„macOS Sierra“ – nauja operacinė sistema ar senoji nauju pavadinimu?

Tema: macOS

Kai „Apple“ pradeda pasakoti apie „Mac“ kompiuteriams skirtą operacinę sistemą – tai ko gero vienintelė WWDC dalis, kurioje kalbama apie operacinės sistemos vardą.

Jau praėjo nemažai laiko kai „Mac“ buvo pats svarbiausias „Apple“ produktas, tačiau kompanija išsaugojo tradiciją prikabinti prie kiekvienos, savo kompiuteriams skirtos, operacinės sistemos pavadinimo papildomą vardą prilipdydami jį prie „OS X“ ar „Mac OS“ ir versijos numerio. Kartais šie vardai siejami su ta operacine sistema susijusiomis viltimis. „Snow Leopard“ buvo atnaujinta „Leopard“ versija, „Mountain Lion“ atnaujinta „Lion“, o „El Capitan“ – patobulinta „Yosemite“.

2016 metų WWDC „OS X“ dar kartais vadinta „Mac OS“ pakeitė vardą į „macOS“, kuris geriau dera prie kitų „Apple“ operacinių sistemų pavadinimų, tačiau matyt visa paslaptis slypi papildomame operacinės sistemos pavadinime „Sierra“. Šis pavadinimas kilęs iš kalnų masyvo, kuris labiau susijęs su „Yosemite“ ir „El Capitan“ nei yra atitrūkęs nuo jų ir tai leidžia manyti, kad naujoji „macOS Sierra“ tėra dar vienas „Yosemite“ tęsinys, versijos numerio padidinimas ir dar vieni persodrintų spalvų kalnų masyvo darbastalio paveikslėlio metai.

Taip pat kaip ir „El Capitan“, „Sierra“ tėra keli paslėpti patobulinimai, pora pakeitimų, keletas paviršutiniškų patobulinimų ir vienas ar du ženklai leidžiantys nuspėti kur link „Apple“ juda ir kokių patobulinimų galima tikėtis dar kitoje „Mac“ kompiuteriams skirtoje operacinėje sistemoje.

Kol kas „pačiupinėti“ prieinama tik pirmoji „macOS Sierra“ beta versija ir verdiktui dar kiek ankstoka, tačiau jau galima susidaryti pakankamai aiškų vaizdą, ką mums „Apple“ pasiūlys šį rudenį.

Reikalavimai sistemai ir suderinamumas

„Sierra“ yra pirmoji „macOS“ versija, kuri nutrauks „Mac“ kompiuterių palaikymą, kurie buvo palaikomi nuo „OS X Mountain Lion“ (2012) laikų. „Sierra“ galės būti įdiegta šiuose kompiuteriuose:

  • „MacBook“ (late 2009 ir naujesniuose)
  • „iMac“ (late 2009 ir naujesniuose)
  • „MacBook Air“ (2010 ir naujesniuose)
  • „MacBook Pro“ (2010 ir naujesniuose)
  • „Mac mini“ (2010 ir naujesniuose)
  • „Mac Pro“ (2010 ir naujesniuose)

Sąraše pateiktame aukščiau nėra visos armijos „Mac’ų“ išleistų 2007, 2008 ir 2009 metais bei senųjų Xserver kompiuterių, kuriuos vis dar galima rasti kai kuriose serverinėse. Norint naudoti tokias „macOS“ funkcijas kaip „Continuity“ ar artimas/susijusias funkcijas – „Handoff“, modernią „AirDrop“ versiją, universalią iškarpinę (universal clipboard) ir panašiai - reikalavimai geležiai tampa konkretesni ir kompiuterių sąrašas dėl šioms funkcijoms reikalingo Bluetooth 4.0 palaikymo dar labiau susiaurėja iki:

  • „MacBook“ (early 2015 ir naujesniuose)
  • „iMac“ (Late 2012 ir naujesniuose)
  • „MacBook Air“ (mid 2012 ir naujesniuose)
  • „MacBook Pro“ (mid 2012 ir naujesniuose)
  • „Mac mini“ (late 2012 ir naujesniuose)
  • „Mac Pro“ (late 2013 ir matyt, jei tokie bus, naujesniuose)

Kai pasirodžius „Snow Leopard“, „Lion“ ir „Mountain Lion“ kai kurie „Mac“ kompiuterių modeliai buvo pašalinti iš šias „OS X“ versijas palaikančių sąrašo – buvo aišku kodėl taip yra: PowerPC CPU, 32-bit Intel CPU ir 32-bitų EFI bei su tuo susiję tvarkyklių apribojimai. „Sierra“ atveju man sunku nubrėžti kažkokią tai aiškią ribą: kai kurie „Core 2 Duo“ procesorius turintys „Mac’ai“ iš sąrašo dingo – kiti liko. Kai kurie senesnius „Nvidia“ GPU turintys kompiuteriai iš palaikančių „Sierra“ pašalinti – kiti liko. Kai kurios sistemos palaiko Bluetooth 4.0 ir „Continuity“ – kitos ne.

Vienintelis, ko gero logiškiausias, šios situacijos paaiškinimas būtų, kad „Apple“ paprasčiausiai nusprendė nubrėžti ribą ir iš „Sierra“ palaikančių sąrašo pašalinti pasenusią geležį ir palikti pakankamai paprastą ir aiškų „Mac“ kompiuterių sąrašą, nelabai susijusį su CPU, GPU, RAM ar reikalavimais keliamais diskams.

Tų kompiuterių savininkams, kuriuos „Apple“ paliko už borto nereikėtų labai nusiminti, nes tie 5 ar 6 metų senumo „Mac’ai“ dar bus palaikomi kokius 2 metus ir tai pakankamai ilgas kompiuterio gyvenimo tarpsnis. Tie, kas vis tik nuspręstų, kad jiems trūks plyš reikia įdiegti „macOS Sierra“ į jų „pasenusį“ kompiuterį – sprendimą, tiesa neaišku kiek stabilų ir patikimą, greičiausiai bus galima rasti „Hackintosh“ naudotojų bendruomenėse. Reikia pasakyti, kad vienas iš sprendimų leidžiantis įdiegti „macOS Sierra“ į nepalaikomus „Mac“ kompiuterius jau yra, tačiau ten dar daug suderinamumo problemų.

Siri

„macOS Sierra“ preview - Siri

Kiekviena nauja „macOS“ karta privalo turėti kokią nors didelę naujovę. „Yosemite“ tai buvo vartotojo sąsajos pakeitimai, „El Capitan“ stipriai patobulintas langų valdymo mechanizmas, o „macOS Sierra“ ta didžioji naujovė yra „Siri“.

Nėra aišku, kodėl „Siri“ užtruko penkis metus iki atkeliavo į „Mac“ kompiuterius. „Siri“ yra pagrindinis informacijos įvedimo būdas „iPhone“ bei vienas pagrindinių „Apple Watch“ ir „Apple TV“. Tačiau geriau vėliau nei niekad.

„Apple“ sako, kad bet kurio „Mac“ kompiuterio palaikančio „macOS Sierra“ naudotojas galės naudotis „Siri“. Tiesa „Mac mini“ ir „Mac Pro“ kompiuterių, neturinčių integruotų mikrofonų, vartotojams reikės pasirūpinti garso įvesties įrenginiais. 2012–2013 metais pasirodę „Mac“ kompiuteriai turi dvigubus, triukšmo slopinimo funkciją turinčius, mikrofonus. Tačiau tai nėra būtina sąlyga norint naudotis „Siri“. Sistemos nustatymuose galima nurodyti naudoti kitą, ne kompiuteryje įdiegtą mikrofoną.

Kalbant apie „Siri“ ir „Mac“ posakis, kad tai tas pats kaip „Siri“ skirta „WatchOS“, „tvOS“ ar „iOS“ – nebūtų visiška tiesa. Laikrodyje ir „Apple TV“ geležis buvo sukurta naudoti su „Siri“, tačiau tai nėra tiesa „Mac“ kompiuterių atveju, nes visa eilė „Mac’ų“ palaikančių „Siri“ buvo pagaminti tada, kai šis asmeninis asistentas dar neegzistavo.

„Siri“ įkurdinta „macOS Sierra“ atrodo šiek tiek „pritempta“, nors ir atsako į daugelį užklausų, taip pat kaip ir „iOS“. pagal nutylėjimą „Siri“ gyvena kaip atskira piktograma „Dock“ ir meniu juostose ir prieš pateikiant jai užklausą ar komandą reikia vieną ar kitą „Siri“ piktogramą paspausti. Norint galima „Siri“ priskirti klavišų kombinaciją, kuri nėra įjungta iš karto, o sistemoje numatyti „Siri“ aktyvavimo klavišai yra fn- (tarpas).

Lyginant „Siri“ su „Spotlight“, kaip pagrindinį privalumą aš pažymėčiau tai, kad „Siri“ nereikalauja atitraukti dėmesio nuo darbo, priešingai nei „Spotlight“ funkcijai, kuriai reikia žvilgsnį perkelti į ekrano vidurį (arba kitą vietą, jei „Spotlight“ langą esate perslinkę kitur). Kitas patogus dalykas, kurį „Siri“ atnešė į „macOS Sierra“ yra tas, kad „Siri“ pateiktame užklausos rezultato lange paspaudus nedidelį „+“ šią užklausą galima paversti nedideliu „Mac Notification Center“ įskiepiu ir tai galima padaryti ir su failų kompiuteryje paieškos užklausomis.

Matyt užims šiek tiek laiko, kol rasime pilnavertį „Siri“ naudingumą ir integruosime į naudojimosi kompiuteriu įpročių arsenalą.

Continuity papildymai

Operacines sistemas kuriančios kompanijos, daro jas vis labiau komunikuojančias su kitais įrenginiais. „Google“ ir „Microsoft“ sistemos turi eilę tokių funkcijų, kurios leidžia aplikacijoms įdiegtoms „Android“ ir „Chrome OS“ bei „Windows 10“ bendradarbiauti tarpusavyje. „Apple“ tokiu aplikacijų tarpusavio bendradarbiavimu užsiima ilgiau ir todėl lenkia kitus rinkos žaidėjus.

„El Capitan“ nieko naujo „Continuity“ sferoje nepasiūlė, tačiau „macOS Sierra“ turi kelias naujoves ir gana nemažas“. Viena tokių naujovių yra „Universal clipboard“ leidžianti nukopijuoti tekstą „iPhone“ ar „iPad“ ir įterpti jį „Mac“ kompiuteryje kuriamame dokumente ir atvirkščiai. Ši funkcija veikia ir tarp „Mac“ kompiuterių. Tiesa, skirtingai nei kitos „Continuity“ funkcijos – ši neturi vaizdinės (matomos) išraiškos.

Jei dėl kokių nors priežasčių nenorite naudoti „Universal clipboard“ funkcijos ir jums yra priimtiniau, kad „Mac“ kompiuteryje į atmintį nukopijuota informacija jame ir lieka – šią funkciją atjungti galima atjungti sistemos nustatymų „General“ skiltyje.

Pirmojoje beta versijoje galimybė atrakinti „Mac“ kompiuterį „Apple Watch“ pagalba neveikia, tačiau ji turėtų pradėti veikti pasirodysiančiose beta versijose. Tie, kam ši galimybė pasirodė įdomi – turi turėti omenyje, kad tam reikės turėti ir „iPhone“ su įdiegta „iOS 10“ bei išmanų „Apple“ laikrodį, kuriame įdiegta „watchOS 3“ ir tai nėra vienintelis reikalavimas. Ši funkcija, kaip ir daugelis po „Continuity“ stogu dirbančių funkcijų naudoja komunikavimo WiFi ir Bluetooth kanalais kombinaciją ir todėl reikia „Mac“ kompiuterio palaikančio Bluetooth 4.0 (išleisto 2012 metais ar vėliau). Papildomai, vien buvimo šalia „Mac“ su savo „Apple Watch“ nepakaks – laikrodis turės būti atrakintas, o tai atlikus jis bus visą laiką atrakintas iki jį dėvėsite ir užsirakins tuojau pat kai jį nusiimsite ar daugiau nei per 3 metrus nutolsite su juo nuo „Mac“.

Šis būdas yra gerokai saugesnis ir atitinkamai „griežtesnis“ nei „Android 5.0“ ar naujesnėse „Android“ versijose esanti analogiška galimybė, kuri leidžia atrakinti ir laikyti atrakintus „Android“ įrenginius tol kol šie yra „Bluetooth“ veikimo zonoje.

Tuo pačiu „Apple“ mano, kad kompiuterio atrakinimui „iPhone“ esančio „Touch ID“ jutiklio naudojimas yra per daug nepatogus.

iCloud Desktop & Documents aplankai

Po „iCloud“ debiuto, su kiekvienais metais „Apple“ vis labiau tobulina šią sistemą. Išleisdama „iOS 8“ ir „OS X Yosemite“ kompanija pristatė „iCloud Drive“ direktorijų struktūrą, o „iOS 9“ naudotojai gavo prieigą prie jiems dedikuotos „Drive“ aplikacijos. Šiais metais „Apple“ siūlo išsaugoti daugiau failų debesyje. Nors tai nėra tas pats kaip iOS įrenginių savininkams skirti „iCloud backup’ai“, „macOS“ siūlo kelių aplankų, kuriuose dauguma vartotojų dažniausiai „nusodina“ daugumą savo failų, kopijų perkėlimą į „iCloud“.

„iCloud“ nustatymuose įjungus „Desktop & Documents Folders“ funkciją vyksta tai kas ir turėtų vykti – duomenų sinchronizavimas tarp kompiuterių per „iCloud“ veikia ne tik „iCloud Drive“ aplankams.

Vietos diske optimizavimas

„macOS Sierra“ preview - vietos diske optimizavimas

WWDC metu „Apple“ pristatydama „macOS Sierra“ žadėjo, kad ši „Mac“ kompiuteriams skirta operacinės sistemos versija atlaisvins failais perkrautus diskus, kas gali būti gana sudėtinga užduotis jei tarp skirtingų „Mac“ kompiuterių sinchronizuojami gigabaitai failų betvarkės. Specialiai šiam tikslui „Apple“ pakeitė tai, kaip veikia „iCloud Drive“.Pagal nutylėjimą, „iCloud Drive“ aplanke galima matyti visus aplankus ir failus, tačiau jie yra persiunčiami tik nurodžius tai padaryti, o jei „iCloud“ nustatymuose varnele yra pažymėta „Optimize Mac Storage“ ir persiunčiate failus ar aplankus iš savo „Mac“ – tai veiks panašiai – jūs juos matysite kompiuteryje, tačiau prie jų pavadinimo bus maža debesėlio piktograma paspaudus kurią bus galima failą ar aplanką atsisiųsti į kompiuterį.

Tai panašus metodas, kurį dabar naudoja „Microsot“ savo „OneDrive“ paslaugoje ir greitai pradės naudoti „Dropbox“ visiems, kurie tokio failų saugojimo būdo nori. Jei jaučiatės patogiai leisdami „Apple“ rūpintis Jūsų failais ir turite pakankamai vietos „iCloud“ galite net pasirinkti būdą, kai „Sierra“ automatiškai saugos failų kopijas „iCloud“ bei trins senesnius failus atlaisvindama vietą kompiuteryje (šis funkcionalumas yra pagal nutylėjimą atjungtas).

„Sierra“ ir „Safari“ daro ir daugiau protingų veiksmų padėdamos išsaugoti daugiau laisvos vietos kompiuterio diske. Pavyzdžiui jei diegiate aplikaciją iš „.pkg“ failo, kai aplikacija įdiegta – operacinė sistema pasiūlys diegimo paketą iš disko pašalinti ir taip atlaisvinti šiek tiek vietos. Žodynai ir šriftai, kurių nenaudojate dažnai bus atsiunčiami tik to pareikalavus - tai vietos diske saugojimo mechanizmas, kurį „Apple“ pradėjo naudoti gerokai anksčiau, tada kai iš „OS X“ išėmė spausdintuvų tvarkykles ir jos atsiunčiamos tik tada ir tik tos, kurių reikia. „macOS Sierra“ jei „Safari“ naršyklėje atsisiunčiate failą, kurį jau buvote atsisiuntę – seniau atsisiųstas failas automatiškai pašalinamas, o nekuriama jo (1), (2) ir t.t. versijos. Naujoji operacinė sistema taip pat ištrins laikinus failus, dalinius atsisiuntimus ir kešą tada kai matys jog kompiuterio diske liko mažai laisvos vietos. Manau neverta dabar gilintis į tai kaip ir kada tai daro sistema, nes apie tai galima parašyti ilgą ir atskirą straipsnį.

„macOS Sierra“ preview - vietos diske optimizavimas

Kitas įrankis padedantis tvarkyti failų saugyklą kompiuteryje yra paslėptas „Storage“ lentelėje esančioje „About This Mac“ dialogo lange. Tai ir funkcija savaime, ir sąsaja su kitomis funkcijomis esančiomis kitur sistemoje ar kitose aplikacijose. Nustatymai leidžiantys įjungti senesnių nei 30 dienų failų esančių šiukšlinėje trynimą, iTunes atsisiuntimus bei kompiuteryje išsaugotus prie el.pašto laiškų prisegtų failų trynimą – yra tik čia. Galiausiai galimybė didelius failus esančius kompiuteryje surūšiuoti pagal dydį, tipą bei datą kada jie buvo paskutinį kartą atidaryti taip pat gali būti labai patogi atsikratant nereikalingo šlamšto.

Manau, kad pažengę „Mac“ vartotojai rinksis galimybę patiems valdyti savo failus, nes leidimas sistemai spręsti ko kompiuterio naudotojui reikia ar nereikia, toli gražu ne kiekvienam priimtinas sprendimas. Tačiau pateikiami įrankiai, kurių pagalba galima pasirausti failuose ir aptikti tuos, kuriuos „jau seniai“ reikėjo ištrinti – gali būti naudingi ir nelabai patyrusiam vartotojui. Žinoma, tikiu atsiras ir tokių vartotojų, kuriems „Apple“ metodas leidžiantis nesukti galvos dėl failų kompiuteryje bus pats patogiausias būdas visada turėti laisvos vietos savo „Mac“ diske.

Pasikeitimai aplikacijose

„OS X El Capitan“ atnešė nemažai naujovių į eilę su sistema diegiamų aplikacijų, tokių kaip „Mail“, „Notes“, „Calendar“ ir „Maps“. „macOS Sierra“ pakeitimai šiose aplikacijose gerokai mažesni ir ne taip pastebimi. Žemiau šiek tiek pastebėjimų, bet tai nėra tų aplikacijų apžvalga, tad nesigilinsiu į detales.

Messages

„Apple“ sutelkė gana daug dėmesio į „iOS 10“ esančios „Message“ aplikacijos galimybes, tačiau „macOS“ esanti aplikacijos versija atnaujinta gana nestipriai. „Mac“ vartotojai galės matyti daug grafinių blizgučių, kuriuos siųs „iOS 10“ naudotojai, tačiau ne visus, o patys išsiųsti galės ir dar mažiau.

„Mac“ vartotojai matys didesnes „Emohi“ piktogramas ir nebereikės spitrinti į ekraną stengiantis atspėti ar žinutėje atsiųsta Europos Sąjungos ar Guamo vėliava. Jie taip pat galės siųsti „reakcijas“ į gautas „Message“ žinutes. Tačiau, sąrašas to ką jie matys, bet negalės išsiųsti ko gero ilgiausias. Tačiau tai tik pirmoji beta ir gal su sekančiomis „Messages“ versijomis ar kada nors metų bėgyje su kokiu nors atnaujinimu ir „macOS“ skirta „Messages“ aplikacija taps labiau įgali. Tiesa yra visa eilė funkcijų, kurias techniškai būtų gana sudėtinga naudoti „macOS“, pavyzdžiui tokia funkcija kaip ranka rašytos žinutės - ne kiekvienas turi „Wacom’ą“ po ranka.

Safari 10, Apple Pay ir PIP

„Safari 10“ yra įdiegta visa eilė naujovių, dalį kurių gal jau esate ir išbandę jei įdiegėte savo „Mac“ kompiuteriuose esančioje „OS X El Capitan“ „Safari Technology Preview“ naršyklę.

Viena tikriausiai labiausiai vartotojams matoma naujovė yra „Picture-In-Picture“ (PIP) palaikymo atsiradimas HTML5 video - paspaudus suderinamo su PIP video nedidelę piktogramą - video vaizdas perkeliamas į atskirą, nepriklausomą berėmį langą leidžiantį žiūrėti video (viena akimi), o kita žiūrėti į bosui rašomą laišką. PIP video langas gali būti perkeltas į bet kurį monitoriaus kampą ir iki tam tikro laipsnio padidintas.

Kita naujiena yra „Safari App Extensions“ - įskiepiai, kurie platinami per „Mac App Store“. „Safari“ įskiepiai savaime nėra naujiena, nes juos naršyklė palaiko jau nuo 5-tos versijos, tačiau šie įskiepiai yra atskiros aplikacijos, o ne JavaScript ar HTML kodai. Anot „Apple“ tai bus paprastesnis būdas aplikacijas tokias kaip reklamų blokatoriai skirtas „Safari“ perkelti iš vienos sistemos į kitą, pvz. iš „iOS“ į „macOS“.

Šios „Safari“ aplikacijos nebus išskirtinai „macOS Sierra“ skirtas dalykas. „Apple“ dokumentacijoje rašoma, kad „App Extensions“ bus prieinamos „OS X 10.11.5“, kai joje bus įdiegta „Safari 10“.

Dar viena naujovė, kuri gaila, bet Lietuvos gyventojų neliečia yra „Apple Pay“ integravimas į „Safari“. Norint naudotis šia galimybe reikės su „Apple Pay“ suderinamo „iPhone“ arba „Apple Watch“. Tiesa, pirmojoje „macOS Sierra“ beta versijoje šis funkcionalumas dar neįjungtas.

Notes

Pagrindinė naujovė „macOS Sierra“ esančioje „Notes“ aplikacijoje yra kolaboravimo galimybė. Paspaudus mygtuką ekrano viršuje ir įvedus kieno nors „Apple ID“ galima pakviesti kitus peržiūrėti ar redaguoti kartu „Note“ žinutės turinį. Pakviesti bendradarbiauti galima naudojantis eile paslaugų, tokių kaip „Mail“, „Messages“, „AirDrop“, „Twitter“, „Facebook“ ir t.t.

Ši galimybė yra dar labai rudimentinė lyginant su „Google Docs“, „Microsoft Word“ ar pačios „Apple“ „Pages“ aplikacijose esančiais atitikmenimis ir norint bendradarbiauti redaguojant rimtesnį dokumentą vis tiek teks griebtis „Pages“ ar kitos konkurentų sukurtos aplikacijos.

Negalėčiau pasakyti, kad kolaboravimas „Notes“ aplikacijoje yra tikrasis, nes informacija atnaujinama tik tada kai aptinkama išsaugota naujesnė dokumento versija serveryje. Čia nėra ir peržiūrėti pakeitimų istorijos. „Notes“ nėra galimybės kam nors leisti matyti žinutės turinį, bet neleisti jo redaguoti bei nėra galimybės žinutės apsaugoti atskiru slaptažodžiu (bent jau kol kas).

Mail

„Mail“ aplikacijos atnaujinimus galima pavadinti tik kosmetiniais. Aplikacijos nustatymai sukeisti vietomis ir nepanašu, kad ten atsirastų galimybė ką nors naujo nustatyti, kaip ir atrodo niekas iš ten nedingo. Keista, tačiau dėl kažkokios tai priežasties, naujojoje „Mail“ aplikacijoje „Apple“ nutarė, kad reikia seniausius laiškus rodyti viršuje.

Didžiausias funkcionalus pakeitimas „Mail“ aplikacijoje tikriausiai yra greitas filtras, prie kurio prieiti galima paspaudus nedidelę piltuvėlio piktogramą esančią laiškų sąrašo stulpelio dešiniame, viršutiniame kampe. Šių filtrų pagalba galima greitai peržiūrėti neperskaitytus, vėliavėlėmis pažymėtus, turinčius prisegtų failų, atsiųstus VIP’ų laiškus ar tuos, kur jūs esate minimi CC lauke. Deja, bet nėra galimybės šių filtrų pakeisti ir labiau pritaikyti savo reikmėms.

Contacts

„Contacts“ aplikacija „macOS Sierra“ yra švelniai išoriškai pakeista: skambinimo, el. laiško rašymo, žinutės siuntimo ir video bendravimo piktogramos perkeltos į kontakto informacijos lango viršų ir dabar pasiekiamos patogiau.

Kontaktai, kuriems nėra priskirtas paveikslėlis, vietoje plokščios pilkos piktogramos „El Capitan“, „macOS Sierra“ turi apvalų šviesaus gradiento ženklelį.

Photos

„Photos“ aplikacija „macOS Sierra“ šiek tiek patobulinta išoriškai, tačiau didžiausia naujovė joje yra naujos kategorijos ir rūšiavimo metodai, kurių dėka veikia nauja funkcija „memories“. Šiuos dalykus „Apple“ demonstravo WWDC metu – iš atrinktų ir surūšiuotų pagal fotografavimo vietą, nuotaiką, žmones nuotraukose failų sukuriami trumpi filmukai su muzika. Jei domina ko „Apple“ ieško jūsų nuotraukose ir pagal ką jas rūšiuoja, grupuoja ir skirsto – sąrašą rasite čia.

Saugumas ir Gatekeeper

„Apple“ pristatė „Gatekeeper“ 2012 metais kartu su „OS X Mountain Lion“ ir jis turi dvi paskirtis: apsaugoti vartotojus nuo potencialiai kenkėjiškų aplikacijų ir spustelėti programuotojus naudoti „Mac App Store“. Pasirodžiusi „Gatekkeper“ kai kurių „Mac“ naudotojų tarpe iššaukė panikos priepuolius ir pastarieji pradėjo „lakstyti po internetą“ paniškai šaukdami jog „Apple iOSifikuoja OS X“ ir kompanija nori „OS X“ paversti „uždara“ operacine sistema trečių šalių programuotojams kaip kad yra su „iOS“. Dabar, praėjus jau keliems metams po šios isterijos pradžios, ligoniai pagijo, o daugelis programuotojų nesusidūrė su didesne problema kuriant aplikacijas ir padarant jas nepykdančias „Gatekeeper“, o ir nepasirašytas aplikacijas „Mac“ kompiuteriuose gana lengva paleisti.

„macOS Sierra“ yra pirmoji „Mac“ skirta operacinė sistema, kurioje yra atlikti kiek didesni, vartotojui matomi pakitimai. Bent jai iš pirmosios „macOS“ beta versijos galima dalyti prielaidą, kad „Gatekeeper“ nustatymuose esančiuose „System Preferences“ nebeliks galimybes nurodyti leisti diegti visas ar iš bet kokių šaltinių atsisiųstas aplikacijas. Dabar yra tik du pasirinkimai nustatymuose: pasirašytos aplikacijos ir aplikacijos iš „App Store“ (numatytas nustatymas, kaip visada ir buvo) arba aplikacijos tik iš „Mac App Store“.

Jau spėjusius pradėti panikuoti norėčiau nuraminti pasakydamas, kad toks „Gatekeeper“ nustatymų pasikeitimas nereiškia, jog negalima įdiegti aplikacijų atsisiųstų iš „bet kur“. Jei nepasirašyta aplikacija nei karto nebuvo atidaryta „Mac“ – dešiniu pelės klavišo paspaudimu iškvietus kontekstinį meniu ir jame pasirinkus „Open“ galima apeiti „Gatekeeper“ apribojimus. bandant atidaryti nepasirašytą aplikaciją, kuri niekada nebuvo atidaryta tame „Mac“ (ir macOS versijoje) nepaspaudus dešinio pelės klavišo – „Gatekeeper“ nustatymuose atsiras galimybė leisti atidaryti šią aplikaciją (pirmojoje beta ši „Gatekeeper“ funkcija neveikia).

Alternatyvus būdas yra pasitelkti „Terminal“ aplikaciją ir joje įvedus sudo spctl --master-disable ir atgaivinti „Gatekeeper“ nustatymuose galimybę pasirinkti leisti atidaryti aplikacijas „iš bet kur“.

Atsitiktiniai aplankai aplikacijoms ne iš Mac App Store

Šis pakeitimas padarytas norint sustiprinti „macOS Sierra“ sistemos saugumą ir aplikacijas, kurios nėra iš „Mac App Store“ paleisti iš atsitiktinai sugeneruoto aplanko, o ne standartinio, pvz. /Applications. Kompiuterio naudotojui tai bus visiškai nematomas veiksmas, tačiau kenkėjiškam kodui, kuris priklauso nuo konkrečių aplikacijos failų įdiegtų konkrečiose vietose tai taps rimta kliūtimi vykdyti savo kenkėjišką veiklą.

Reikia pastebėti, kad ne visoms aplikacijoms toks „Apple“ sprendimas patinka. Kai kurios aplikacijos, tokios kaip „Tunnelblick“ ir „OS X OpenVPN“ užsiciklina prašydamos būti perkeltos į „Applications“ aplanką perrašydamos save vėl ir vėl, bet nepasileisdamos.

„Apple“ sako, kad aplikacijos buvusios sistemoje, kuri atnaujinta į „macOS Sierra“ nebus paleidžiamos iš atsitiktine tvarka sugeneruotų aplankų ir tai minimizuos tokių klaidų buvimą. Daugeliui „Mac“ aplikacijų visai nerūpi iš kurio aplanko jos paleidžiamos, nes aplikacijų nustatymai saugomi kitoje vietoje ir todėl aplikacijos gali būti paleistos beveik iš bet kurios vietos kompiuteryje. Tačiau programtuotojai turėtų turėti omenyje „System Integrity Protection“ ir atnaujinti savo aplikacijas, kad šios elgtūsi mandagiai.

Kitos smulkmenos

OpenGL

„Apple“ vis pildo savo „Metal“ naujomis galimybėmis, tačiau „OpenGL“ palaikymas vis dar silpnas. 2015 metų 13 colių „MacBoom Pro Retina“ vis dar naudoja 4.1 versiją su keliomis 4.2 įmestomis funkcijomis, kaip „Yosemite“ taip ir „El Capitan“.

Gal nutarimas nepalaikyti „Mac“ kompiuterių su senesnėmis grafinėmis kortomis suteiks „Apple“ didesnį stimulą atnaujinti „OpenGL“ palaikymą, kad jos gaminami kompiuteriai galėtų geriau išnaudoti savo GPU galimybes. Tačiau, bent jau šiuo metu atrodo, kad „Apple“ daugiau dėmesio skiria savo „Metal“ ir „OpenGL“ (o greitai „Vulkan“) kokybišku palaikymu it toliau galės labiau džiaugtis naudojantys „Wndows“ ir „Linux“ operacines sistemas.

Disk Utility

„macOS Sierra“ išliko „naujasis“ „Disk Utility“ aplikacijos dizainas ir tie, kam patiko senasis turės nusiminti. Tačiau, „Sierra“ versijoje disko skirsnių kūrimui skirtas įrankis daug geresnis nei buvo/yra „El Capitan“. Naujoje versijoje paprasčiau suprastu kur yra sisteminis skirsnis ir kiek diske yra laisvos vietos.

Tie, ką domina naujoji „Apple“ failų sistema APFS – turėtų žinoti, kad suformatuoti disko naudojant grafinę „Disk Utility“ aplikacijos aplinką į APFS nepavyks ir tam teks naudoti „Terminal“ aplikaciją ir diskutil comandą. AFPS galutinė versija turėtų pasirodyti sekančiais metais ir, matyt, tada atsiras galimybė diską APFS formatu suformatuoti ir grafinės „Disk Utility“ aplikacijos aplinkos pagalba. Kai „Apple“ išleis APFS, ji taps pagrindine failų sistema jos įrenginiuose, pradedant nuo „Apple Watch“ ir baigiant „Mac Pro“.

Automatinis teksto taisymas

Vienas pirmųjų dalykų, kuriuos aš atlieku įdiegęs naują „Mac“ operacinę sistemą yra automatinio teksto taisymo atjungimas. Naudodamas klaviatūrą, rašydamas tekstą aš esu daug „taiklesnis“, nei naudodamasis „iOS“ įrenginiais bei rašau pakankamai greitai, todėl automatinis taisymas man ištaiso žodžius dar iki spėjant man „paprieštarauti“ tokiam jo sprendimui.

„OS X El Capitan“ ir ankstesnėse „Mac“ kompiuteriams skirtose operacinių sistemų versijose automatinis rašybos taisymas buvo „viskas arba nieko“. „Sierra“ tai suskaidyta į tris atskirus nustatymus: vienas skirtas neteisingai parašytų žodžių taisymui, antras žodžių, kurie turi būti parašyti iš didžiosios raidės pataisymui ir trečias – taško padėjimui jei du kartus paspaudžiamas tarpo klavišas.

Mažesnis sistemos diegimo failas

Tai nėra labai svarbus atnaujinimas, bet „Apple“ sako, kad „Sierra“ diegimo paketas bus mažesnis nei buvo anksčiau jos išleistų operacinių sistemų. „OS X 10.11.5“ diegimo paketo dydis yra 6.21GB, o „Sierra“ programuotojams skirtos beta versijos apie 5GB. Švaraus sistemos diegimo paketo dydis taip pat šiek tiek sumažėjo, bent jau beta versijoje. Švariai įdiegta „Sierra“ diske užima apie 10,24GB, o „El Capitan“ užėmė 1,5GB daugiau. Ne toks jau ir didelis vietos taupymas, bet kompiuterių su mažutės talpos diskais savininkams - kiekvienas baitas yra aukso vertės.

Tab’ai visur

„Sierra“ atveria duris visai eilei aplikacijų naudoti „tab’us“, panašiai kaip yra „Finder“ ir „Safari“ aplikacijoje, tačiau pirmojoje beta nėra ką daug apie juos rašyti, nes visa eilė aplikacijų, tame tarpe ir pačios „Apple“ šios funkcijos nepalaiko. Jei bandote programuotojams skirtą „Sierra preview“ versiją - geriausias „tab’ų“ pavyzdys yra „Maps“ aplikacija. Manau tai sveikintina iniciatyva, nes tai stipriai palengvina darbą kai atidaroma daug vienos aplikacijos langų.

Naujas pavadinimas ta pati operacinė

Apie „Sierra“ galima parašyti ir daugiau, tačiau manau jog ir iki šios vietos nedaug kas perskaitė, o ir visa tai kas rūpi daugeliui vartotojų, atrodo, jau parašiau aukščiau.

Kai „Mac OS X“ (ji tada taip buvo vadinama) naujos versijos buvo pradėtos leisti kas metai, atrodė jog „Apple“ susiduria su sunkumais apibrėždama kas gi yra naujo ir tokio svarbaus toje operacinėje sistemoje, kad ji privalo turėti naują pavadinimą. „Lion“ buvo pirmoji šiame dešimtmetyje ir pirmoji perėmusi daug „iOS“ savybių. Panašu, kad po jos pasirodžiusi pusiau baigta „Mountain Lion“ tęsė šią tradiciją. „Mavericks“ kai kurie ankstesnėse versijose buvę skeuomorfizmai išnyko, tačiau neatitiko „iOS 7“ iki praėjus metams pasirodė „OS X Yosemite“.

Nuo „Yosemte“ atrodo, kad „Apple“ pradėjo viska griežčiau ir geriau kontroliuoti bei labiau planuoti ar bent jau įgyvendinti tai ką suplanavo. „El Capitan“ ir „Sierra“ abi turi po vieną pagrindinę naują savybę į kurią „Apple“ ir suteikia didžiausias savo operacinės sistemos marketingo pajėgas: langų valdymas „El Capitan“ ir „Siri“ atsiradimas „macOS Sierra“. Žinoma, tai nėra vieninteliai atnaujinimai. „System Integrity Protection“ - „OS X 10.11“, „Gatekeeper“ reikalai – „macOS 10.12“ ir APFS sekančiais metais jei pasiseks bei eilė visokių smulkių patobulinimų.

Matyt, daugelis seniau naudojančius „Mac“ sutiks, kad jei „Apple“ po „Snow Leopard“ būtų išleidusi „Mountain Lion“, o po jos „Yosemite“ ir tada jau „macOS Sierra“ – toks žingsniavimas su tais sistemoje atsirandančiais pasikeitimais būtų labiau vertas naujos „Mac“ kompiuteriams skitų operacinių sistemų vardo, nei dabar stebimas ropštimasis po vieną laiptelį ir kiekvieną jų pažymint pergalingu triumfu ir priskiriant jam atskirą, įsimintiną vardą.

Praėjo nemažai laiko, kai „Mac“ buvo mylimiausias „Apple“ kūdikis ir dabar neretai „Mac“ vartotojus apninka jausmas, kad jie yra antrieji pagal „gerumą“ vaikai, kad ir „Messages“ aplikacija, kurios naujų „blizgučių“ „Mac“ vartotojai gaus mažiau lyginant su jų kiekiu pateiktų „iOS“ įrenginių naudotojams. Tačiau, reikia pripažinti, kad „Mac“ sistemos augime jaučiamas stabilumas ir pastovumas, nors ir ne tokiais dideliais žingsniais kaip daugeliui norėtųsi. Pavadinimas pakeista, bet „Mac OS“, „Mac OS X“, „OS X“, „macOS“ gyvenime – viskas kaip visada.

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Komentarų: 3 | Ačiū, kad rašote lietuviškai

  1. Ta pati mergelė, ta pati ir suknelė

  2. Tikėjaisi, kad kiekvienas MAC OS (taip ją visada vadinau) update'as ir/ar upgrade'as būtų revoliucinis? Niekas to nepadaro ;)

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų