Šiandien Steve Wozniak sukako 65

Tema: Žmonės

Antradienį vienam iš Apple kompanijos įkūrėjų - Steve Wozniak (Woz) sukako 65 metai.

Steve Jobs prisimenamas kaip žmogus, kuris pasauliui pristatė Apple produktus, o Steve Wozniak, kaip inžinerinės dalies Apple smegenys sukūręs pirmąjį Apple kompiuterį.

Savo autobiografiją „iWoz: Computer Geek to Cult Icon“ užbaigė žodžiais „And have fun doing it“.

Woz’o gimtadienio proga trumpas pasižvalgymas po jo didžiausius pasiekimus:

1976 metais Wozniak sukūrė „geležinę“ ir programinę Apple I kompiuterio dalį. Nuotraukoje pavaizduotas retas šio kompiuterio egzempliorius 2013 metais Christie aukcione parduotas už 380 000 USD.

1976 metais Wizniak sukūrė „geležinę“ ir programinę Apple I kompiuterio dalį. Nuotraukoje pavaizduotas retas šio kompiuterio egzempliorius 2013 metais Christie aukcione parduotas už 380 000 USD.
Nuotrauka: Bloomberg

Kartu su Jobs.,1976 metų balandį jis įkūrė „Apple Computer“ kompaniją.

Steve Wozniak ir Steve Jobs
Nuotrauka: Kimberly White / REUTERS

Kompanijos legendoje sakoma, kad Steve'ų pora kompiuterius kūrė Jobs’o garaže esančiame Los Altos, tačiau Woz'as tvirtina, kad didžia dalimi tai tik mitas. Brandon Lisy iš Bloomberg Businessweek jis sakė, kad „garažas neturėjo kokios nors specifinės paskirties, išskyrus tai, kad ten mes jautėmės kaip namie“.

Kompanijos legendoje sakoma, kad Steve’ų pora kompiuterius kūrė Jobs’o garaže esančiame Los Altos, tačiau Woz’as tvirtina, kad didžia dalimi tai tik mitas. Brandon Lisy iš Bloomberg Businessweek jis sakė, kad „garažas neturėjo kokios nors specifinės paskirties, išskyrus tai, kad ten mes jautėmės kaip namie“.
Nuotrauka: Justin Sullivan/Getty Images

1977 metais Wozniak sikūrė Apple II, kuris tapo vienu iš pirmųjų sėkmingų kompiuterių prieinamų plačiosioms masėms. Nuotraukoje Jobs, tuometinis Apple CEO John Sculley, ir Wozniak 1984 metų balandį demonstruoja Apple IIc - pirmą kompanijos bandymą sukurti nešiojamą kompiuterį.

1977 metais Wozniak sikūrė Apple II, kuris tapo vienu iš pirmųjų sėkmingų kompiuterių prieinamų plačiosioms masėms. Nuotraukoje Jobs, tuomenitis Apple CEO John Sculley, ir Wozniak 1984 metų balandį demonstruoja Apple IIc - pirmą kompanijos bandymą sukurti nešiojamą kompiuterį.
Nuotrauka: Sal Veder / AP Images

Norėdamas užsiimti labiau su inžinerija susijusia veikla, 1985 metais Wozniak nusprendžia atsisakyti vadovo pareigų Apple ir parduoda didelę dalį turėtų kompanijos akcijų. Jis vis dar Apple darbuotojas ir gauna metinę stipendiją, kuri manoma yra apie 120 000 USD.

title
Nuotrauka: Justin Sullivan/Getty Images

Stengdamasis išlikti neatpažintas, 1986 jis baigė elektoinžinerijos mokslus Kalifornijos universitete Berkley kaip Rocky Raccoon Clark. Į universitetą jis įstojo 1971, tačiau vėliau mokslus nutraukė dėl darbo Apple.

Stengdamasis išlikti neatpažintas, 1986 jis baigė elektoinžinerijos mokslus Kalifornijos universitete Berkley kaip Rocky Raccoon Clark. Į universitetą jis įstojo 1971, tačiau vėliau mokslus nutraukė dėl darbo Apple.
Nuotrauka: BILL BEATTIE / AP Images

1986 Wozniak dalyvavo kuriant glotnių formų, šešių miegamųjų, 700 m2 ploto, jo šeimos namo dizainą. Neseniai šis Los Gatos namas parduotas už 3,9 mln. USD, nes Wozniako šeima keletą metų jame jau nebegyveno.

1986 Wozniak dalyvavo kuriant jo šeimos, glotnių formų, šešių miegamųjų, 700 m2 ploto, jo šeimos namo dizainą. Neseniai šis Los Gatos namas parduotas už 3,9 mln. USD, nes Wozniako šeima keletą metų jame jau nebegyveno.
Nuotrauka: Sotheby's International Realty

Išėjęs iš Apple, Woz įgyvendino eilę asmeninių projektų, tokių kaip CL 9 sukūrusios pirmą universalų nuotolinio valdymo pultelį, įkūrė Wheels of Zeus sukūrusią belaidę GPS technologiją bei kelis metus dėstė aukštojoje mokykloje. 2002 jis tapo Danger Inc., kūrusios PDA, direktorių tarybos nariu.

šėjęs iš Apple, Woz įgyvendino eilę asmeninių projektų, tokių kaip CL 9 sukūrusios pirmą universalų nuotolinio valdymo pultelį, įkūrė Wheels of Zeus sukūrusią belaidę GPS technologiją bei kelis metus dėstė aukštojoje mokykloje. 2002 jis tapo Danger Inc., kūrusios PDA, direktorių tarybos nariu.
Nuotrauka: PAUL SAKUMA / AP Images

Woz’as neabejotinai žino kaip pasilinksminti. 2009 jis dalyvavo ABC projekte „Šokame su žvaigždėmis“.

Wozas neabejotinai žino kaip pasilinksminti. 2009 jis dalyvavo ABC projekte Šokame su žvaigždėmis.
YouTube, WozTV

Laisvalaikį Wozniak mėgsta praleisti žaisdamas Segway polo su jo miesto komanda „Silicon Valley Aftershocks“, o 2009 metais Wozniak net dalyvavo Segway polo pasaulio čempionate jo garbei pavadintame „Woz Challenge Cup“. (Spėju kaip ir daug kas JAV, šis čempionatas vyko tik JAV ir vargu ar kitos pasaulio šalys drįstų jį pavadinti pasaulio čempionatu, bet čia gi Amerika, kuri mano kad pasaulis - tai ji). Jį dažnai galima pamatyti ant Segway'aus Los Gatos miestelio gatvėse.

Laisvalaikį Wozniak mėgsta praleisti žaisdamas Segway polo
Nuotrauka: Hermann J. Knippertz / AP Images

Kita jo transporto priemonė - balta Tesla Model S

Kita jo transporto priemonė - balta Tesla Model S
Nuotrauka: TeamIsaacTeq / Flickr

Savo pensiją Wozniak planuoja praleisti Australijoje. Dabar jis dėstytojauja Sidnėjaus Technologijų universitete su mokyklos Magic Lab studentais bendraudamas video konferencijų pagalba.

Savo pensiją Wozniak planuoja praleisti Australijoje
Nuotrauka: Mark Wilson/Getty Images
Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų