Kokie „Apple“ įrenginiai prie pavadinimo turėjo SE

„Apple“ išleido „iPhone SE“, o kokie dar buvo kompanijos išleisti „Special Edition“, „System Expansion“ ir t.t. įrenginiai?

Kaskart kai pasirodo gandai, jog „Apple“ išleis ką nors SE - tuojau pat internete prasideda debatai, o ką gi iš tikro šios raidės reiškia. Šį pavasarį išleistas „iPhone SE“ nėra pirmasis šią abriviatūrą turintis „Apple“ įrenginys. Kaip labiausiai tikėtinas SE reikšmes, internautai pateikia „Special Edition“ ir „System Expansion“. Nepriklausomai nuo to, kokia yra tikroji šio sutrumpinimo reikšmė – esmė nesikeičia, tai kiek patobulinti „Apple“ produktai ir „iPhone SE“ tai dar kartą patvirtina.

Šiek tiek „Apple“ įrenginių turėjusių SE trumpinį savo pavadinimuose istorijos.

Macintosh SE

„Macintosh SE“ Pirmą kartą SE prie savo produkto „Apple“ „prilipdė“ 1987 metais – prieš beveik 30 metų. Tai buvo iki 1990 metų gamintas „Macintosh SE“ – „Macintosh Plus“ idėją tęsęs kompiuterio modelis su tam tikrais patobulinimais.

Pirmasis SE abriviatūrą turėjęs „Mac“ kompiuterio modelis buvo papildytas dviem, 20 ir 40MB talpos kietų diskų skyriais bei lankstaus diskelio skaitytuvu (floppy diskasukiu). Šis kompiuteris taip pat turėjo ir išplėtimo jungtį, iš čia ir kilo „System Expansion“.

Be aukščiau paminėtų, dabar juokingai skambančių naujovių, šis „Macintosh“ modelis turėjo ir naują sąsają „Apple Desktop Bus“ (ADB) skirtą prie kompiuterio pajungti pelę ir klaviatūrą bei buvo komplektuojamas kartu su „aušinimo sistema“ – įprastu ventiliatoriumi, kurį anksčiau Steve Jobs laikė svetimkūniu.

iMac DV SE

„iMac DV SE“ „iMac DV“ kompiuteriai buvo leidžiami 5 spalvų korpusais ir nepaprastai greitai išpopuliarėjo bei tapo vienais labiausiai perkamų „Macintosh“ kompiuterių „Apple“ istorijoje, bent jau tuo metu. Net dabar jie atrodo pakankamai stilingi ir gražūs.

Nežiūrint „Macintosh“ spalvų viliojusių pirkėjus – „iMac DV SE“ buvo išleistas tik vienos - grafitinės spalvos. Viršutinė korpuso dalis buvo visiškai permatoma, o kitos korpuso dalys buvo puikiai tarpusavyje derančios iš blizgaus ir matinio plastikinio paviršiaus.

„iMac DV SE“ korpusas buvo skurtas taip, kad būtų galima neardant kompiuterio lengvai prieiti prie atminties (RAM) išplėtimo slotų. Papildomai, šis „Special Edition“ turėjo ir jungtį skirtą prie kompiuterio pajungti papildomą monitorių bei visai padori audio sistema, kurios kūrime dalyvavo melomanams gerai žinoma kompanija „Harman Kardon“. „iMac DV SE“ kainavo 200 USD daugiau nei jo kiti spalvotieji broliai.

iBook SE

„iBook SE“
„iBook SE“

„iBook SE“, taip pat kaip ir „iMac DV SE“ atveju „Apple“ šį patobulintą nešiojamo kompiuterio versiją išleido specialaus spalvų - permatomo ir grafitinės plastmasės derinio. Iš tuo metu leidžiamų „Apple“ nešiojamų kompiuterių „iBook SE“ išsiskyrė aukštesne kaina – kainavo papildomus 200 USD bei patobulintomis techninėmis charakteristikomis. Jame plakė 466MHz PowerPC G3 procesorius, buvo DVD ROM diskų skaitytuvas (6x greičio),

Išleidusi „iBook SE“ kompanija ilgą laiką nenaudojo SE abriviatūros. Ekspertai sako, kad tuo metu „Apple“ nutarė eiti kitu – paprastesnio kompiuterių pasirinkimo keliu ir tai atnešė savo vaisius.

iPod U2 SE

„iPod U2 SE“ „iPod U2 Special Edition“ nuo įprasto „iPod“ modelio nesiskyrė kokiomis nors ypatingomis techninėmis galimybėmis. Jis buvo išleistas norint eilinį kartą pademonstruoti pasauliui savo draugystę su garsiu vokaliniu instrumentiniu ansambliu iš Dublino bei palaikyti jo 2004 metų albumo „How to Dismantle an Atomic Bomb“ pasirodymą.

Grotuvas dizaino sprendimas buvo įdomus. Priekinėje dalyje esanti juodai raudona panelė grotuvą iš karto padarydavo išsiskiriančiu kitų „iPod“ minioje. Ant grotuvo nugarėlės buvo visų keturių grupės narių: Bono, Edge, Adam Clayton ir Larry Mullen parašai.

Visi „iPod U2 SE“ pirkėjai gaudavo 50 USD vertės kuponą leidusį iš „iTunes“ atsisiųsti „The Complete U2“ rinkinį, kurio sudėtyje buvo apie keturis šimtus grupės muzikinių kompozicijų – beveik pilnas rinkinys.

iPod shuffle SE

„iPod shuffle SE“

Tai ko gero mažiausias „Apple“ išleistas SE įrenginys. „iPod shuffle“ buvo nepaprastai lengvas ir mažutis, tačiau 2009 metais pasirodęs trečios kartos grotuvas iš pagrindų pasikeitė. Jis ne tik tapo dar mažesnis, bet jame nebeliko praktiškai jokių mygtukų, o spalvų gama sumažėjo iki dviejų: sidabrinės ir juodos.

Po šešių mėnesių, savo rudenį vykstančio muzikai dedikuoto renginio metu „Apple“ išleido ir mėlyną bei rausvą grotuvo versijas bei poliruoto plieno SE modelį, kurį buvo galima išskirtinai įsigyti tik „Apple Store“ parduotuvėse. Jo kaina buvo 99 USD – 25 procentais aukštesnė už jo spalvotuosius kolegas, tačiau tai buvo maža kaina už tokį elegantišką grotuvą.

iPhone SE

iPhone SE

Pats naujausias „Apple“ kompanijos išleistas flagmanas - „iPhone SE“ iššaukė gana energingas diskusijas. Iš išorės jis yra beveik tiksli „iPhone 5s“ kopija ir visi jo „Special Edition“ ar „System Expansion“ patobulinimai slypi jo viduje.

Dabar kai daugelis naudoja milžiniškus telefonus – nedidelis 4 colių įrenginukas galia būtų sakyti yra skirtas mėgėjams. Tačiau, tų „mėgėjų“ pasirodo yra nepaprastai daug ir juos galima priskirti visoms telefonų naudotojų kategorijoms - nuo jaunimo iki rimtų verslininkų. Kai kurių „iPhone SE“ modelių ir dabar, jau praėjus nemažam laiko tarpui nuo jo debiuto, gauti gali būti sudėtinga. Šio mažylio populiarumo paslaptis, matyt, slypi tame, kad lyginant su dabartiniais telefonais - milžinais, juo naudotis yra nepaprastai patogu. Yra gana daug žmonių, kurie pasirodžius „iPhone SE“ – pardavė savo „iPhone 6s“ ir negali atsidžiaugti šiuo mažyliu.

Pabaigai

Reikia manyti, kad „iPhone SE“ nėra paskutinis „Special Edition“, „System Expansion“ ar kitų po SE trumpiniu besislepiančių reikšmių atstovas ir gal net labai netolimoje ateityje mes išvysime ir daugiau – kuo nors tobulesnių, kitokių ar tiesiog patobulintų „Apple“ įrenginių prie, kurių pavadinimo puikuosis paslaptingasis SE. Stebintys „Apple“ įrenginių pasirodymus, tikriausiai yra pastebėję, kad kompanija kartais išleidžia ir „Product Red“ pažymėtus specialias įrenginių versijas.

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų