekomenduojama įsigyti didesnį diską. Priklausomai nuo to kokio tipo atsargines kopijas darysite ir kokias aplikacijas naudosite.
      Aš rekomenduočiau įsigyti bent 2-3TB išorinį diską (kuo didesnis - tuo geriau) ir geriau tokį, kuriam nereikia papildomo maitinimo šaltinio. Galėtumėte jį suskirstyti į 2 skirsnius (partitions):

      • vieną, kiek mažesnį skirsnį padaryti įkraunamu (kurį pajungus prie kompiuterio iš jo būtų galima įkrauti kompiuterį su sistema. Jis būtų naudojamas tam atvejui jei „numirtų“ pagrindinis kompiuterio diskas. Tokio - įkraunamo disko pagalba galėtumėte tuojau pat, iš ko įkrauti kompiuterį ir juo naudotis iki įsigysite naują diską sugedusiam pakeisti).
      • antrą skirsnį dedikuotumėte tik atsarginėms duomenų kopijoms (backup) ir čia jau Jūsų reikalas, kurias aplikacijas naudoti šiam tikslui: ar Time Machine, Carbon Copy Cloner, SuperDuper, ChronoSync ir t.t. Aš naudoju dvi pirmąsias paminėtas (kiekviena jų turi savo privalumų).

      Iš mažesnių (nešiojamų), atsarginėms duomenų kopijoms aš naudoju Išorinius Western Digital „My Passport“ diskus. Kai kurie jų man kasdien zulinami tarnauja jau 7 metus ir nerodo jokio spyriojimosi požymių. https://www.wdc.com/en-ie/products/portable-storage/my-passport-for-mac.html#WDBCGL0030BSL-EESN
      P.S. Jų būna įvairių: „for Mac“, „Elements“, „Pro“, „X“ ir t.t. Nekreipkite dėmesio į užrašą „for Mac“, neretai jie kainuoja šiek tiek brangiau, bet ir ne „for Mac“, galima suformatuoti kaip Mac kompiuteriui ir jie puikiausiai veikia. Dažniausiai „for Mac“ skiriasi tik tiek, kad atrodo šiek tiek gražiau.

  2. Version 10.13 Beta veikia su standartinėm programom geriau nei buvo Sierra. Tai kai bus galutinė versija gal bus dar geriau :)

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų