Kaip pakeisti root vartotojo slaptažodį OS X

Kai kurie labiau patyrę Mac vartotojai papildomoms kompiuterio administravimo galimybėms yra įjungę root vartotoją.

Kai kurie Mac kompiuterių vartotojai įgalinę root vartotoją, jam naudoja tą patį slaptažodį kaip ir kompiuterio administratoriaus paskyrai. Tai ne visose situacijose yra gerai bei rekomenduojama. Skirtingi administratoriaus ir root vartotojų slaptažodžiai yra standartinis IT saugumo protokolas ir kai kurie vartotojai gali norėti pakeisti OS X root vartotojo slaptažodį.

Prieš pridėdamas norėčiau įsitikinti jog suprantate, kad:

  • daugumai Mac vartotojų neprireiks root vartotojo niekada ir jiems rekomenduojama laikyti root vartotoją atjungtą;
  • ši informacija skirta patyrusiems Mac vartotojams, kurie turi priežasčių naudoti root vartotojo paskyrą bei tikrai supratote jog tai reiškia, kad administratoriaus ir root vartotojų slaptažodžiai gali būti skirtingi (žinoma jie gali būti ir vienodi, tačiau kodėl gi naudojant root vartotoją neišnaudoti galimybių) ir esate pasiryžę nepamiršti nei administratorius nei root vartotojo paskyrų slaptažodžių, nes priešingu atveju atsidursite tam tikroje bėdoje;
  • root vartotojo slaptažodžio keitimas nėra susijęs su Mac kompiuterio administratoriaus vartotojo paskyra, nes tai visiškai skirtingos paskyros;

root slaptažodžio keitimas Directory Utility pagalba

Directory Utility aplikacija gali būti paleista dviem būdais: Per System Preferences (aprašoma žemiau) arba iš Terminal aplikacijos (dažnai tie kam reikalingas root vartotojas savo Mac kompiuteriuose visą laiką turi bent vieną Terminal aplikacijos langą atidarytą) :

open /System/Library/CoreServices/Applications/Directory Utility.app/

Man atidaryti Directory Utility aplikaciją per Terminal man yra greitesnis būdas.

  1. atdarykite System PreferencesUsers & Groups
  2. paspauskite ant lango kairėje/apačioje esančios spynos ir įveskite kompiuterio administratoriaus slaptažodį
  3. paspauskite ant Login Options
  4. paspauskite ant Join mygtuko esančio šalia Network Account Server:
  5. atsidariusiame lange paspauskite ant Open Directory Utility
  6. paspauskite ant lango kairėje/apačioje esančios spynos ir įveskite kompiuterio administratoriaus slaptažodį
  7. iš aplikacijos meniu pasirinkite EditChange Root Password
  8. įveskite seną root vartotojo slaptažodį ir tada nurodykite naują bei užbaikite slaptažodžio keitimo procedūrą. OS X Directory Utility - root vartotojos slaptažodžio keitimo langas

Directory Utility aplikacija visose OS X versijose atrodo taip pat ir visose jų Edit meniu yra galimybė įjungti root vartotoją bei pakeisti root vartotojo slaptažodį.

Atminkite, kad atlikus aukščiau nurodytus veiksmus root slaptažodis bus pakeistas nepriklausomai nuo to kaip root vartotojas buvo įgalintas: ar per Directory Utility aplikaciją ar komandinės eilutės (dsenableroot...) pagalba.

Akivaizdu, kad root vartotojo paskyros pavadinimas/prisijungimo vardas visada bus root ir keičiasi tik slaptažodis. Atminkite, kad pakeitus root vartotojo slaptažodį jį (naują) turėsite nurodyti kaskart kai norėsite atlikti bet kokius veiksmus root vartotojo teisėmis: naudosite sudo, norėsite prisijungti tiesiogiai kaip root, leisite skriptus ar norėsite paleisti aplikacijas root vartotojo teisėmis.

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų