Kaip išgelbėti duomenis esančius kompiuteryje jei Mac nepasikrauna

Net ir periodiškai darydami atsargines duomenų kopijas galime atsidurti situacijoje, kai kompiuteryje yra vienintelės tam tikrų failų kopijos. Ką daryti, jei esant kaip tik tokiai situacijai Mac nepasikrauna.

Daugeliui tų, kam teko susidurti su nepasikraunančiu kompiuteriu: užstrigusiu ties Apple logo ar rodančiu perbraukto ratuko piktogramą, klaustuką ir t.t. gerai pažįstamas jausmas, kai prieš akis „prabėga visas gyvenimas“: sąrašas neseniai perkeltų į kompiuterį nuotraukų ir video iš paskutinės kelionės, dokumentai ir kita svarbi informacija, kurios vienintelė kopija yra kompiuteryje, kuris nebepasikrauna.

Kartais net ir reguliariai darant atsargines kopijas bei naudojant Time Machine kasvalandinį duomenų išsaugojimą galima atsidurti situacijoje kai labai svarbių duomenų dalis liko „nepaikraunančiame“ kompiuteryje ir tai vienintelė vieta planetoje, kur jie yra.

Ką daryti tokiu atveju, kaip „iškrapštyti duomenis“ - gal dar ne viskas prarasta:

Kaip išsaugoti duomenų kopiją iš nepasikraunančio Mac?

Jei taip nutiko, kad Mac nepasikrauna ir jame liko failai, kurių kopijų nėra atsarginėse duomenų saugyklose - net ir nemėgstantiems Terminal aplikacijos gali tekti su ja susidraugauti:

  1. Perkrauktite Mac ir šiam tik įsijungus nuspauskite ir laikykite nuspaudę Cmd ⌘-R - ši klavišų kombinaciją leis kompiuterį įkrauti atstatymo (Recovery) režime.
  2. Mac pasikrovus Recovery režime pajunkite išorinį diską į kurį kopijuosite failus iš Mac. Įsitikinkite, kad disko formatas yra palaikomas OS X ir sistema galės į jį rašyti.
  3. Mac meniu juostoje spauskite Utilities > Terminal
  4. Failus teks kopijuoti Terminal aplikacijos pagalba - vedant cp komandą Terminal lange ir nurodant iš kur ir ką bei į kur kopijuoti. Čia nesusidūrusiems su Terminal komandomis ir yra „didelės meilės pradžia“.

Pagrindinės komandos, kuriomis teks naudotis yra cp kopijavimui, cd navigavimui ir ls aplankų turinio peržiūrėjimui.

cp komandos gramatika yra cp -raktas "kelias iki failo" "į kur kopijuoti".

Žemiau žalia spalva parašytas tas komandų tekstas, kuris Jūsų kompiuteryje, greičiausiai, turi būti rašomas kitoks. Tai aplankų pavadinimai, vartotojo vardas ir panašiai.
Dirbant Terminale reikia atminti, kad nurodant kelius iki failų ar aplankų, kaip ir jų pavadinimus, Terminal'as nelabai mėgsta tarpų ir todėl juos reikia „eskaipinti“ arba visą kelią/pavadinimą imti į kabutes. Pavyzdžiui jei norite pažiūrėti aplanko „Mano aplankas“ turinį turėtumėte komandą vesti arba: ls "Mano aplankas" arba ls Mano\ aplankas Taip pat ar vesite didžiosiomis, ar mažosiomis raidėmis - ne vienas ir tas pats. Failų, aplankų, diskų ir t.t. pavadinimai turi būti rašomi lygiai taip pat kaip yra išsaugoti diske.

Prieš pradedant kopijavimą reikėtų susižinoti kaip vadinasi diskas į kurį ruošiatės kopijuoti duomenis. tai padaryti galima ls komandos pagalba: ls /volumes Įvedus šią komandą, Terminal'o aplikacijos lange bus parašyti visi diskai pajungti prie Mac kompiuterio.

Terminale įvedę „ls /volumes“ pamatysite visų prie kompiuterio prijungtų diskų sąrašą

Toliau reikia surasti aplanką ar failą, kurio duomenis norite išsaugoti išoriniame diske. Jei jį išsaugojote viename iš savo vartotojų aplankų: Documents, Downloads, Movies, Pictures ir panašiai, pereiti į tą aplanką Terminal'e galite cd komandos pagalba. Pavyzdžiui, jei norite pereiti į vartotojo „Pictures“ aplanką:

cd /volumes/DiskoPavadinimas/Users/vartotojoVardas/Pictures
ir ls -a komandos pagalba rasti failą ar aplanką, kurį norite išsaugoti.

Jei nežinote kaip vadinasi jūsų vartotojo aplankas kompiuteryje (jis atitinka trumpą vartotojo vardą) - jį sužinoti galite komandos /Volumes/DiskoPavadinimas/Users/ pagalba.

Jei norite pereiti toliau į kokį nors aplanką rašykite cd "aplanko pavadinimas", o jei norite grįžti vienu apanku žemiau cd ../

Radę failą ar aplanką, kurį norite nukopijuoti, rašykite: jei tai aplankas cp -r "kelias iki failo" "aplankas kurį norite kopijuoti" pvz:

cp -r "/volumes/Macintosh HD/Users/vartotojovardas/Pictures/ManoAplankas" "/volumes/kitas HDD"

-r raktas cp komandoje nurodo kopijuoti visus failus ir aplankus esančius nurodytame „kelyje/apanke“.
Aplanko „Mano Aplankas“ bei visų jame esančių failų ir aplankų turinio kopijavimas į diską pavadinimu „isorinisHDD“

jei tai failas jei kopijuojate vieną failą -r rašyti nereikia. Pvz.

cp "/volumes/Macintosh HD/Users/vartotojoVardas/Pictures/ManoAplankas/nuotrauka.jpeg" "/volumes/kitas HDD/"

terminal komanda nukopijuosianti visus .jpg failus esanačius „Mano Aplankas“ aplanke į diską „isorinisHDD“
Norėdami pamatyti pilną kelią, kuriame esate nunavigavę cd komandos pagalba, Terminal aplikacijoje įveskite komandą pwd ir Terminal aplikacijos lange bus parašytas pilnas kelias iki aplanko, kuriame esate. Komandos „pwd“ pagalba galite sužinoti, koks yra pilnas kelias iki aplanko, kuriame dabar esate.

Tikiuosi ši kukli informacija padės išgelbėti failus „katastrofinėje“ situacijoje, jei diske esanti informacija vis dar pasiekiama. Jei atsargines duomenų kopijas darote periodiškai, failų skaičius, kuriuos turėsite „iškrapštyti“ iš kompiuterio prieš iš naujo įdiegiant sistemą nebus labai didelis.

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų