Kaip nenusipirkti vogto „iPhone“

Nors „Apple“ ir deda daug pastangų, kad ilgapirščiams nesinorėtų vogti „iPhone“ nesvarbu kokie vertingi jei bebūtų, rinkoje vis dar atsiranda vogtų „iPhone“ ir tų, kurie juos nusiperka ir vėliau turi vienokių ar kitokių bėdų.

„iPhone“ vieni populiariausių pasaulyje išmaniųjų mobilių telefonų ir dėl savo aukštos kainos užima atitinkamą nišą ir vagišių prioritetų lentelėje. Yra daug žmonių trokštančių turėti „iPhone“, tačiau negalinčių sau leisti įsigyti jį naują iš oficialaus pardavėjo. Tiesa, „Apple“ pristatyto „iPhone SE“ kainos negalinčių naujo „iPhone“ įsigyti žmonių skaičių sumažins.

Nors „Find My iPhone“ ir skirta pagelbėti savininkui praradus savo iPhone bei kartu su kitomis „iOS“ apsaugos priemonėmis sumažina šių telefonų populiarumą vagišių tarpe – vis dar egzistuoja galimybė perkant ne naują „iPhone“ nusipirkti jį vogtą. Daugelis vogtų telefonų parduodami internetu už gerokai labiau viliojančias kainas, nei parduotuvėse.

Į ką reikėtų atkreipti dėmesį ir kokių priemonių imtis perkant panaudotą „iPhone“.

Patikrinkite „iPhone“ IMEI

Norint patikrinti „iPhone“ IMEI (International Mobile Equipment Identity) numerį reikia turėti fizinę prieiga prie telefono, nes net ir susisiekus su pardavėju ir paprašius IMEI numerio – šis gali pateikti ne to telefono, tačiau tokio pačio modelio IMEI kas neleis patikrinti ar telefonas nėra vogtas.

Jei esate tikri, kad žinote tikrą perkamo „iPhone“ IMEI, pavyzdžiui turite prieigą prie jo – patikrinti ar telefonas nėra paskelbtas kaip vogtas galite specialiai tuo tikslu „Apple“ sukurtame internetiniame puslapyje (2017/01/28 dėl nežinomų priežasčių šio puslapio veikimą „Apple“ sustabdė.).

IMEI yra kiekvienam mobiliam telefonui suteiktas unikalus numeris leidžiantis jį atskirti tarp milijonų kitų. Jei prarastame telefone buvo įgalintas „Activation Lock“ ir telefonas pažymėtas kaip pavogtas – apie tai galima sužinoti apsilankius „Activation Lock“ svetainėje ir ten įvedus „iPhone“ IMEI numerį. Skirtingose „iOS“ ir „iPhone“ versijose, „Apple“ IMEI galima aptikti skirtingose vietose. Pavyzdžiui „iPhone 5s“ telefonų modeliuose IMEI numerį galima pažiūrėti ant įrenginio nugarėlės, tačiau „iPhone 6s“ ten jo nerasite, tačiau jį rasite telefone atidarę SettingsGeneralAbout. Kitas, daugelyje mobilių telefonų, ne tik „Apple“ gamybos, veikiantis metodas yra skambinimo aplikacijoje sukrinti *#06#. IMEI kodą galima rasti ir ant „iPhone“ dėžutės, bet telefoną prijungus prie kompiuterio „iTunes“ aplikacijoje.

Gamyklinių nuostatų atstatymas

Ne visais ne naujo „iPhone“ pirkimo atvejais jo IMEI patikrinamas yra pakankama priemonė apsisaugoti nuo galimų nemalonumų aplankysiančių vėliau. Kai kurie gudročiai pirkdami „iPhone“ iš oficialaus atstovo juos apdraudžia nuo vagystės ir vėliau parduoda, kaip taisyklė kitoje šalyje, o pardavę „pameta“. Tokiu būdu jie turi ir pinigus gautus pardavus „iPhone“, ir naują „iPhone“ iš draudimo kompanijos. Tokios schemos atveju, gali būti, kad neatstačius gamyklinių nuostatų „iš rankų“ įsigytame „iPhone“, kai buvęs savininkas jį pažymės kaip pavogtą (kaip įrodymą draudimo kompanijai) – naujasis savininkas nebegalės naudotis tuo telefonu, nes jis bus užblokuotas ar net ištrinta visa jame esanti informacija. Neatstačius gamyklinių nuostatų bei nepakeitus „Apple ID“ ir „iCloud ID“ tam tikrose „iPhone“ nustatymų vietose – senasis telefono savininkas gali turėti prieigą ir prie kai kurių naujojo telefono savininko duomenų.

Perkant telefoną „iš rankų“ reikėtų susitikti su pardavėju ir paprašyti, kad šis atstatytų jo gamyklinius nustatymus. Norint tai padaryti reikės atjungti tam tikras paslaugas telefone, o tam reikia žinoti „Apple ID“ ir „iCloud ID“ paskyrų su kuriomis susietas „iPhone“ slaptažodžius. Jei savininkas, nesvarbu dėl kokių priežasčių to padaryti negali (sako: kad pamiršo slaptažodį, tvirtina jog to daryti nereikia ar sako kad tai padarius išsitrins aplikacijos, telefonas jo draugo ir panašiai) – tokio „iPhone“ nepirkite, nes net jei jis ir nevogtas – vėliau turėsite bėdų, kai nutarsite atnaujinti sistemą ar atstatyti ją į pradinę būseną.

Nors aukščiau pateikti informacija skirta perkantiems ne naujus „iPhone“ - nenaujų „iPad“ ir „iPod touch“ pirkėjai taip pat turėtų reikalauti, kad pardavėjas atstatytų gamyklinius nustatymus jų perkamuose įrenginiuose ir jei to padaryti nepavyksta – tokio įrenginio nepirkti.
Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Komentarų: 2 | Ačiū, kad rašote lietuviškai

  1. kaip atstatyti isdidejusi ekrana iPhone nes nereaguoja i triguba isjungejo paspaudima

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų