Savaitės naujienų apžvalga: 1-a 2016 metų savaitė

Tema: Naujienos

1-os 2016 metų savaitės naujienos ir gandai, kuriems nebuvo dedikuoti atskiri straipsniai Mac Arena svetainėje, o taip pat daugiau nei 80 laikinai nemokamai ar pigiau platinamų ir naujų iOS bei OS X aplikacijų.

  • Paprastas būdas paslėpti nepageidaujamas Apple iOS aplikacijas, kurios yra iOS 9 dalis ir, kurių nenaudojate. Šis paprastas būdas veikia iOS 9iOS 9.2. Patalpinkite norimas paslėpti į aplanką ir tada po vieną pertraukite jas į patį „dešiniausią“ aplanko langą. Tada patraukite aplikaciją į lango vidurį ir paspauskite „Home“ mygtuką. Rašant procesas nėra labai aiškus, tačiau pažiūrėjus video - jis tampa aiškesnis.
  • Kinijos „MyDrivers“ paskelbė informaciją, kad sekantis iPhone (iPhone 7) turės 256GB versiją ir 3 100 mAh talpos akumuliatorių. Pranešime nerašoma ar išliks 16GB iPhone versija. 3 100 mAh akumuliatorius būtų 12,7% talpesnis nei iPhone 6 Plus. Ši svetainė nepasižymi puikia, pasitvirtinančių gandų reputacija. Abejonių kelia ir svetainėje skelbiama informacija jog naujieji iPhone 7 bus beveik tokie pat ploni, kaip ir iPod touch.
  • Fotografavimo greitis yra vienas svarbiausių rodiklių fotografuojant (nebent fotografuojate statinius vaizdus studijoje ar nejudančius objektus nekintančioje aplinkoje). PhoneArena nutarė patikrinti kurie mobilūs telefonai fotografuoja greičiausiai. Laikas buvo matuojamas įskaitant fotografavimo aplikacijos paleidimą, sufokusavimą, fotografavimą ir nuotraukos failo išsaugojimą. Pirmąsias dvi vietas, kaip greičiausiai fotografuojantys 2015 metų mobilūs telefonai iškovojo iPhone 6s Plus ir iPhone 6s.
    PhoneArena atlikto testo - kurie 2015 merų mobilūs telefonai fotografuoja greičiausiai rezultatai.
    Norintys pamatyti visus rezultatus tai gali padaryti Phone Arena svetainėje.
  • Svetainė „Fudzilla“ teigia, kad Apple gali pakeisti nusistovėjusį iPhone išleidimo grafiką ir naują iPhone 7 išleisti anksčiau nei tikimasi ir taip pakoreguoti fiskalinių Apple metų pardavimų rezultatus. Svetainėje teigiama, kad Apple „iPhone 7“ vadinamą telefoną gali išleisti pirmoje 2016 metų pusėje. Įdomu ar Apple suspės šiam terminui įsisavinti naują TSMC InFO leidžiantį mikroprocesorių paketą sumažinti iki 20%. Nors eilę iPhone vartotojų galimybė įsigyti naują iPhone anksčiau nei rudenį pradžiugintų - aš nededu daug vilčių į šiuos gandus… nebent Ming-Chi Kuo taip pat prabiltų apie tai.
  • Ford paskelbė, kad pradės savo 2017 metų modeliuose diegti Apple „CarPlay“ ir „Android Auto“ sistemas. 2016 metų modelių savininkai savo automobilius galės atnaujinti „vėliau, šiais metais“. Pirmasis Ford modelis, kuriame bus įdiegtos Apple ir Google automobilinių sistemų palaikymas bus „Escape“ modelis, kurio pardavimus planuojama pradėti šį pavasarį. „Escape“ taip pat yra pirmasis Ford modelis, kuriame bus diegiama Ford’o „Sync Connect“ sistema automobilyje įdiegianti LTE. Kiti Ford automobiliai su „Sync 3“ LTE gaus taip pat, tačiau vėliau - šiais metais.
  • „CES“ metu „Fiat Chrysler Automobiles“ paskelbė, kad 2016 metais Apple „CarPlay“ bus diegiama eilėje „Chrysler“, „Dodge“ ir „Jeep“ automobilių modelių.
  • Apple išleido registruotiems programuotojams skirtą iOS 9.2.1 beta 2 versiją ir programuotojams bei beta testuotojams skirtą OS X El Capitan 10.11.3 beta 2 (15D13b).
  • Dar iki CES 2016 pradžios kompanijos jau pradėjo anonsuoti savo naujus produktus. Kompanija „Grifin“ taip pat paskelbė eilę naujų savo gaminių, kurių vienas yra Travel Power Bank’as (70 USD) skirtas Apple Watch.
  • Kompanija „4Second Life“ taip pat nesulaukusi CES pradžios pristatė savo „Aluminium VI“ serijos nešiojamus išorinius akumuliatorius skirtus iPhone 6 ir iPhone 6s.
  • Apple informavo, kad sausio 26 dieną paskelbs savo fiskalinių 2016 metų pirmo ketvirčio finansinius rezultatus. Šio ketvirčio rezultatuose pasimatys ir kaip sekėsi žiemos šventinių pardavimų metu prekiauti iPhone 6s.
  • Biometrikos kompanija „Valencell“ pateikė pareiškimą teismui, kuriame kaltina Apple pavogus ir savo Apple Watch panaudojus jos patentuotą širdies darbo jutiklio technologiją. Anot „Valencell“, Apple į ją kreipėsi 2013 ir 2014 metais ir domėjosi PerformTek širdies darbo jutikliu.
  • Vis daugiau įrenginių supančių mus kasdieniame gyvenime prisijungia prie „išmanių daiktų“ šeimos. Dabar prie išmanių šeimos prisijungė it lova.
  • „Bezalel Latitude“ CES pristato naujovę, kuri padės lengviau atsikvėpti visiems kam nusibodo kaišioti laidą į savo iPhone, kad šį įkrauti. Naujas produktas, kurį kompanija apibūdina kaip „universalus belaidžio krovimo iPhone dėklas“, pirmą kartą pasirodęs „Kickstarter“ svetainėje įrenginys ir dabar jau prasiskynė kelią į CES 2016 bei yra pasišovęs sulaužyti iPhone krovimo įpročius. Dabar užsisakę šį, iPhone 6/6s - 49,90 USD, o iPhone 6 Plus/6s Plus 59,90 USD kainuojantį dėklą, jį turėti gali tikėtis jau vasario-kovo mėnesiais. „Latitude Universal Charging Case“ suderinamas su daugelyje pasaulio McDonalds, Starbucks ir kitų vietų bei automobiliuose esančių belaidžio mobilių telefonų įkrovimo įrenginiais. Jei planuojate jį užsisakyti - turėkite omenyje, kad tai tik specialus rėmelis suderinamas su dviem egzistuojančiais belaidžio krovimo standartais, tačiau patį įkrovimo įrenginį, jei neturite, reikės įsigyti atskirai.
  • Internete pasirodė informacija teigianti, kad Apple 30% sumažino savo iPhone 6s ir iPhone 6s Plus telefonų gamybos apimtis pirmam 2016 metų ketvirčiui. Pranešime taip pat rašoma, kad sugrįžti į įprastų gamybos apimčių ribas kompanija planuoja antrame metų ketvirtyje.
  • „Recode“ rašo, kad socialinis tinklas „Twitter“ galvoja apie žinučių ilgio praplėtimo galimybę nuo: 140 ženklų žinutėje iki 10 000 simbolių. Reaguodamas į šią informaciją, „Twitter“ CEO Jack Dorsey paaiškino, kad 140 simbolių apribojimas buvo sukurtas tik tam, kad Twitter’io žinutės tilptų į SMS ir pridūrė, kad jam tai patinka.

    Iš Jack Dorsey nėra visiškai aišku ar žinia apie Twitter žinučių pailginimą yra tiesa, nors jo pasakymas, kad „dauguma žinučių išliks trumpos ir aiškios“ suteikia vilties, kad vis tik bus galimybė rašyti ilgas ir nelabai aiškias žinutes.
  • Apple paskelbė apie sėkmingiausią savo žiemos švenčių periodą App Store. Per dviejų savaičių laikotarpį, pasibaigusį 2016 metų sausio 3 dieną, iš App Store vartotojai įsigijo aplikacijų ir turinio pirkdami aplikacijose už 1,1 mlrd. USD.
  • Apple paprašė 11 menininkų „sukurti meną“ naudojant iPhone ir iPad - ir rezultatai stulbinantys.
  • Jau pora šaltinių Kinijoje tvirtina, kad Apple sekančiame iPhone modelyje atsisakys 3,5mm audio jungties ir tam tikslui naudos „Lightning“ jungtį bei bevielio ryšio technologijas. Anot „Anzhou“ tai leis iPhone padaryti dar plonesniu.
  • Kompanija „Satechi“ išleido nedidelį USB-C SD kortelių skaitytuvą, kurį sėkmingai gali naudoti 12 colių MacBook vartotojai. Dar spalį „Satechi“ išleido USB-C MacBook dock’ą leidžiantį prie MacBook’o pajungti, iš principo bet ką ir tuo pačiu metu dar ir krauti MacBook akumuliatorių.
    Satechi gamybos USB-C SD kortelių skaitytuvas

    Satechi gamybos USB-C dock'as
  • Internetinės televizijos paslaugų teikėja „Netflix“ trečiadienį Las Vegase vykstančioje technologijų parodoje CES 2016 pranešė, kad pradeda teikti paslaugas 130 pasaulio šalių, tarp jų ir Lietuvoje, tad Apple TV savininkai gali jau ištraukti šį kanalą iš paslėptų sąrašo.
  • JAV vertybinių popierių komisija (Security and Exchange Commission arba SEC) paskelbė, kad Apple CEO Tim Cook pajamos 2015 metais buvo 10,3  mln. USD. Šioje sumoje yra priedai, paskatinimai, pinigai už akcijas  bei atlyginimas, kurio dydis yra 2 mln. USD. Kiti Apple vadovai vidutiniškai kiekvienas gavo po 25 mln. USD. SEC duomenimis 2015 metais Apple sugeneravo pardavimų už 233,7 mlrd. USD ir tai yra 28% daugiau nei 2014 metais. Detalesnė informacija, tame tarpe ir kaip pasiskirsčiusios Apple pajamos sužinosime sausio 26 dieną.
  • Jei ieškote dėklo savo iPhone 6s ar iPhone 6s Plus, kuris jį apsaugotų nuo vandens ir prailgintu baterijos tarnavimą - LifeProof pagamintas „FRĒ Power“ dėklas ko gero vienas geresnių kandidatų apkabinti Jūsų iPhone ir apsaugoti nuo vandens, purvo, sniego ir dūžių.
  • Double 2 - daugiau nei tik iPad’as ant pagaliuko
  • Apple pateikė patentą, kuriame aprašoma technologija, kai iPhone aptinka, kad jo nenaudojate ilgesnį laiką, pavyzdžiui miegate ar panašiai ir tą laiką jis išnaudoja „savęs taisymui“.
  • Jau anksčiau buvo girdėti gandų, kad Apple planuoja naudoti dviejų kamerų sistemą, net buvo kalbama, kad tokia sistema atsiras iPhone 7 ir dabar dar labiau vaizduotę pradėjo kaitinti pasirodęs Apple patentas, kuriame aprašomas dviejų kamerų darbas. Naudojant dvi kameras vieną už kitos atsiveria visiškai kitos galimybės: galima keisti diafragmą, artinti vaizdą nenukarpant nuotraukos ir nesumažinant jos dydžio, filmuoti ir fotografuoti aukšta kokybe tuo pačiu metu, ar net tuo pačiu metu filmuoti slo-mo ir normaliu režimu.
  • „ExoLens“ pranešė apie bendradarbiavimą su garsia objektyvų galintoja „Zeiss“ ir planuoja išleisti iPhone 6s ir iPhone 6s Plus skirtus objektyvus su „Zeiss T“ antireflectiniu padengimu, kurie savo kokybe atitinka tuos, kuriais gali džiaugtis Sony kamerų savininkai. Jei domitės mobilografija - stebėkite „ExoLens“ asortimentą. „ExoLens“ bendradarbiaudama su „Zeiss“ sukūrė naują iPhone 6s ir iPhone 6s Plus skirtų objektyvų rinkinį.
  • Jau 210 000 žmonių pasirašė, antradienį sumofus.org svetainėje pateiktą peticiją prieš Apple dizaino pakeitimus iPhone 7, vienas kurių yra atsisakyti standartinės, 3,5mm audio jungties. Įdomūs žmonės - protestuoja prieš produktą, kuris dar nėra išleistas, egzistuoja tik ganduose ir niekas, gal net pati Apple, dar nežino koks jis bus :-D
  • „The Wall Street Journal“ praneša, kad Apple įsigijo dirbtinio intelekto srityje besispecializuojantį startup’ą „Emotient“, kuris dirbo su žmonių emocijų analizuojant veido išraišką nustatymu.
  • Ketvirtadienį Safari naršyklei sukako 13 metų - pasaulį ji išvydo 2003 metų sausio 7 dieną ir Steve Jobs ją pristatė kaip „greičiausią kada nors Mac kompiuteriams sukurtą naršyklę“.
  • Facebook paskelbė, kad dabar jos Messenger aplikacija naudojasi 800 mln. žmonių ir tai šią aplikaciją padaro greičiausiai populiariausia aplikacija pasaulyje ir antra pagal populiarumą iOS, kur ja naudojasi 250 mln. vartotojų.
  • Apple rinkos vertė nuo gruodžio pradžios sumažėjo 100 mlrd. USD. Vien ketvirtadienį AAPL kursas sumažėjo 4,2%., arba 4,25 USD, iki 96,45 USD už akciją. Per 15 mėnesių AAPL kaina smuko žemiau 100 USD kartelės. Dar pernai liepą įmonės akcijų kursas siekė 132,07 USD. Pasak ekspertų, smukimą skatina iPhone, perkamiausio ir pelningiausio Apple produkto, „silpnumo ženklai“, tokie kaip sumažinti iPhone užsakymų kiekiai iš gamintojų.
  • Pranešama, kad Apple CEO Tim Cook prisijungs prie kitų technologinių kompanijų vadovų Baltųjų rūmų sąskrydyje, kuriame bus aptariamas terorizmo internete klausimas.
  • Apple perka su automobiliais susijusius domenų pavadinimus, tame tarpe apple.car, apple.cars ir apple.auto
  • „Car and Driver“ rašo, kad Apple neleido dabar las Vegase vykstančios „Consumer Electronics Show“ mugės metu Volkswagen pademonstruoti Apple „CarPlay“. Nors nuo iOS 9 pasirodymo 2015 metais ši sistema yra oficialiai palaikoma - jos komercinio panaudojimo dar nerasime niekur.
  • Kalbama, kad Apple šiuo metu testuoja trijų skirtingų dizainų iPhone 7, vienas kurių yra plonesnis - visiškai kitokios išvaizdos iPhone. Kaip atsarginis variantas yra į iPhone 6s panašus telefonas. Apple pati dar nėra nusprendusi, kuris iš trijų bus tas vienintelis. Kurį dizainą Apple bepasirinktų, panašu, kad 3,5mm audio jungties nebeliks.

iOS ir OS X aplikacijos

lietuvaičio sukurtas iOS žaidimas

  • ∞ Loop: mane smagiai nuteikė vienas atsiliepimas parašytas po šiuo žaidimu: „Kas šį žaidimą išskiria iš beveik visų kitų nemokamų žaidimų, tai faktas, kad žaidimo kūrėjai nėra godžios kiaulės. Žaidime nėra jokios reklamos, nieko. <…>Jei galėčiau žaidimą įvertinčiau 6 iš 5.“: 0,00

iOS žaidimai

iOS aplikacijos

naujos iOS aplikacijos ir žaidimai

OS X aplikacijos

nauja OS X aplikacija

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Komentarų: 4 | Ačiū, kad rašote lietuviškai

  1. Antra savaitė, o ne pirma

  2. Paslėpus nenaudojamas aplikacijas, kaip grąžinti jas atgal?

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų