„Apple“ paskelbė ketvirto fiskalinių metų ketvirčio rezultatus

Tema: Apple

Antradienį vakare „Apple“ paskelbė savo paskutinio fiskalinių 2016 metų ketvirčio finansinius rezultatus ir nors Tim Cook tai pavadino stipriu ketvirčiu, kompanijos pajamos sumažėjo pirmą kartą nuo 2001 metų.

Pirmą kartą nuo 2001 metų, „Apple“ metinės pajamos sumažėjo nuo 233,7 mlrd. USD 2015 metais iki 215,6 mlrd. USD 2016 fiskaliniais metais. Tai 9% nuosmukis ir jis pirmasis per 15 metų. Ketvirčio pajamos buvo 46,9 mlrd. USD.

Pagrindinė sumažėjusių kompanijos pajamų priežastis – sumažėję „iPhone“ pardavimai (5%). „iPad“ pardavimai taip pat smuko (6%), o „Mac“ kompiuterių pardavimai smuko net 14%. Vienintelis šviesus taškas „Apple“ padangėje paskutinį kompanijos fiskalinių metų ketvirtį yra paslaugos, kurias sudaro: „iCloud“, „iTunes“ ir „Apple Music“. Kompanijos pajamos iš paslaugų, lyginant su pernai metais išaugo 24% ir buvo 24,3 mlrd. USD (6,3 mlrd. USD per 4-tą ketvirtį).

„Apple“ ketvirtinis pelnas
„Apple“ ketvirtinės pajamos

Nors „Apple“ CEO Tim Cook šį ketvirtį pavadino sėkmingu, investuotojų tai neįtikino ir kompanijos akcijos smuktelėjo 2%.

Kompanijos „iPhone“ pardavimai nelabai skyrėsi nuo tų, kuriuos buvo numačiusi pati kompanija. Šio ketvirčio rezultatuose atsispindi vos kelios „iPhone 7“ pardavimų savaitės. Ketvirto 2016 fiskalinių „Apple“ metų ketvirčio metu kompanija pardavė 45,5 mln. „iPhone“, šiek tiek daugiau nei spėjo analitikai (45 mln. vnt.)

„iPhone“ pardavimai

Artėjantis švenčių metas, įprastai papildo „Apple“ piniginę gana stipriai ir šios žiemos šventės turėtų būti ne išimtis, kai milijonai žmonių pirks naujuosius „iPhone 7“ ir tie rezultatai atsispindės jau pirmajame sekančių fiskalinių kompanijos metų ketvirtyje.

Spaudos konferencijos metu paklaustas apie „Siri“, kompanijos vadas paminėjo, kad „Apple“ gauna daugiau nei 2 milijardus „Siri“ užklausų per savaitę. „Tai labai daug“, - sakė Tim Cook. „Kiek man yra žinoma, mes pardavėme daugiau įrenginių su asmeniniu asistentu nei bet kuri kita kompanija“. Cook taip pat minėjo kompanijos pastangas pagerinti „Siri“ paslaugas visame pasaulyje. Nors daug dirbtinio intelekto paslaugų yra skirtos JAV, „Siri“ yra prieinama daugelyje pasaulio šalių.

Konferencijos metu analitikui paminėjus, kad „Apple“ jau seniai nėra išleidusi jokio pagrindinio naujo produkto ir paklausus: „Ar Apple turi numačiusi strategiją sekantiems 3-5 metams?“, Tim Cook užėmė gynybinę poziciją ir atsakė standartiniu „Apple“ atsikalbinėjimu, kad kompanija nekalba apie savo planus ir naujus produktus, tačiau Cook balse galima buvo išgirsti susierzinimą.

Reziumuojant kompanijos finansinius rezultatus, tai jie panašūs į tuos, kokius numatė pati kompanija ir kai kuriose pozicijose net geresni nei pranašavo analitikai. Tai, kad kompanijos pajamos sumažėjo – nėra nieko keista. Tik kelios savaitės naujų „iPhone 7“ pardavimų negalėjo aukštyn kojomis apversti pigių mobilių telefonų gamintojų konkurencijos rezultatų. Nepadėjo kompanijai ir tai, kad ji jau senokai neatnaujino savo „MacBook Pro“ kompiuterių. Kita vertus pora procentų smuktelėjusios „Apple“ akcijos (AAPL) - puiki proga jų įsigyti prieš tai kai jos šoktelės kompanijai pristačius naujuosius „MacBook Pro“ kompiuterius ir puikius pirmojo 2017 fiskalinių kompanijos metų ketvirčio rezultatus, kuruose bus viso žiemos švenčių laikotarpio pirkimo bumo pinigėliai.

Su oficialiais „Apple“ finansinės ataskaitos skaičiais galite susipažinti kompanijos svetainėje.

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų