Kuo skiriasi iOS atnaujinimai per Wi-Fi nuo atnaujinimų per iTunes

Kai „iOS“ įrenginyje atsiranda pranešimas apie galimą sistemos atnaujinimą, kiekvienas renkasi jam patogesnį būdą atnaujinimams įrenginyje įdiegti, tačiau ne visi žino kuo skiriasi galimi „iPhone“ ir „iPad“ sistemos atnaujinimo metodai.

„iPhone“, „iPad“ ir „iPod touch“ įrenginiams skirtą „iOS“ operacinę sistemą atnaujinti galima dviem būdais: - „oru“ arba OTA (angl. Over the Air) – atnaujinant įrenginio sistemą per Wi-Fi - pajungus įrenginį prie kompiuterio USB jungties ir atnaujinant „iTunes“ aplikacijos priemonėmis

Abu šie būdai turi savo privalumų ir trūkumų.

Atnaujinimas per Wi-Fi

Šį „iPhone“, „iPad“ ir „iPod touch“ naudotojai norintys įdiegti sistemos atnaujinimus savo įrenginiuose renkasi dažniausiai.

Per Wi-Fi diegiami atnaujinimai įprastai trunka 10–20 minučių, priklausomai nuo interneto greičio, prisijungimo prie tinklo greičio ir paties įrenginio greičio, todėl dažniausiai atliekami vakare.

Kalbant apie atnaujinimų „oru“ privalumus ir trūkumus – didžiausias šio metodo privalumas yra patogumas – nereikia įrenginio jungti prie kompiuterio ir atnaujinimą galima įdiegti bet kur, kur tik yra galimybė prisijungti prie Wi-Fi tinklo. Vienas pagrindinių faktorių į kurį reikia atkreipti dėmesį renkantis šį atnaujinimo būdą yra prisijungimo prie Wi-Fi signalo stiprumas ir paties interneto greitis. Jei signalas yra silpnas ar trūkinėjantis, atnaujinimas taip pat gali vykti nesklandžiai ir būti automatiškai pristabdomas geresnio signalo laukimo režime. Esant silpnam ir nestabiliam signalui ar interneto ryšiui (pavyzdžiui esant kur nors kavinėje ar kitoje viešą prieigą prie interneto suteikiančioje vietoje) atnaujinimas gali būti atsiųstas nepilnai ar jo duomenys pažeisti.

Tikimybė, kad atnaujinimas užstrigs nėra didelė, nes daugelis (protingų) žmonių sistemos atnaujinimus atlieka namie, kur interneto interneto ryšys yra pakankamai patikimas. Tačiau man teko manyti „per ilgai“ trunkančių atnaujinimų grįžimas iš kurių į „normalią“ būseną buvo įgyvendintas „iTunes“ pagalba.

Dar vienas dalykas, kurį reikėtų turėti omenyje atnaujinant „per orą“ yra įrenginio akumuliatorius. Reikėtų įsitikinti, kad akumuliatorius atlaikys visą atnaujinimą. „Apple“ reikalauja, kad prieš pradedant atnaujinimą įrenginio akumuliatorius būtų įkrautas bent 50%, tačiau senesniuose įrenginiuose tas 50% labai sąlyginas dalykas. Jei nepasitikite savo įrenginio akumuliatoriumi – atnaujinimą geriau atlikti „iPhone“ ar „iPad“ pajungus prie įkroviklio.

Atnaujinimas naudojant „iTunes“

Jei esate namie, šalia savo kompiuterio – rekomenduočiau visada „iOS“ įrenginio sistemos atnaujinimą atlikti „iTunes“ pagalba. Tai labiau patikimas ir saugesnis metodas. Sistemos atnaujinimui naudojant „iTunes“ iki atnaujinimas patenka į įrenginį, jis yra atsiunčiamas į kompiuterį ir ten patikrinamas. Papildomai, pajungus įrenginį prie kompiuterio yra galimybė išsaugoti atsarginę, įrenginyje esančių duomenų kopiją.

Gali būti, kad jei esate pajungę „iPhone“ ar „iPad“ prie kompiuterio – kompiuteris naudoja daug patikimesnį – laidinį prisijungimą prie kompiuterinio tinklo ir interneto. Net jei naudojate Wi-Fi, kuris nėra patikimas - atnaujinimo būdas kai įrenginys pajungiamas prie kompiuterio yra patikimesnis, nes duomenys nesiunčiami tiesiai į „iPhone“ ar „iPad“.

Įrenginio atnaujinimas naudojant „iTunes“ tyri daugiau privalumų nei trūkumų. Pirmoje eilėje sistemos atnaujinimui per „iTunes“ naudojamas kitas atnaujinimo paketas, kuris turi savipatikros mechanizmą prieš atnaujinimo duomenis persiunčiant į įrenginį. Taip pat duomenys greitai susinchronizuojami ir išsaugomi tam atvejui jei kas nors atnaujinimo metu įvyktų ne taip kaip numatyta.

Pajungus telefoną prie kompiuterio taip pat nereikia pergyventi dėl jo akumuliatoriaus, nes elektros energiją jis gauna per USB.

Abu metodai yra prieinami „iOS“ įrenginių naudotojams ir pats naudotojas sprendžia kuris būdas jam yra patogesnis ir kokio patikimumo lygio atnaujinimo proceso jis nori.

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų