Kaip atkurti atstatymo skirsnį (recovery partition) „Mac OS X“

Jei aptikote, kad „Mac“ kompiuteryje nėra atstatymo skirsnio – dar ne viskas prarasta – jį galima atstatyti ir net dviem skirtingais būdais.

„Recovery partition“ (atstatymo skirsnis) „OS X“ yra svarbus sistemos komponentas leidžiantis atstatyti kompiuterio sistemą, lokalizuoti sistemos gedimą, ištaisyti kietajame sistemos diske atsiradusias klaidas, atstatyti duomenis iš atsarginės kopijos ir net iš naujo įdiegti „Mac“ kompiuteriams skirtą „OS X“ operacinę sistemą. Tam tikrais atvejais, vartotojai gali aptikti jog jų, sistemos atstatymui skirto disko skirsnio nėra. Daugeliu atvejų taip gali nutikti, nes jis ištrintas arba atstatant duomenis iš atsarginės duomenų kopijos, atstatymo skirsnis nebuvo atstatytas.

Pirmasis „recovery partition“ atstatymo būdas yra tiesiog iš naujo įdiegti „OS X“ į „Mac“ kompiuterį. Didžiausia šio būdo problema yra ta, kad reikia turėti kompiuterį palaikantį „Internet recovery“ režimą arba turėti „OS X“ diegimui specialiai paruoštą išorinę USB laikmeną. Šis būdas veikia puikiai turintiems greitą internetą arba atskirai paruoštą diegimo diską.

Antrasis „recovery partition“ atstatymo būdas yra atstatyti sistemos atstatymo disko skirsnį pasitelkiant kitas nemokamas priemones esančias internete. Šis būdas yra patrauklus tuo, kad „recovery partition“ atstatymui nereikia iš naujo diegti „OS X“.

  1. Atsisiųskite „OS X“ diegimo paketą „Install OS X“ ar „Install Mac OS X” atitinkantį kompiuteryje įdiegtos operacinės sistemos versiją iš „Mac App Store“ „Purchases“ skilties.Įsigytų aplikacijų sąraše yra ir „Apple ID“ įsigytos operacinės sistemos, kurių diegimo paketus galima atsisiųsti ir jų pagrindu paruošti išorines, diegimui skirtas USB laikmenas.
  2. Atsisiųskite naujausią „Recovery Partition Creator“ versiją – tai „Apple Script“ kuris pasirūpins sistemos atstatomojo skirsnio atkūrimu.
  3. Atsisiuntę aplikaciją paspauskite dešinį palėk klavišą ant jos ir pasirinkite „Open“ – tai leis ją atidaryti, jei nesate sumažinę „Gatekeeper“ griežtumo.
  4. Sekite ekrane rodomas instrukcijas ir jas vykdykite nurodydami diską į, kurį norite atstatyti „recovery partition“. Įprasta tai yra „Macintosh HD“ diskas nebent jį esate pavadinę kitaip ar naudojate atskirą diską.
  5. Nurodykite atsisiųsto „Install OS X“ ar „Install Mac OS X” paketo vietą ir leiskite „Apple Script’ui“ atlikti savo darbą.
  6. Kai „Recovery Partition Creator“ aplikacija baigs savo darbą – perkraukite „Mac“ kompiuterį ir vos išgirsite jo įsijungimo garsą nuspauskite Cmd ⌘-R klavišų kombinaciją įkrausiančią kompiuterį „Recovery“ režime iš atstatyto sistemos atstatymo skirsnio. Taip įsitikinsite ar atstatymo skirsnis sukurtas ir veikia.

Naujai sukurtas sistemos atstatymo skirsnis bus identiškas tam, kuris sukuriamas su šiuolaikinėmis „Mac OS X“ sistemomis jas diegiant ir naudojantis šiuo skirsniu galėsite atstatyti, testuoti ar iš naujo įdiegti (tame tarpe ir „švariai“) „Mac OS X“ jei to prireikė.

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų