Eilėse naktimis iPhone 6s laukiantys ir netikros „Apple Store“ parduotuvės bei netikri iPhone

Temos: iPhone, iPhone 6s

Rugsėjo 25 Apple pradės oficialiai prekiauti iPhone 6s ir prie jos parduotuvių jau rikiuojasi eilės trokštančių šio stebuklingo telefono, o štai Kinijoje staiga atsidarė kelios dešimtys netikrų „Apple Store“.

Huong Dinh (kairėje), Viet Nguyen (antras iš kairės) ir kiti kaimynai eilę prie San Francisko „Apple Store“ užsiėmė jau antradienį ryte.
Huong Dinh (kairėje), Viet Nguyen (antras iš kairės) ir kiti kaimynai eilę prie San Francisko „Apple Store“ užsiėmė jau antradienį ryte.
Nuotrauka: Shara Tibken/CNET

Apple rugsėjo 25 dieną pradeda prekybą iPhone 6s telefonais ir eilėje šalių prie „Apple Store“ jau driekiasi eilės žmonių trokštančių būti vienais pirmųjų įsigysiančių šį stebuklingą telefoną. Viena iš pirmosios iPhone 6s pardavimų bangos šalių yra ir Kinija, kurioje Apple turi 22 oficialias parduotuves. Tiesa, Apple įrangą Kinijoje galima įsigyti ne tik „Apple Store“, bet ir oficialių - įgaliotų atstovų parduotuvėse, tačiau jie dirba savo vardu.

Kinija didelė šalis. Štai vienoje Kinijos miesto Shēnzhèn gatvėje, likus porai savaičių iki iPhone 6s pardavimų pradžios atsidarė net trys dešimtys nelegalių „Apple Store“ parduotuvių. Iš išorės šias parduotuves būtų sunku atskirti nuo oficialių: jose mėlynais marškinėliais, su Apple logo, apsirengę pardavėjai, parduotuvėse Apple stiliaus baldai, o pačios parduotuvės neįprastai Kinijai erdvios, kaip tikros „Apple Store“. Šiose parduotuvėse parduodama Apple technika, tačiau jos sukurtos nepatyrusiems Apple įrangos fanams arba turistams apgauti.

Netikra „Apple Store“ parduotuvė Kinijoje
Netikra „Apple Store“ parduotuvė Kinijoje

Netikrose „Apple Store“ priimami išankstiniai užsakymai iPhone 6s ir iPhone 6s Plus telefonams, tačiau kaina jose du kartus aukštesnė už oficialią. Pardavėjai teigia, kad telefonus bus galima atsiimti jau penktadienį ir greičiausiai taip ir bus, tačiau jie į šalį pateks neoficialiu keliu, o bus nupirkti „Apple Store“ kitose šalyse ir kontrabanda atgabenti į Kiniją.

Didelė dalis į tokias neoficialias Apple parduotuves Kinijoje pateksiančių iPhone 6s, atkeliaus iš kitose šalyse, jau dabar prie „Apple Store“ išsirikiavusių pirkėjų. Apie tuos pirkėjus, eilėse egzistuojančias tvarkas, verslus, kaip pasiruošti stovėti tokioje eilėje, ką turėti ir kaip elgtis galima parašyti ne vieną straipsnį ir istoriją. Stovint eilėje parą ar ilgiau prie „Apple Store“ ir laukiant naujo iPhone nesunku pastebėti koks ten verda verslas, kad pusė eilėje stovinčių (jei ne daugiau) yra perpardavinėtojai, kurie neretai parduoda ne iPhone, o vietą eilėje. Kad vienus turkus, kiniečius ir pakistaniečius keičia kiti - apsirengę labai panašiai, tačiau ne tie patys. Kad išeinantys iš eilės tokie „Apple fanai“ palieka ne po vieną asmens dokumentą, o po kelis ir jau po kurio laiko, vietoje vieno išėjusio, grįžta dviese arba trise atsiimdami savo dokumentus iš apsaugos darbuotojo. Jei kas padaro pastabą tuojau sukelia nežmonišką triukšmą ir šurmulį po kurio vietoje trijų vienodai atrodančių ir apsirengusių kiniečių suskaičiuoji prieš save jau kokius septynis… bet nesiplėsiu apie eiles.

Eilė laukiančių iPhone 6s prie Singapūro „Apple Store“ prieš parduotuvės atidarymą pirmą iPhone 6s prekybos dieną. Nuotrauka: Mashable.
Eilė laukiančių iPhone 6s prie Singapūro „Apple Store“ prieš parduotuvės atidarymą pirmą iPhone 6s prekybos dieną.
Nuotrauka: Mashable

Jei lankotės Kinijoje - nepakliūkite į tokios parduotuvės pinkles. Turėkite omenyje, kad nuo rytojaus oficialiose „Apple Store“ parduotuvėse, darbuotojų marškinėliai iš mėlynų bus pakeisti į pilkus.

Tokios parduotuvės labai kenkia Apple prestižui ir Apple visomis išgalėmis stengiasi kovoti su jų atsiradimu, tačiau Kinija viena tų šalių kur su nelegaliais dalykais kovoti yra nepaprastai sudėtinga. Policijai apsilankius tokiose nelegaliose „Apple Store“ pardavėjai priversti užsiklijuoti ant marškinėlių esančius užrašus „oficialus Apple atstovas“ ir užklijuoti ant langų esančius Apple logo, tačiau toks maskavimas trunka neilgai ir po poros valandų eidamas pro tą pačią vietą vėl matai pilnu pajėgumu, kaip du vandens lašai panašią į tikrą „Apple Store“ dirbančią parduotuvę.

Kinijoje apstu ir parduotuvių, kuriose galima įsigyti kaip du vandens lašai į iPhone 6 panašų telefoną. Jums jis bus parduotas kaip iPhone, įpakuotas į tokį patį „firminį“ Apple maišelį, kainuos gal kiek pigiau nei iPhone, tačiau su iPhone jis neturi nieko bendro ir jame įdiegta Android operacinė sistema. Įsigijusių tokius iPhone jau yra ir Lietuvoje.

Kinietiškas padirbtas iPhone su įdiegta Android OS
Kinietiškas padirbtas iPhone su įdiegta Android OS. Vartotojo sąsaja ir piktogramos šioje Android versijoje visiškai tokios pačios kaip ir iOS.
Nuotrauka: Ekrano kopija iš Reuters video

Sekančiais metais Apple planuoja Kinijoje atidaryti dar 18 „Apple Store“ parduotuvių, tačiau, manau, ji niekada skaičiumi nepralenks nelegalių, Apple įranga prekiaujančių parduotuvių skaičiaus šioje šalyje.

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų