Apple eksperimentuoja su Li-Fi technologija

Li-Fi - duomenų perdavimas šviesos pagalba

Kodas naujausiose iOS versise atskleidžia, kad Apple eksperimentuoja su greitaeige Li-Fi technologija, duomenų perdavimui naudojančia šviesią.

Pradedant nuo iOS 9.1 sisteminių bibliotekų keše, su kitos programinės ir aparatinės įrangos parašymais, galima aptikti „LiFiCapability“ paminėjimą. Li-Fi veikia ne labai, nuo paprasto IR nuotolinio valdymo pultelio veikimo, besiskiriančiu principu. Duomenys perduodami šviesos šaltinio pagalba ir priimami šviesos jutiklio pagalba, po ko yra sukonvertuojami į elektroninį signalą.

Priešingai, nei nuotolinio televizoriaus valdymo pultelio atveju, Li-Fi naudoja žmogaus akiai matomą šviesos spektrą ir tai reiškia, kad paprasta lemputė kambaryje gali tarnauti kaip duomenų perdavimo šaltinis ar prieigos taškas. Li-Fi technologijos pagalba duomenis galima perduoti teoretiniu 224 gigabitų per sekundę greičiu, kas yra gerokai greičiau nei Wi-Fi.

Li-Fi technologija vis dar yra eksperimentinėje fazėje, tačiau jau dabar eilė kompanijų triūsia stengiamosios šią technologiją komercializuoti ir viena kompanija Estijoje įsikūręs startup’as – „Velmenni“ jau pradėjo realius testavimo darbus. Tai, kad Apple inžinieriai dirba su šviesos pagrindu vykstančiu duomenų perdavimo ar optinės belaidės komunikacijos įrangos diegimu žinoma ne tik iš šios technologijos paminėjimo iOS kode. 2013 metais patvirtintas Apple patentas pavadinimu „optical modulation using an image sensor“, kuriame aprašoma technologija leidžianti šviesos jutiklį perjungti iš vaizdo į duomenų priėmimo režimus ir leidžiančius išnaudoti šviesą be papildomos „geležies“ diegimo.

Pora video tiems, kas nėra susipažinęs su Li-Fi.

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų