Apple gali būti uždrausta pardavinėti iPhone Kalifornijoje - iPhone gimtinėje

JAV vyriausybė nori turėti nevaržomą prieigą prie privačių vartotojų duomenų saugomų jų mobiliuose įrenginiuose.

JAV pateiktas naujas įstatymo pakeitimo projektas, kuris gali neleisti Apple pardavinėti iPhone valstijoje, kurioje jie yra sukurti.

ZDNet praneša, kad Kalifornijoje priimtas nutarimo projektas, kuri jei bus patvirtintas ir taps įstatymu neleis Apple pardavinėti iPhone pas save „namie“. Įstatymo projekte numatoma, kad išmanių telefonų gamintojai paliktų saugumo skylę telefonų sistemoje, kuri leistų iššifruoti jame esančius duomenis. Tai pirmoje eilėje liečia Apple, kurios sistemoje naudojamų super-saugaus šifravimo metodų dėka, be slaptažodžio, tos informacijos praktiškai neįmanomą iššifruoti, tame tarpe ir pačiai Apple. Tai nėra pirmasis tokio įstatymo projektas. Anksčiau sausio mėnesį analogiškas pasiūlymas buvo pateiktas Niujorko valstijoje.

Nors šis įstatymo projektas dar nepatvirtintas, jis ir taip nemažą spaudimą dėl vartotojų duomenų šifravimo patiriančiai Apple, papildomai sukelia nemažai rūpesčių. Turint omenyje vietą, kur įsikūręs pagrindinis Apple biuras, tokio įstatymo projekto pasirodymas Kalifornijoje ypač problematiškas. Būtų iš ties nemažas akibrokštas jei Apple negalėtų pardavinėti iPhone valstijoje, kurioje jie yra sukurti.

Jei įstatymas bus priimtas ir įsigalios – kiekvienas pagautas perkantis iPhone tokį, koks jis yra dabar būtų baudžiamas 2 500 USD bauda už kiekvieną įsigytą tokį įrenginį. Reikėtų pastebėti, kad įstatymo projekte numatyta atsakomybė atgaline data, siekiančia pardavimus įvykdytus 2015 metų liepos mėnesį.

Tim Cook ir Apple nenuilstamai kovoja už vartotojų duomenų privatumą. Neseniai Apple vadovas buvo susitikęs su Baltųjų rūmų atstovais stengdamasis juos įtikinti stoti Apple pozicijos pusėn. Tim Cook nori, kad Amerikos vyriausybė aiškiai pasakytų, kad vartotojams skirtuose elektronikos įrenginiuose neturi būti jokių „galinių durų“ - numatytos galimybės apeiti saugumo sistemas. Šie įstatymo pakeitimo pasiūlymai Niujorko ir Kalifornijos valstijose tai spjūvis į Apple ir tuo pačiu vartotojų veidus.

Amerikos vyriausybė nėra vienintelė norinti turėti galimybę pasirausti asmeniniuose vartotojų duomenyse. Jungtinėje Karalystėje taip pat svarstomas iššifravimo galimybės įstatymas. Tyrėjai reikalauja Apple vyriausybės atstovams suteikti laisvą prieigą prie iOS įrenginiuose esančių vartotojų duomenų.

Konfliktas tarp vyriausybių ir technologinių kompanijų dėl vartotojų duomenų privatumo tęsiasi.

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Komentarų: 2 | Ačiū, kad rašote lietuviškai

  1. Kaip surasti apsaugos programą "iCloud" paskyrai? Ar įmanoma apsaugoti visą savo "iCloud" paskyrą į ją įdiegus papildomą apsaugos programą? Pavyzdžiui, programa turi būti įdiegiama ne į mano kompiuterį ar į mano telefoną, bet įdiegta tik į pačią mano "iCloud" paskyrą, įskaitant ir "Mail". Taip noriu todėl, kad aš neturiu savo nuosavo kompiuterio, nes jis yra labai brangus. Kol kas su savo "iCloud" paskyra prisijungiu naudodamas "Apple" parduotuvės kompiuterį, kuriame nėra papildomos apsaugos, pavyzdžiui apsaugoti VPN ar kita.

    • Mail aplikacija iCloud aplikacijų sąraše jau yra, tačiau įdiegti naujas, savo aplikacijas į iCloud galimybės nėra. SaaS prieiga suteikiama tik prie tų aplikacijų, kurias į paskyrą yra įdiegusi Apple. Kalbant apie atskiras aplikacijas gal ir galima rasti el. pašto aplikaciją, kurią įdiegus į USB atmintinę būtų galima ją paleisti ir failus (laiškus) ji išsaugotų nurodytoje vietoje - šiuo atveju toje pačioje USB atmintinėje.

      Kitas būdas yra jungtis per „Guest“ paskyrą prie kompiuterio, jei ši galimybė nėra atjungta toje parduotuvėje. Atsijungiant nuo „Guest“ paskyros Mac kompiuteryje ištrinama visa informacija, failai ir t.t., kuriuos tas vartotojas sukūrė.

      Pagaliau jei neturite Apple kompiuterio ir norite jungtis prie iCloud - ne bėda. Tai padaryti galite ir iš PC, tiesiog apsilankykite adresu icloud.com

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų