Kiek ko reikia atsisakyti norint įsigyti 32GB talpos „iPhone 7“ Lietuvoje ir kitose šalyse

Retai kada pirkdami „iPhone“ susimąstome kiek galėtume ko nusipirkti už tuos pinigus. Nors „iPhone“ kainos daugelyje Europos šalių skiriasi nestipriai, tačiau skirtingose šalyse perkant „iPhone 7“ tenka atsisakyti skirtingų kiekių įvairių prekių ir paslaugų.

Šiandien, rugsėjo 23 dieną Lietuvoje pradedama prekyba naujaisiais „iPhone 7“ ir kadangi man patinka statistika ir ypač palyginamoji, pagalvojau jog ir Jums gali būti įdomu sužinoti kiek kokių šalių gyventojai turi ko atsisakyti norėdami įsigyti 32GB „iPhone 7“. Žemiau esantys paskaičiavimai atlikti išvedus kainų vidurkius tose šalyse. Kur reikia kainos į eurus paskaičiuotos 2016 metų rugsėjo 19 dienos tos šalies ir euro kurso santykiu. Nereikėtų tų kainų imti už atskaitos tašką, nes didmiesčiuose kainos yra aukštesnės, o provincijoje žemesnės.

„iPhone 7“ kaina ir darbo užmokestis

Nežiūrint to jog visos kainos Amerikoje rašomos be mokesčių, kuriuos papildomai tenka sumokėti perkant prekes parduotuvėse - „iPhone“ JAV kainuoja pigiausiai ir vargu ar ką nors tai stebina. Žemiau esančiame grafike tamsesne mėlyna spalva pažymėjau mokesčių dalį, kurią pridėjau lyg perkant Niujorke 8,5%. „iPhone 7“ kaina, kurią reikia sumokėti JAV yra apie 630€, žinoma, kaina skirtingose valstijose ar net jų miestuose gali skirtis.

„iPhone 7“ kaina €

Nors „iPhone 7“ kaina daugelyje Europos valstybių skiriasi nestipriai, jose gyvenantiems žmonėms reikia dirbi labai skirtingą laiko tarpą norint jam užsidirbti. Žemiau esančioje lentelėje atlikti paskaičiavimai remiantis vidutiniais tos šalies gyventojų atlyginimais atskaičius mokesčius.

Kiek kokioje šalyje reikia dirbti norint uždirbti „iPhone 7“

Iš aukščiau esančio grafiko matome, kad daugiausiai dirbti norint užsidirbti „iPhone 7“ reikia Rusijoje. Iš Baltijos šalių mažiausiai dirbti norint nusipirkti „iPhone 7“ reikia Estijoje, kur 32GB „iPhone 7“ vidutiniškai uždirbamas per kiek mažiau nei mėnesį.

Maistas

Nutarus sutaupyti „iPhone 7“ negeriant kavinėse kavos, jei į dieną kavinėje išgeriate po puodelį Cappuccino, Lietuvoje šio malonumo atsisakius teks gyventi ilgiau nei metus (vidutinė kavos puodelio kaina 1,82€). Tuo tarpu JAV (3,44€) ir Šveicarijoje (4,07€) pakaks be kavos gėrimo kavinėse ištverti apie pusmetį.

Kiek puodelių kavos reikėtų neišgerti, kad sutaupyti „iPhone 7“.

Jei mėgstate apsilankyti restorane ir papietauti - „iPhone 7“ kaina atitinka 26 apsilankymų dviese vidutinės klasės restorane, kur trijų patiekalų pietūs dviems kainuoja 30€. Gyvenantiems Šveicarijoje apsilankymo tokio pačio lygio restorane teks atsisakyti tik 8 kartus ir ne vien dėl to, kad „iPhone“ Šveicarijoje kainuoja kiek pigiau, bet todėl, kad tokie pietūs ten vidutiniškai kainuoja 91,45 €.

Pietūs 2 asmenims iš trijų patiekalų vidutinės klasės restorane ir „iPhone 7“ kaina

Mėgstantiems apsilankyti „McDonald’s“ ir ten nusipirkti „McMeal“, kuris Lietuvoje vidutiniškai kainuoja 5€, tautiečiams reikės praleisti net 156 vizitus, na o Lenkijoje, kur lietuviai mėgsta pirkti maistą, nes ten jis pigesnis reikės praleisti net 198 apsilankymus „McDonald’s“, nes ten vidutiniška „McMeal“ kaina yra 3,94€.

Kiek „McMeel“ atitinka „iPhone 7“ kainą

Pieno mėgėjams skirtingose šalyse gali tekti ir ilgam jo atsisakyti. Pavyzdžiui lenkui nutarusiam gyventi be pieno ir taip taupyti „iPhone“ - teks atsisakyti kiek daugiau nei 1391 litro pieno. Lietuvoje, kur pienas brangesnis nei Lenkijoje, be teks nenupirkti 895 litrų pieno, na o Kinijoje, kur pienas brangus ir vidutiniškai jo litras kainuoja 1,76€ - ten be pieno teks atsilaikyti beveik 411 dienų.

Kiek litrų pieno atitinka „iPhone 7“ kainą

Mėgstantiems cepelinus, bulvinius blynus, vėdarus ir kugelį, neturintiems šaknų kaime ir bulves perkantiems bei nutarusiems „iPhone 7“ sutaupyti bulvių sąskaita - Lietuvoje teks nenupirkti ir nesuvalgyti daugiau nei 1 tonos 700 kg bulvių. JAV, bulvių gimtinėje, kur šių šakniavaisių kilogramas kainuoja 2,32€ - be jų tektų iškentėti kiek trumpiau ir nesuvalgyti 250 kg bulvių.

Kiek kg bulvių atitinka „iPhone 7“ kainą

Vištienos mėgėjams taip pat ne ką lengviau nei bulviaėdžiams. Lietuvoje vidutiniškai kilogramas vištienos krūtinėlės file kainuoja 4,53€ ir norint jos sąskaita sukaupti pakankamai pinigų 32GB „iPhone 7“ – teks nenusipirkti net 172 kg vištienos krūtinėlės. Šveicarijoje, kur už kilogramą vištienos krūtinėlės tenka pakloti 19,59€, „iPhone 7“ kainuoja 35 kilogramus 400 gramų vištienos file.

Kiek kg vištienos krūtinėlės file atitinka „iPhone 7“ kainą

Steiko mėgėjams: Lietuvoje 1 kg jautienos vidutiniškai kainuoja 6,6€ ir jos sąskaita taupant naujam „iPhone“ teks nenusipirkti 118 kg mėsos. Jei bent kartą į savaitę suvalgote po kilogramą jautienos – vadinasi jos nepirkti turėtumėte kiek ilgiau nei du metus. Šveicarijoje, kur kilogramas jautienos vidutiniškai kainuoja 41,84€ – „iPhone 7“ kainuoja 16,6 kg neparuošto steiko.

Kiek kg jautienos atitinka „iPhone 7“ kainą

Vynas ir cigaretės

Mėgstantiems prie pietų stalo pasimėgauti vynu, šio taip pat tektų ilgokai nepirkti. Lietuvoje vidutiniškai brangaus vyno butelys kainuoja 5,9€ ir nutarus taupyti vyno sąskaita naujam „iPhone“, tektų atsisakyti 132 butelių Dioniso dovanos žmonėms. Šveicarijoje auka būtų beveik du su puse karto mažesnė, nes čia vidutiniškai vidutinės kainų klasės vyno butelys kainuoja 10,97, o ir „iPhone“ kiek pigesni. Didžiausia auka būtų Rusijos vyno mėgėjams, nes kiekvienam jų tektų nenusipirkti 142 butelių vyno. O tai reiškia negerti kažkur mėnesį :)

Kiek butelių vyno kainuoja „iPhone 7“

Nusprendusiems suderinti „iPhone 7“ įsigijimą su sveikata ir taupyti naujam „iPhone“ pradėti rūkymo sąskaita, surūkančiam pakelį „Marlboro“ per dvi dienas, be cigarečių Lietuvoje tektų ištverti 264 dienas arba beveik devynis mėnesius. Manau, tiek laiko nerūkius būtų galima iš karto ir be vargo cigarečių sąskaita pradėti taupyti naujam „iPad“ ar „Mac“. O štai JAV ir Norvegijoje, kur pakelis „Marlboro“ kainuoja 5,82€ ir 11,22€ – taupyti „iPhone“ nereikėtų taip ilgai ir čia jau atsiranda rizika nesutaupyti kitiems „Apple“ gaminiams.

Kiek „Marlboro“ pakelių kainuoja „iPhone 7“

Transportas

Ilgiausiai pėsčiomis vaikščioti į darbą ir atgal ar važinėti dviračiu tektų Kinijos gyventojui nutarusiam viešojo transporto sąskaita sutaupyti naujam „iPhone 7“. Tiesa, tai nutaręs padaryti kinietis per dieną išnaudojantis du viešojo transporto bilietus taupyti „iPhone 7“ turėjo pradėti kai dar iki „Apple“ išleidžiant „iPhone 4s“. Rusijoje, kur viešasis transportas taip pat nebrangus (vienkartinis bilietas kainuoja 0,39€) taupyti „iPhone 7“ reikėjo pradėti „Apple“ išleidus „iPhone 5s“. Lietuvoje, sutaupyti šiek tiek pridėjus nuo mėsos ir pieno, visai realu viešojo transporto sąskaita sutaupyti kasmet naujam „iPhone“. O eilėje Europos valstybių užtektų pėstute pavaikščioti apie tris mėnesius, nes pavyzdžiui Norvegijoje viešojo transporto bilietas vidutiniškai kainuoja 3,56€. JK - 2,69€, o Suomijoje 3€.

Kiek vienkartinių viešojo transporto bilietų vertas „iPhone 7“

Nekilnojamas turtas ir komunaliniai mokesčiai

Lietuvoje vidutiniškai 85m2 buto gyventojai už elektrą, šildymą, vandenį ir šiukšlių išvežimą sumoka 157,94€ į mėnesį, tad jei gyventumėte su Alisa stebuklų šalyje kur visa tai nemokama per beveik 5 mėnesius galėtumėte sutaupyti naujam „iPhone 7“. Vokietijos gyventojams, kur komunalinės paslaugos vidutiniškai kainuoja 217,73€ per mėnesį, užtektų trijų su puse mėnesio paviešėti pas Alisą, kad sutaupyti naujam „iPhone“. Kinijos gyventojams už komunalines telktų nemokėti beveik pusantrų metų.

Jei nemokėtume komunalinių mokesčių, per kiek laiko sutaupytumėme naujam „iPhone 7“

Vidutinė vieno kambario buto miesto centre nuomos kaina mėnesiui Lietuvoje yra 393,01€ tad norint sutaupyti naujam „iPhone 7“, pas draugą reikėtų pagyventi apie du mėnesius. Tačiau pažiūrėjus į atskirus miestus Lietuvoje – situacija atrodo kiek kitaip. Vidutinė vieno kambario buto Vilniaus centre nuomos kaina - 432,42€/mėn., o toliau nuo centro 249,55€. Kauno centre buto nuoma vidutiniškai kainuoja 306€ mėnesiui, Panevėžyje 300€, o Klaipėdoje 298,91€. Tad kai kuriuose miestuose draugo svetingumu, norint nuomos sąskaita sutaupyti naujam „iPhone“, tektų papiktnaudžiauti kiek ilgiau.

Šveicarijoje kiek paprasčiau - taupant naujam „iPhone 7“ buto nuomos sąskaita, tereikia surasti draugą pas kurį galima būtų apsistoti porai savaičių, nes šioje šalyje vieno miegamojo buto miesto centre vidutinė nuomos kaina mėnesiui yra 1392,84€.

Kiek „iPhone 7“ vertas buto nuomos miesto centre kainos vienam mėnesiui

Perkantys butą Lietuvoje vargu ar gali sutaupyti naujam „iPhone“ buto ploto sąskaita. Vidutiniškai Lietuvos mieto centre buto m2 kainuoja 1940,17€, tad naujas „iPhone 7“ vertas mažiau nei pusės tokio buto kvadratinio metro.

O štai Šveicarijoje „iPhone 7“ vertas tiek, kiek kainuoja 0,07m2 buto ploto miesto centre, nes perkant butą Šveicarijos miesto centre už jo kvadratinį metrą vidutiniškai teks pakloti 9589,77€.

Buto ploto miesto centre ir „iPhone 7“ kainos santykis.

Apranga

Žinoma džinsų ar batų neperkame taip dažnai, kad jų sąskaita būtų galima taupyti naujam „iPhone“, tačiau grafikuose žemiau galite pažiūrėti kiek porų „Levi’s“ 501 modelio džinsų ir odinių, prie verslo kostiumo dėvimų batų, kurioje šalyje galima nusipirkti už tokią kainą, kiek ten kainuoja „iPhone 7“.

Kiek porų „Levis“ džinsų galima nusipirkti už tiek kiek kainuoja naujas „iPhone 7“
Kiek vidutiniškai porų odinių, prie kostiumo dėvimų, batų porų kainuoja tiek pat kaip ir „iPhone 7“.

Laisvalaikis

Vargu ar verta taupyti naujam „iPhone“ kino teatrų lankymo sąskaita. Net jei į kino teatrą nueinate du kartus į mėnesį. Lietuvoje toks taupymas naujam „iPhone“ truktų beveik penkis su puse metų ir nepamatytumėte 129 filmų. Kitas reikalas Šveicarija, kur vienas bilietas į kiną vidutiniškai kainuoja 16,46€. Ten įpročio du kartus per mėnesį lankytis kino teatre reikėtų atsisakyti nepilnus du metus.

Kiek kartų tektų atsisakyti apsilankymo kino teatre, kad sutaupyti „iPhone 7“

Ko atsisakytumėte vardan taupymo naujam „iPhone“?

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Komentarų: 10 | Ačiū, kad rašote lietuviškai

  1. A kiek reikia dirbti uzdirbant minimalu atlyginima ? Ir kiek zmoniu gauna minimalu ? :)

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų