Kelios nepublikuotos „iOS 10“ naujovės

Renginio metu, kai „Apple“ pristatė „iOS 10“, kompanija paminėjo toli gražu ne visas naujos „iOS“ įrenginiams skirtos operacinės sistemos naujoves ar pasikeitimus.

Kaip įprastai, pristatydama savo naujas operacines sistemas, pristatydama „iOS 10“ „Apple“ paminėjo ne visas šios sistemos naujoves ir pasikeitimus ir paliko juos aptikti patiems „iPhone“, „iPad“ ir „iPod touch“ naudotojams. Tiesa sakant, tų pasikeitimų tiek, kad vargu ar užtektų laiko juos visus pristatyti vieno renginio metu, o jei toks renginys įvyktų – vargu ar rastumėme tiek laiko jį stebėti.

Žemiau kelios „iOS 10“ naujovės, kurios gali būti įdomios tiek tiems kas jau suskubo įdiegti „iOS 10“ savo įrenginiuose, tiek ir tiems kas dar abejoja daryti tai ar ne.

Paveikslėlių paieška Messages aplikacijoje

„iOS 10“ messages papildomos galimybės

Dabar, tie kas yra įdiegę animuotų paveikslėlių klaviatūros aplikacijas - gali jas ištrinti, nes rašant žinutę „Messages“ aplikacijoje ir paspaudus ant „App Store“ piktogramos bei perbraukus pirštu per ekraną ir perėjus į paveikslėlių puslapį, galima įvesti paieškos žodžius ir pasirinkti norimą kategoriją.

Siųskite mažesniu paveikslėlius ir neeikvokite duomenų

Atidarykite SettingsMessages → ekrano apačioje → Enable Low Quality Image Mode. Nėra aišku kiek paveikslėliai yra sumažinami, tačiau tiems kieno duomenų planas nėra begalinis, tai turėtų padėti sutaupyti.

Pasirenkamas žinutės perskaitymo pranešimas

„iOS 10“ atsirado ilgai laukta galimybė, pasirinkti kam rodyti apie perskaitytą žinutę, o kam - ne. Sistema ir toliau elgsis taip, kaip nurodėte pagrindiniuose nustatymuose, tačiau žinutės perskaitymo pranešimą galite įjungti ar išjungti kiekvienam kontaktui atskirai.

Kaip tai padaryti: paspauskite pokalbio lango viršuje/dešinėje esančios piktogramos ir įjunkite arba išjunkite informavimą apie žinutės perskaitymo patvirtinimą. Šis nustatymas automatiškai sinchronizuojamas su kitais Jūsų „Apple“ įrenginiais tad nėra reikalo jo iš naujo nustatinėti „Mac“ kompiuteryje ar „iPad“.

Automatinis albumų atsiuntimas

Iki „iOS 10“ norint atsisiųsti albumą reikėjo paspausti + piktogramą ir albumą patalpinti į vartotojo paskyrą ir tada papildomai jį atsisiųsti.

„iOS 10“ šis procesas gerokai supaprastėjo, nes albumas gali būti automatiškai atsiųstas į įrenginį kai paspaudžiate + piktogramą jei tai nurodysite: SettingsMusicDownloadsAutomatic downloads

Automatinis muzikos talpyklos valdymas

Šis nustatymas turėtų būti muzikos mylėtojams, kurie pasirašę nedidelių duomenų planus ir todėl stengiasi labiausiai patinkančius gabalus įsikelti į „iPhone“, „iPad“ ar „iPod touch“.

„iOS 10“ leidžia sutaupyti vietos įrenginyje automatiškai valdydama atsisiųstus muzikos failus. Atidarykite SettingsMusicDownloads čia galite patys tvarkyti atsisiųstus muzikinius failus arba Downloaded Music skirsnyje nurodyti kiek vietos įrenginyje norite visada turėti laisvos. Nurodžius pageidaujamos laisvos vietos įrenginyje kiekį – sistema, kai vietos taps mažiau, pati automatiškai ją atlaisvins ištrindama rečiau klausomų muzikinių kūrinių failus.

El. pašto filtrai

„Mail“ aplikacijoje galite greitai pritaikyti filtravimą elektroniniams laiškams. Peržiūrinėdami laiškų sąrašą paspauskite ant filtro piktogramos esančios kairiame apatiniame lango kampe. Numatytas filtras yra skirtas rodyti tik neperskaitytus laiškus, pakeiti filtravimą galite paspaudę ant Filtered by: Unread ir pasirinkdami kitą kategoriją (ar kategorijas), kurias atitinkančius laiškus norite matyti.

Paspaudus ant filtro piktogramos dar kartą - jį išjungsite.

Naujas susijusių el. laiškų rodymas

Galimybė susieti į vieną pokalbį/susirašinėjimą susijusius laiškus egzistuoja jau senokai, tačiau „iOS 10“ atsirado nauja šios pokalbio gijos rodymo galimybė. Galima ir toliau tęsti šokinėjimą tarp susietų laiškų, ši funkcija yra įgalinta pagal nutylėjimą, tačiau atidarius Settings aplikaciją ir joje pasirinkus MailThreading galima nurodyti tvarką, kuria laiškai bus rodomi.

Žiūrėdami susijusius elektroninius laiškus, pirštu perbraukę į kairę galite pasirinkti veiksmus (reply, flag, trash ir t.t.)

Prenumeratos atsisakymas vienu paspaudimu

Tikriausiai ne vieną Jūsų, kaip ir mane, vargina įvairūs laiškai, kuriuos neva esame užsiprenumeravę. „IOS 10“ yra galimybė „unsubscribe’inti“ vienu paspaudimu – elektroninio laiško viršuje paspaudus ant Unsubscribe

Dvi Safari lentelės vienu metu iPad’e

Kadangi vienu metu vieno „Safari“ tab’o skaitymas yra naujokams, yra galimybė skaityti du puslapius vienu metu. Kaip tai padaryti:

  • Pertepkite „tab’ą“ į bet kurią ekrano pusę
  • Paspauskite ir palaikykite nuspaudę ant nuorodos ir pasirodžiusiame kontekstiniame meniu pasirinkite „Open in Split View“
  • Paspauskite ir palaikykite nuspaudę ant „tab view“ mygtuko ir pasirodžiusiame kontekstiniame meniu pasirinkite „Open in Split View“

Greitai uždarykite visus Safari tab’us

Mobilioje „Safari“ naršyklės versijoje „Apple“ leidžia ne tik atidaryti neribotą tab’ų kiekį, bet ir pirmą kartą atsirado galimybė greitai uždaryti visus tab’us vienu paspaudimu:

  • iPad“ paspauskite ir palaikykite paspaudę ant „tab view“ mygtuko ir pasirodžiusiame kontekstiniame meniu pasirinkite „Close X tabs“
  • „iPhone“ ir „iPod touch“ atidarykite „tab view“ režimą ir tada paspauskite ir palaikykite paspaudę „Done“ mygtuką ir paspauskite ant „Close X tabs“

Aplikacijų diegimo prioritetizavimas

Sekantį kartą attatant „iOS“ įrenginį, nereikės laukti valandų valandas, kol bus atstatyta tam tikra aplikacija. „3D Touch“ pagalba galima paspausti ant aplikacijos ir iš parinkčių sąrašo pasirinkti Prioritize Download. Tokia pati galimybė yra ir atsisiunčiant ir kelias aplikacijas tuo pačiu metu ar jas atnaujinant.

Kur priparkuotas automobilis

Jei turite automomobilį su „CarPlay“ ar paprastesne „Bluetooth“ sistema - išjungę automobilio degimą ir išėję iš jo pastebėsite pranešimą. Priparkuoto automobilio pranešimas įsimins ir „Apple Maps“ aplikacijoje pažymės automobilio vietą bei leis informaciją papildyti detalėmis tokiomis kaip eilės numeris, auštas ir panašiai, jei to reikia.

Naujas Control Center

Pirmą kartą paslinkę pirštu nuo įrenginio apačios į viršų ir iškvietę „Control Center“ galite pasigesti muzikos valdymo skilties. Perbraukite pirštu į kairę - čia persikėlė visas muzikos valdymo pultas. Perbraukite pirštu į kairę dar kartą ir štai vieta kur galėsite valdyti šviesas ir kitus išmanius įrenginius savo išmaniuose namuose.

„Kontrolės centro“ apačioje esančios piktogramos naujoje „iOS“ versijoje reaguoja į „3D Touch“ paspaudimus. Pavyzdžiui stipriau spustelėjus ant šviestuvėlio piktogramos galima rinktis iš trijų šviesumo režimų, paspaudus ant laikmačio – galima pasirinkti iš iš anksto nustatytų laiko parinkčių ir t.t. Pabandykite…

Define pakeistas į Look Up

Iki „iOS 10“ pažymėjus žodį ar išsireiškimą, kontekstiniame meniu paspaudus ant „Define“ buvo galima paskaityti jo reikšmės paaiškinimą. Naujoje „iOS“ versijoje „Define“ pakeistas į „Look up“ ir paspaudus ant jo matysite ne tik žodžio paaiškinimą, bet galėsite ieškoti „App Store“, „Apple Music“ ar internete. panašu, kad prie šio funkcionalumo programuotojai gaus priėjimą dar šiais metais.

Markup funkcija Photos ir Messges aplikacijose

„Markup“ yra „Apple“ sukurtas “Skitch“ atitikmuo, iš principo skiriasi tik tiek, kad „Markup“ funkcionalumas yra sistemos dalis ir anksčiau jis buvo prieinamas tik „Mail“ aplikacijoje.

Kaip naudotis: prieš išsiųsdami nuotrauką „Messages“ aplikacijoje - paspauskite ant jos, kad pažiūrėti/atidaryti ją. Ekrano kairėje/apačioje paspauskite ant „Markup“ užrašo ar piktogramos (priklausomai nuo įrenginio kurį naudojate). Pabraukite, pieškite, spalvinkite ir išsiųskite.

„Photos“ aplikacijoje paspauskite ant „Edit“ (redagavimo) piktogramos tada įskiepio mygtuko ir pasirinkite „Markup“.

Bendrinkite ir dirbkite kartu Notes aplikacijoje

„iOS 10“ atsirado galimybė bendrinti (share) „Notes“ aplikacijos įrašą su kontaktu ar kolega. Atidarę „Notes“ įrašą paspauskite ant naujos dalinimosi piktogramos (žmogeliuko simbolio apskritime su pliuso ženklu) esančios ekrano viršuje, pasirinkite būdą pakvietimui išsiųsti, įveskite kontakto informaciją ir spauskite „Send“.

Kai pakvietimas patvirtintas gavėjo – visi pakviestieji bendradarbiauti redaguojant „Notes“ įrašą gali papildyti, redaguoti ar ištrinti jo turinį.

Įskiepių talpinimas 3D Touch pagalba

Įprastai stipriau spustelėjus ant aplikacijos piktogramos – pateikiami aplikacijos galimybių plėtiniai. „iOS 10“ jei aplikacija turi įskiepį (widget) suderinamą su nauja „iOS“ versija – matysite ir pasiūlymą „Add widget“ jį įdiegti prie savo įskiepių.

Prie įskiepių langų galima prieiti tiek iš atrakinto, tiek ir iš užrakinto telefono lango, tiesiog perbraukus pirštu per ekraną iš kairės į dešinę. Jei galimybė prieiti prie įskiepių esant užrakintam įrenginiui: SettingsTouch ID and Passcode → įveskite atrakinimo kodą → išjunkite „Allow access when locked“ skirsnyje esantį Today .

Fotografavimas klausantis muzikos

Tikriausiai ne kartą esate atsidūrę situacijoje, kai klausote muziką ir nutariate ką nors nufotografuoti ir… atidarius „Camera“ aplikacija muzika sustabdoma. „iOS 10“ taip nenutiks, galėsite klausytis muzikos ir fotografuodami. Žinoma, jei fotografuosite „Live Photo“ ar filmuosite - muzika bus sustabdyta.

Beje, jei pasigedote užrakinti telefono ekrane „iOS 9“ buvusios „Camera“ aplikacijos piktogramos - nepergyvenkite - fotoaparato funkciją pasieksite tiesiog perbraukę pirštu per ekraną iš dešinės į kairę.

Pakelk ir pažadink funkcijos atjungimas

„iOS 10“ kaskart pakėlus telefoną jo ekranas įsižiebs ir jame matysite laiką bei pranešimus. Jei šis funkcionalumas Jums ne prie širdies (man jis labai patinka, nes kam liesti telefoną jei nereikia matyti jo ekrano) - galite jį atjungti: SettingsDisplay & BrightnessDisable Raise to Wake

Ištrinkite visus pranešimus

„iOS 10“ daugiau nebereikės spaudinėti mažučio x esančio prie kiekvienos dienos pranešimų srauto “Notification Center“ lange. Jei naudojate „iPhone“ palaikantį „3D Touch“ - paspaudus ir palaikius ant x sąrašo viršuje leis pasirinkti „Clear All“ veiksmą.

Home mygtukas

Vietoje to, kad pažiūrėti ekraną paspaudžiant „Home“ mygtuką – galite pakeisti jo nustatymus SettingsGeneralAccessibilityHome Button ir įjungti „Rest Finger to Open“ nustatymą.

Laikas miegoti

Laikrodžio aplikacijoje „Clock“ atsirado nauja lentelė „Bedtime“ (laikas į lovą). Pirmą kartą ją atidarius būsite paklausti, kiek valandų kasnakt norite miegoti ir kokiu laiku įprastai pabundate/keliatės ryte. Tada „iPhone“ paskaičiuos kokiu laiku turite eiti gultis ir nustatys žadintuvą reikiamai valandai. Savo miegojimo įpročių lentelę bei detalesnius sąrašus galite pažiūrėti „Health“ aplikacijoje.

Ištrinkite nereikalingas sistemines aplikacijas

Šią galimybę „Apple“ minėjo, bet ji tiek džiuginanti, kad nutariau dar kartą paminėti, gal kas negirdėjo.

Metų metus „iOS“ vartotojai maldavo „Apple“ leisti ištrinti kai kurias aplikacijas atsirandančias įrenginyje kartu su sistema, o nesulaukę atsako išgalvodavo įvairiausius būdus kaip jas paslėpti. Pagaliau, raudos išgirstos ir „iOS 10“ galima ištrinti, o esant reikalui vėl atsisiųsti standartines „iOS“ aplikacijas.

Aplikacijos ištrynimo procesas yra toks pats kaip ir bet kurios ne „Apple“ programėlės. Paspaudžiate ant aplikacijos piktogramos ir palaikote nuspaudę, o kai piktogramos pradeda iš baimės drebėti – spaudžiate x piktogramos kampe. Sistemos aplikacijos, kurias galite ištrinti:

  • Calculator
  • Calendar
  • Compass
  • Contacts
  • FaceTime
  • Find My Friends
  • Home
  • iBooks
  • iCloud Drive
  • iTunes Store
  • Mail
  • Maps
  • Music
  • News
  • Notes
  • Podcasts
  • Reminders
  • Stocks
  • Tips
  • Videos
  • Voice Memos
  • Watch app
  • Weather

Pakartotinas aplikacijos įdiegimas taip pat paprastas: „App Store“ paieškoje įvedate aplikacijos, kurią ištrynėte pavadinimą ir ją radę spaudžiate ant debesėlio su rodykle žemyn piktogramos ir atsisiunčiate į įrenginį.

Tikiuosi bent kai kurios iš šių naujovių bus naudingos Jums kasdieniniame „iPhone“, „iPad“ ir „iPod touch“ naudojime.

Pasidalinkite komentaruose, kokios naujos „iOS 10“ funkcijos jus labiausiai džiugina, ar atvirkščiai - nepatinka.

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Komentarų: 21 | Ačiū, kad rašote lietuviškai

  1. PPTP VPN not available
    Kodel?

  2. Sveiki, atsinaujus Ios 10 klaviatura "sokineja" , neimanoma nei sms parasyti nei Messenger rasyti zinutes :| Kodel?

  3. ekrano įjungimas pakėlus telefoną neveikia 5s :(

  4. Man tai vis tiek dar trūksta gerumo kažkaip lengviau pasirinkt ir ištrint buvusius skambucius ir pasilikt tik reikalingus. Arba all, arba missed. ir braukai sau po vieną du...

  5. Sveiki, atsinaujinus savo iPhone 6, neveikia funkcija iMeseges ir ties sms aplikacija dega sauktukas raudonas, per nustatymus iMeseges leidzia ijungti ar isjungti, bet rasant sms niekas nesikeicia, jos siunciasi iprastai kaip paprastos sms.. ir sms tusciam lange tik matoma text mesege, o anksciau galima buvo matyti kai funkcija ijungta ir iMesege.

  6. Kai isirasiau ios10 dingo funkcija kur paspaudus Home klavisa ir perbraukdavau per ekrana. Dabar reikia kelis kartus paspausti home klavisa, kad tas pats gautusi. Tas labai erzina kelis kartus spaudineti. Gal galima kaip nors sugrazinti ankstesni varijanta? kur kaip kad paspaudi Home klavisa viena karta ir tuomet perbrauki pirstu per ekrana ir atsirakina. Labai aciu.

  7. ar galima isivesti data kad ekrano virsuje rodytu lietuviskai.

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų