Pulsometras: „Apple Watch“ prieš „Sigma PC 15.11“

„Apple Watch” šiandien turi visas sportiniams laikrodžiams būtinas savybes. Tad dabar jį galima lyginti su pusiau profesionalia, o gal net ir profesionalia įranga.

Kaip žinia, „Apple” dažnai reklamuoja savo laikrodį skirtinguose mados žurnaluose, tačiau bendrą su mados prekėmis „Apple Watch” turi tik kainą, bet turtuoliai nesirenka „Apple Watch”. To pasekmė - nuo kitų metų sausio užsidarantis šių laikrodžių taškas Paryžiaus Galerijoje „Lafayette“. Populiariausias laikrodžio modelis - „Sport” yra vienintelis kelias „Apple” nešti į mases savo išmanųjį prietaisą - sveikas ir aktyvus gyvenimo būdas. Tai supratusi, „Apple” suskubo papildomai išleisti bendrą su „Nike” laikrodį „Nike+”, kuris nuo „Apple Watch Series 2” skiriasi tik dirželiais ir 2 unikaliais ciferblatais. Tą faktą patvirtina ir padidėjęs atsparumas vandeniui bei atsiradęs „GPS” modulis.

Nesu profesionalus sportininkas, bet turiu už nugaros įveiktus kelis pusmaratonius ir maratoną, tad šiek tiek apie bėgimą žinau. Vienas svarbiausių dalykų sportuojant yra širdis, tad jei „Apple Watch” (toliau AW) neteisingai atvaizduoja širdies pulsą, galima drąsiai jį nurašyti. Pasiruošti visiems bėgimams man padėjo paprastas pulsometras „Sigma PC 15.11”. Prieš 3 metus mokėjau už jį 190 LT. Šiandien tokį galima rasti už 40 EUR. Šis pulsometras turi krūtinės diržą, tad atvaizduoja tikslų širdies pulsą tą pačią sekundę. Vienu žodžiu - užsidėjau abu: „Apple Watch“ 42 mm Series 2 ir „Sigma“ ir į trasą.

Apibėgau du stadiono ratus ir stebėjau pulsometrų parodymus: AW 149 / „Sigma” 142 dūžiai per minutę (toliau dpm). Po kelių akimirkų: AW 134 / „Sigma” 132 dpm. Dar po kelių: AW 123 / „Sigma” 121 dpm. Dar po kelių: AW 104 / „Sigma” 101 dpm.

Apibėgau dar du ratus: AW 140 / „Sigma” 142 dpm. Po akimirkos: AW 141 / „Sigma” 144 dpm. Netrukus: AW 146 / „Sigma” 145 dpm. Keli gilus įkvėpimai ir AW 142 / „Sigma” 131 dpm.

Pirmines išvadas jau galėjau pasidaryti, bet nusprendžiau po kelių dienų pakartoti bandymą, tik šį kartą su svarmenimis namie. Prieš pradedant užfiksavau dpm: AW 69 / „Sigma” 66. Po pratimo: AW 73 / „Sigma” 73 dpm. Po dar vieno pratimo: AW 95 / „Sigma” 94 dpm. Dar po vieno: AW 98 / „Sigma” 94 dpm. Nusiraminus: AW 65 / „Sigma” 65 dpm.

Daugiau kartoti bandymo nematau prasmės. Labai gaila, jog neturiu trečio prietaiso (būtų įdomu išbandyti kažką pavyzdžiui iš „Garmin” produkcijos su riešiniu pulsometru), kurio pagalba galėčiau padaryti dar vieną palyginimą.

Peršasi dvi išvados. Pirma: esu linkęs tikėti „Sigma” pulsometro tikslumu. Nors „Apple Watch” rodė kiek kitokį širdies pulsą, bet taip buvo greičiausiai dėl to, jog sistema siuntė signalą tikrinimui, pulso matuoklis tikrino, vėliau perduodavo gautus duomenis atgal sistemai ir šį atvaizduodavo rezultatą, o realus pulsas tuo metu jau pasikeisdavo. Iš esmės „Apple Watch” pulso matuoklis rodo teisingą rezultatą, tik šiek tiek vėluoja. Nesportuojančiam, bet savo širdimi besirūpinančiam žmogui tarnaus gerai. Lyginti kitą šių laikrodžių funkcionalumą beprasmiška, bet aš dedu savo „Sigma” laikrodį ant lentynos ir nuo šiol sportuosiu tik su AW. Patogumas prieš tikslumą - renkuosi patogumą. Galimybė įrašyti muziką į laikrodį ir „GPS” persveria. Bet kokiu atveju nesu profesionalus sportininkas, tad leidžiu sau sportuojant mėgautis patogumais.

Antra išvada: pirkti „Apple Watch” vien dėl sporto, mano nuomone, neverta. Ypač jei tai darote mėgėjiškai. Rinkoje rasite gerokai pigesnių sprendimų tiek su GPS, sudegintų kalorijų skaičiuotuvais, laikmačiais ir pulso matuokliais (nuo riešo arba krūtinės diržas). Bet jei nešiosite laikrodį kasdien, naudositės kitomis jo galimybėmis ir svarbiausia, turite laisvų pinigų - „Apple Watch“ jūsų nenuvils. Turite klausimų/minčių? Dalinkitės komentaruose. Padiskutuosime.

Pasidalinti straipsniu:

Apie Daniel „iMHO“

Apple entuziastas, iMHO tinklaraščio Facebook'e autorius, rašantis iš idėjos objektyvias ir subjektyvias naujienas bei mintis apie obuolinę kompaniją ir ne tik.

Komentarų: 7 | Ačiū, kad rašote lietuviškai

  1. Esu naudojes tomtom laikrodi su rankiniu pulsometru, toki pat sigma laikrodi ir polar. Is esmes man maziausiai ptiko rankinis pulsometras. Jis visada arba dazniausiai nesamones rodydavo.
    Reiketu lyginti aw su kokiu polar ar garmin firmos (polariai laikomi pulsometru lyderiais) tai butu atskaitos taskas rimtesnis

  2. Vis tik, jei labiau koncentruojamasi i konkrecius sporto rezultatus, geriau rinktis kazka is polar, garmin, suunto...

  3. Kaip del braižymosi juodas AW???
    aktualus klausimas..

  4. O kokios laikrodi apyranke. Pirk vaikui ?ar su krūtinės diržu jame metai. I implant uostas stimuliatorius ritmui širdies .tad pulsometraturim naudoti pasto ai24val. Per parą.kuris iš ju matuoja be paklaidos ?

    • Kas geriausia tokio amžiaus vaikui ko gero tiksliausiai pasakytų gydytojas. Nemanau, kad Apple Watch tokioje situacijoje būtų geras sprendimas, nebent kaip papildomas įrenginys. Tačiau, pirmiausia nemanau jog yra tokio dydžio apyrankės, o antra jis nėra skirtas profesionaliai medicinai (bent jau oficialiai), norint kad jis veiktų reikalingas iPhone, įspėjimai apie širdies ritmo sutrikimus yra vykdomi pačiame laikrodyje, kas tokio amžiaus vaikui manau neduotų jokios naudos. Gal yra aplikacijos, kurios galėtų skelbti aliarmą, bet čia jau reikia specialiai domėtis. Aš manau, geriausia pasikalbėti su gydytoju, panašiose situacijose atsidūrusiais žmonėmis. Tikiu, jog yra sukurti išmanūs įrenginiai leidžiantys stebėti širdies darbą nuotoliniu būdu ir „išėjus iš ribų“ apie tai informuoti.

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų