Pagreitinti Wi-Fi gali būti taip paprasta kaip pakeisti nustatymus

Apple + Cisco

Jei pastebėjote, kad namų ar įmonės Wi-Fi tinklas lėtas - to priežasčių gali būti visa virtinė.

Jei pastebėjote, kad Wi-Fi tinklas veikia lėtai, kalbu apie tą tinklą kurį valdote, to priežasčių gali būti visa eilė: su kaimynystėje naudojamais Wi-Fi maršrutizatoriais naudojami tie patys Wi-Fi kanalai, neteisingai parinkta maršrutizatoriaus padėtis, nepakankamas saugumas ir kaimynai vagiantys jūsų „internetą“, netoliese esantys ir tuo pačiu ar panašiu dažniu veikiantys įrenginiai ir t.t. Tačiau šį kartą ne apie tai kaip spręsti aukščiau išvardintas lėto Wi-Fi priežastis.

Apple ir Cisco pripažino, kad problema egzistuoja ir pateikė rekomendacijas kaip spręsti Wi-Fi problemas, paskelbdamos geros Wi-Fi diegimo praktikos rekomendacinį dokumentą, kuris pagrinde yra skirtas korporacijoms. Dokumente sakoma, kad „abi kompanijos, „Cisco“ ir „Apple“ bendrai rekomenduoja nenaudoti 2,4GHz Wi-Fi dažnių įmonių ar svarbių misijų vykdymo tikslams“, tačiau jei gyvenate ten, kur kiekviename bute po Wi-Fi maršrutizatorių ar kelis, dokumente rašomos rekomendacijos gali praversti ir grįžus į įmonių į namus.

Reziumuojant kompanijų išsakytas rekomendacijas, kurios vietomis su technologijomis glaudžiai nedraugaujantiems ir naktį pažadintus negalintiems pasakyti kokia komanda „Cisco“ maršrutizatoriuje reikia pritaikyti naują profilį, pasakysiu - abi kompanijos unisonu rekomenduoja Apple įrenginiams naudoti vien tik 5GHz (802.11a/n/ac) belaidį tinklą.

Dabar, prisimenant ne taip seniai prasidėjusią Apple ir Cisco partnerystę, kurios rezultatas yra ir šis 37 puslapių dokumentas, belieka tik spėlioti kiek ilgai truks iki „Apple“ ir „Cisco“ nutars „nužudyti“ 2,4GHz dažnio Wi-Fi poreikiams naudojimą visiškai.

Aš jau seniai pamiršau 2,4GHz dažnį ir prisimenu apie jį tik peržvelgęs mane pasiekiančius aplinkinius Wi-Fi maršrutizatorių signalus kur iš karto matau, kurių Wi-Fi tinklų vartotojai turi aiškių greičio problemų (nors jei ten sėdi pensininkai su vienu „iPad'u“, matyt per daug dėl to nepergyvena).

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Komentarų: 14 | Ačiū, kad rašote lietuviškai

  1. Gal galit parekomenduot nemokamą (jai iš nemokamų tokia yra) programą, kuri leistu pamatyt yra kas nors prisijungęs ar ne prie mano tinklo WiFi ar bent kai bando duotų ženklą kokį nors.

  2. Sveiki, Ramūnai, gal žinote ar yra būdas palikti tik 5 GHz dažnį naudojant Time Capsule?

    • Teoriškai turėtų būti galima, tačiau AirPort utility priemonėmis, panašu, kad ne. TC neturiu, bet nemanau, kad TC nustatymai labai skiriasi nuo Airport Extreme ir Airport Express.
      Tiesa pasakius to daryti gal net ir nereikia (atjungti 2.4GHz). Nors 5GHz greitesnis - jo skvarba mažesnė ir todėl tam tikrais atvejais 2,4GHz gali būti naudingas, nes jis nors ir lėtesnis, bet „neša“ toliau :)

  3. 2.4ghz nemirs dar labai ilgai. Jo aprėpties atstumas ir mažesnis jautrumas kliūtimis yra jo stiprybė. Jei turi namą ar bet 3 kambarių butą, tai 5gz su vienu WiFi skustuvu neapsieisi.

    • Neužtenka vieno - perki du ar tris. Kita vertus, 5GHz naudojantiems tai, jog yra 2,4GHz ir daugelis jį naudoja - tik privalumas - mažiau apkrauti 5GHz kanalai.

      • Reikia nepamirsti kad gali buti irenginiu kurie nepalaiko 5GHz. Pries ijungiant 5GHz reiktu isitikinti ar nebus kokiu keblumu.

      • Perki 2 ar tris skamba labai neblogai :) išvedžioji iki jų kabelius, tada nusiperki atskirą switch ir džiaugiesi super greitu Wifi ant savo iPad.
        Tikrai 99% vartotojų to nereikia ir nepajaus skirtumo tarp 2,4 ir 5ghz spartos.
        Jei turi darbo vietą kur reikia spartos atsivesk iki ten LAN.

        • Kiek reikia Wi-Fi stotelių priklauso nuo kiekvieno individualių poreikių. Aš naudoju dvi: Airport Extreme ir AirPort Express ir antrą naudoju ne tik tam, kad praplėsti Wi-Fi tinklą - prie jos pajungtas ir muzikinis centras (audio laidu) bei Apple TV. Žinoma, jei namas/butas įrengtas taip, kad nėra elektros rozečių ten kur jų reikia - teks vedžiotis laidus. Switch'as, na jei kas naudoja daug įrangos besijungiančios LAN laidais, gal tada praverstų ir switch'as - man u-tenka jungčių, kurias turi AirPort Extreme.
          Jei sėdi vienas namuose ir vienintelis, su savo vieninteliu iPad, uzurpuoji Wi-Fi tinklą - gal esminio skirtumo tarp 2,4GHz ir 5GHz nepajusi, tačiau jei namie Wi-Fi naudoja daugiau žmonių, (pvz. gyveni ne vienas, o su šeima ir kiekvienas turi savo kompiuterį bei papildomus įrenginius, iPhone, iPad ir t.t. - skirtumas tarp 2,4GHz ir 5GHz greičių yra gerai juntamas. Jau nekalbant apie tai, kad 2,4GHz tinkle neretai trikdžius mažinančius tinklo greitaveiką sukelia ne tik kaimynystėje esantys ir tame pačiame ar artimame kanale besistumdantys Wi-Fi, bet ir mikrobangų krosnelės, radio telefonai, baby monitoriai, automobilių signalizacijos (jos veikia 2,45GHz dažniu 8-9 kanalai, tačiau dėl kanalų persidengimo gali sukelti problemų 2,4GHz Wi-Fi 6-11 kanalams), Bluetooth įrenginiai ar net prastai ekranuoti koaksialiniai laidai naudojami su tam tikromis satelitų lėkštėmis.
          Taip, kad kiekvieno asmeninis reikalas kokios kokybės Wi-Fi tinklo jam reikia namie ar įmonėje.

  4. Ką turit omenį apkrautas dažnis ar kanai? pelės belaidės, klaviatūros belaidės šitos trukdys? bet jų veikimas tik kažkur 6 metrai, nevisų trukdžiai ateis, o be to maršrutizatorius be 2,4Mhz turi ir kanalą ten 1 ar 6 ir kitų, neturėtų juk būt visi suvaryti ant vieno dažnio ir to pačio kanalo. Aš kaip tik pasitikrinau prie ko prisijungęs mano WiFi ir kaimynų tai tik 1 butas ant to pačio kanalo stovi 6 ir 2,4Ghz

    • Bluetooth veikia 2402 ir 2480 MHz arba 2400 ir 2483,5 MHz dažnių juostose, kurios kertasi su juostomis naudojamomis 2,4GHz Wi-Fi ar belaidės pelės klaviatūros ir t.t. kliudys Wi-Fi ir atvirkščiai priklauso nuo to kokiais kanalais veikia šie įrenginiai - kuo kanalai toliau vienas nuo kito (pvz. 1-4-7-10-13) - tuo geriau.
      Aš pažvelgiau dabar į savo matomų Wi-Fi sąrašą ir matau 3 TEO maršrutizatorius, kurie gana vienodu atstumu (signalo stiprumu) nutolę nuo manęs ir tikėtina, kad bent pora jų ir nuo vienas kito – visa ši trijulė naudoja 1-ą kanalą 2,4GHz tinkle, taip pat to pačio dažnio 6 kanale matau porą besistumdančių „linksys'ų“ ir porelę besidalinančią 3-čią kanalą. Tuo tarpu 2,4,5,7,8,9,10,11 ir 12 visiškai turšti (13 „pasiėmęs“ aš). Nežinau kodėl, bet daugelis Wi-Fi maršrutizatorių, kuriuose nurodyta kanalą parinkti automatiškai renkasi 1 arba 6 kanalą, todėl, jei maršrutizatorius leidžia ir nepalaiko 5GHz ar neleidžia jo nenaudoti - geriau pažiūrėti kokie kanalai jau užimti ir sau naudoti bent per du kanalus nutolusį kanalą (pvz. jei kaimynai naudoja 1,2,3,5 ir 7 kanalus sau imti 9 ar dar aukštesnį). Europoje galima naudoti iki 1-13 2,4GHz Wi-Fi kanalus, mažai kas naudojo 12 ir 13 tai kodėl gi nepasirinkus jų.

  5. Kaip man patikrinti koks daznis mano wi-fi ir kaip ji pakeisti? Musu interneto greitis turetu buti 10MB, bet traukia daugiausia 4 MB. Cia wi-fi greitis, nes telefone matuoju. Cia is Airijos kaimo rasau.

    • Patikrinti galite prisijungę prie maršrutizatoriaus, jei turite prieigą. Jei prieigos neturite - manau, galite sužinoti susisiekę su paslaugos tiekėju. Ar tai padės - klausimas, nes su tokiais greičiais tai nėra skirtumo koks dažnis. Dėl to, kad turite mažesnį greitį nei žada paslaugos tiekėjas - reikia pažiūrėti kokiu kanalu veikia Jūsų ir aplinkui esantys Wi-Fi ir jei tokiu pačiu - pakeisti į kitą. Kita tokio greičio priežastis gali būti natūralus perkrovimas linijos ir labai galimas dalykas, kad sutartyje parašyta iki 10MB, o iki tai gali būti bet kiek iki 10.
      Manau, kad iPhone norint pažiūrėti kokie aplinkinių Wi-Fi kanalai ir dažniai reikia naudoti kokią nors aplikaciją. Pats jokios nenaudoju, nes neprisireikė, tačiau paieškojus kokios nors „wifi analyzer“.

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų