Nauja „Apple“ failų sistema skirta duomenų šifravimui

Temos: Apple, Saugumas

„Apple“ savo programuotojams skirto renginio metu trumpai užsiminė apie vieną labai svarbią naujovę, tačiau ji gali būti labai svarbi besirūpinantiems savo duomenų saugumu.

Stebėję „Apple WWDC16“ išgirdo ir pamatė daug naujų, naujose „Apple“ operacinėse sistemose pasirodysiančiose šį rudenį, įdiegtų funkcijų ir galimybių. Šios konferencijos „keynote“ metu „Apple“ trumpai užsiminė apie savo visiškai naują, paprastai pavadintą „Apple File System“ (APFS) operacinę sistemą, kurioje pagrindinis dėmesys yra skirtas saugumui.

APFS naudojamas unifikuotas duomenų šifravimo metodas, kuris gali būti naudojamas visuose „Apple“ gaminamuose įrenginiuose – nuo „Apple Watch“ iki „Mac“. Šioje failų sistemoje naudojamas daugiaraktis, kuris apkartins gyvenimą net ir tiems, kas nori užvaldyti sistemoje esančius duomenis net ir turėdami fizinę prieigą prie įrenginio. Manau ši, trumpai WWDC metu nuskambėjusi, žinia tikrai nenudžiugino FTB ar kitų, didelį susidomėjimą vartotojų duomenimis demonstruojančių, organizacijų atstovų. Šifravimas dabar taps operacinės sistemos dalimi, o ne kas nors įgalintas vėliau, jau po fakto.

APFS išnaudoja ir beveik du dešimtmečius tobulintos ir dabar „Apple“ naudojamos failų sistemos HFS+. Ši failų sistema yra optimizuota naudojimui „flash“ tipo diskų saugyklose, pavyzdžiui SSD diskuose ir naudoja nepaprastai detalias laiko žymas – nanosekundės tikslumu ir palaiko iki 9 kvintilijonų[1] failų saugojimą. Ši failų sistema taip pat naudoja „snapshot’us“ (tik skaitymui prieinamus failų sistemos fragmentus) ir tai padaro „Time Machine“ tipo atsarginių duomenų kopijų saugojimą paprastesniu.

Šią naują failų sistemą programuotojai išbandyti gali jau dabar, o „paprastiems mirtingiesiems“ ją planuojama padaryti prieinamą 2017 metų pradžioje. Aš nerekomenduočiau jos bandyti, nebent kuriate aplikacijas susijusias su failų sistema ir, kurių veikimą yra svarbu išbandyti ir/ar pritaikyti darbui šioje failų sistemoje. Bandomoji APFS versija nepalaiko įrenginių įkrovimo iš jos bei kol kas nėra suderinama su eile „Mac“ diskinių derinių, tokių kaip „Fusion“ tipo diskai ar „Time Machine“. Taip pat nėra garantijos, kad informaciją, kurią patalpinsite diskuose su šia, bandomąja APFS versija, galės nuskaityti vėlesnės naujos „Apple“ failų sistemos versijos.

Kaip ten bebūtų, tai ko gero operacinių sistemų, bent jau „Apple“ įrenginiuose ateitis ir ji gali nulemti eilės, dar tik po kelių metų pasirodysiančių „Apple“ įrenginių galimybes ir juose naudojamas funkcijas.

„Apple“ programuotojams skirtoje svetainėje yra patalpintas „Apple File System Guide“, kur yra visa APFS techninė ir kita susijusi informacija.

Kalbant apie failų sistemas, tikriausiai reikėtų paminėti ir „Mac Pro“ vartotojams svarbią ir džiugią naujieną – „macOS Sierra“ kompanija grąžino RAID masyvų kūrimo galimybę į „Disk Utility“ vartotojo sąsają, kurią nuliūdindama daugybę „Mac“ vartotojų, dėl nežinomų priežasčių buvo pašalinusi iš „OS X El Capitan“.


  1. Kvintilijonas tai 1018 – trumpojoje skalėje arba 1030 – ilgojoje skalėje. Daugiau informacijos apie didelius skaičius rasite „Wikipedia.org“ svetainėje  ↩

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Vienas komentaras

  1. supratau, kad iki šiol pagaminti mac kompiuteriai galės pereiti prie naujosios failų sistemos... o kaip iOS įrenginiai?

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų