Kokios talpos pirkti iPhone 6s

Laukiant kol Lietuvoje prekyboje pasirodys iPhone 6s ir iPhone 6s Plus modeliai jau ne vienas pradėjo spręsti dilemą - kokios talpos iPhone modelį rinktis.

Renkantis iPhone modelį – spalva ir kaina nėra vieninteliai faktoriai lemiantys apsisprendimą. Vienas svarbesnių, tačiau dažnai nerimtai apmąstomų faktorių yra iPhone talpa. Didelė dalis vartotojų žiūri į kainą ir neretai renkasi pigiausią modelį. Toks sprendimas gal ir yra sukeliantis mažiausią įtampą piniginėje, tačiau vėliau gali pavirsti dažnais pakeiksnojimais ar nepatogumais, kai po kokio pusmečio ekrane pamatote pranešimą, kad negalite atsisiųsti aplikacijos, nufotografuoti ar nufilmuoti, nes įrenginyje neužtenka laisvos vietos.

Talpa ir kaina

Kaip bežiūrėtumėte į didesnės talpos iPhone modelius, didesnė talpa reiškia daugiau pinigų.

Pradinio lygmens iPhone modeliai prasideda nuo 16GB talpos ir kiekvienas sekantis žingsnis reškia 110 € pabrangimą. Priešingai nei anksčiau, kai kiekvienas didesnės talpos iPhone reiškė dvigubai didesnę talpą - iPhone 6s ir iPhone 6s Plus atveju, kaip ir iPhone 6 modeliuose, pirmasis žingsnis iPhone talpą padidina keturis kartus - nuo 16GB iki 64GB, o sekantis dvigubai iki 128GB.

Modelis Kaina Pastabos
16GB 64GB 128GB
iPhone 6s 749 € 859 € 969 € kaina gali skirtis ±10 € priklausomai nuo šalies
iPhone 6s Plus 859 € 969 € 1 079 €

Daugeliu atvejų yra finansiškai naudingiau sumokėti 110 € brangiau ir turėti daugiau vietos iPhone, tačiau nenorint permokėti reikia pabandyti suprasti kiek vietos iš tikro reikia.

iPhone talpos pasirinkimo principai

iPhone 6s

Daugelis mobilių telefonų vartotojų gerai žino savo įpročius, tačiau tie kas naudojo Android įrenginius, kuriuose galima disko talpą padidinti SD kortelės pagalba turėtų prisiminti, kad iPhone, kaip dabar ir daugelyje auštos klasės Android mobilių telefonų - vietos yra tiek, kiek jos yra įrenginyje.

Jei siunčiatės daug muzikos, žiūrite daug filmų, bandote daug aplikacijų, daug fotografuojate ir filmuojate - turėtumėte rinktis didžiausią siūlomą talpą, kurią galite sau leisti. Daugelis 16GB talpos iPhone pasirinkusių vartotojų po kurio laiko pradeda vargti, nes turi trinti nuotraukas ir video jei nori nufotografuoti ką nors ar atsisiųsti naują aplikaciją, o kartais ir atnaujinimą.

iPhone 6s modeliuose Apple įdiegė galimybę filmuoti 4K video. 4K video užima gerokai daugiau, maždaug 3 kartus daugiau, vietos nei 1080p.

Pavyzdžiui filmuojant 1080p/30fps režimu 1-os minutės ilgumo video užima 130MB, o 4K - 375MB. Tai reikštų, kad naudojant 16GB iPhone 4K režimą geriau atjungti. Filmuojant 4K režimu, 16GB bus užpildyti nufilmavus 40 min. trukmės video.

Kokio ilgumo video tilps iPhone
(neskaičiuojant aplikacijų ir kito turinio užimamos vietos)
Video formatasiPhone talpa4K video medžiagos laikas
4K16GB40 min.
4K64GB180 min.
4K128GB360 min.
Atminkite, kad aukščiau lentelėje esantys paskaičiavimai padaryti neatsižvelgiant į tai, kad iPhone vietą užima iOS operacinė sistema, aplikacijos ir vartotojo duomenys, tad realiai nufilmuotos medžiagos į iPhone tilps mažiau nei nurodyta lentelėje.

Reikia atsiminti, iPhone 6s yra 12MP kamera ir tai reiškia, kad nuotraukų failais bus didesni, o ir nauja galimybė fotografuoti „Live Photo“ režimu taip pat atrodo viliojančiai ir tokių nuotraukų failai užima maždaug dvigubai daugiau vietos nei įprasti 12MP failai. Realioje situacijoje, turint 16GB iPhone gali tilpti kokios 4–6 minutės 4K video.

Ne vienam 16GB iPhone vartotojui pažįstama situacija, kai pamatai kadrą, kurį nori nufotografuoti, prisitaikai ir… pasirodo nėra pakankamai laisvos vietos, reikia eiti į „Photos“, peržiūrėti nuotraukas pasirinkti, kurias trinti, tada pakeli galvą ir supranti, kad jau „kadro„ nebėra…

Įsigijus 16GB iPhone 6s, greičiausiai reikštų, kad reikia atjungti tiek 4K video režimą, tiek ir „Live Photo“ režimą - dvi iš labiausiai viliojančių funkcijų šiuose iPhone modeliuose.

Kas turėtų rinktis 16GB iPhone modelius?

Mano galva atsakymas į šį klausimą paprastas - niekas.

Manau yra dvi priežastys kodėl Apple vis dar gamina 16GB talpos iPhone: viena - korporatyviniai vartotojai, kuriems įmonės nuperka pigiausius iPhone modelius, nes to užtenka įmonės reikmėms, o antra - besivystančios šalys, kur žmonės labai jautriai reaguoja į didesnes kainas ir 16GB iPhone kartu su pigiau platinamais senesniais modeliais tokiose šalyse yra bilietas į Apple pasaulį.

Kas turėtų rinktis 64GB iPhone modelius?

Jei nesate vartotojas diegiantis visas aplikacijas, fotografuojantis kiekvieną savo katino mirktelėjimą ar be paliovos filmuojantis viską aplinkui - 64GB iPhone modelio Jums užteks. Galėsite jį naudoti mėnesius netrindami nuotraukų, muzikos, aplikacijų ar kito turinio ir vis dar turėsite laisvos vietos. Nekils problemų ir norint atnaujinti aplikacijas ar pasirodžius naujai iOS versijai.

Kas turėtų rinktis 128GB iPhone modelius?

128GB iPhone yra puikus, bet brangesnis pasirinkimas. Renkantis didžiausios talpos iPhone reikėtų gerai pagalvoti ar tikrai išnaudosite jo „disko“ vietą ar ji tik bus laisva vieta nenufotografuotiems kadrams, nenufilmuotiems video. Tačiau jei daug keliaujate, mėgstate fotografuoti ir filmuoti, turite ne vieną navigacijai skirtą aplikaciją ir nenorėdami mokėti už duomenų padavimą užsienyje siunčiatės žemėlapius ir kitą navigacijai reikalingą informaciją į įrenginius, norite klausytis muzikos ir žiūrėti filmus net ir ten kur nėra interneto ir visa tai turėdami su savimi nesukti galvos dėl laisvos vietos - 128GB iPhone 6s būtų teisingas pasirinkimas.

Kokios talpos iPhone turite dabar ir kokios planuojate pirkti? Kokia spalva iš iPhone 6s gaminamų Jums patraukliausia? Pasidalinkite savo pamąstymais komentaruose.

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Komentarų: 17 | Ačiū, kad rašote lietuviškai

  1. Nesutikčiau dėl 16 GB. Pats turiu šeštuką 16 GB, ir tikrai nėra taip, kad trūks-plyš reikėtų daugiau talpos. Visuomet, kas mėnesį ar panašiai (priklausomai nuo fotografavimo dažnumo) viską persikeliu į kompą ir visas nuotraukas susigruavęs laikau kietajame diske, idant vietos nebūtų užimta nerikalingos telefone, bei galėčiau nuotraukas žiūrėti iš kompiuterio. Be to, 110 € yra pakankamai dideli pinigai, tad sugaišti 2 minutes perkelti visas nuotraukas į kompiuterį yra tikrai žymiai pigiau, nei 110 ar 220 €. Vieintelė išimtis - navigacijos. Bet turiu offline visos Lietuvos navigaciją pas save ir man to pilnai pakanka. Žinoma, muzikos neturiu (spotify), filmų per telefoną nežiūriu (tam skirtas kompiuteris), nostalgija peržiūrėti metų senumo nuotraukas neužpuola :)

    • Esant „namie“ persikelti nuotraukas ar video, dažnai, gali ir nebūti didelė problema. Kaip taisyklė daugiau fotografuojama ir filmuojama esant išvykoje ir ten, būna nemalonu kai tenka trinti nuotraukas ar video padarytas jau tenai. iCloud dažnai taip pat nėra pati geriausia išeitis, nes svetur duomenys nemažai kainuoja, o bėgioti kas kelias minutes į „Starbucks“, kad perkelti failus iš telefono taip pat ... toks jausmas, kad ne vieši kažkur, o dirbti reporteriu. Pagaliau ne kiekvienoje dykumoje rasi „Starbucks'ą“. Navigacija taip pat daugiau privalumų turi nepažįstamose vietovėse, o ne ten, kur ir be jos susigaudai - namie galima ir per duomenis žemėlapių informaciją naudoti. Galima ir svetur, bet mano patirtis sako, kad duomenis svetur naudojant „kaip namie“ - grįžęs operatorių pradžiuginsi sumele už kurią gali įsigyti 4 didžiausios talpos iPhone ir 110 ar 220€ atrodys tokia juokinga suma, kad ją norėsis palikti arbatpinigių papietavus kokioje kavinėje Lietuvoje.

      Mano iPhone 32GB, juo beveik nefotografuoju bei nuotraukas dažnai ištrinu filmuoju taip pat nepaprastai retai (1-2 kartus į metus), aplikacijos tik tos kurių reikia (viso 53), muzikos vienas grojaraštis su 52 „gabalais“. Telefone užimta 15,9GB. Vadinasi turėdamas 16GB ragelį jau būčiau pasiekęs kritinę ribą.

      Jei omenyje turėti didesnius iPhone 6s nuotraukų ir milžiniškus video failus, aplikacijų tendenciją didėti ir t.t. - 16GB iPhone 6s atveju, aš jau seniai negalėčiau turėti to ką turiu dabar.

      Sutaupyti 110 € ir paskui vargti trinant failus kaskart ištrinant vis geresnius, nes blogesni jau ištrinti anksčiau arba norint kam parodyti ar persiųsti nuotrauką ir video - keiksnoti, kad jie yra kompiuteryje namie, bet ne telefone, po pusmečio jausti diskomfortą, kad lyg „įkrauti telefoną“ pamiršai nuotraukas perkelti, galvoti kokį žemėlapį ištrinti, kad įdėti kitą... na nežinau... aš bent jau savo laiką ir komfortą vertinu daugiau nei 110€. Sugadinti patyrimus naudojantis iPhone galima, bet ar reikia...

  2. Su 16GB per 2 naudojimosi metus neturėjau problemų. Kartas nuo karto peržiūriu foto, ištrinu arba išsikeliu į PC. Muzikos/video nelaikau. Aplikacijų minimaliai. Navigacijos žemėlapius susidedu tik tos šalies, kur planuoju lankytis. Aišku, aš gal netipinis naudotojas. Kiekvieno poreikiai skirtingi :)

  3. Atsisiunti google drive app, susikuri 3 paskyras, susijungi su visomis i apps ir turi 40~50GB debesu

    • Kas liečia debesis, tai Ramūnas ką tik apie tai atsakė. Jeigu esi Lietuvoje tada debesys gelbsti, bet jei daugiau keliauji po užsienį tai nelabai patogi išeitis dėl wifi stokos. Aš pats turiu iPhone 5s ir iPhone 6, abu jie yra po 16 GB. Bet aš nesu it fanatikas, ir savo telefone neturiu 50 programų, nefotografuoju kas dieną, praktiškai nefilmuoju (labai retai). Man to pakanka. Bet jei pamatyčiau, kad trūksta tai tikai nepulčiau kaip čia pagudravus ir apmovus Apple, kad nesumokėt jiems tuos extra 110 eurų ir poto pačiam vargt ir neturėt to 100proc malonumo naudojant Apple. Kam to reikia? Jei perki rinkoje tikrai ne patį pigiausią, drįsčiau teigti brangoką telefoną, tai rask ir nepagailėk pinigų tom funkcijom kurių tau vėliau reikės. Čia lygiai toks pat apgailėtinas atvejis kai kiti perka dėl akių Hammer ir paskui dedasi dujas ir tyliai nuošalesnėse degalinėse pilasi dujas, kad niekas nematytų. Kam to reikia? :)

    • Yra kazkokia google photos, ten galima saugoti nuotraukas, nera jokiu GB apribojimu

  4. As planavau pirkti iphone6s 64gb arba iphone 6s plus 16gb, bet kuo toliau tuo labiau imu galvoti kad pasirinksiu iphone 6s 64gb. Kam nusipirkti "navarotus" ir nagaleti pilnai ju naudoti. Man daznai prireikia navigacijos, ir kaip kolega sake svetur internetine naudotis yra skausminga, taigi jei susikelsiu offline keliu saliu mapus, tai foto galiu pamirst. Geriau biski mazesnis, bet daugiau vietos. Na aisku dar lieka iphone 6s plus 64gb, bet jau irgi skausmingas variantas

  5. O kam metyt pinigus pro duslintuva jei galima vaziuoti pigiau ? Kiti turi pinigu Hammer, bet vairuoja 3 golf, tai cia ir smerktina ?

  6. Radioaktyvus

    Aš kaip turėjęs 8GB > 16GB > 16GB > 32GB galiu pasakyti, kad 16 GB tikrai yra nesąmonė. Visiška. Gal kažkas ir išsiverčia su tiek, bet aš manau, kad su tiek atminties nebus pilnaverčio naudojimo. Apie vietos atlaisvinimą teks galvoti pernelyg dažnai. Tikrai daugiau smagiau naudoti, kai gali daryti viską, ką nori ir nesukti galvos. Kadangi 32GB nebėra, 64GB variantas tiesiog no-brainer.
    Patys pagalvokit: įsikeli 5 GB muzikos, 2GB foto, 1 GB programų ir kurį laiką gyveni ramiai. Tada sugalvoji atsisiųsti kelis riebesnius žaidimus ir žiūrėk - arba neužtenka vietos, arba liko 100 MB. Koks čia naudojimas kai turi daryti kompromisus

    • Jau net 2011 kai pirkau 4s 16GB talba buvo nesąmonė:)) tikrai nesitiikėjau kad 6s turint omenyje jo kamera startuos su tais pačiais apgailėtinais 16gb.... Tikrai galvojau, kad gausim 32-64-128 pasirinkima. Kur tau. Turbut dar dvi-trys ateinancios iphonu kartos nervins su tais savo šešiolikiniais starteriais.... Tas tai nervina žiauriai.

  7. Aš irgi manau, jog 64 yra optimalus variantas, o 128gb yra tiems kas viską laiko telefone. Aš asmeniškai naudojuosi 64gb iPhone 5 su kuriuo fotografuoju arba filmuoju nebent keliaujant, tačiau nuotraukas atsargai palieku telefone, kurių per 3 metus užsikaupė jau apie 23gb. Taip pat jas dažniau ir peržiūriu telefone, nei laptope. Na ir dar papildomas back up'as išeina, jei netyčia kas nutiktų hdd arba back up'ui. Muzikos apie 10gb, appsai 10gb, others ir vietos jau ne per daug beliko. Aišku mano atveju telefonas naudojamas kaip navigacija, fotoaparatas, bei multimedia keliaujant ar vairuojant prijungus prie mašinos. Taigi, nors ir telefoną naudoju daugeliui funkcijų, bet nemanau, kad paprastam vartotojui gali užtekti 16gb. Nebent žmogus nefilmuoja, neturi jokių appsų ir nekaupia muzikos. Ypač kai vien OS užima nemažai vietos.

    • Nu tie 5 gb muzikos tai daug kazkaip ;D as programeliu daug neturiu, jei keliauju - beveik visda turiu mba salia, tai nera problemos del talpos :) mano tas pats mba 128gb talpina ir vietos pritruksta tik jei pradedu filmus siustis i kompa ir pskui nepersikeliu i harda :) kompe visada yra 3-5 filmai, tai tikrai nera diskomforto del to :) tad manyciau, kurie mandresni yra, turi daug sunkiu programu, fotkes keliu metu senumo megsta laikyti telefone tai ir reikia didesniu talpu. Man tuo tarpu pilnai uztenka ir visuomet laisvos vietos buna 2-5 gb :) tai mano atveju pirkti didesne talpa butu tiesiog neracionalu. Kas del 6s, tai taip, tie nauji prikolai daug vietos uzims, todel pats nesuprantu, kodel palikti 16gb, o ne 32 gb baziniai modeliai

  8. Kalbant apie iPhone talpą, dar vertėtų paminėti, kad Apple atjungė „lengvesnius“ aplikacijų atnaujinimus (sluoksniavimą) - atnaujinimus leidžiančius atsisiųsti tik tuos aplikacijų duomenis, kurių reikia aplikacijai veikti tame įrenginyje - nesiunčiant visos aplikacijos. Tai, greičiausiai, laikinas sprendimas, bet iki Apple ras problemos sprendimą - aplikacijų atnaujinimai bus „pilno dydžio“.
    Sluoksniavimo atjungimo priežastis - iCloud. Pereinant nuo vieno iOS įrenginio prie kito, pvz. įsigijus naują iPhone - iš iCloud išsaugotos aplikacijos, sluoksniavimo naudojimo atveju, yra su nauju įrenginiu nesuderinamų versijų.
    Sluoksniavimo atjungimą ypač skaudžiai pajusti gali 16GB iPhone 6s vartotojai.

  9. Pirmas mano iPhone buvo 4S su 8 GB :) Bet aš tokį variantą pirkau dėl pažinties su apple (o gal man nepatiks). Prieš tai turėjau porą vidutinės klasės android'ų, kurie manęs nedžiugino (valdiški buvo) ir vėliau pamaigęs žmonos iPhoną, nusprendžiau ir aš įsigyti obuolį. Tai po 4S (8GB) pirkau 5S su 32GB. Būčiau pirkęs 64GB, bet tokios versijos nėra (nors lyg ir buvo išleidimo pradžioje, galbūt ne Lietuvos rinkai skirta versija 64GB). Todėl, kai pirksiu naują iPhone, tai dėl 64GB nedvejosiu ir dar pagalvosiu dėl 128GB. Tik, kad 6-tokai man jau per dideli, 4" man maksimumas.
    O grįžtant prie GB temos, tai neseniai su žmona buvome pažintinėje kelionėje, kurioje per 10 d. aplankėme 3 šalis. Tai mano žmonos 5S 16GB nuo foto užsikišo jau vos įpusėjus atostogoms. Todėl manau, kad kas dėl GB, tai tikrai ne vieta taupyti. Tai kaip nusipirkti kokį BMW su visa įmanoma komplektacija, bet variklį pasirinkti 1,6 l.
    Dar galėčiau pasakoti, kaip yra nepatogu kelionėje gaudyti wi-fi, bet nebenoriu išsiplėsti.
    Galiausiai pirkit telefą su didesne talpa, nes, kai norėsite jį ateityje parduoti, tai didesnės talpos telefoną visada bus daugiau norinčių nupirkti. Taigi ir išliekamoji vertė bus didesnė (atsivertę skelbimus pasižiūrėkite, 16-os GB pilna pasiūloje).

  10. Čia skirtingi dalykai lyginti 16GB su dabartiniu 16GB. Jei anksčiau kažkam užteko pilnai ar daug maž, dar nereiškia, kad užteks nuo šiol. Kai atsirado 4k viskas pasidarė aišku. Skirtumas tik tas, kaip ir minėjo Arūnas, su žmona išvykęs prie Turkijos baseino krantų ją filmuosi gražiai 4k ar su 70'ųjų kamera, kad tik sutaupyčiau vietos telefone rytojaus dienai...

  11. Turiu iPhone 5S 32GB,išnaudoju 3,6GB atminties,turiu daug muzikos,porą navigacijos programėlių su žemėlapiais,nuotraukas dažnai persikeliu į kompiuterį. Nemėgstu kaupti. Užtat iPad mini 4 turiu su 16GB atmintimi,užtenka sočiai. Žaidimų nežaidžiu,programėlių taip pat nėra labai daug. Tad tas 16GB yra labai geras pasirinkimas žmonėms,kurie nelinkę kaupti.

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų