Kaip atlaisvinti vietą MacBook (Air/Pro) kompiuterio diske

Time Machine ir MacBook Pro

Ne vienam „Mac“ kompiuteriams skirtoje operacinėje sistemoje esant atsarginių duomenų kopijų kūrimo aplikacija „Time Machine“ yra padėjusi atstatyti „dingusius“ failus, tačiau kai kuriems „MacBook“, „MacBook Air“ ir „MacBook Pro“ kompiuterių naudotojams „Time Machine“ darbo rezultatai gali tapti ir galvos skausmu.

Mac“ kompiuterių naudotojai žino (tikiuosi) apie šiems kompiuteriams skirtoje operacinėje sistemoje esančią „Time Machine“ aplikaciją ir tai, kad jos pagalba galima automatizuoti atsarginių duomenų kopijų kūrimą ir saugojimą. Tikiuosi, daugelis šia paslauga naudojasi, nes tam tikrų failų, tokių kaip šeimos nuotraukos ir panašiai, praradimas visiems laikams būtų labai skaudus.

Nešiojamuose „Apple“ kompiuteriuose: „MacBook“, „MacBook Air“ ir „MacBook Pro“, atsarginėms duomenų kopijoms kurti skirta „Time Machine“ turi papildomą funkciją — kai nėra prisijungimo prie disko, kuriame „Time Machine“ išsaugo atsargines failų kopijas — ji duomenų kopijas išsaugo vidiniame kompiuterio diske. Vidiniame diske išsaugotos failų kopijos leidžia atstatyti failus kai nėra galimybės jų atstatyti iš dedikuoto „Time Machine“ disko.

Norint įjungti „Time Machine“ duomenų kopijų kūrimą, prie kompiuterio reikia pajungti išorinį arba tinklinį diską ir aplikacijai nurodyti, kad jame turi būti saugomos atsarginės kompiuteryje esančių duomenų kopijos. Kai „Time Machine“ žino į kurį diską ji turi daryti atsargines failų kopijas, kai kompiuteris turi prieigą prie to disko — kas valandą išsaugomi per nuo praeito „backup’o“ modifikuotų failų versijos. Tuo pačiu, kas 24 valandas „Time Machine“ vidiniame kompiuterio diske išsaugo dienos ir savaitės failų atvaizdus. Šios vidinės „Time Machine“ sukurtos failų kopijos saugomos vidiniame kompiuterio diske iki jame pradeda trūkti vietos.

Jei naudojate „Mac“ ne vienerius metus ir esate jame įjungę „Time Machine“ — galimas daiktas vidiniame jūsų kompiuterio diske yra dešimtis, o gal net ir šimtus gigabaitų užimančios failų kopijos.

Kaip atsikratyti vidiniame kompiuterio diske išsaugotų „Time Machine“ failų

Pirmiausia norėčiau pasakyti, kad jei kompiuteryje viskas veikia be sutrikimų ar jei naudojate HDD tipo diską pakankamai greitai — nerimauti dėl tų failų nereikėtų. „Time Machine“ automatiškai ištrins seniausias vidiniame kompiuterio diske išsaugotas failų kopijas, kai diske liks 20% laisvos vietos. Jei atsisiuntėte milžinišką failą ir kompiuteryje liko tik 10 ar 5% laisvos vietos — „Time Machine“ automatiškai ištrins visas seniausias failų kopijas palikdama tik naujausias — išsaugodama naujas kopijas perrašinės diske esančią. „Time Machine“ taip elgsis kol ko nors neištrinsite ir diske nepasidarys daugiau laisvos vietos. Vėl atsiradus laisvos vietos diske, „Time Machine“ pradės saugoti ir senesnes failų versijas, tol kol tai daryti leis disko vieta.

Kartais taip nutinka, kad diske pradeda trūkti vietos, o „Time Machine“, nors tu ką, nenori ištrinti senų failų versijų. Jei tikrai norite ištrinti lokalias „Time Machine“ sukurtas failų kopijas (ko be svarios priežasties aš nerekomenduočiau daryti):

  1. atidarykite Terminal aplikaciją savo MacBook kompiuteryje
  2. Terminal aplikacijos lange įveskite žemiau esančią komandą:
    sudo tmutil disablelocal
  3. Paspauskite Enter ↲
  4. Jei aplikacijos lange pamatysite, kad laukiama slaptažodžio — įveskite kompiuterio administratoriaus slaptažodį. Turėkite omenyje, kad rašant slaptažodį nematysite kad ir ką rašote, todėl veskite jį atidžiai. Įvedę slaptažodį spauskite Enter ↲

Ši komanda pašalins vidiniame diske išsaugotas „Time Machine“ kopijas ir taip pat atjungs jų saugojimo vidiniame kompiuterio diske funkciją.

Jei norite tik ištrinti anksčiau „Time Machine“ išsaugotas failų, tačiau norite, kad „Time Machine“ ir toliau jas kurtų ir saugotų:

  1. atidarykite Terminal aplikaciją savo MacBook kompiuteryje
  2. Terminal aplikacijos lange įveskite žemiau esančią komandą:
    sudo tmutil enablelocal
  3. Paspauskite Enter ↲
  4. Jei aplikacijos lange pamatysite, kad laukiama slaptažodžio — įveskite kompiuterio administratoriaus slaptažodį. Turėkite omenyje, kad rašant slaptažodį nematysite kad ir ką rašote, todėl veskite jį atidžiai. Įvedę slaptažodį spauskite Enter ↲

Įvedus šią komandą „Time Machine“ vėl pradės saugoti 24 valandų, o vėliau ir savaitinius atvaizdus su failų versijomis.

Norėdami pažiūrėti kiek ir kokios informacijos yra sukaupusi „Time Machine“ jūsų vidiniame kompiuterio diske — paspauskite ant meniu juostoje esančios „Time Machine“ piktogramos ir pasirinkite „Enter Time Machine“. Jei tokios versijos jūsų kompiuteryje išsaugotos — galėsite jas peržiūrėti ir jei reikia atstatyti perrašydami dabar naudojamas.

Smalsiems:

  • jei nenorite laukti kol „Time Machine“ sukurs naują „snapshot’ą“ jo kūrimą galite inicijuoti patys, Terminal’o komandos tmutil snapshot pagalba
  • lokalios „Time Machine“ failų kopijos saugomos /Volumes/MobileBackups direktorijoje, kur turėtumėte rasti aplanką Backups.backupdb, o jame aplanką su kompiuterio pavadinimu, ir jau jame aplankai su data, kada išsaugoti failai. Jei norite sužinoti kiek jie užima vietos — Terminale pabandykite komandą:
    du -sh /Volumes/MobileBackups/ gali tekti šiek tiek luktelėti kol suskaičiuos.

Daugiau, su atsarginių duomenų saugojimu, susijusių straipsnių rasite paspaudę ant vienos iš žymų esančios žemiau

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Į viršų