Safari pripažinta saugiausia 2016 metų naršykle

„Safari“ pripažinta saugiausia 2016 metų naršykle ir įrodymas tam yra „CVE Details“ duomenys apie saugumo spragas įvairioje programinėje įrangoje. O kaip sekasi operacinėms sistemoms?

2016 metais „Safari“ jos kūrėjams kėlė mažiau nerimo. „CVE Details“ duomenimis, populiariausių naršyklių sąraše ji turėjo mažiausiai saugumo pažeidžiamumų[1] - 56. Daugiausiai saugumo spragų 2016 metais turėjo „Google Chrome“ naršyklė - 172. Nežiūrint to, kad kompanija reguliariai naujino šią naršyklę, ją naudoti buvo rizikingiausia. Bendroje klaidų suvestinėje daugiausiai jų turėjo „Firefox“ - 1437 ir pralenkė 1370 klaidų turėjusią „Chrome“, tiesa tai nė kiek nestebina, nes „CVE Details“ kaupia duomenis susijusius su „Firefox“ klaidomis nuo 2003 metų, o susijusias su „Chrome“ nuo 2008.

Duomenys: CVE Details

Kalbant apie operacines sistemas, čia žinoma saugumo spragų turėjimo rungtyje pirmauja „Android“. 2016 metais ši „Google“ įrenginiams skirta operacinė sistema turėjo net 523 saugumo pažeidiamumus. Palyginimui „iOS“ (įvairios versijos kartu paėmus) 2016 metais jų turėjo 161. Kalbant apie kompiuteriams skirtas operacines sistemas, čia pirmauja „Debian Linux“ 319.

Jei kam įdomu, žemiau operacinių sistemų pažeidžiamumų grafikas. Žiūrint jį reikia turėti omenyje, kad nors tai 2016 metais aptiktų saugumo spragų skaičius, kai kurių operacinių sistemų neišskaitytų į versijas, tokių kaip „OS X“, „iOS“, „Android“ ir panašiai saugumo spragų skaičius yra bendras pažeidžiamumų kiekis aptiktas 2016 metais įvairiose tos operacinės sistemos versijose. Žinoma, žinant „Android“ fragmentaciją - tai mažai guodžia jos vartotojus ir net jei naujausia „Android“ versija yra gerokai saugesnė už senesnes - ją naudoja labai nedidelė „Google“ mobilios operacinės sistemos pagrindu veikiančių įrenginių naudotojų dalis.

Operacinių sistemų 2016 metais aptiktų pažeidžiamumų grafikas.
Duomenys: CVE Details

Žemiau keli grafikai bendrai situacijai ir gal tendencijoms pamatyti.

Aptiktų saugumo spragų Apple produktuose kiekis pagal metus.
Duomenys: CVE Details
Aptiktų saugumo spragų Microsoft produktuose kiekis pagal metus.
Duomenys: CVE Details
Aptiktų saugumo spragų Apple OS X operacinėje sistemoje kiekis pagal metus.
Duomenys: CVE Details
Aptiktų saugumo spragų Apple iOS ir Google Android operacinėje sistemoje kiekis pagal metus.
Duomenys: CVE Details

  1. Saugumo pežeidžiamumas tai klaida programos kode leidžiantis programišiams ja pasinaudojant gauti prieigą prie sistemos ar tinklo.  ↩

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų