iOS evoliucija

evoliucija

Naudos iš išmanių telefonų, taip pat kaip ir iš kompiuterių, be operacinių sistemų - būtų nelabai daug. „Apple“, pristatydama pirmąjį „iPhone“ radikaliai pakeitė pasaulio supratimą apie telefoną, jo galimybes bei panaudojimo būdus.

iOS 1

iOS 1

Tai pirmoji „Apple“ mobiliems įrenginiams skirta operacinė sistema, kurioje įrenginio valdymas buvo vykdomas liečiant ekraną. Ją pasauliui, 2007 metų sausio 9 dieną, kartu su pirmuoju „iPhone“ pristatė Steve Jobs. Ši operacinės sistemos versija niekada nebuvo oficialiai pripažinta, o pats Jobs ją vadino „OS X“ atitikmeniu - tik mobiliems įrenginiams skirtą „programine įranga“. 2008 metų sausį pasirodęs šios „iOS“ versijos atnaujinimas leido vartotojams perkelti pagrindiniame ekrane esančias piktogramas į joms skirtus „puslapius“ be „iPod Touch“ naudotojams leido naudotis naujomis aplikacijomis: „Mail“, „Maps“, „Weather“, „Notes“ ir „Stocks“. Nors atnaujinimas „iPhone“ naudotojams buvo nemokamas - „iPod Touch“ naudotojai turėjo susimokėti 19,99 JAV dolerių.

PRISTATYTA: 2007 metų sausio 9 d. kartu su pirmuoju „iPhone“. IŠLEISTA: 2007 metų birželio 29 d. kartu su pirmuoju „iPhone“.
NAUJA: kelių taškų (multi-touch) gestai , matomas balso paštas, mobilus naršymas iš „Safari“ ir „YouTube“.
KAINA: 19,99 USD „iPod Touch“ naudotojams


iOS 2

iOS 2

2008 metų kovo 6 dieną išleidusi „iPhone SDK“, „Apple“ oficialiai pripažino savo mobiliems įrenginiams skirtą operacinę sistemą „iPhone OS“. „iPhone OS 2“ buvo išleista kartu su „iPhone 3G“ ir joje buvo „App Store“, GPS „turn-by-turn“ navigacija bei push elektroninis paštas. „iPhone“ naudotojams atnaujinimas buvo nemokamas, o „iPod Touch“ naudotojams atnaujinimas į šią versiją kainavo 9,95 USD (tolimesni versijos atnaujinimai buvo nemokami).

PRISTATYTA: 2008 metų birželio 9 d. kartu su „iPhone 3G“. IŠLEISTA: 2008 metų liepos 11 d. kartu su „iPhone 3G“.
NAUJA: „App Sore“, GPS „turn-by-turn“ navigacija bei „push“ elektroninis paštas.
KAINA: 9,95 USD „iPod Touch“ naudotojams


iOS 3

iOS 3

„iPhone OS 3“ buvo pristatyta kartu su „iPhone 3GS“ ir joje buvo įdiegtos kontroliavimo balsu, multimedia žinučių, „Spotlight“ paieškos, klaviatūros pavertus įrenginį šonu palaikymo bei, galų gale, cut, copy ir paste funkcijos.

Po to, kai 2010 metų kovą „Apple“ pristatė „iPad“ - „iPhone OS“ tapo „iOS“. „iOS 3“ „iPhone“ naudotojams buvo nemokama, tačiau „iPod Touch“ naudotojai, norintys atnaujinti savo įrenginių operacinę sistemą turėjo sumokėti 9,95 USD.

PRISTATYTA: 2009 metų birželio 8 d. kartu su „iPhone 3GS“. IŠLEISTA: 2009 metų birželio 19 d. kartu su „iPhone 3GS“.
NAUJA: kontroliavimas balsu, multimedija žinutės, Spotlight paieška, klaviatūros pavertus įrenginį šonu palaikymas bei iškirpimo, kopijavimo ir įklijavimo (cut, copy ir paste) funkcijos.
KAINA: 9,95 USD „iPod Touch“ naudotojams (iOS 3.0–3.1); 4,95 USD (iOS 3.2)


iOS 4

iOS 4

„iOS 4“ buvo įdiegta naujuose „iPhone 4“ ir „iPad 2“ įrenginiuose. Operacinė sistema oficialiai pervadinta į „iOS“, joje pristatyti darbalaukio paveiksliukai, multitasking’as, aplankai bei „FaceTime“ ir „iBooks“ „iPad“. Tai pirmoji „iOS“ versija už atnaujinimas į kurią „iPod Touch“ naudotojams buvo nemokamas. „iPhone 4“ buvo pirmasis „iPhone“ palaikantis CDMA tinklus, suteikęs galimybę „iPhone“ naudoti ir „Verizon“ tinko vartotojams.

PRISTATYTA: 2010 metų birželio 7 d. WWDC 2010 metu. IŠLEISTA: 2010 metų birželio 21 d. kartu su „iPhone 4“.
NAUJA: darbalaukio paveiksliukai, multitasking’as, aplankai bei „FaceTime“ ir „iBooks“ „iPad“.
KAINA: nemokama


iOS 5

iOS 5

„iOS 5“ buvo įdiegta naujuose „iPhone 4S“ telefonuose, kuriais prekiauti buvo pradėta praėjus savaitei po Steve Jobs mirties. „iOS 5“ buvo pristatyta „Siri“, „Notification Center“, „iMessage“, „Reminders“, „Newsstand“ ir „Twitter“ socialinio tinklo integravimas. „iOS 5“ buvo svarbi, nes „nukirpo kompiuterio laidą“ jungusį telefoną su kompiuteriu - naudotojams norint aktyvuoti įrenginį ar įdiegti atnaujinimus „iPhone“ nebereikėjo pajungti USB laidu prie kompiuterio. Su „iOS 5“ taip pat startavo „iCloud“ paslauga.

PRISTATYTA: 2011 metų birželio 6 d. WWDC 2011 metu. IŠLEISTA: 2011 metų spalio 12 d. kartu su „iPhone 4“.
NAUJA: „Siri“, „Notification Center“, „iMessage“, „Reminders“, „Newsstand“ ir „Twitter“.
KAINA: nemokama


iOS 6

iOS 6

„iOS 6“ buvo diegiama naujuose „iPhone 5“ ir „iPad mini“. „iOS 6“ „Apple“ atsisveikino su anksčiau iš anksto įdiegtomis „Google Maps“ ir „YouTube“ aplikacijos. Pageidaujantis naudoti šias aplikacijas „iOS“ naudotojai turėjo jas atsisiųsti iš „App Store“. „iOS 5“ „Apple“ pristatė savo pačios žemėlapius - „Maps“ palaikančius „turn-by-turn“ navigaciją, bei integravo „Faceboo“, „Passbook“ ir LTE palaikymą.

PRISTATYTA: 2012 metų birželio 11 d. WWDC 2012 metu. IŠLEISTA: 2012 metų rugsėjo 19 d.
NAUJA: „Maps“ palaikančius „turn-by-turn“ navigaciją, „Facebook“, „Passbook“ ir LTE.
KAINA: nemokama


iOS 7

iOS 7

Po to, kai dėl prieštaringai vertinamos „iOS 6“ „Apple Maps“ aplikacijos kilo nemažas triukšmas ir iš „Apple“ pasitraukė „iOS“ programinės įrangos vyresnysis viceprezidentas Scott Forstall - tada vyresniojo „Apple“ dizaino viceprezidento pareigas užėmęs Jonathan Ive ėmėsi keisti „iOS“ dizainą. „iOS 7“ neteko savo skeumorfinio dizaino elementų, joje buvo pakeisti šriftai, piktogramos, atsirado permatomumo efektai bei sluoksniavimas.

Naujuose „iPhone 5S“, „iPhone 5C“, „iPad Air“ ir „iPad mini 2“ įdiegta plokščioji „iOS 7“ turėjo „Control Center“, „AirDrop“, naują „Photos“ aplikaciją, „iTunes Radio“ ir „CarPlay“.

PRISTATYTA: 2013 metų birželio 10 d. WWDC 2013 metu. IŠLEISTA: 2013 metų rugsėjo 18 d.
NAUJA: Plokščias dizainas, „Control Center“, „AirDrop“, nauja „Photos“ aplikacija, „iTunes Radio“ ir „CarPlay“.
KAINA: nemokama


iOS 8

iOS 8

„iOS 8“ operacinė sistema buvo diegiama naujuose „iPhone 6“, „iPhone 6 Plus“ ir „iPad Air 2“. Ji buvo sukurta „iOS 7“ pagrindu, o iš naujų funkcijų joje buvo: „Apple Pay“, nauja „Health“ aplikacija, „HandOff“, „QuickType“, „Family Sharing“, „iCloud Drive“, trečių šalių programuotojų sukurtų klaviatūrų palaikymas ir, 2015 metų viduryje, atsirado „Apple Music“. „iOS 8“ buvo pirmoji „iOS“ versija, kurią išbandyti, dar iki jos išleidimo galėjo visi norintys „iOS“ įrenginių savininkai.

PRISTATYTA: 2014 metų birželio 2 d. WWDC 2014 metu. IŠLEISTA: 2014 metų rugsėjo 17 d.
NAUJA: „Apple Pay“, nauja „Health“ aplikacija, „HandOff“, „QuickType“, „Family Sharing“, „iCloud Drive“, trečių šalių programuotojų sukurtų klaviatūrų palaikymas, „Apple Music“.
KAINA: nemokama


iOS 9

iOS 9

„iOS 9“ buvo įdiegta naujuose „iPhone 6s“ ir „iPhone 6s Plus“ telefonuose. Šioje „iOS“ versijoje: atnaujinta „Notes“ aplikacija palaikanti eskizavimą bei paveiksliukus, atnaujinta ir naujomis funkcijomis papildyta (pagrinde JAV vartotojams) „Maps“ aplikacija, nauja „New“s aplikacija, „Passbook“ aplikacijos pavadinimas šioje „iOS“ versijoje pakeistas į „Wallet“, ji palaikys lojalumo, nuolaidų bei dovanų korteles. „iPad“ įrenginiuose atsiras naujos „Slide Over“ ir „Split View“ funkcijos, „Picture in Picture“ funkcija leisianti žiūrėti video tuo pačiu metu naudojantis kita aplikacija, klaviatūros kombinacijos iškirpimo, kopijavimo ir įklijavimo (cut, copy ir paste) funkcijoms. iOS 9 optimizuotas energijos sunaudojimas kai kuriems „iOS“ įrenginiams leis jais naudotis iki 1 valandos ilgiau, „Low Power Mode“ režimas, šešių skaičių apsaugos kodo palaikymas, migravimas iš „Android“ įrenginių.

„iOS 9“ atnaujinimai nebuvo tokie reiklūs laivai vietai įrenginiuose, o pritrūkus vietos - įrenginyje esančios aplikacijos automatiškai ištrinamos ir sėkmingai įrenginį atnaujinus vėl automatiškai įdiegiamos.

PRISTATYTA: 2015 metų birželio 8 d. WWDC 2015 metu. IŠLEISTA: 2015 metų rugsėjo 16 d.
NAUJA: atnaujintos „Notes“, „Maps“, „News“, „Wallet“ aplikacijos.
KAINA: nemokama


iOS 10

iOS 10

Su įdiegta „iOS 10“ parduodami „iPhone 7“ ir „iPhone 7 Plus“ telefonuai. Šioje „iOS“ versijoje daugiausia naujovių įdiegta „Messages“ aplikacijoje: galimybė kitiems „iOS 10“ naudotojams siųsti animuotas žinutes, padidintos „Emoji“ piktogramos bei paslauga papildyta įvairiais efektais ir aplikacijų palaikymu. „iOS 10“ patobulintas „Siri“ ir „3D Touch“ veikimas. Šioje „Apple“ mobiliems įrenginiams skirtoje operacinėje sistemoje atsirado ilgai laukta galimybė ištrinti su operacine sistema įrenginiuose atsirandančias aplikacijas, pakeistas įskiepių rodymas. „Slide to Unlock“ pakeista į „Press Home to Unlock“. „Maps“ aplikacijoje atlikti pakeitimai „Apple“ žemėlapių aplikaciją dar labiau patobulino ir priartino prie „Google Maps“ funkcionalumo. „Photos“ aplikacijoje pakeista vartotojo sąsaja ir įdiegtas veidų atpažinimo varikliukas. Fotografijos entuziastus pradžiugino RAW failų palaikymas sistemos lygmenyje. Daugiau „iOS 10“ naujovių rasite straipsnyje „Kelios nepublikuotos iOS 10 naujovės“.

PRISTATYTA: 2016 metų birželio 13 d. WWDC 2016 metu. IŠLEISTA: 2016 metų rugsėjo 13 d.
NAUJA: atnaujintos „Messages“, „Maps“, „Photos“ aplikacijos atnaujinta įskiepių sekcija, nauja „raise to wake“ funkcija, nebeliko „Game Center“ aplikacijos.
KAINA: nemokama


iOS 11

iOS 11

Su įdiegta „iOS 11“ parduodami „iPhone 8“, „iPhone 8 Plus“ ir „iPhone X“ telefonai. Šioje „iOS“ versijoje nauja „iPad“ įrenginiams skirta aplikacija „Files“, kurios paskirtis lengviau valdyti failus įrenginyje (panašiai kaip „Finder“ aplikacija „macOS“). Nauja aplikacijų juosta, panaši į esančią „Mac“ kompiuteriams skirtoje operacinėje. Drag and Drop funkcionalumas leis naudotojams iš vienos aplikacijos į kirą pertempti tekstą, paveikslėlius ar failus iš vienos aplikacijos į kitą. „Notes“ aplikacijoje įdiegtas algoritmas leidžiantis ieškoti ranka rašytuose tekstuose, galimybė greitai nuskenuoti, pažymėti ir pasirašyti dokumentus. Šalyse kur palaikoma ši funkcija, naudotojai gali siųsti vieni kitiems pinigus „Messages“ aplikacijos pagalba. ARKit leidžia programuotojams kurti papildytos realybės aplikacijas. Šioje „iOS“ versijoje „Apple“ iš esmės pakeitė „Control Center“ — dabar jame įrenginių naudotojai gali patalpinti papildomas piktogramas patogesniam priėjimui prie funkcijų. Diegiant „iOS“ įrenginį kai jis yra šalia kito „iOS“ įrenginio ar „Mac“ kompiuterio galima aktyvuoti greito diegimo funkcija, kurios metu visi nustatymai iš kito/senojo įrenginio bus nukopijuoti į naują. Žemėlapių aplikacija palaiko ir patalpų žemėlapius, pavyzdžiui oro uostų, parduotuvių ir panašiai.

PRISTATYTA: 2017 metų birželio 5 d. WWDC 2017 metu. IŠLEISTA: 2017 metų rugsėjo 19 d.
NAUJA: „Files“ aplikacija ir „Dock‘as“ (iPad), patobulintas daugiaprogramis apdorojimas (multitasking), pertempk ir numesk (Drag and Drop) (iPad), ARKit papildytai realybei, „Apple Pay Cash“, nauja „App Store“, atnaujintas „Control Center“, Siri ir „Maps“, „Do not Disturb“ vairuojant ir automatinis įdiegimas, pakeistas šriftų storis ir dydis lengvesniam skaitomumui
KAINA: nemokama


iOS 12

iOS 12

Operacinė sistema buvo sukurta taip, kad „Swift“ programavimo kalboje sukurtos aplikacijos atsidarytų greičiau. Naudotojai su papildomą realybę (PR) palaikančiais įrenginiais, gali dalintis patirtimis, naudoti objektų atpažinimo funkcijas ir paveikslėlių sekimą taip padarant aplikacijas labiau dinamiškomis. „Apple“ ir „Pixar“ sukūrė naują atvirą formatą skirtą PR aplikacijomis pavadintą „usdz“, kuris leidžia naudoti PR bet kurioje „iOS“ aplikacijoje. „iPhone X“ naudotojai gali naudoti „Measure“ aplikaciją leidžiančią išmatuoti objektus trimatėje erdvėje realiu laiku. „iOS 12“ taip pat debiutavo ir suasmenintos Memoji piktogramos, kurias gali naudoti „iPhone X“ naudotojai. Grupiniuose video ar audio „FaceTime“ pokalbiuose gali dalyvauti iki 32 pašnekovų. „Siri Shortcuts“ pagalba naudotojai gali sukurti paprastas komandas leidžiančias atlikti veiksmus bet kurioje aplikacijoje. „Screen Time“ aplikacijoje pateikiama detali informacija ir analizė laiko praleisto naudojantis aplikacijomis. „iBooks“ aplikacijos pavadinimas pakeistas į „Apple Books“. Atnaujintos „Stocks“ ir „Voice Memos“ aplikacijos. „CaPlay“ palaiko trečių šalių aplikacijas tokias kaip „Waze“ ir „Google Maps“. Safari įdiegtas privatumo saugos varikliukas sumaniai saugantis nuo interneto svetainių sekimo.

PRISTATYTA: 2018 metų birželio 5 d. WWDC 2018 metu. IŠLEISTA: 2018 metų rugsėjo 17 d.
NAUJA: Pagerintas senesnių įrenginių našumas; Papildomos realybės patirtis; Nauja „Measure“ aplikacija; Memoji ir kameros efektai „iPhone X“ naudotojams; Grupiniai “FaceTime“ skambučiai; „Siri Shortcuts“; „Screen Time“; „CarPlay“ palaiko trečių šalių aplikacijas; Išmanus sekimo draudimas „Safari“ aplikacijoje.
KAINA: nemokama


iOS 13

iOS 13

Atnaujintoje „Apple“ mobiliems įrenginiams skirtoje operacinėje sistemoje atsirado daugelio lauktas tamsus režimas. „Apple“ taip pat patobulino „Photo“ ir „Camera“ aplikacijas, pakeitė garsumo indikatorių. Nauja „Sign In with Apple“ funkcija naudotojams leidžia prie svetainių ir paslaugų naudotojams prisijungti naudojant „Apple ID“. Naujoje „iOS“ versijoje optimizuotas aplikacijų veikimas, pagreitintas jų atsidarymas, sumažintas atsiunčiamų duomenų kiekis jas atnaujinant bei pagreitintas įrenginių atrakinimas „Face ID“ pagalba. Atnaujintoje „Maps“ aplikacijoje daugiau detalių, įtraukta daugiau kelių, daugiau duomenų skirtų pėstiesiems. Naujoji „Look Arround“ funkcija pirmą kartą leidžia po gatves pasižvalgyti iš gatvės lygmens. „CarPlay“ sulaukė milžiniško atnaujinimo su nauja valdymo panele. „Messages“ aplikacija automatiškai dalinasi naudotojo vardu, nuotrauka ar susikurtu Memoji ar Animoji.

PRISTATYTA: 2019 metų birželio 5 d. WWDC 2019 metu. IŠLEISTA: 2019 metų rugsėjo 19 d.
NAUJA: Tamsus režimas; Memoji palaikymas A9+ įrenginiuose; Atnaujintos „Photo“, „Camera“ aplikacijos; „Sign In with Apple“; NFC palaiko kelis išmanių kortelių tipus; „Siri Shortcuts“ dabar operacinės sistemos dalis.
KAINA: nemokama


iOS 14

iOS 14

Pirmą kartą pristatymą „Apple“ atliko transliuodama iš anksto nufilmuotą WWDC medžiagą (dėl COVID-19 epidemijos). Nauja „iOS“ versija leido „iPhone“ ekrane patalpinti valdiklius („widgets“), o „App Library“ atlaisvino ekrano vietą aplikacijas suskirstydama pagal kategorijas ir patalpindama jas aplankuose. Įeinantys telefono, „FaceTime“ skambučiai bei Siri veikimas tapo kompaktiškesni ir leidžia naudotojams likti aplikacijose. Paveiksliukas-paveiksliuke funkcija leidžia žiūrėti video ar naudoti „FaceTime“ tuo pat metu naudojant kitas aplikacijas. „App Clips“ suteikia galimybę atrasti naujas aplikacijas per naują kodą ar NFC žymas, QR kodus, „Messages“ ar „Safari“ aplikacijas. Galimybė pritvirtinti pokalbį pokalbių sąrašo viršuje ir atsakyti į atskiras pokalbio žinutes. „Maps“ aplikacijoje atsirado dviračių kelių palaikymas. „CarKey“ funkcija leidžia telefonu atrakinti šią funkciją palaikančius automobilius.
Vėlesni atnaujinimai, tokie kaip „iOS 14.5“ sistemoje įdiegė „Nutrition labels“ - privatumo funkciją leidžiančią pažiūrėti atskirų aplikacijų privatumo praktikas. Atsirado automatinis „Face ID“ palaikančių „iPhone“ atrakinimas „Apple Watch“ pagalba kai dėvima veido kaukė. „App Tracking transparency“ aplikacijose, „Spatial Audio“ su „Dolby Atmos“ ir „Lossless Audio“ palaikymas „Apple Music“ aplikacijoje.

PRISTATYTA: 2020 metų birželio 22 d. WWDC 2020 metu. IŠLEISTA: 2020 metų rugsėjo 16 d.
NAUJA: Atnaujinti valdikliai gali būti patalpinti pagrindiniame ekrane; App Library automatiškai kategorizuoja aplikacijas; „CarKey“ technologija su NFC; App Clips; Vaizdas vaizde.
KAINA: nemokama


iOS 15

„iOS 15“ kompanija pristatė antroje virtualioje WWDC konferencijoje. Naujoje „iOS“ versijoje daug „FaceTime“ pakeitimų, tokių kaip galimybė į pokalbį įtraukti ne „iOS“ įrenginių naudotojus. „Share Play“ funkcija leidžia keliems naudotojams esantiems toli vienas nuo kito kartu klausytis muzikos ar žiūrėti filmus. Visiškai atnaujinta „Maps“ aplikacija su papildomos realybės galimybėmis. Nauja „Focus“ funkcija sumažina blaškymą kai dirbama ar miegama. „Weather“ aplikacijoje pakeisti grafikai ir papildyta nauja informacija. „Wallet“ aplikacija palaiko namų raktus ir ID korteles. „Notofications“ aplikacija atnaujinta ir leidžia įrenginyje įdiegto išmanaus varikliuko pagalba pažymėti tekstą nuotraukose ar naudoti „Visual Lookl Up“ funkciją susipažinimui su populiariuoju menu ar vietovėmis visame pasaulyje. „iCloud+“ taip pat praturtėjo naujomis galimybėmis, tokiomis kaip „Hide My Email“, patobulintu „HomeKit Secure Video“ palaikymu ir „iCloud Private Relay“ be jokių papildomų mokesčių.

PRISTATYTA: 2021 metų birželio 7 d. WWDC 2021 metu. IŠLEISTA: 2020 metų rugsėjo 20 d.
NAUJA: Atnaujinta „FaceTime“; „SharePlay“; nauja „Focus“ funkcija; patobulinta nuotraukų įrenginyje paieška; „Wallet“ aplikacija palaiko namų raktus ir ID korteles; naujas privatumo valdymas Siri, „Mail“ ir t.t.
KAINA: nemokama

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Komentarų: 22 | Ačiū, kad rašote lietuviškai

  1. Na evoliucija buvo iki 5 versijos, paskiau jau seke tas pats tik programas atnaujindavo neskaitant 7 versijos dizaino pakeitimo, na o apie 8 patyliu tai jau degradacija, na gal su 9 kazkas bent normaliau bus.

  2. Radioaktyvus

    Naudoju iOS nuo 1.x laikų. Absoliučiai kiekviena nauja iOS versija atnešė naudingų ir gerų pakeitimų. Galbūt ne visi atnaujinimai visada būdavo aktualūs MAN, bet tai nereiškia, kad tų pakeitimų nebuvo.
    O sakyti, kad iOS8 buvo "degradacija" galėtų tik visiškas pusprotis. iOS8 atnešė labai stiprių naujovių ir smarkiai praplėtė iOS funkcionalumą.
    Bet turbūt kai kurių gudročių akimis, jeigu nekeiti UI dizaino kas du metus, vadinasi stovi vietoje, ar ne Andriau?

    • Gal galima konkreciau kokiu naujoviu atnese......
      Cia visados megstama lyginti Android naujoves us ios

      • Nueik į apple.com ir paskaityk, kokios tos naujovės.
        Man asmeniškai labiausiai patinka:
        - iMessage patobulinimai, leidžinatys tiesiai iš susirašinėjimo lango nusiųsti balso įrašą/nuotrauką/video.
        - Galimybė atrašyti į žinutę neišėjus iš programos lango/neatrakinus telefono. Dėl šito dalyko iOS 4-6 laikais naudodavau BiteSMS.
        - Galimybė be jokių papildomų programų redaguoti nuotraukas. Įdėtas nuotraukų redaktorius daugiau nei patenkina visus poreikius kai reikia patvarkyti nuotrauką.
        - App extention'ai. Pagaliau.
        - Family Sharing. Superinis dalykas. Su savo antra puse dabar dalinamės nusipirktom programom ir žaidimais.
        - Su family sharing kartu atėjo ir supaprastintas būdas turėti bendrą kalendorių, to-do sąrašą, nuotraukų albumą.
        - Continuity. Man labiausiai praverčia, kai dirbu prie kompo, o telefonas kur nors nutrenktas toli. Kai kas nors skambina į telefoną, kompiuteriyje matau pranešimą. Yra galimybė tiesiai iš kompiuterio atsiliepti ir kalbėti.
        - iCloud drive. Dabar pagaliau galima padoriai pasiekti failus iš skirtingų programų.
        - Quick actions. Labai dažnai naudoju ir labai mėgstu šitą naujovę. Nežinai kaip trumpai paaiškinti, tiesiog pasigūglink. Kaip pavyzdį galima sakyti 1Password programą. Dabar iš naršyklės galima iškviesti 1Password ir pasiimti kokį nors login'ą, o 1Password automatiškai įves.
        - Dar žiauriai patinka multitasking screen'e esantys kontaktai. Esu pasidaręs "recents" ir dabar norėdamas paskambinti kontaktui su kuriuo ne per seniausiai kalbėjau, nebeturiu eiti į telefono appsą, užtenka tik multitasking screen'ą iškviesti.
        - Kalendoriuje galima įjungti "travel time". Jeigu turiu kažkokį event'ą su adresu, iOS pagal buvimo vietą apskaičiuoja kiek laiko užtruksiu važiuoti ir kada man reikia išvažiuoti, kad spėčiau. Ir žinoma reikiamu laiku praneša "laikas važiuoti".
        - iCloud Photo library. Ta pati biblioteka tiek telefone, tiek kompiuteryje.
        - Touch ID programoms. Labai patogu, kai programa palaiko šitą naujovę, galima naudoti Touch ID programos (ar jos dalių) užrakinimui.

        Kad taip kiekvienais metais "degraduotų", tikrai džiaugčiausi.

        • Na va apie ka as ir kalbu, dauguma tu patobulinimai yra paprastos programos nauja versija.
          Androide dauguma tu atnaujinimu ateina be naujos os, paprasciausiai atnaujindami reikiama programele kada reikia, nelaukiant naujos os ar updeito.

          • Kad jau ponuli pradėjai ne juokais kliedėti.

            Iš pradžių sakei, kad iOS8 buvo "degradacija", aš pateikiau sąrašą patobulinimų (tik tų, kurie aktualūs MAN) ir taip parodžiau, kad tu žiauriai nusišneki. Dabar jau kita dainelė "atnaujinimai ateina be naujos OS". Koks blyn skirtumas kaip tie atnaujinimai ateina? Faktas lieka tas pats - tai yra patobulinimai, kasmet prisidedantys prie iOS tobulėjimo.
            Ar išvis tu kada nors pagalvojai, kodėl Android'e taip yra? Ogi todėl, kad tik taip Google gali su savo naujovėmis pasiekti kuo daugiau vartotojų. Google - ne Apple, jie nekontroliuoja softo visuose Android telefonuose. Todėl jie bando apeiti tingius telefonų gamintojus ir savo patobulinimus stumdo per Google Play.

            Jeez žmogau... gal tu neberašyk tikrai.

            • Cia ne os atnaujinimai o paprastu programeliu atnaujinimai, ka lengvai gali padaryti apple. Tik jiems taip geriau parasyti kad tai nauja OS su kruva atnaujinimu.
              As kalbu apie pacios OS degradacija o ne papildomu programeliu naujinius. Kai tik isejo ios8 ant senesniu irenginiu taip letai veikdavo kad net norejosi pro langa mesti, gal tik su paskutiniu atnaujinimu kazkas pagerejo, reikejo daugiau kaip pusmecio kad bent kazka pataisytu i gera puse, bet ir tai vos ne kaip vezlys veikia. Su senesnem viskas buvo labai gerai, veikdavo tikrai greiciau.
              Prie ko cia tingumas, Macos tai sugeba be naujos os versijos atnaujinti narsykles, pasto programas ir t.t.

              • Kompetencijos 0.
                Gal pradėsiu nuo Android telefonų gamintojų tingumo. Tingumas čia PRIE TO, kad kai Google išleidžia naują Android versiją, ji nepasiekia visų vartotojų. Nauja versija dar turi praeiti pro telefonų gamintojus, kad jie galėtų ją pritaikyti savo telefonams. Kaip žinia, Android telefonų gamintojai geru support'u niekada nepasižymėjo. Jau tuoj pasirodys Android M (6?), o absoliuti dauguma vartotojų dar sėdi su 4.x. Tai yra apie 3-4 metų atsilikimas. Žiauru. Taip atsirado Google Play Service framework'as, leidžiantis naujoves gauti net ir vartotojams, kurie sėdi su labai senomis Android versijomis.
                Trumpai tariant, Google taip diegia naujoves ne dėl to, kad neva taip yra geriau, o dėl to, kad jie fakin NETURI KITOS IŠEITIES.

                Dar kartą pakartosiu: nėra jokio skirtumo kokiu būdu ateina atnaujinimai. Tai vistiek yra atnaujinimai.
                Tu manai, kad Apple turėtų eiti Google keliu, nes tu galvoji, kad taip geriau. Geriau kuo? Daug sudėtingesniu ir problematiškesniu support'u tiek patiems Apple, tiek kitiems programų kūrėjams? Techniškai sudėtingesniu atnaujinimų realizavimu? Problematišku backwards compatibility? :D Tu realiai dabar man aiškini, kad šis fragmentaciją ir kompleksiją SUKURIANTIS metodas yra geriau :D Genialu.
                Ir dėl ko? Kad tavo 5 metų senumo telefonas sunkiai paveža naujausią iOS versiją? Genialu.

                Kas dėl OSX. Atskirai atnaujinamos yra tik kelios programos. Visa kita yra atnaujinama su visa OS.

                • Prie visos Android pritaikymo rageliams grandinės, man atrodo dar prisideda ir tai, kad tą naują Android versiją, tuose Android rageliuose dar turi pratestuoti ir patikrinti operatorius.

                  • True.
                    Dar nepamirškim chipset'ų gamintojus... Per juos irgi turi praeiti ta pati gradininė...

                    • Taigi... ir galiausiai kol visi testuoja ir tvirtina - Google paskelbia naują Android versiją, ir tada grandinėje likę testuotojai spjauna į senąją Android, palikdami dažnai nė metų neturinčius Android įrenginius be operacinės sistemos atnaujinimo galimybės. Neretai taip pasielgia net patys gamintojai - jie jau planuoja naują „flagmaną“ ir neturi nė menkiausio noro bei nėra suinteresuoti atnaujinti tų, kurie jau ir taip parduoti.

                      • Ramunai, jau geriau tureti sena gerai veikiancia os nei ta kuri paskiau kaip vezlys veiks, beto ant android su sena versija kuo puikiausiai gausi visu programu atnaujinimus, kas ios neimanoma.

                        • Sutinku, kad svarbiausia, kad veiktų gerai ir atitiktų poreikius ir lūkesčius. Bet.. „gerai“ yra labai subjektyvus dalykas. Man atrodo pasakojau istoriją apie, kurią dažnai prisimenu, kai kalbama apie „gerai“, kai kažkada, seniai nuvežiau automobilį pas meistrą, kad tas pažiūrėtų kodėl man atrodo prastai „traukia“ - jis sako duok pralėkt. Pralėkė. Grįžęs sako „traukia kaip žvėris, tik reiks pažiūrėti kodėl taip smirda kai pavažiuoji“. Smarvės reikalas buvo degančios stabdžių kaladėlės - mano, man blogai traukiantis automobilis, meistrui „traukė kaip žvėris“, net kai jis nepažiūrėjęs važiavo su užtrauktu rankiniu.

                          Ne visas gėris yra aplikacijose. Sistemos atnaujinimai taip pat patobulina (tikiuosi) ir saugumą bei leidžia programuotojams papildyti tas pačias aplikacijas naujomis galimybėmis, kurių senas OS naudojantys išnaudoti negali. Pavyzdžiui jei nori įdiegti Android app turi susikti kad leisi aplikacijai lysti į ..... jei nors su vienu punktu nesutinki - negali naudoti, ar net atsisiųsti aplikacijos. iOS to nėra ir Google suprato, kad tai nėra teisinga todėl savo „zefyre“ leidžia vartotojui pasirinkti ką jis leidžia, o ko ne. Taigi, jei nenori, kad tavo koks nors žaidimas lystų prie kontaktų, nors neaišku, kodėl jam to turėtų reikėti ir nori jam tokią galimybę atjungti - turi įsimesti „Android 6.0 Marshmallow“ ir čia jau prasideda „linksmoji“ Android įrenginių savininkų gyvenimo dalis, kuri daugeliu atvejų reiškia - nori turėti šią galimybę - pirk naują ragelį. Pvz. Android „zefyre“ Google įdiegė nemažai pasikeitimų OS lygmenyje. Kokią aplikaciją reiktų diegti į Android, kad ragelis geriau palaikytų ir teisingiau veiktų su pirštų atspaudų skeneriu - Google pakeitimai API level 23arba, kad galėti pasirinkti ką kokiai aplikacijai leisti, o ko - ne? Tai, kad gali atsisiųsti kokią naują/atnaujintą pašto aplikaciją, kuri nebūtinai veiks geriau senoje Android versijoje - dar nereiškia, kad viskas taip gerai. IMHO.

                          Kalbant apie iOS aplikacijų atnaujinimus, tai priklauso nuo to kokias aplikacijas naudoji.

                          • Tai kam man tos visos naujoves ios jei jis kaip vezlys paskui eina, jeu geriau senas arklys kuris vagos negadina.
                            Galima taip pat romana surasyti ko neleidzia ios, visus jo minusis ar dar ka
                            Paprastam vartotojui isvis dzin kokia android ar ios versija, kai jo paklausi tai jis tik galva pakraipo, jei per prievarta androidas ar ios nediegtu naujos os tai paprastam vartotjui nei silta nei salta butu. Po 2-3 metu dauguma jau galvoja apie kita telefona.
                            Jei taip rupi naujos android versijos nereikia pirkti NoName arba Samsungus ir turesi tas naujas OS. Pas mane vienas namuose Motorola pigus modelis 2 metu senuma gavo atnaujnimus paskutinius kokie yra. Mano 3 metu senumo su paskutine taip pat.

                            • As speju tu daznai pradedi vartoti alkocholi, kas karta pradedant tau irodyneti jog android yra geriau uz ios... ( nes teiginiai buna toli nuo realybes ).

                              Kad ir kokia skaudi ta tiesa, nera nei vieno android brando kuris butu geresnis su android uz ios.

                              Net dot'ine nokia 6310i yra geresne uz android :))

                              P.s kaip gali tureti mac ar imac ir vis dar buti su android ?

                              • Tai turbut pats toliau savo bambos jau nematai :)
                                Niekur as neirodineju kad androidas geresnis uz ios ar ios geresnis uz androida.
                                Tik dauguma prisipirke samsungu aiskina koks androidas blogas.
                                Abi os geros su savo pliuasais ir minusais. Man siuo metu androidas turi daugiau galimybiu ir maziau reikia maigyti kad informacija kazkokia pamatyti.
                                Paskutiniu metu Ipad jau vis daugiau dulka.

                                TAi tu paaiskink kodel apple taip elgesi su senais vartotojais, ju irenginius vezlindamas.

                • Zmogau tai ka gauna ios vartotojai su nauja os Androide tai appsu parduotuve atsinaujina :)

  3. Pilnai pritariu Radioaktyviam. Su lyg kiekviena nauja versija iOS tobulėja. Nuolatos atsiranda naujų funkcijų, kurių tikrai ne kiekvieną naudojame MES. Iš principo iOS tuo ir garsėjo, kad yra paprasta, intuityvi, lengvai perprantama ir naudojama. Nereikia būtų geeku, kad ja galėtum naudotis. Tačiau yra tokių žmonių kuriems reikia blizgučių ir jei jų nėra tai operacinė sistema "degraduoja" :)

  4. Su kiekviena versija iOS šiek tiek sudetingėja ir vis labiau tolsta nuo "easy to use" Bet kitą vertus tai yra neišvengiama. Kiekviena nauja galimybė ar funkcija, apkrauna OS ir darosi vis painiau ją valdyti. Man tai nemaišo :) bet yra kaip yra.

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų