Ilgesnė nei 500 000 mylių „iPhone“ kelionė pas mus

Temos: Apple, iPhone

Kiekvienas „iPhone“, prieš patekdamas pas mus, aplink Žemę apkeliauja daugiau nei 12 kartų.

Kai nusiperkame naują „iPhone“ retai kada susimąstome kokį kelią jis įveikė prieš patekdamas pas mus. Dažnas mano, kad jo „iPhone“ kelionė į jo kišenę, tai kelionė iš gamyklos kur telefonai surenkami, per tarpinį paskirstymo punktą į parduotuvę. Taip nėra. Prieš patekdamas pas mus, „iPhone“ sukaria didesnį nei pusėm milijono mylių kelią – atstumą, kuris ilgesnis nei 12 kelionių aplink mūsų planetą. Taip nėra dėl to, kad „Apple“ logistikos sistema prastai sutvarkyta, priešingai – nepaprastai sudėtinga „Apple“ logistika veikia kaip laikrodis. Šį procesą, dar tada kai „Apple“ kompanijai vadovavo Steve Jobs, „sustygavo“ dabartinis kompanijos vadas Tim Cook.

Žvelgiant į milžiniškas logistikos operacijas skirtas surinkti komponentus reikalingus pagaminti „iPhone“ – pasidaro visiškai aišku iš kur tie pusė milijono mylių. „iPhone“ naudojama begalė komponentų tiekiamų skirtingų gamintojų. „Apple“ turi daugiau nei dvi dešimtis tiesioginių „iPhone“ komponentų tiekėjų įsikūrusių trijuose kontinentuose ir dviejose salose (Japonija ir Taivanis).

Tokie atstumai susidaro dėl to, kad „iPhone“ reikalingi komponentai nekeliauja tiesiogiai iš gamintojų į telefono surinkimo cechus. Kai kurie jų „strakalioja“ po pasaulį iš vienos šalies į kitą ir atgal kol galiausiai susijungia į vieną funkcionalių mazgą, kuris gali būti prijungtas prie kitų „iPhone“ dalių.

Vien visiems „iPhone“ vartotojams gerai pažįstamas „Home“ mygtukas sukaria netrumpą atstumą, kol tampa toks kokį jį pažįstame mes – daugelis tik iš išorės. Šio mygtuko kelionė prasideda Kinijoje, kur pagaminamas jo safyro kristalų paviršius. Aplink „Home“ mygtuką esantis metalinis žiedas atkeliauja iš kitos Kinijos dalies esančios už 550 mylių ir tada šios dvi dalys sujungiamos ir keliauja toliau, į už 1 000 mylių esantį Taivanį.

Taivanyje „Home“ mygtuko ir aplink jį esančio metalinio žiedo junginys yra sujungiamas su tvarkyklės mikroschema, kuri atkeliauja iš už 600 mylių esančio Šanhajaus. „Touch ID“ jutiklis naudojamas „Home“ mygtuke atkeliauja iš Europos nukakdamas 5 000 mylių atstumą. Mygtuko jungiklis ir spyruoklinis plastiko komponentai atkeliauja iš Japonijos (1 500 mylių) ir Kinijos (600 mylių). Judanti dalis taip pat įmontuojama į „Home“ mygtuką Taivanyje.

Sujungtos visos šios „Home“ mygtuko dalys siunčiamos 1 500 mylių į Japoniją, kur „Sharp“ gamyklose esantys lazeriniai lituokliai juos prilituoja prie „Touch ID“ modulio. Tada mygtukas keliauja 1 300 mylių į „Foxconn“ gamyklą, kur įdiegiamas į „iPhone“ rėmą.

Vien tik „Home“ mygtukas nukeliauja apie 12 000 mylių iki patenka į gamyklą, kurioje yra surenkami „iPhone“. O kiek dar komponentų yra „iPhone“, kurie trankosi po pasaulį iki tampa pilnai funkcionalia telefono dalimi, jau nekalbant apie tai kokį dar kelią nukeliauja pagamintas „iPhone“ iki patenka į parduotuvių sandėlius.

Žemiau esantis grafikas parodo iš kur atkeliauja pagrindiniai „iPhone“ komponentai.

Iš kur tiekiami pagrindiniai „iPhone 6s“ komponentai.
Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų