Pasirodžius iPhone 6s ir iOS 9 - iPhone 6 gali pasirodyti lėtas

Jei Apple išleidus naują iPhone modelį, po to kai kolega ar draugas tokį įsigyja ir leidžia jį „pačiupinėti“ ir tada, tik ką žaibo greitumu veikęs Jūsų metų senumo iPhone, pradeda šliaužti sraigės greičiu - nesate vieniši.

Daugeliui, tikriausiai, pažįstamas jausmas kai naudojate telefoną kokius 12 mėnesių ir esate visiškai juo patenkinti, tačiau pasirodžius naujam iPhone ir kolegai leidus „pamaigyti“ jo naująjį telefoną - staiga, dar prieš minutę buvęs greitas jūsų telefonas ima ir sulėtėja. Šis „lėto iPhone“ fenomenas nėra naujas - jis žinomas nuo 2008 metų.

Remiantis „Google Trends“ duomenimis paieškos gigantės serveriuose „iPhone slow“ paieškų kreivės šauna į viršų kaskart kai tik Apple išleidžia naują iPhone modelį. Yra du galimi šių šuolių paaiškinimai: vienas tai psichologinis fenomenas - žmonės sužinoję, kad pasirodė naujas iPhone savo dar visai neseną telefoną pradeda traktuoti kaip „seną“ ir atitinkamai „lėtą“. Antras paaiškinimas, labiau patikimas - naujų iPhone pasirodymas susijęs ir su naujos iOS versijos išleidimu. Nors Apple visada stengiasi naują, jos sukurtą, operacinę sistemą padaryti suderinamą su senesniais įrenginiais - ji vis tiek yra daugiau pritaikyta suktis naujoje geležyje nei senoje. Todėl senesniuose įrenginiuose iPhone vartotojai įdiegę naują iOS versiją ir vėliau ją palyginę su tuo, kaip ji sukasi naujuose modeliuose - pajunta jų iPhone „pasenimą“.

Tiesa, šis fenomenas turi tendenciją ne tik staigiai pasirodyti, bet ir staiga išnykti. Per kelis pastaruosius metus šie „lėtų iPhone“ paieškų šuoliai niekada netruko ilgiau nei porą savaičių.

Yra ir konspiracinių teorijų teigiančių jog Apple specialiai, dirbtinai lėtina senesnius iPhone modelius taip skatindama vartotojus pirkti vis naujus. Labai abejočiau, kad tai tiesa, tačiau tikrai tiesa yra tai jog naivu tikėtis, kad senas/senesnis įrenginys veiks greičiau už naują.

Kurdama iOS 9 Apple stengėsi kiek galėdama, kad ši operacinės sistemos versija veiktų sklandžiai net 2011 metų laidos iPhone 4S ir iPad 2 ir tai iPhone suteikia milžinišką pranašumą prieš Google operacinės sistemos pagrindu veikiančių telefonų šeimą. „Sulėtėjimo“ priežastis yra dar ir tą, kad Apple (kaip ir kiti gamintojai) savo naujuose iPhone modeliuose diegia tuo metu pačią pažangiausią elektroniką ir natūralu, kad naujieji iPhone veikia greičiau už tuos, kuriuose „pažangiausia“ yra metų senumo.

Paieškų „slow iPhone“ Google paieškoje šuolių grafikas. 100 rodo aukščiausią paieškų piką. Duomenys: Statista
Paieškų „slow iPhone“ Google paieškoje šuolių grafikas. 100 rodo aukščiausią paieškų piką.
Duomenys: Statista

Aukščiau pateiktame „Statista“ grafike pavaizduoti „slow iPhone“ (lėtas iPhone) paieškų internete šuoliai ir nesudėtinga pastebėti, kaip jie tiesiogiai susiję su naujų iPhone modelių pasirodymu ir pasirodžius iPhone 6s ta kreivė vėl pradėjo savo trumpalaikę kelionę į viršų.

Panašu, kad pasirodžius naujiems iPhone modeliams žmonės išties mano jog jų iPhone staiga ėmė ir sulėtėjo „iš lempos“.

Jei turite iPhone 6, o šiandien kolega parsineš iPhone 6s - nepasiduokite „optinei“ apgaulei :) .

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Komentarų: 4 | Ačiū, kad rašote lietuviškai

  1. Dar dabar net iphone 5 turi smarves tiek kad uztenka iki siu dienu. Kai kurie turbut ir jo galios neisnaudoja iki galo :)

  2. Aš turiu asmeninį 5s ir darbinį 6. Galios kol kas pilnai pakanka abiejuose :) Galvoju "upgreidintis" asmeninį kai bus koks 7 ar net 7s :)

  3. Man irgi pilnai 5 užteko iki paskutinio update'o... Dabar vien dėl to kad 5tas nessuportina adblocko, matyt artimu metu teks keist

  4. Oi pasimokiau aš per pastaruosius du metus su tais naujais ios:) labai džiaugiuosi, kad nesugadinau savo ipad3 ir sustojau ties ios7. Mano kasdienėms reikmėms kaip tik ir vartosi greitai. Poryt turiu gauti naują 6s, tai eksperimento vardan įsileidau į 4s ios9... Be reikalo jie šiam senukui dar leido tą daryt, velkasi apgailėtinai, jau geriau būtų nukilinę supportą ties ios8:) naująjį 6s planuoju turėt du metus ir po to keist vėl, tai dabar jau apsisprendžiau galutinai- visą tą laiką jame suksis tik ta operacine su kuria jis buvo pagamintas, gana tų nesamonių. O apskritai pats didžiausias pyktis yra dėl to, kad Apple neleidžia jei tau nepatiko naujesnė sistema - gryžti prie senosios. Mano akimis toks diktatas ir jokio pasirinkimo yra nepateisinamas ir jiems garbės nedaro.

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų