Kaip sukurti PDF beveik visose Mac aplikacijose

PDF failų palaikymas, tame tarpe ir jų kūrimas, yra palaikomas „Mac“ kompiuteriams skirtos operacinės sistemos lygmenyje ir nereikia nieko papildomai diegti. Tačiau nauji „Mac“ naudotojai neretai vis dar griebiasi trečių šalių aplikacijų pagalbos.

„Apple“ parduoda vis daugiau „Mac“ kompiuterių ir šių kompiuterių naudotojų bendruomenė nuolat plečiasi. Nors daugeliui, net naujų „Mac“ naudotojų yra akivaizdu, kad norint peržiūrėti PDF failus ar juos sukurti „macOS“ nereikia diegti jokių papildomų aplikacijų ar įskiepių – kai kuriems, iš senesnio „Windows“ pasaulio į tiesios kelią atsivertusiems piliečiams vis dar norisi eiti klystkeliais ir diegti visokius „Acrobat Reader“ ar net mokamas aplikacijas skirtas PDF kūrimui ir peržiūrai.

Bet kuri „macOS“ aplikacija leidžianti spausdinti – taip pat turi galimybę „atspausdinti“ į PDF failą. Kai kurios aplikacijos naudoja standartinį sistemos būdą, o kai kurios – savo. Žemiau paaiškinsiu, kaip sukurti PDF failą naudojant standartinį „macOS“ ir nestandartinį spausdinimo metodus.

Kaip sukurti PDF naudojant standartinį macOS spausdinimo metodą

„Apple“ sukurtos aplikacijos, tokios kaip „Pages“, „Numbers“, „Keynote“ ar „Safari“ – naudoja standartinį „macOS“ spausdinimo metodą. Jį naudoja ir didelė dauguma trečių šalių aplikacijų, pavyzdžiui „Micrsoft Office“ paketo taikomosios „Word“, „Excel“ ir „PowerPoint“ aplikacijos.

  • Atidarykite dokumentą, kurį norite atspausdinti, tarkim „Pages“ ar „Word“ aplikacijoje
  • Aplikacijos File meniu pasirinkite Print… arba pasinaudokite Cmd ⌘-P klavišų kombinacija
  • Atsidariusio lango apačioje, paspauskite ant išsiskleidžiančio meniu su užrašu PDF (žr. paveikslėlį žemiau) ir pasirinkite jums tinkamą PDF sukūrimo būdą, pvz. Save as PDF…
    Standartinis failo kaip PDF išsaugojimo langas macOS
    Greičiausiai, Jūsų atveju šalia Save as PDF… nebus paminėta klavišų kombinacija, kaip aukščiau esančiame paveikslėlyje – norėdami turėti galimybę greitai ir patogiai, klavišų kombinacijos pagalba iškviesti failo kaip PDF išsaugojimo langą, tokią klavišų kombinaciją turite susikurti. Kaip tai padaryti aprašyta straipsnyje: Klavišų kombinacija OS X komandai „Save as PDF…“.
  • Atsidarys langas, kuriame galėsite nurodyti išsaugomo PDF failo pavadinimą ir papildomą su juo susijusią informaciją.
    Pagal nutylėjimą rodomas failo išsaugojimo langas macOS
    Asmeniškai man labiau patinka patogiau failo išsaugojimo vietą pasirinkti leidžiantis lango formatas – jį atidaryti galite paspaudę ant žemyn rodančios rodyklės piktogramos (žr. paveikslėlį aukščiau). Tačiau to daryti nėra būtina, jei Where lange galite rasti tą vietą diske, kur norite išsaugoti failą ar nenorite failo apsaugoti slaptažodžiu.
    Išplėstas failo išsaugojimo parinkčių langas macOS

Kaip išsaugoti PDF failą kai aplikacija spausdinimui naudoja savo dialogo langą

Kai kurios trečių šalių aplikacijos naudoja savo dialogo langus failų spausdinimui. Daugeliu atvejų kaip jais naudotis priklauso nuo aplikacijos kūrėjo, tačiau būdas joje failą išsaugoti kaip PDF turi būti (bent jau man dar nepasitaikė aplikacijos, kuri leistų spausdinti, bet neleistų išsaugoti failo kaip PDF).

Žemiau paaiškinsiu kaip PDF išsaugoti „Chrome“ naršyklėje, kurios kūrėjai nutarė nenaudoti sistemos spausdinimo lango ir jį pakeisti savu.

  • „Chrome“ naršyklėje nurodžius spausdinti failą – dažniausiai atidaromas langas, kuriame automatiškai parinktas numatytasis spausdintuvas – daugeliu atveju tai fiziškai prie kompiuterio pajungtas ar per tinklą pasiekiamas spausdintuvas.
  • Spausdinimo parinkčių lange paspauskite Keisti… arba Change… mygtuką (priklausomai nuo to kokia kalba „šneka“ jūsų „Chrome“. Pagrindinis spausdinimo langas „Chrome“ naršyklėje
    Alternatyviai, galite rinktis ir sistemos spausdinimo langą paspausdami ant lange esančios Spausdinti naudojant sistemos dialogo langą… arba Print using system dialog… nuorodos arba paprasčiausiai paspausdami Alt ⌥-Cmd ⌘-P klavišų kombinaciją. „Chrome“ naršyklėje galima pasirinkti ir alternatyvų – sisteminį spausdinimą
  • Atsidariusiame lange pasirinkite Išsaugoti kaip PDF arba Save as PDF. Spausdintuvo pasirinkimo lange, galima rinktis ir būdą failą išsaugoti kaip PDF
    Po šio veiksmo spausdintuvo pasirinkimo langas užsidarys ir ekrane vėl matysite pirminį spausdinimo dialogo langą, tik jame jau spausdintuvo vietoje bus parašyta Išsaugoti kaip PDF arba Save as PDF - Spauskite Išsaugoti arba Save mygtuką
  • Nurodykite failo pavadinimą ir vietą kompiuteryje kur jį norite išsaugoti ir spauskite Save

Taigi – failą išsaugoti kaip PDF „macOS“ paprasta ir nereikia diegti, o tuo labiau pirkti jokių trečių šalių sukurtų aplikacijų.

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų