Reportažas iš vienos slapčiausių „iPhone“ gaminančių gamyklų

Temos: Apple, iPhone
Nuotrauka: „Bloomberg“

Nors naujieji „iPhone“ gimsta „Apple“ darbuotojų triūsiančių Kupertino galvose ir laboratorijose – kūną įgauna jie toli nuo pagrindinio kompanijos biuro.

Tikriausiai ne vienam pažįstamas jausmas kai su nekantrumu laukiama „Apple“ konferencijos, kurios metu tikimasi, kad kompanija pristatys naują „iPhone“ ir jis bus būtent toks apie kokį svajojote. Vėliau, nutilus garsiems aplodismentams, laukiame kol telefonai pasirodys prekyboje, godžiai sekame naujienas internete skleidžiamas pirmųjų juos gavusiųjų ir galiausiai įsigiję jį nekantriai atidarome „iPhone“ įpakavimą, kurio net dėžutės atidarymo laikas yra paskaičiuotas (7 sekundės) ir prisiliečiame prie savo naujo draugo.

„Bloomberg“ žurnalistas pabuvojo vienoje iš slapčiausių, beveik 90-ties futbolo stadionų plotą užimančios, „Apple“ tiekėjų gamyklų – gamykloje kur gaminami „iPhone“. Tokia galimybė žurnalistui atsirado ne atsitiktinai. „Apple“ dažnai kaltino darbo įstatymo pažeidimais bei nežmoniškomis darbo sąlygomis. Kompanijos adresu dažnai skriejo pikti žodžiai dėl nepakankamo darbuotojų saugumo ir darbo saugos normatyvų nepaisymo, kurie nėra priimtini civilizuotos kompanijos gamyklose.

„Pegatron“ tai karalystė, kurioje gaminami pasaulyje daugiausiai pelno atnešantys išmanūs telefonai. „Bloomberg“ žurnalistą po gamyklą vedžiojo John Sheu – čia dar žinomas kaip „Didysis Džonas“ – jis „Pegatron“, kurioje daugiau nei 50 000 darbuotojų surenka „iPhone“, prezidentas. Jo darbas užtikrinti, kad darbuotojams surenkantiems „iPhone“ daugiau laiko liktų darbui, o ne su tuo nesusijusiems reikalams, tokiems kaip darbų paskirstymas ar leidimų tikrinimas. „Kiekviena sekundė svarbi“, – sako Didysis Džonas.

„Pegatron“ gamyklos, 320-tos gamybinės linijos surenkančios „iPhone“ darbuotojai.
Nuotrauka: „Bloomberg“

Praėję pro metalo detektorius, kurie be visa ko dar tikrina ir fotografavimo galimybę turinčių įrenginių buvimą pas darbuotojus (to reikia norint užtikrinti, kad dar nepristatytų „iPhone“ nuotraukos nebūtų paskelbiamos anksčiau laiko) darbuotojai eina rodyklėmis pažymėtais ir idėjiniais plakatais nukabinėtais koridoriais, lipa laiptais tarpai tarp kurių perdengti apsauginiais tinklais idant išvengti nelaimingų atsitikimų ar bandymų nusižudyti. Iš savo spintelių kiekvienas darbuotojas pasiima rausvą darbinį švarką, žydrą kepurėlę plaukams ir specialias šlepetes neslidžiu padu.

Lygiai 9 val 20 minučių 320-tos gamybinės linijos darbuotojai su kareiviška disciplina išsirikiuoja keturiomis eilėmis ir laukia darbų paskirstymo. „Labas rytas“ šaukia jie unisonu stebimi akylaus Didžiojo Džono žvilgsnio, kuris stovi šalia juodais „iPad’ais“ ginkluotų prižiūrėtojų. Jie nuskenuoja darbuotojus ir jau po šešių minučių darbininkai jau palinkę prie konvejerio linijos surinkinėja „iPhone“.

Milžinišką plotą užimanti gamykla, tai atskiras miestelis. Jame kursuoja autobusai, mega-kavinės ir parkeliai, gaisrinė, policijos skyrius. Dominuojantys pilki pastatai išlaiko tradicinį, šiuolaikišką Kinijos architektūros stilių. Naujas Šanchajaus „Disneyland’as“ atversiantis duris šį birželį yra vos už dvidešimt minučių kelionės automobiliu.

Nuotrauka: „Bloomberg“

Oxford’o Kellogg koledžo lektorė Jenny Chan sako: „Tai, kad reporteris įleistas į gamyklą yra išorinio spaudimo pasekmė, tačiau jie vis tiek dar ne viską mums pasako apie darbuotojus ir savo verslą.“ Kinijos darbo kontrolieriai sako, kad gamykla vis dar slepia paslaptis. Bazinė alga yra tokia maža, kad darbuotojai turi dirbti viršvalandžius, kad patenkintų savo poreikius. 1 261 mokėjimo lapelis iš Šanchajuje įsikūrusios „Pegatron“ gamyklos už 2015 metų rugsėjo-spalio mėnesius vis dar rodo didelius viršvalandžius. Gamyklos atstovai ginčijasi ir sako, kad tas periodas buvo švenčių laikotarpis ir jo metu dirbantys gauna tris kartus didesnį atlygį. „Apple“ ir „Pagatron“ tvirtina, kad su jais niekada nebuvo susisiekę Kinijos darbo kontrolės atstovai, kurie atitinkamai tvirtina jog bandė susisiekti su „Apple“, tačiau atsakymo nesulaukė.

„Pegatron“ tvirtina, kad jie įdiegė naują „ID“ sistemą, kuri leidžia susieti darbuotojus su duomenimis duomenų bazėje ir sekti jų darbo laiką ar net tai kiek jie išleidžia pinigų bendrabučiams ar pietums. Ši sistema, teigiama, padėjo išspręsti viršvalandžių problemą beveik 100% su vienintele išimtimi, kai inžinieriai dirba taisydami netikėtai iškilusius gedimus. Savo pavardės atskleisti nenorėjęs darbininkas „Bloomberg“ sakę, kad kai kurie darbuotojai nori dirbti daugiau nei numatytos 60 valandų[1] per savaitę, nes atlyginimai yra maži. Pietų pertraukai darbininkai turi 50 minučių.

„Pegatron“ darbuotojų nuotraukos pakabintos įmonės darbuotojų paslaugų centre.
Nuotrauka: „Bloomberg“

Vidutinis gamyklos darbininko atlyginimas įskaičiuojant viršvalandžius yra 4 200 - 5 500 juanių (572–750 €) į mėnesį. Bazinė alga yra 2 020 juaniai (275 €), palyginimui „iPhone 6“ Kinijoje kainuoja 4 488 juanius (612 €).

„Apple“ griežtai tikrina ir kontroliuoja savo partnerių sukuriamas darbo sąlygas. Vien pernai metais fabrikų teritorijose buvo atlikta apie 640 patikrinimų ir patikrintos maždaug 1,6 mln. darbuotojų sąlygos visame pasaulyje.

„Pegatron“ gamyklos administracija aktyviai gerina darbininkų darbo sąlygas ir norisi tikėti, kad priverstinės naktinės pamainos, 12–13 valandų darbo diena ir maži atlyginimai tai praeities šešėlis. Norėtųsi tikėti, kad vieną dieną po sunkios darbo dienos, „iPhone“ surenkantys žmonės galės ne tik nuvažiuoti nemokamu autobusu nuo savo gamyklos korpuso iki bendrabučio, bet ir apsilankyti moderniame sporto klube, pailsėti komfortabiliuose poilsio kambariuose ir leisti sau įsigyti „iPhone“ kurių tūkstančius jie surenka kasdien.

Visą „Bloomberg“ reportažą iš „Pegatron“ gamyklos rasite naujienų agentūros interneto svetainėje.


  1. 2013 metais vidutinė darbo valandų norma „Pegatron“ gamykloje buvo 80 valandų per savaitę.  ↩

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų