Kaip saugiai išvalyti nenaudojamą disko vietą „OS X El Capitan“

Tie, kam „OS X El Capitan“ nėra pirmoji naudojama „OS X“ versija pastebėjo, kad šioje versijoje „Disk Utility“ aplikacijoje neliko „Secure Erase Free Space“ galimybės.

„Mac“ kompiuteriams skirtoje „OS X El Capitan“ operacinės sistemos versijoje esančioje „Disk Utility“ aplikacijoje, „Apple“ panaikino galimybę ištrinti duomenis esančius nenaudojamoje kompiuterio kietojo disko erdvėje. „Secure Erase Free Space“ funkcija skirta panaikinti duomenis likusius kompiuterio diske po to kai vartotojas ištrina failus ir tokiu būdu apsaugoti informaciją nuo jos galimo atstatymo. Panašiu principo veikė ir iki „OS X El Capitan“ versijos buvusi „Secure Empty Trash“ funkcija.

Tiems kam kyla klausimas kodėl „Apple“ šias pašalino panaikino iš naujausios „OS X“ versijos, atsakymas paprastas – šios funkcijos neveikia taip kaip turėtų SSD tipo diskuose, o būtent tokios duomenų saugyklos diegiamos beveik visuose moderniuose „Mac“ kompiuteriuose. Kaip ten bebūtų, ne visi vartotojai naudoja tik SSD diskus ir todėl gali norėti turėti galimybę ne tik duomenis ištrinti saugiai, bet ir ištrynę juos daugeliui įprastu būdu – negrįžtamai sunaikinti ištrintų failų informaciją diske.

Žemiau aprašysiu būdą leidžiantį saugiai sunaikinti nenaudojamoje disko vietoje esančią informaciją, tačiau šis būdas yra skirtas labiau patyrusiems kompiuterio vartotojams – tiems, kas pakankamai gerai jaučiasi vesdami komandas „Terminal“ aplikacijoje.

Turėkite omenyje, kad „Terminal“ aplikacijoje vedamos komandos yra negailestingos ir klaida padaryta vedant komandą gali tapti alkūnių graužimo priežastimi, nes per kelias sekundes gali sunaikinti visą jūsų sukauptą informaciją.

Saugaus, nepanaudotoje disko vietoje esančių duomenų, ištrynimo komandos gramatika paprasta:

dislutil secureErase freespace (Lygis nuo 0 iki 4) /Volumes/(Disko pavadinimas)
Lygiu nuo 0 iki 4 yra nurodomas metodas naudojamas perrašant duomenis esančius nenaudojamoje disko vietoje:
• 0 – užpildant erdvę nuliais vieną kartą. • 1 – užpildant erdvę atsitiktiniais simboliais vieną kartą. • 2 – US DoD 7 - saugaus duomenų naikinimo metodas. • 3 – Gutmann’o algoritmas 35 kartus perrašant duomenis. • 4 – US DoE algoritmas 3 kartus perrašant duomenis.

Turėkite omenyje, kad komandos vykdymo trukmė lyginant su lygiais „0“ ir „1“: naudojant lygį „2“ užtruks 7 kartus ilgiau, lygį „3“ – 35 kartus ilgiau, o „4“ – 3 kartus ilgiau.

„Disko pavadinimas“ tai vieta kur reikia prašyti disko, kuriame norite saugiai sunaikinti nepanaudotoje jo vietoje esančius duomenis.

Pilna komanda, priklausomai nuo algoritmo pasirinkimo ir disko pavadinimo gali atrodyti taip:

diskutil secureErase freespace 3 "/Volumes/Macintosh HD"

Viskas, paspaudus Enter ↲ klavišą, jei viską parašėte teisingai, komanda pradės vykdyti savo užduotį.

Kitas būdas yra naudoti seną „Disk Utility“ aplikacijos versiją pakrovus sistemą iš įkraunamo disko su senesne „OS X“ versija, tačiau šis būdas nėra rekomenduotinas.

Aukščiau aprašytas būdas veikia tiek su HDD, tiek ir SSD tipo diskais, tačiau SSD diskų atveju jis yra mažiau reikalingas, nes TRIM/šiukšlių surinkimo funkcija nepanaudotose disko vietose esančių failų duomenų sunaikinimu turėtų pasirūpinti automatiškai.

Jei tikrai nenorėtumėte, kad kas nors turėtų galimybę pačiupinėti Jūsų duomenis esančius kompiuteryje, SSD diskų atveju kur kas geriau naudoti „FileVault“ - duomenų esančių „Mac“ kompiuteryje šifravimą.

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų