Oracle pagaliau nutarė numarinti savo baisų Java įskiepį naršyklėse

Oracle ėmėsi paskutinių žingsnių skirtų išlaisvinti internetą nuo savo baisaus Java įskiepio naršyklėms keliančio siaubą ir IT administratoriams, ir paprastiems vartotojams.

Savo gyvenimą gūdžiais 90-tais pradėjęs nekaltu tikslu – interneto svetainėms suteikti galimybę naudoti aplikacijoms būdingas funkcijas – Java įskiepis ilgainiui tapo tikru galvos skausmu paprastiems vartotojams ir IT administratoriams lyg į Golgotos kalną lipantiems kovoti su Java įskiepių saugumo spragų begalybe.

2015 metų pabaigoje eilė interneto naršyklių kūrėjų arba panaikino arba pranešė apie planus panaikinti standartinį įskiepių palaikymą ir taip eliminuoti galimybę į naršykles įdiegti Flash, Silverlight, Java ir kitas įskiepių pagrindu veikiančias technologijas.

Microsoft ir Google jau panaikino Java applet’ų palaikymą jų Edge ir Chrome naršyklėse taip žmonėms, kuriems reikalinga Java naršyklėse, Safari ir Internete Explorer palikdamos kaip vienintelę alternatyvą. Google panaikino Java applet’ų palaikymą dar rugsėjį, o Microsoft prieš pusę metų išleidusi Windows 10 operacinę sistemą su Edge naršykle joje jau nebeįdiegė tokių įskiepių kaip Java palaikymo. Mozilla informavo, kad iki metų pabaigos taip pat nutrauks Silverlight ir Java įskiepių palaikymą savo Firefox naršyklėje. Oracle, iki rugsėjo mėnesio, planuoja nutraukti Java naršyklių įskiepių palaikymą jos JDK 9.

Sunku pasakyti, kada naršyklių Java įskiepiai išnyks iš tikrųjų, tačiau jei naudojate Microsoft Edge ar Chrome naršykles – jau esate vienu žingsniu arčiau ateities. Verslas, kuris yra priklausomas nuo Java įskiepių, kurį laiką, galės juos naudoti šiuos įskiepius palaikančiose naršyklėse, tačiau Oracle juos informuoja, kad tai paskutinis vinis į naršyklėms skirtų Java įskiepių karstą ir rekomenduoja kuo greičiau persiorientuoti prie beįskiepinės „Java Web Start“ technologijos.

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Komentarų: 2 | Ačiū, kad rašote lietuviškai

  1. Hm. Nesinaudoju - nežinau. Bet ar nėra registrų centro (ar kaip ten jie) išduodamas e-parašas (kur su skaitytuvu tapatybės kortele) paremtas Java? Jei taip - įdomu koks likimas.

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų