Apple darbuotojai: 15 baisių dalykų iš darbo Apple kompanijoje patirties

Tim Cook ir Apple darbuotojai iPhone 6 pardavimų pradžios dieną - 2014-09-14.
Nuotrauka: AP Photo/Tony Avelar

Apple yra viena geriausią reputaciją pasaulyje turinčių kompanijų. Vasarį, Apple tapo pirma JAV kompanija pasiekusi 700 mlrd. USD rinkos vertę, bet visa tai sukuria kompanijoje dirbantys žmonės.

Anot Market Watch, Apple - pirmoji 700 mlrd. USD vertę pasiekusi JAV kompanija, dar šiais metais, turėtų priartėti prie 1 trilijono USD vertės. Tiesa, tai tik prognozės ir taip gali visai ir nenutikti, ypač turint omenyje paskutinį Apple akcijų dribimą. Kaip žinia, tokią vertę ir puikią reputaciją iPhone, Apple Watch, iPad ir Mac gamintoja užsitarnavo joje dirbančių žmonių dėka, kurie ne vien tik gera gali papasakoti iš vidinės kompanijos virtuvės.

Dirbti Apple reiškia, kad net internai čia gauna 54% aukštesnį nei vidutinis internų turinčių magistro laipsnį atlyginimas - 35,42 USD/val. ir atrodytų darbas Apple galėtų būti geek’ų rojus… Tačiau yra nemažai nusiskundimų iš Apple dirbančių ar dirbusių inžinierių, programuotojų, projektų vadovų, kurie savo darbo patirtimi dalinasi Glassdoor svetainėje.

Žinoma, šie nusiskundimai nebūtinai atspindi vidutinę Apple darbuotojų savijautą ar situaciją kompanijoje, tai viso labo tik mažos žmonių grupelės nuomonė. Kiekviena didelė korporacija turi savo tamsių dėmių - net Apple, tačiau šie keli paverkšlenimai padės susidaryti dalinį vaizdą kokioje atmosferoje gimsta mūsų įrenginiuose veikiančios operacinės sistemos ir aplikacijos bei kokioje aplinkoje kuriami puikūs Apple įrenginiai.

Labai paprasta greitai perdegti

Vienas Apple inžinierius Apple pavadino „aistringa vieta dirbti“, bet darbo intensyvumas kompanijoje gali padėti greitai nuleisti užsidegimo garą. Kitas jo kolega papildė, kad daugelis darbuotojų yra arba beveik yra perdegę.

Tai lyg iš distopiško filmo

Vienas darbuotojas mano, kad visuose Apple biuruose išskyrus vieną nėra patalpų skirtų įvairiems malonumams, tokiems kaip tenisas, stalo futbolas ar su kitomis poilsiui skirtoms priemonėms.

„Tyli, nyki aplinka, kur kiekvienas lyg robotas tiesiog dirba savo darbą — kaip didelėje korporacijoje čia nėra startuoliškos kultūros… sporto salė - mokama, priešinai nei kitose kompanijose. Kavinė ne tokia puiki kaip tokiose kompanijose kaip LinkedIn, Intuit, Netflix ir nė iš tolo neprilygsta Google ar Facebook kavinėms“.

Nėra balanso tarp darbo ir laisvalaikio

Tai vienas dažniausiai pasitaikančių nusiskundimų tarp Apple darbuotojų.

„Darbo-laisvalaikio balansas neegzistuoja“ - sako vienas programinės įrangos inžinierius. „Atostogos nėra labai geros“ - nelabai supratau ką jis tuo nori pasakyti, matyt tai, kad tenka dirbti ir atostogų metu.

Vienas iš vadovaujantį postą užimančių Apple darbuotojų rašo, kad „daug elektroninio pašto laiškų atsiunčiami po 22 valandos, žmonės vis dar dirba — sunku rasti tinkamą darbo ir poilsio balansą. Visi nori padėti komandai, taigi - dirba. Norint užsitarnauti paaukštinimą ar bent paskatinimą reikia arti“.

Kitas darbuotojas skundžiasi, kad labai dažnai tenka dirbti viršvalandžius.

Ne pati geriausia vieta dirbti jei turi šeimą

Kompanijos dizaineris sako, kad Apple darbuotojams iš tikro rūpi jų darbas, tačiau prideda jog „darboholinė aplinka“ turi ir savo pašalinių reiškinių. „Aplinka kompanijoje nėra itin gera darbuotojams, kurie turi šeimas, nėra supratimo apie skubius ir svarbius reikalus galinčius nutikti šeimoje ir panašiai“.

Būkite pasiruošę tapti agresyviais

Dirbti aukščiausių technologijų kompanijose gali būti nemenkas iššūkis.

Vienas Apple sistemų dizaineris rašo: „Darbui naudojami nuostabūs produktai… vadovai yra nepaprastai agresyvūs ir iš jūsų tikimasi rezultatų nuo pat pirmos dienos. Turėsite dirbti viršijant savo galimybes, o darbą idealiai atlikti būsite prašomi su gerokai didesne agresija nei esate pratę ar to reikėtų“.

Teks kiek susispausti

Vyresnysis programinės įrangos inžinierius gerai atsiliepia apie atlyginimą ir sumanius bei protingus kolegas, tačiau jam nepatinka mažai erdvės, kurios vis mažėja ateinant naujiems darbuotojams.

„Apple taip intensyviai priiminėja naujus darbuotojus mano departamente, kad mums tenka dalintis erdve su kitais darbuotojais. Gal kai mes persikelsime į naują pastatą (kosminį laivą) - aš turėsiu atskirą kambarį“.

Nerašytos taisyklės kartais gali užknisti

Vienas Apple programuotojas Glassdoor svetainėje džiaugėsi nuostabiais kolegomis, tačiau pyko ant biurokratiškumo kompanijoje. „Tie protingi kolegos kartais yra nepaprastai arogantiški. Nors daugelyje kompanijos komandų nėra formalios hierarchijos ir formaliai kiekvienas yra lygus, tačiau visada nutinka taip, kad kai kurie kolegos, pasirodo, yra šiek tiek lygesni už kitus“.

Atlyginimas nekompensuoja atlikto darbo kiekio

Keitiklių dizaino inžinierius mano, kad naujiems darbuotojams nėra sąžiningai apmokama pagal jų laiką sugaištą prie projektų.

Kitas darbuotojas papildo kolegos nuogąstavimus rašydamas „būkite pasiruošę dirbti po 15 valandų per dieną ir net savaitgaliais ar atostogų metu — kompensacija labai vidutiniška lyginant su atlikto darbo kiekiu… pamiškite savo vakarus, nes kabėsite ant telefono kalbėdami su Kinija“.

Paslaptys saugomos vos ne su šautuvu prie jūsų smilkinio

Apple garsėja savo paslapčių saugojimu ir ypač kai kalba eina apie naujus produktus.

Savo knygoje „The Genius Behind Apple’s Greatest Products“, Leander Kahney tai vadina geležine uždanga.

Buvęs Apple inžinierius prisimena: „kiek man teko dirbti kitose kompanijose - niekur nemačiau taip stipriai paslaptimis apgaubtos aplinkos. Mums pastoviai buvo grasinama išmesti iš darbo jei pasidalinsime bet kokia informacija. Ir net pačioje Apple, jūsų kaimynas nežino prie ko jūs dirbate, o tu net neįtari ką daro jis. Toks jausmas, kad prie tavo smilkinio yra priglaustas šautuvo vamzdis - viena klaida ir gaidukas bus nuspaustas“.

„Dėl tokio paslaptingumo, neretai kelios komandos dirba prie to pačio projekto, sprendžia tas pačias problemas ir taip gaišta bendrą laiką. Prie tokių, panašių projektų dirbančių skirtingų komandų klaidas kartais galima stebėti metai iš metų“.

Jokio margumo

Produktų dizaineris rašo, jog jis jautė, kad Apple yra įsitvirtinusi „senų baltų bičų“ komanda su „abejotinais moralės principais“.

„Vadovybėje labai nedaug margumo ir įvairovės ir labai nedaug galimybės iškilti jei nesi senas baltaodis bičas“.

Nėra leidžiama programuoti naudojantis gera praktika

Buvęs Apple programuotojas pažėrė ilgą, skambių frazių kupiną tiradą apie vadovų nenorą atsisakyti pasenusių informacinių sistemų ir technologinių platformų. Šio darbuotojo manymu, inžinieriai vargu ar gali turėti kokią nors įtaką, nes jiems nėra leidžiama programuoti pasinaudojant gera praktika.

„Problema ta, kad visa IS&T yra sukurta seniai ir iki šio tokia išlikusi. Daugelis vadovų yra atėję iš tokių senų platformų ir bet kokia galimybė ką nors atnaujinti, pakeisti ar padaryti kitaip - juos gąsdina. Jie baiminasi, kad nesupras naujų kūrybinių metodų ir taip praras galimybę kontroliuoti. Tas juos siaubingai gąsdina, nes jie neturi kur daugiau eiti. Jei esate patyręs ir jaunas - prisijunkite prie kokių nors startuolių. Jei galite gauti pasiūlymą iš kokio nors kito nei IS&T departamento Apple - rinkitės tą kitą.“

Kitas Apple darbuotojas jam paantrino rašydamas: „Venkite IS&T kaip maro“.

Nefunkcionalus žmogiškųjų išteklių skyrius

Anot vieno buvusio vadovaujančio inžinieriaus, kai kurie Apple vadovai yra specialiai sugalvoję sau istorijas ar legendas bei pripynę į jas visokio melo, kad tik gražiau atrodytų prieš kitus. Apie tai pranešus žmogiškųjų išteklių departamento darbuotojams - niekas nepasikeičia.

Nėra taip jau žavu

Vienas programinės įrangos inžinierius rašo, jog nesupranta, ko daugelis Apple darbuotojų krykštauja iš laimės, kad dirba Apple, „man mano darbas - nuobodus“. Jie nevertina kūrybiškumo ar nuovokumo, vertinamas tik geras ir tikslus vadovų nurodymų vykdymas. Kompanijos prioritetai taip pat kartais atrodo visiškai be ryšio. Vienose srityse nėra jokio skubėjimo, kai kitos yra pastovioje gyvybės ir mirties kovoje.

Aš nieko negavau - nei bendravimo, nei užduočių

„Nepriklausomai nuo to kaip stipriai aš gilinausi į produktų grupę ir demonstravau kaip iš tiesų galėčiau jiems padėti tose srityse kur žinojau, kad pagalba reikalinga - su manimi nei buvo bernaujama, nei duodama darbo. Taigi, stebėjau kaip svarbus produktas vėluoja, vėluoja, vėluoja… Man nejučiomis kilo klausimas: „Ir tai yra Apple?“ Aš net pažiūrėjau į savo „resumé“ norėdamas įsitikinti ar tik per klaidą nesu ten parašęs, kad esu „patyręs būti ignoruojamas ir puikiai beldžiu pirštais į stalą“.

Ne ta vieta, kur mėgstami senesni ir labiau patyrę

Inžinerinių projektų vadovas mano, kad jo kolegos buvo nepatyrę ir nebuvo organizuojama jokių apmokymų padedančių jie šiuos trūkumus galėtų užglaistyti.

„Jie linkę skatinti tuos, kurie geba sukurti gerą našumą be jokių valdymo įgūdžių ir niekaip jiems nepadeda. Būkite labai kritiški komandai turinčiai gerą vadovą, nes ten gali būti milžiniška valdymo įgūdžių stokos problema.

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų