Kaip išoriniai akumuliatoriai žudo iPhone

išoriniai akumuliatorių įkrovimo įrenginiai

Akumuliatoriai beveik visų mobilių įrenginių sudedamoji dalis ir neretai silpnoji. Tačiau išorinių akumuliatorių kokybė, tiksliau jų elektroninė dalis gali tapti „iPhone“ akumuliatoriaus žudymo įrankiu.

Tie, kam tenka dienos bėgyje intensyviau naudoti „iPhone“, neretai, turi įsigiję išorinį akumuliatorių (powerbank’ą) skirtą įkrauti „iPhone“ (ar kitą įrenginį), kai šalia nėra elektros rozetės.

Dažnas pirkdamas powerbanl’ą stengiasi įsigyti jį kiek įmanoma didesnės talpos. Išorinių akumuliatorių rinka milžiniška, tačiau problema ta, kad ji chaotiška ir joje nėra nusistovėjusių, patvirtintų standartų ar sertifikavimo mechanizmo leidžiančio užtikrinti, kad parduodama prekė yra saugi, patikrina ir atitinka ant jos užrašytus parametrus. Retas powerbank’ų gamintojas (ypač pigių) tikrina jų kokybę. Tokie, kokioje nors Kinijos parduotuvėje (pvz. elektroninėje), įsigyti išoriniai, didesnės nei 20 000 mAh talpos, akumuliatoriai gali tapti uždelsto veikimo bomba. Nes niekas nežino kada ar prie kokių sąlygų suveiks šios bombos detonatorius. Net „Apple“ negamina tokių powerbank’ų, tik „iPhone“ dėklus.

Kur taupo „powerbank’ų“ gamintojai

Naudojantys pigius powerbank’us to gali ir nepastebėti, bet jų „iPhone“ baterija nuo tokių įkrovimų „kenčia“, lygiai taip pat kaip ir prastos kokybės ar neoriginalių įkrovimo įrenginių. Todėl pamačius kokį nors gražų, spalvotą ir nemenką talpą deklaruojantį išorinį akumuliatorių „Ali“ — geriau iš karto atsisakyti minties jį įsigyti ir bėgti šalin kaip nuo baisiausios ligos.

Kiekvienas nešiojamas akumuliatorius susideda iš trijų pagrindinių elementų: korpusas, akumuliatoriaus talpos ir elektronika. Korpusas laiko visa tai kas yra viduje, akumuliatoriai atsakingi už maksimalią sukauptos elektros energijos kiekį (kiek kartų galima bus įkrauti „iPhone“) ir elektronika, kurią sudaro galybė mikroschemų atsakingų už įkrovimo greitį, srovės stiprumą, srovės išlyginimą, apsaugą nuo trumpo sujungimo ir t.t.

Elektronika, galima sakyti, yra pagrindinis tokio išorinio akumuliatoriaus elementas, kaip ir bet kokiame akumuliatoriuje ir neretai yra šioje grandinėje kainuojantis brangiausiai.

Neagituoju visiškai atsisakyti išorinių akumuliatorių, tačiau rekomenduoju rinktis gerą vardą turinčias, dideles ir žinomas kompanijas (tai, kad kokią nors „Rosity“, „PerLen“ ar „icoque“ žinote jūs – dar nereiškia, kad tai didelė, garsi ir savo reputacija besirūpinanti kompanija). Kaip ir minėjau aukščiau, elektroninė dalis yra svarbiausias powerbank’ų elementas ir garsios kompanijos, tokios kaip „Samsung“, LG, „Xiaomi“, „Sony“ ir panašiai, naudoja patikimų kompanijų gaminamus, kokybiškus elektronikos elementus. Kitų, ypač mažiau žinomų kompanijų, powerbank’ai gali būti pavojingi ypač jei neturi MFi (kalbant apie powerbank’ų naudojimą su „Apple“ technika) žymėjimo (kai kurie pigių powerbank’ų gamintojai taip pat užmeta šį žymėjimą, bet jie ten gali užrašyti bet ką, kad ir „Marlboro“ ar „Calvin Klein“ — jiems svarbu, kad pirktų – pardavę, iš principo, jie neneša jokios atsakomybės).

Kokios rizikos perkant „blogą“ akumuliatorių

Net „Xiaomi“ 10 400 mAh akumuliatoriai iš tikro yra 6–7 tūkstančių mAh naudingos talpos (apie trys „iPhone“ įkrovimai), o „noname’ų“ absoliučioje daugumoje talpa yra nurodyta gerokai mažesnė, neretai daugiau nei per pusę mažesnė nei deklaruojama ant gaminio (panašu, kad daugelio „kinietiškų“ išorinių akumuliatorių gamintojų savo gaminių talpą užrašo „iš lempos“ — kuo daugiau — tuo geriau. Reikėtų turėti omenyje, kad nemažai energijos prarandama perduodant elektros energiją į vieno šaltinio į kitą. „Xiaomi“ nėra pats prasčiausias pavyzdys, net tas neblogą vardą turinčių gamintojų.

Kadangi elektronika yra brangiausiai kainuojanti išorinio akumuliatoriaus dalis – įvairūs, vardo neturintys ir jo gera reputacija nesirūpinantys gamintojai daugiausia taupo būtent čia. Tokiuose įrenginiuose montuojami pigūs, dažniausiai taip pat „nežinomų“ kompanijų pagaminti komponentai, kurie nėra skirti numatytoms įtampoms ar tiesiog nesugeba perduoti reikalingą elektros energijos kiekį į „iPhone“. Tokiu būdu jie „žudo“ tiek akumuliatorių esantį powerbank’e, tiek ir įdiegtą „iPhone“. Ir jei už pirmą sumokėjote kelis eurus ir jo nelabai gaila, tai „iPhone“ akumuliatoriaus keitimas gali kainuoti gerokai daugiau.

Pigiuose powerbank’uose taip pat nėra ir įtampos šuolius (kurie nutinka periodiškai kraunantį įrenginį iš išorinių akumuliatorių) kontroliuojančių elementų. Pvz. „Xiaomi“ elektros įtampos šuolių, perkaitimo ir trumpo sujungimo kontrolei, savo išoriniuose akumuliatoriuose, diegia ABOV MC97F1204SMBN mikrokontrolerį apsaugantį įkraunamą įrenginį nuo sugadinimo. Pigiuose „variantuose“ tokio kontrolerio nerasi ir su žiburiu.

Išardžius „brand’inį“ ir „noname’inį“ powerbank’us ir plika akimi lengva pastebėti skirtumus, nesigilinant į tai kokios ten mikroschemos ir ką kuri daro. Pigių išorinių akumuliatorių vidinės jungtys atrodo lyg būtų nuaustos voro — plonytės ir nepatikimos (na nebent koks nors netyčia nutiškęs lydmetalio „snargys“ vieną sujungimą padaro storesniu). Tuo tarpu „brand’inių“ akumuliatorių elektronikos mazgai sujungti storais „tekeliais“ ir laidais, kad atlaikytų jais tekančias sroves ir įtampas bei aukštas temperatūras.

Temperatūros kontrolė yra labai svarbi įkrovimo proceso dalis, nes perkaitęs akumuliatorius gali užsidegti, sprogti su visomis to pasekmėmis (sužalojimai, gaisrai ir t.t.).

Nežinomų gamintojų viliojančias kainas turinčiuose powerbank’uose ne tik trūksta elektronikos elementų, bet ir esantys, taip pat kaip ir patys akumuliatoriai yra ne firminiai, „mėgėjiško“ surinkimo – neretai atrodančio taip lyg juos būtų surinkinėjusios dresuotos beždžionės kaire koja. Tokie „Kinijos pusiau legaliame garažiukyje“ mažais piršteliais surinkti akumuliatoriai dažnai veikia savo galimybių ribos diapazone ir todėl gali ne užsidegti, o iš karto sprogti.

Šiuolaikinis akumuliatorius tai sudėtingas elektroninis įrenginys, turintys valdymo plokštę, smegenis ir kanalus, kuriais keičiasi ne tik elektros energija bet ir informacija su įkraunamu įrenginiu.

Pagrindiniai išsekinto „iPhone“ akumuliatoriaus simptomai: - kai šis pasiekęs 20-30% įkrovimo lygį įrenginys staiga išsijungia.
- net ir esant nedideliam šalčiui, nors akumuliatorius dar prieš akimirką rodė 30-40% – įrenginys įsijungia, o pradėjus jį krauti patalpoje tuojau pat vėl rodo tuos pačius 30-40%.
- įrenginio akumuliatorius neįsikrauna iki galo (100%)

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Komentarų: 2 | Ačiū, kad rašote lietuviškai

  1. Hm, Sandberg patikimas ar ne? Pirktas LT, o ne is ali

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų