10 moterų prisidėjusių prie „Apple“ šlovės

Vakar, kovo 8 buvo minima „Tarptautinė moterų diena“ ir tikriausiai ta proga verta prisiminti moteris, kurios prisidėjo prie „Apple“ kompanijos išgarsėjimo, populiarumo ir gerovės.

„Apple“ kompanijos istorijoje yra visa eilė „svarbių moterų“, kurios savo svariu indėliu prisidėjo prie kompanijos produktų kūrimo, populiarumo ir to kokia ji yra dabar.

Joanna Hoffman

Hoffman buvo penktasis „Macintosh“ komandos narys prie grupės prisijungusi 1980-tais. Be eilės kitų dalykų ji sukūrė Mac vartotojo sąsajos schemas ir principus bei sugalvojo kaip kompiuterį išpopuliarinti švietimo srityje.

Deborah Coleman

Deborah Coleman buvo antroji „Macintosh“ komandos moteris. Vienuolika metų filosofijos mokslų daktarės laipsnį turinti Coleman ėjo finansų ir operacijų vadovės pareigas. Kalbėdama apie Hoffman ji sakė „Joanna atstovavo mus visus ir mokė kaip atsispirti Steve“.

Susan Barnes

Barnes buvo „Macintosh Division“ kontrolierė „Apple“ kompanijoje ir viena iš „NeXT“ kompanijos įkūrėjų. Kartą pasiųsta derėtis su vienu iš „Apple“ partnerių ji išgirdo, kaip Japonijos kompanijos vadovas liepė jai „eiti į parduotuvę pirkti perlų, kol vyrai kalba apie verslą“. Netrukus tą dinozaurą pasiekė Steve faksas, sakantis, kad „šiose derybose ponios Barnes sprendimas bus lemiamas“, kas japonui greitai sudėliojo viską į savo vietas ir jį patį pastatė į vietą.

Susan Kare

Kare buvo ta, kas sukūrė pirmąsias „Apple“ kompiuterio vartotojo sąsajos piktogramas. Tarp jos sukurtų piktogramų, buvo tokios, kurias seniau naudojantys „Apple“ techniką gerai prisimena: sistemos klaidos bomba, teptukas, mažas chronometras bei garsioji „šuniakarvio“ (dogcow) piktograma Susan Kare sukurta „dogcow“ šuniakarvio piktograma. Nėra abejonės, kad Susan sukurtos piktogramos prisidėjo prie „Apple“ „Mac“ kompiuterių populiarumo. Reikėtų turėti omenyje, kad Kare kurdama piktogramas nieko nežinojo apie tipografiją ir ji kuria iki šiol. „Aš stengiuosi kurti simbolius, kurie turi prasmę ir yra įsimenantys“, – sakė Kare.

Angela Ahrendts

Nors buvusi mados industrijoje garsios komanijos „Burberry“ vadov, „Apple“ komandoje dar labai jaunas narys, Angela jau sukūrė aukštą lojalumo lygį „Apple Store“ komandoje ir sakoma stipriai prisidėjo prie „Apple Watch“ išleidimo.

Katie Cotton

Buvusi „Apple“ komunikavimo viceprezidentė, Cotton padėjo Steve Jobs ir sėkmingai brėžė „Apple“ komunikavimo strategiją iki ši tapo didžiausia kompanija JAV istorijoje. Jei norite daugiau sužinoti apie ją – paskaitykite Katie aprašymą, kurį parašė su ja dirbęs John Gruber. Katie kompanijoje išdirbo 18 metų ir visus tuos metus ji dirbo „Apple“ atiduodama visą savo laiką, jėgas ir gebėjimus. Katie Cotton iš „Apple“ išėjo 2014 metais.

Rita Lane

2008 metais Tim Cook įdarbinta „iPad“ ir „Mac“ tiekėjams prižiūrėti, Rita Lane buvo viena pirmųjų moterų tarnavusių JAV karinėse oro pajėgose kai jose buvo leista tarnauti moterims. Per penkis tarnybos metus ji užsitarnavo karininko laipsnį, vėliau įsidarbino „IBM“, tada „Motorola“ kompanijoje kur rūpinosi tiekėjais. Ji nuo universiteto laikų ji aktyviai atstovavo ir gynė IT srityje dirbančių gėjų ir lesbiečių, moterų, etninių mažumų ir veteranų teises. Į pensiją ji išėjo 2014 metais. Išeidama iš „Apple“ Rita Lane sakė: „per pastaruosius penkis metus aš susitikau su vienintele moterimi vadove tiekėjų kompanijose dirbančia technologijų srityje. Aš norėčiau padrąsinti moteris ir mažumas labiau veržtis į inžinerijos sritį.“

Kim Vorrath

Kaip programinės įrangos („iOS“ ir „OS X“) valdymo viceprezidentės pareigas užimanti Vorrath yra žmogus atsakingas už tai, kad programinės įrangos testavimas vyktų numatytais terminais ir būtų atliktas laiku. Kartą kai testavmai nevyko sklandžiai ir buvo vėluojama, įpykus ji taip trenkė kabineto durimis, kad šios užsikirto ir įkalino ją jos pačios kabinete. Prie „Apple“ komandos Kim prisijungė 1987 metais ir jos nare yra iki šiol.

Denise Young Smith

Dabar Pasaulinės „Apple“ žmogiškųjų išteklių viceprezidentės pareigas užimanti Smith buvo svarbus asmuo įdarbinant „Apple“ darbuotojus nuo 1997 metų. Iki užimdama visą pasaulį apimančias pareigas ji padėjo suburti „Apple Store“ komandą. Dabar ji atsiskaito tiesiogiai „Apple“ vadui Tim Cook ir yra atsakinga už talentų „medžioklę“. Ji yra aktyvi kovotoja už tai, kad „Apple“ dirbtų įvaiesnių rasių ir lyčių atstovai.

Lisa Jackson

Lisa Jackson yra „Apple“ kompanijos aplinkosaugos, taisyklių ir iniciatyvų viceprezidentė ir atsiskaito tiesiogiai Tim Cook. Prieš tai Barack Obama paskirta Aplinkosaugos agentūros administratore, prie „Apple“ komandos Lisa prisijungė 2013 ir stipriai prisidėjo prie kompanijos pastangų mažinti taršą atsirandančią kuriant jos produktus. „Jei mes norime pasaulį palikti geresnį nei, kad jį radome – turime į tai investuoti“, – sakė Lisa.

Tai tik kelios moterys iš daugybės dirbusių ar tebedirbančių „Apple“ ir prisidedančių prie kompanijoje gerovės,

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų