Kaip greitai ir patogiai pakeisti paveikslėlių dydį „OS X“

Dabar kai vienoks ar kitoks fotoaparatas yra kiekvieno mūsų rankose, darbas su nuotraukų failais tampa tiek įprastas, kiek ir teksto rašymas.

Dabar, tikriausiai, sunku būtų rasti aktyvaus amžiaus žmogų, kuris nefotografuotų. Sparčiai besivystančios technologijos į mūsų, net ir niekada nesidomėjusių fotografija, rankas įbruko po fotoaparatą. Tapo įprasta fotografuoti viską ir visada bei tais vaizdais dalintis.

Profesionalūs fotografai ir net mėgėjai neretai susiduria su poreikiu sumažinti grupę nuotraukų ar katalogavimui, norint mažesnes nuotraukų versijas saugoti kompiuteryje, o dideles išorinėse laikmenose; išsiuntimui „klientams“ mažesnių nuotraukų versijų peržiūrai ar paprasčiausiai nenorint apkrauti kompiuterio disko bereikalingai dideliais failais. Priklausomai nuo nuotraukų redagavimui ar katalogavimui naudojamos programinės įrangos – naudojami ir skirtingi būdai nuotraukoms mažinti.

„OS X“ yra nemažai įrankių leidžiančių atlikti eilę veiksmų nediegiant papildomos programinės įrangos. Jau ne kartą esu rašęs apie „OS X“ operacinėje sistemoje esančią „Automator“ aplikaciją ir jos galimybes. Dažnai šios aplikacijos pagalba galima automatizuoti veiksmų seką ir reikiamą rezultatą pasiekti greičiau ir patogiau.

Žemiau parašysiu kaip sukurti „Automator“ skriptą leidžiantį greitai ir patogiai - poros pelės spragtelėjimų pagalba pakeisti grupės nuotraukų dydį.

  • Atidarykite „Automator“ aplikaciją.
  • Jei atsidarys failo atidarymo langas - pasirinkite „New Document“.
  • Atsidarius aplikacijai - pasirinkite dokumento tipą „Service“ ir spauskite „Choose“. „OS X“ aplikacijos „Automator“ pagalba kuriamas skriptas skirtas pakeisti paveikslėlių failų dydžius.
  • Lango viršuje esančioje „Service receives selected“ pasirinkite „image files“. „OS X“ aplikacijos „Automator“ pagalba kuriamas skriptas skirtas pakeisti paveikslėlių failų dydžius.
  • Kairėje aplikacijos lango pusėje esančioje „Actions“ skiltyje pasirinkite „Files and Folders“ ir pertempkite iš dešiniau esančio sąrašo „Get Specified Finder Items“ į darbinę aplikacijos lango dalį. „OS X“ aplikacijos „Automator“ pagalba kuriamas skriptas skirtas pakeisti paveikslėlių failų dydžius.
  • Kairėje aplikacijos lango pusėje esančioje „Actions“ skiltyje pažymėkite „Photos“ ir iš dešiniau esančiame sąraše pažymėję „Scale Images“ pertempkite šį įrašą į darbinę aplikacijos lango dalį. „OS X“ aplikacijos „Automator“ pagalba kuriamas skriptas skirtas pakeisti paveikslėlių failų dydžius.
  • Pertempus „Scale Images“ į darbinę lango dalį – ekrane pamatysite įspėjimą informuojantį, kad nurodyti veiksmai bus atliekami su originaliais failais ir jei norite išsaugoti originalus ir sukurti naujas - mažesnes failų kopijas – spauskite „Add“, priešingu atveju (jei norite perrašyti originalius failus) - spauskite „Don’t Add“. „OS X“ aplikacijos „Automator“ pagalba kuriamas skriptas skirtas pakeisti paveikslėlių failų dydžius.
  • Jei nutarėte nedaryti pakeitimų originaliuose failuose – darbiniame lange pamatysite „Copy Finder Items“ skirsnį, kuriame nurodykite vietą kur turi būti išsaugotos sumažintų paveikslėlių failų versijos. Galite nurodyti ir aplanką, kurio nėra - pradžioje reikės jį sukurti ir pasirinkti, tačiau vėliau galite ištrinti ir paleidus skriptą jis bus automatiškai sukurtas, o sumažintos paveikslėlių kopijos išsaugotos jame. „OS X“ aplikacijos „Automator“ pagalba kuriamas skriptas skirtas pakeisti paveikslėlių failų dydžius.
  • „Scale Images“ skirsnyje nurodykite arba pageidaujamą ilgosios paveikslėlio kraštinės ilgį, arba galite pasirinkti būdą paveikslėlio dydį nurodyti procentine išraiška (By Percentage). „OS X“ aplikacijos „Automator“ pagalba kuriamas skriptas skirtas pakeisti paveikslėlių failų dydžius.
  • Atlikus šiuos veiksmus, reikia išsaugoti sukurtą skriptą. Iš „Automator“ aplikacijos meniu pasirinkite FileSave → duokite šiam skriptui vardą (tokiu vardu jis matysis kontekstiniame meniu todėl vardą duokite tokį, kad patys suprastumėte ką šis skriptas daro bet nepersistenkite rašydami ilgą aprašymą) → spauskite Save

Atlikę aukščiau aprašytus veiksmus ir pažymėję paveikslėlį ar jų grupę ir paspaudę dešinį pelės klavišą atsidariusio kontekstinio meniu „Services“ skirsnyje rasite savo sukurtą skriptą, kurį pasirinkus bus atlikti nurodyti veiksmai be jokių papildomų klausinėjimų ar dialogo langų. „OS X“ aplikacijos „Automator“ pagalba sukurto paveikslėlių dydžio keitimo skriptas kontekstiniame meniu

Greita, paprasta, patogu.

Jei jūsų poreikiai labiau specifiniai ir norite, kad keičiant paveikslėlių dydį būtų atliekami ir kiti veiksmai - galite papildyti šį skriptą Jums reikalingomis sekomis.

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Vienas komentaras

  1. Dėkui, tikrai pravers.

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų