Kaip komandinės eilutės pagalba OS X pakeisti DNS

Patyrusiems OS X vartotojams ar sistemas, kuriose yra Mac kompiuterių administruojantiems gali būti naudinga žinoti kaip pakeisti DNS serverius OS X komandinės eilutės pagalba.

Nors pakeisti DNS įrašą Mac kompiuteryje be abejonės patogiau naudojantis grafinę vartotojo aplinką turinčias aplikacijas, tačiau yra eilė situacijų kai komandinės eilutės metodas yra daug priimtinesnis: laikini DNS pakeitimai ar valdant kompiuterius nuotoliniu būdu.

Norint pakeisti DNS[1] komandinės eilutės pagalba reikės pasinaudoti įvairiose situacijose naudinga networksetup komanda. Nors ši komanda turi gana sudėtingų panaudojimo būdų - DNS pakeitimas yra viena paprastesnių.

DNS nustatymas „networksetup“ komandos pagalba

„networksetup“ komanda pasinaudoti galima bet kurioje, kiek modernesnėje Mac kompiuteriams skirtos operacinės sistemos versijoje. Norint nustatyti DNS serverį(us) reikės pasinaudoti šios komandos raktu „-setdnsservers“, nurodyti tinko paslaugą/sąsają, kuriai norime pritaikyti šį nustatymą ir nurodyti vieną ar daugiau DNS serverių IP adresų.

Pavyzdžiui norint nustatyti, kad kompiuterio Wi-Fi prisijungimas naudotų TEO DNS serverį:

networksetup -setdnsservers Wi-Fi 212.59.1.1

Arba norint įrašyti kelis DNS serverius ir juos priskirti laidiniam prisijungimui (pirmasis DNS serveris TEO, o antrasis Google):

networksetup -setdnsservers “Wi-Fi”Ethernet 1" 212.59.1.1 8.8.8.8

Tai tik pavyzdžiai, jūsų atveju gali būti kitokie DNS serverių adresai. Pirmasis DNS serveris turi būti tas kuris atsako greičiausiai, kaip taisyklė tai Interneto paslaugos tiekėjo DNS serveris, o vėlesni - naudojami neatsakius pirmajam. Nurodžius naujus DNS serverių adresus gali būti pravartu išvalyti DNS kešą.

DNS serverių panaikinimas „networksetup“ komandos pagalba

Žemiau aprašyta komanda panaikina DNS serverių įrašus. Atminkite, kad tai ne tas pats kas DNS kešo išvalymas. Ši komanda gali būti naudinga, jei norite, kad kompiuteris pradėtų naudoti maršrutizatoriuje nurodytus DNS serverius, kuriuos kompiuteris gauna per DHCP. Norėdami panaikinti DNS įrašus Wi-Fi sąsajai:

networksetup -setdnsservers Wi-Fi

Gali būti, kad įvedus šią komandą OS X paprašys įvesti kompiuterio administratoriaus slaptažodį.

Taip pat kaip ir įrašius DNS serverius, juos ištrynus reikėtų išvalyti kompiuteryje sukešuotą DNS informaciją.

DNS serverių nustatymų patikrinimas „networksetup“ komandos pagalba

„networksetup“ komandos pagalba galima ne tik nustatyti ar panaikinti DNS serverių įrašus, bet ir juos peržiūrėti.

networksetup -getdnsservers Wi-Fi

Jei naudojate senesnes OS  X versijas - OS X 10.6 Snow Leopard, 10.5 ir senesnes - norėdami peržvelgti Wi-Fi DNS nustatymus turėtumėte vietoje Wi-Fi rašyti airport

networksetup -getdnsservers airport

DNS įrašų peržiūra „networksetup“ komandos pagalba

Jei naudojate maršrutizatoriaus per DHCP pateiktus DNS serverius, komanda nerodys DNS serverių adresų.


  1. DNS (angl. Domain Name System, liet. Srities vardų struktūra) - internete be skaitinių IP adresų naudojami simboliniai vardai. Leidžia kreiptis į tinklo resursus lengviau įsimenamu simboliniu vardu. Pvz: google.com, o ne 195.12.177.55. Jie dar vadinami domeniniais ir sudaromi pagal tam tikrą hierarchinę struktūrą. DNS serveris yra neatskiriama TCP/IP tinklų dalis. Susijungiant kompiuteriams internete, DNS serveriai naudojami kiekvieną kartą, kai vartotojas nurodo serverio, tam kad priskirti duotos sistemos vardui jo IP adresą. Atskiro kompiuterio vartotojas DNS serverio adresą gauna susijungdamas su savo interneto tiekėju. TCP/IP tinklų administratoriai nurodo DNS serverio adresus konfigūruodami klientų TCP/IP.  ↩

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų