Apple iOS SDK jau devyneri

Xcode, Swift, iOS SDK, programavimas

Prieš devynerius metus, „Apple“ išleido pirmą „iOS“ skirtą SDK (Software Development Kit), kurio pagalba ne „Apple“ programuotojai galėjo pradėti kurti „iPhone“ ir „iPod“ skirtas aplikacijas.

Pirmoji „iOS“ versija pasirodė be galimybės trečių šalių programuotojams kurti „iPhone“ ir „iPod“ skirtas aplikacijas. Šiuose įrenginiuose buvo tik „Apple“ sukurtos ir iš anksto įrenginiuose įdiegtas aplikacijų rinkinys.

Po pirmojo „iPhone“ išleidimo, kompanijos akcininkų susirinkime, ant scenos stovintis Steve Jobs buvo paklaustas ar „Apple“ nemato poreikio ne kompanijos programuotojų sukurtoms aplikacijoms „iOS“ įrenginiuose. Tada Steve atsakė, kad „Apple“ svarsto šią galimybę ir vertina su jos realizavimu susijusias, galimas saugumo rizikas.

Po to kai birželio pabaigoje vartotojus pradėjo pasiekti pirmieji „iPhone“ ir jie galėjo išbandyti „Apple“ sukurtas aplikacijas — pokalbiai apie trečių šalių aplikacijų įsileidimą į šį technologijos stebuklą (iPhone) tik garsėjo. „Apple“ turėjo dešimtmečių ilgumo „Mac“ aplikacijoms skirtų aplikacijų kūrimo įrankių leidybos patirtį ir nauji mobilūs kompanijos įrenginiai „Apple“ atnešė ir naujus iššūkius.

Praėjus trims mėnesiams po pirmojo „iPhone“ išleidimo, 2007 metų spalio mėnesį, kompanija paskelbė, kad planuoja išleisti įrankius leidžiančius trečių šalių programuotojams kurti aplikacijas skirtas ir „iOS“ įrenginiams.

Kovo pradžioje (o jei tiksliau 2008 metų kovo 6 dieną), išleidusi pirmąjį „iOS“ skirtą SDK, po poros dienų „Apple“ atidarė „iOS App Store“ ir „iPhone“ ir „iPod“ naudotojai galėjo mėgautis ne tik „Apple“ sukurtomis ir iš anskto įdiegtomis aplikacijomis. Kylant „iPhone“ pardavimams — augo ir aplikacijų paklausa. 2010 metais „Apple App Store“ pasipildė „iPad“ skirtomis aplikacijomos. Dar vėliau pasaulį išvydo ir „Mac App Store“.

Dabar, nuo pirmojo „Apple“, „iOS“ skirtos SDK išleidimo, jau prabėgo devyneri metai ir per šiuos metus „Apple“ iš per „App Store“ parduodamų aplikacijų jau užsidirbo 60 milijardų JAV dolerių (Apple už sukurtą platformą iš programuotojų atskaičiuoja 30% nuo jų parduotų aplikacijų vertės).

„App Store“ nėra vien parduotuvė — galimybė kurti ir pardavinėti aplikacijas programuotojams iš viso pasaulio sukūrė 1,4 milijono darbo vietų.

Nežiūrint prognozių, kad 2016 metai bus „aplikacijų mirties“ metai — jie buvo geriausi „Apple“ istorijoje. Vien už 2016 metais parduotas aplikacijas „Apple“ programuotojams išmokėjo 20 milijardų USD ir tai yra 40 procentų daugiau nei 2015. 2017 metų sausio 1 diena buvo naujo „Apple“ rekordo diena — per tą vieną dieną, „Apple“ pardavė aplikacijų per „App Store“ už 240 milijonų JAV dolerių.

„Apple“ teigimu, šiai dienai jos „App Store“ yra 2,2 milijonai aplikacijų; lyginant su pernai metais 20% daugiau. Kompanijos „App Store“ veikia 155-ose pasaulio valstybėse.

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų