Kartą Canon norėjo įsigyti Apple

Kartais visai smagu atsisukti atgal ir žvilgtelėti į istorijos vingius bei praėjusius įvykius sugretinti su dabartimi.

Prieš 22 metus, 1995 metų balandžio 21 dieną pasirodė gandų, kad japonų fototechnikos gamintoja Canon planuoja įsigyti dalį ar visą „Apple“ kompaniją. Ši informacija pasirodė tada kai garsioji Amerikos technologinė kompanija patyrė nuosmukį ir išgyveno didelius finansinius sunkumus. 1995 metų birželio 21 dieną, „Apple“ paskelbė savo finansinius rezultatus, kurie buvo labai tolimi nuo to ko tikėjosi Wallstreet’o analitikai.

„Apple“ ir „Canon“ niekada viešai nekomentavo galimo sandėrio ir su juo susijusių derybų, tačiau iš kompanijos vidaus „nutekėjusi“ informacija byloja, jog „Canon“ buvo pasiryžusi sumokėti po 54,5 USD už „Apple“ akciją tuo tarpu kai AAPL kaina biržoje buvo 35 USD. Galutinė sandėrio suma galėjo siekti 6,5 mlrd. JAV dolerių; palyginimui dabartinė „Apple“ kapitalizacija yra 700 mlrd. USD.

Dabar, 2017 metais, „Canon“ atrodo labai abejotinas kandidatas įsigyti „Apple“, tačiau 80–90 praeito šimtmečio metais, Japonijos fototechnikos gamyba užsiimanti kompanija buvo labai didelis technologijų rinkos žaidėjas.

Kai „Macintosh“ projekto įkūrėjas Jef Raskin atsisveikino su „Apple“, būtent „Canon“ tapo jo sekančiu darbdaviu, dirbdamas kuriam 1987 metais jis sukūrė „Canon Cat“ kompiuterį, kuris taip ir netapo populiarus. Praėjus porai metų, 1989-tais „Canon“ sumokėjo 100 mln. USD už 16,67 procento, Steve Jobs įkurtos, „NeXT“ kompanijos akcijų. Vėliau, 1991 metais „Canon“ dar suteikė nuo 10 iki 20 mln. USD, o 1991 metais pratęsė 55 mln. USD kredito liniją.

„Canon“ siekis įsigyti „Apple“ neatrodė toks absurdiškas, koks būtų šiai Japonijos kompanijai išreiškus tokį norą dabar. Prieš 12 metų, tuometinis generalinis „Apple“ direktorius Michael Spindler ieškojo potencialių kompanijos pirkėjų. Kalbama, kad tada „Apple“ įsigijimo galimybe domėjosi IBM, „Sun Microsystems“, „Compaq“, „Hewlett-Packard“, „Sony“, „Philips“ ir „Toshiba“.

Kokios bebūtų to priežastys, tačiau „Apple“ ir „Canon“ sandoris neįvyko, taip pat kaip toks sandoris neįvyko nei su viena „Apple“ įsigijimu susidomėjusia kompanija. 1995 metų balandį, padidėjusio „Mac“ kompiuterių populiarumo dėka, kompanijos reikalai pradėjo gerėti ir ketvirčio ataskaitoje atsispindėjo, kad kompanija uždirbo 73 mln. USD – tai keturis kartus daugiau nei to pačio ketvirčio laikotarpiu metais anksčiau. Netrukus Spindler paliko kompaniją, o jo vietą (1996 gruodžio 2 dieną) užėmė Gil Amelio turėjęs kiek kitokią kompanijos vystymo strategiją ir viziją[1]. 1996 metų pabaigoje už „Apple“ vairo sėdo Steve Jobs ir pradėjo savo „kūdikį“ auginti taip, kad dabar jis gali įsigyti praktiškai bet kokią planetos kompaniją, o ne atvirkščiai.


  1. Gil Amelio, kaip „Apple“ CEO atlyginimas buvo 990 000 USD + priedai. Jis taip pat gavo 5 mln. USD paskolą ir apie 100 000 USD už tai, kad jo privatus lėktuvas naudojamas „Apple“ reikmėms. Amelio matė kelias problemas „Apple“ kompanijoje: grynų pinigų ir likvidumo stygių, prastą gaminių kokybę, perspektyvios operacinės sistemos vizijos nebuvimą, nedisciplinuotą korporacijos kultūrą bei fragmentaciją – bandymą daryti visko ir per daug, ir per daug skirtingose srityse. Per trumpą vadovavimo kompanijai laiką Amelio: sumažino kompanijos kaštus, atleido trečdalį darbuotojų, nutraukė „Copland“ operacinės sistemos projektą (ko pasekoje „Apple“ įsigijo „NeXT“) ir pertvarkė „Mac OS 8“ vystymą.  ↩

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų