OS X Yosemite oficialiai palaiko TRIM ne savo gamybos SSD diskams

Apple OS X Yosemite 10.10.4 atnaujinime įdiegtas TRIM palaikymas ne Apple gamybos SSD diskams, tačiau jį įjungti reikia patiems vartotojams. Tiesa, tai daryti reikia labai atsargiai.

TRIM yra naudinga sistemų naudojančių SSD diskus funkcija, nes su laiku, be jos, disko galimybės informuoti sistemą apie nepanaudotas disko vietas stipriai pablogėja. Dėl šios priežasties daugelis sistemų jau eilę metų TRIM palaiko pagal nutylėjimą. Šią funkciją palaiko ir OS X[1], tačiau iki OS X 10.10.4 Yosemite versijos, Apple TRIM buvo įgalinusi tik jos originaliems SSD diskams. Tiesa, kai kurie SSD diskų vartotojai savo Mac įdiegė trečių šalių sukurtus TRIM sprendimus, tokius kaip Chameleon SSD Optimizer ar TRIM Enabler ir daugiau ar mažiau sėkmingai jais naudojasi.

OS X 10.10.4 atnaujinime Apple įdiegė TRIM palaikymą ir trečių šalių gamintojų SSD diskams, tačiau vartotojas pats, rankiniu būdu, turi TRIM įjungti ir tai padaryti reikia Terminal komandos pagalba. Nežiūrint visos TRIM naudos, Apple ne be reikalo šios funkcijos neįjungia automatiškai ar nepadaro patogaus būdo, kur vartotojas uždėjęs varnelę galėtų šią funkciją įgalinti ir net „rankiniu būdu“ Terminal aplikacijoje, trimforce komandos pagalba, įjungiant TRIM - ekrane rodomas didžiulis įspėjimas. Kodėl? Skaitykite toliau.

Ką daro TRIM

Prieš išsiaiškinant jungti TRIM ar nejungti ir jei jungti tai kaip - trumpai apie tai ką daro TRIM.

TRIM, norint SSD diskus padaryti konkurencinga alternatyva tuo metu asmeninių kompiuterių rinkoje dominavusiems HDD, atsirado vos pasirodžius SSD diskams. Kadangi žemo lygio operacijų realizavimas SSD diskuose iš esmės skiriasi nuo tų pačių operacijų realizacijos HDD diskuose, įprasti veiksmai, tokie kaip failų ištrynimas ar disko formatavimas su laiku iššaukia SSD disko našumo regresą. TRIM panaudojimas leidžia SSD sumažinti šiukšlių surinkimo proceso (garbage collection) įtaką disko našumui.

Ištrynus failą iš disko HDD diske failo informacija iš tikro nėra ištrinama, vietoje to, sistema informuojama, kad ta vieta diske, kurią užėmė „ištrintas“ failas yra laisva ir tai žinodama sistema gali ją išnaudoti naujos informacijos įrašymui, nežiūrint to, kad senieji nuliukai ir vienetukai vis dar ten. SSD duomenų perrašymas gali užimti gerokai daugiau laiko, nei rašymas į „tuščią“ vietą. TRIM sukurta palengvinti ištrintų duomenų „šiukšlių surinkimą“ ir leidžia SSD šių „nepanaudotų“ blokų būseną nustatyti kaip „tuščių“ bei taip sumažinti galimą kai kurių SSD diskų darbo našumo sumažėjimą, galinčiam su laiku atsirasti, trinant ir rašant failus Solid State Diskuose.

Reikia paminėti, kad su TRIM darbu yra įvairių „bet“. Pavyzdžiui, TRIM yra efektyvus tik tuo atveju trinant ištrinama visa viename bloke esanti informacija, o 512KB dydžio blokų atveju yra tikimybė, kad viename bloke bus keliems failams priklausantys duomenys ir nebūtinai visi jie, (failai) yra ištrinami.

Prieš pradėdami iš džiaugsmo trinti rankas ir jau ruošdamiesi įjungti TRIM - paskaitykite žemiau pateikiamą informaciją.

Ar įjungti TRIM palaikymą?

Jei Hamletas būtų turėjęs Mac'ą su ne Apple gamybos SSD disku - po OS X 10.10.4 Yosemite atnaujinimo įdiegimo jis parėmęs galvą rankomis kankintųsi nežinioje, užduodamas sau klausimą: „TRIM ar ne TRIM?“.

Nors TRIM yra naudinga funkcija, tačiau jos jungti kiekvienam SSD nevertėtų. Dėl nesuderinamumo ar klaidų dirbant su TRIM, kai kuriose operinėse sistemose, kuriose TRIM yra įjungta pagal nutylėjimą, kai kuriems SSD diskams TRIM yra automatiškai atjungiama. Dėl šios nesuderinamumo Apple ir rašo milžinišką įspėjimą matomą paleidus trimforce komandą.

Jei naudojate ne originalų Apple SSD diską - prieš įjungiant TRIM reikėtų paieškoti internete ar pas disko gamintoją informacijos apie TRIM palaikymą OS X.

Nors daugelis modernių SSD diskų palaiko trim, tačiau yra žinoma, kad daug kai kurių SSD diskų vartotojų įjungusių TRIM turi nemažai problemų. Jų kompiuterių darbas geriausiu atveju sulėtėja, blogesniu pradeda dingti failai, o blogiausiu - sistema visai nepasikrauna.

Tarp žinomų problematiškų, įjungus TRIM, SSD diskų yra tokie kaip: Micron_M500 serijos, Crucial_CT*M500 serijos, "Micron_M5[15]0 serijos, Crucial_CT*M550 serijos, Crucial_CT*MX100 serijos bei Samsung SSD 8 serijos (840 ir 850, tiek EVO, tiek ir Pro) diskai.

OWC nerekomenduoja savo SSD diskams įjungti TRIM. Kadangi OWC specializuojasi Mac technikoje ir gamina aukšto patikimumo SSD diskus skirtus Mac kompiuteriams, TRIM palaikymas jos SSD diskuose yra organizuojamas diskuose įdiegtų procesorių.

TRIM taip pat nereikėtų įjunginėti jokiems Sandforce flash kontrolerius turinčiuose SSD diskuose pvz. OWC Electra ar eilėje Segate SSD diskų.

OWC SSD
OWC, kaip ir eilei kitų gamintojų SSD, TRIM geriau neįjungti

Kaip įjungti TRIM

Jei esate tikri, kad TRIM įjungimas sistemai padės susišnekėti su jūsų naudojamu SSD disku ir tai paspartins sistemos darbą, įjungti TRIM OS X yra paprasta:

  • atidarykite Terminal aplikaciją (rasite Applications/Utilities aplanke)
  • Terminal lange įrašykite
    sudo trimforce enable
  • įveskite kompiuterio administratoriaus slaptažodį (atminkite, kad rašant slaptažodį nematysite jog rašote)
  • paspauskite Enter ↲
  • Ekrane pamatysite ilgą įspėjimą apie galimą nesuderinamumą, kurio rezultatas gali būti duomenų praradimas ar sugadinimas. Spauskite y
  • sistema persikraus
Kadangi ši komanda (TRIM įjungimas) gali tapti duomenų esančių diske praradimo priežastimi - prieš įgalindami TRIM nepamirškite padaryti atsarginės duomenų kopijos, o dar geriau - kelių kopijų.
Paskui nesakykite, kad aš Jūsų neįspėjau.

Jei įjungėte TRIM ir Mac veikia prastai

Jei įjungėte TRIm komandą ir pastebėjote, kad atsirado sugadintų failų, sistema veikia blogai - grįžti prie numatytų TRIM nustatymų galite Terminal'e paleidę komandą:

sudo trimforce disable

Tiesa, sugadintų failų (tikėkimės jie ne sisteminiai) ši komanda Jums neatstatys, tad juos teks atstatyti patiems iš atsarginės duomenų kopijos.

Komandos trimforce pagalbos/informacijos turinys:

TRIMFORCE(8) BSD System Manager's Manual TRIMFORCE(8) NAME
trimforce -- enable TRIM commands on third-party drives
SYNOPSIS
trimforce verb
DESCRIPTION
trimforce enables sending TRIM commands to third-party drives attached to an AHCI controller. By default, TRIM commands are not sent to third-party drives. Use extreme caution when enabling TRIM, as some drives may not correctly handle the commands. trimforce must be run by the system administrator.
VERBS
enable
Start sending TRIM commands to AHCI-attached third-party drives. Requires a reboot to take effect.
disable
Stop sending TRIM commands to AHCI-attached third-party drives. Requires a reboot to take effect.
help
Display brief usage syntax.
ERRORS
trimforce will exit with status 0 if successful, or with an appropriate error if it cannot parse input, allocate memory, or is unauthorized to perform its work.
HISTORY
The trimforce utility first appeared in OS X 10.10.4.
OS X 27 April 2015 OS X

Nestringančių ir greitų Jums Mac'ų.


  1. pirmą kartą Apple savo SSD OEM diskams TRIM įgalino OS X 10.7 Lion 2011 metais.  ↩

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Komentarų: 9 | Ačiū, kad rašote lietuviškai

  1. Wow, praskaidrino rytą! :)

  2. Nu va, laukiau laukiau, o pasirodo, visai nebuvo ko... Nežinau kaip Lietuvoj, bet UK tai beveik visi naudoja arba crucial arba samsung SSD...

    • Manau, kad UK ar Lietuvoje skirtumo didelio nėra - žmonės daugumoje perka tai ką jiems parduoda, o tai labai dažnai būna ne pats geriausias pasirinkimas.

      Aš naudoju OWC SSD diskus, nes jie sukurti Mac, testuoti ant Mac ir pritaikyti Mac kompiuteriams. Pvz.: jei Apple nepalaiko TRIM kitų gamintojų diskams, tai OWC padarė taip, kad jos diskams TRIM nereikėtų - viską sutvarko paties disko elektronika, kuri puikiai šnekasi su OS X sistema.
      Kai perkami diskai, kurie „tinka viskam“ tai, daugeliu atveju, ir pasitvirtina taisyklė, kas tas kas tinka viskam - netinka niekam.

      Kalbant apie „visi naudoja“ tai žiūrint tam tikru kampu gali pasirodyti, kad visi naudoja Android ir Windows, nors taip nėra. Tokie tie Samsung ir Crucial diskai ir yra - tik, kad parduot - net Windows TRIM jiems nepalaiko.

      Nereikėtų pirkti bet ko jei svarbi kokybė, o jei nelabai svarbi ar visai nesvarbi, tai kompas ir su tais diskais ir be TRIM'o veiks, kreivai, šlubai, bet veiks.

      • 1) Visi naujesni SSD turi pakankamai gerus garbage collector ir absoliučiai visos firmos skelbiasi, kad jų GC veikia taip nuostabiai, jog TRIM nereikia, kas nėra visiška tiesa. Nors OWC nežinau, gal jie turi dar ką geresnio, bet sunku patikėti.
        2) Crucial ir Samsung SSD palaiko TRIM ant Windows.
        3) "be TRIM’o veiks, kreivai, šlubai, bet veiks" čia jau bele kažką pasakyt, nes tai nėra tiesa. Nei asmeniškai kilo kokių problemų, nei internete teko užtikti. Laisva apie 10-20gb ir greičio skirtumo visiškai nesijaučia nuo tada kai tik įsidėjau ir buvo laisva apie 70-80gb

        • 1) tas tiesa.
          2) eilei Crucial ir Samsung SSD diskų Windows TRIM palaikymas pagal nutylėjimą atjungtas. Samsung leidžia ir leidžia firmware atnaujinimus savo SSD diskams, o problemų su „garbage collection“ vartotojai kaip turi, taip turi. Tiesa, kad tai pastebėti reikia kompiuterį naudoti profesionaliai, o ne tik interneto svetaines skaityti. Nereikia būti Google guru, kad rasti daugybę verkšlenančių vartotojų Windows sistemoje, kurie įjungė TRIM palaikymą Samsung SSD diskams.
          3) SSD veikia visiškai kitaip nei HDD ir laisvos vietos diske kiekis neturi tokios didelės įtakos sistemos darbui kol tos vietos pakanka sistemos poreikiams, ir TRIM ar SSD čia ne prie ko. HDD atveju, kuo daugiau užpildytas diskas - tuo lėtesni sektoriai jame likę, SSD - teoriškai visi sektoriai, pasiekiami vienodu greičiu, todėl (teoriškai) jei naudojamas normalus SSD, jokio juntamo skirtumo sistemos greičiui nėra nepriklausomai 20GB ar 200GB laisva SSD diske. Kitas reikalas, jei TRIM'o funkcijos, nesvarbu ar OS, ar disko priemonėmis neveikia, tada rašymo greitis su laiku degraduoja. Reikia turėti omenyje ir tai, kad į vieną sektorių SSD diskuose įrašymų skaičius yra ribotas.

          P.S. rašydamas „be TRIM’o veiks, kreivai, šlubai, bet veiks“ omenyje turėjau, kad SSD diske gamintojo įdiegtas TRIM palaikymas taip pat yra TRIM.

  3. Aš naudoju MBP 15 2011 early ir jame įdėjau Samsung 850 EVO 250GB, naudoju TRIM Enabler ir kolkas kuo puikiausiai sukasi kompiuteris - bent jau kolkas. Kolkas neturiu problemu, 3xpfu, kad ir taip liktų.

  4. Pas manes TRIM Enabler 3.3 versija.

  5. Kaip su Kingston v300 120GB ?

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų