Vartotojai piktinasi App Store atsiradusiomis karinėmis aplikacijomis

Kariniams tikslams skirtų aplikacijų pasirodymas App Store iššaukė vartotojų pasipiktinimo audrą.

App Store vartotojai atkreipė dėmesį į Apple mobiliems įrenginiams skirtų aplikacijų parduotuvėje esančias kariniams tikslams dedikuotas aplikacijos, tokias kaip „MBC Mortar Ballistic Computer“ ir „Sniper - Ballistic calculator“. Manoma, kad tokiomis aplikacijomis gali ir greičiausiai naudojasi ISIS nariai. Yra pagrindo manyti, kad ISIS kovotojai naudojasi viena iš šių aplikacijų sukurta Ukrainos programuotojo. Nors iš žemiau esančios 2013 metų nuotraukos, kurioje užfiksuota kaip „Asood Allah“ brigados veikiančios Sirijos Armijos gretose dalimi, „Ansar Dimachk“ padalinio kovotojas ruošiasi paleisti savadarbį užtaisą paskaičiuodamas užtaiso trajektoriją aplikacijos esančios iPad pagalba, sunku pasakyti kokią aplikaciją jis naudoja, tačiau matyt kažką iš Apple App Store.

„Ansar Dimachk“ brigados esančios „Asood Allah“ brigados veikiančios Sirijos Armijos gretose dalimi, karys ruošiasi paleisti savadarbį užtaisą. Šaltinis: Reuters, Damaskas, 2013 rugsėjo 15
Nuotrauka: Reuters, Damaskas, 2013 rugsėjo 15

„MBC Mortar Ballistic Computer“ aplikacija, kurią kilus šurmuliui Apple jau pašalino iš App Store, buvo skirta minosvaidžio sviedinio trajektorijai paskaičiuoti. „Sniper - Ballistic calculator“ - skirta analogiškiems veiksmams atlikti tik 7,62mm kalibro - standartinės snaiperio kulkos trajektorijos paskaičiavimui. Abi aplikacijos tai artileristo ir snaiperio „užrašų knygutės“. Jose reikia nurodyti eilę parametrų, tokių kaip: vėjo kryptis/kampas, temperatūra, slėgis, kalibras ir t.t. Remiantis šiais ir kitais duomenimis aplikacijos pateikia atitinkamas rekomendacijas.

iOS aplikacijos „MBC - Mortar ballistic computer“ ekrano vaizdai
iOS aplikacijos „MBC - Mortar ballistic computer“ ekrano vaizdai

Tokios aplikacijos nekainuoja pasakiškų pinigų, pirmosios kaina buvo 24,99 €, o antroji kainavo 12,99 € (po to kai šios aplikacijos sulaukė daugiau dėmesio „Sniper - Ballistic calculator“ autorius jos kainą pakėlė iki 25,99 €), tačiau tai pakankamai aukšta kaina, kad jas pirkti kai jų nereikia - šiaip, iš smalsumo, bet pakankamai žema jei ji reikalinga/naudinga praktikoje.

iOS aplikacijos „Sniper - Ballistic calculator“ ekrano vaizdai
iOS aplikacijos „Sniper - Ballistic calculator“ ekrano vaizdai

Kadangi kariuomenė turi savo aplikacijas ir būdus paskaičiuoti savo karo pabūklų trajektorijas - tokio tipo aplikacijos gali dominti tik nelegalias karines grupuotes. App Store dar yra aplikacijos „iStrelok“ ir „iStrelok Pro“, kuriomis naudojasi snaiperiai treniruočių metu. Ekspertai sako, kad tiesioginio draudimo į App Store talpinti karinės pakraipos aplikacijas nėra ir todėl tokių aplikacijų atsiradimas mobiliems įrenginiams skirtoje parduotuvėje stebinti neturėtų.

Ką jūs manote apie tokio tipo aplikacijų buvimą App Store?

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų