Slaptos USB-Lightning jungties galimybės

Tiek apie USB, tiek ir apie „Lightning“ galimybes „iOS“ įrenginių vartotojai žino nemažai, tačiau yra ir nedokumentuotų šio tandemo galimybių.

„Lightning to USB Camera Adapter“ Lietuvoje parduodamas jau seniai. Jo kaina yra 35€ (su USB 3 - 45 €)[1]. Išleidusi „iOS 9.2“, „Apple“ atnaujino šio modelio aprašymą, papildydama jį palaikomų įrenginių sąrašu.

Apple rašo: „Lightning to USB Camera Adapter“ palaiko standartinius foto formatus, tame tarpe JPEG bei RAW ir SD bei HD video formatais tokiais kaip H.264 ir MPEG–4. Reikalinga „iOS 9.2“ ar naujesnė versija.

„Lightning to USB Camera Adapter“

Apie kitas galimybes „Apple“ nutyli ir be reikalo, nes šie „perėjimai“ išties gali palengvinti gyvenimą.

Atminties kaupikliai

Atminties įrenginiuose niekada nebūna per daug, ypač mobiliuose. Neretai pora gigabaitų nuotraukų ar video saugojimui labai praverstų ir šiam tikslui galima išnaudoti „flash memory stick’us“.

Tiesa reikia turėti omenyje, kad pajungus paprastą atminties kaupiklį - bus visa eilė ribojimų. Ne kiekvienas kaupiklis norės dirbti be papildomo maitinimo (ypač šiuolaikiniai, didelės talpos kaupikliai). Įprasto atminties kaupiklio atveju teks tenkintis tik video ir foto failų peržiūra. Norint, kad failai būtų nuskaitomi jie turi būti išsaugoti /DCIM/100DICAM/ aplanke, o failų pavadinimai turi būti DSC_0001, DSC_0002 ir t.t.

Norint išvengti šių apribojimų, reikėtų naudoti specializuotus atminties kaupiklius, kurie leidžia ne tik nuskaityti juose esančius bet kokius duomenis, bet ir juos išsaugoti.

Keli specializuoti (jų yra gerokai daugiau) atminties kaupikliai:

Atminties kortelės

Kam to reikia? USB kortelių skaitytuvas pajungtas prie „Lightning to USB Camera Adapter“ leis dideliame ekrane peržiūrėti nuotraukas. Tokio dueto naudojimo atveju bus kaip teigiamų, taip ir neigiamų aspektų. Taip prie „iOS“ įrenginio pajungtos, atpažįstamos bet kokios atminties kortelės, o juose saugomų failų nereikės specialiu būdu organizuoti (žinoma, jei tie nuotraukų failai yra nufotografuoti tiesiai į jas fotoaparato pagalba).

Tiesa, norint „Lightning to USB Camera Adapter“ prie „iOS“ įrenginio pajungti atminties kortelę – reikės USB kortelių skaitytuvo.

USB kortelių skaitytuvas

Išorinio disko pajungimas

Neaišku kam to gali prireikti, tačiau tokia galimybė yra. Pajungus išorinį diską situacija ne ką geresnė nei su USB atminties kaupikliais: egzistuoja failų formatų ir jų pavadinimų apribojimai. Išoriniai diskai neretai reikalauja dar ir papildomo energijos šaltinio ir jiems tos energijos reikia daugiau nei atminties kaupikliams. Nėra ir šimtaprocentinės garantijos, kad papildomo energijos šaltinio reikalaujantys išorinius diskus „iPhone“ ar „iPad“ atpažins, o ir pats pajungimas švelniai tariant - keistas: „iPhone“ ar „iPad“ su pajungtu „Lightning to USB Camera Adapter“ laidu prie kurio pajungtas išorinis diskas, kuris dar pajungtas ir į elektros šaltinį.

Klaviatūros pajungimas

Nors „iOS“ įrenginiai turi sistemoje įdiegtą klaviatūrą, tačiau net „iPad“ ji užima gana daug brangios vietos ekrane. Nors logiškai atrodo prie „iPad“ pajungti Bluetooth klaviatūrą (prie „iPhone“, manau, pajungta bet kokia išorinė klaviatūra atrodys juokingai), jei dar nesate įsigiję Bluetooth klaviatūros – panaudoję „Lightning to USB Camera Adapter“ ir prie „iPad“ pajungę USB klaviatūrą galite tęsti savo referato, straipsnio ar ilgų elektroninių laiškų rašymą patogesniu būdu.

MIDI-sintezatorius

Jei ne tik mėgstate klausytis muzikos, bet ir ją kurti ar groti kitų kūrinius - „Lightning to USB Camera Adapter“ pagalba galima pajungti MIDI-sintezatorių ir „iPhone“ ar „iPad“ paversti muzikos instrumentu.

Kai kurie profesionalams skirtų audio priedų gamintojai jau išleido mikšeravimo pultus, mikrofonų stiprintuvus bei muzikos instrumentus turinčius galimybę juos pajungti prie „Lightning“ jungties, tačiau jei turite senesnį tokio įrenginio modelį turintį USB - pajungus jį per „Lightning to USB Camera Adapter“ laidą prie „iOS“ įrenginio turėtumėte galėti juo naudotis.

Tiesa, savaime, tik pajungus muzikinį įrenginį prie „iPhone“ ar „iPad“ šis netaps pilnaverčiu muzikos instrumentu. Norint tokį sujungimą priversti veikti -jums dar prireiks ir atitinkamos programinės įrangos, bet čia menka bėda, nes šiam tikslui skirtų ar tokius prijungimus palaikančių aplikacijų „App Store“ tikrai daug ir net pati „Apple“ yra sukūrusi aplikaciją „GarageBand“.

USB mikrofonas

USB jungtis jau kuris laikas tapo mikrofonų pajungimo prie šiuolaikinės technikos standartų. Norint „iOS“ įrenginį paversti portatyvine įrašų studija, tereikia prie „iPhone“ ar „iPad“ pajungti „Lightning to USB Camera Adapter“ ir jau prie šios jungties USB mikrofoną. Daug žiniaraštininkų ir vokalistų-mėgėjų balso įrašymui jungia USB mikrofonus tiesiai prie kompiuterių. O dabar „Lightning to USB Camera Adapter“ pagalba, mikrofoną galima pajungti ir prie „iOS“ įrenginio.


  1. „iDeal“ skelbiamos kainos. MD821 „Apple Lightning to USB Camera Adapter“ 35,00 €. MK0W2 „Apple Lightning to USB 3 Camera Adapter“ - 45,00 €  ↩

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų