Šiandien Steve Jobs būtų sukakę 60

Šiandien tikriausiai būtų sunku civilizuotoje pasaulio dalyje rasti žmogų, kuris nieko nebūtų girdėjęs apie Steve Jobs.

Jei nepagydoma liga nebūtų pakirtusi šio genialaus ir prieštaringai vertinamo žmogaus, JAV verslo magnato ir išradėjo, jis šiandien būtų šventęs savo šešiasdešimtmetį.

Steve Jobs grįžta aplenkęs naują gamyklą, Fremont, Kalifornija, 1987. Nuotrauka: Doug Menuez
Nuotrauka: Doug Menuez
Steve Jobs grįžta aplenkęs naują gamyklą, Fremont, Kalifornija, 1987.

Apie jį labai daug prirašyta, todėl paminėsiu tik kelis jo gyvenimo faktus:

  • Steven Paul „Steve“ Jobs gimė 1955 metų vasario 24 d. Mirė 2011 metų spalio 5.
  • Steve Jobs buvo vienas „Apple“ kompanijos įkūrėjų, vadovas ir direktorių tarybos narys. S. Jobs’as taip pat įkūrė įmonę „Pixar“ ir jai vadovavo. 2006 m., susijungus „The Walt Disney Company“ ir „Pixar“, S. Jobs’as tapo „Disney“ kompanijos vadovų tarybos nariu.
  • 1976 metais Steve Jobs, Steve Wozniak, Ronald Wayne ir išėjęs į pensiją „Intel“ inžinierius Mike Markkula jaunesnysis įkūrė „Apple Inc.“.
  • 8-ojo dešimtmečio pabaigoje S. Jobs’as, kartu su „Apple“ įkūrėjais Steve Wozniak (Woz), Mike Markkula ir kitais, sukūrė vieną pirmųjų plačiai naudojamų asmeninių kompiuterių. 1986 m. S. Jobs nusipirko kompaniją „Lucasfilm“, kuri vėliau persivadino į „Pixar“. Jis buvo vienas „Žaislų istorijos“ (1995 m. animacinis filmas) kūrėjų. Jobs’ui priklausė 50,1 % „Pixar“ akcijų iki kompanijos susijungimo su „The Walt Disney Company“ įvykusio 2006-aisiais.
  • 1982 m. Jobs’as nusipirko butą viename prabangiausių Niujorko daugiabučių The San Remo. Šiame name butus taipogi turėjo aktoriai Demi Moore bei Steve Martin, režisierius Steven Spielberg ir Ritos Heivorth duktė. Jobs’as daug metų remontavo savo butą, kuris buvo šiaurinio daugiabučio pirmuose dvejuose aukštuose, tik tam, kad beveik po dviejų dešimtmečių jį parduotų garsiam U2 dainininkui Bono. Steve Jobs’as niekada nebuvo atsikraustęs gyventi į šį butą.
  • 1983 metais Steve Jobs į vadovo vietą pisiviliojo John Sculley klausdamas jo: „Ar nori visą gyvenimą pardavinėti saldintą vandenį, ar nori pereiti pas mane ir pakeisti pasaulį?“.
  • 1983 metais Steve užregistravo savo pirmąjį patentą. Šio patento pavadinimas labai neįmantrus: „Personal Computer“.
  • 1984 m. sausio 24 d. Steve Jobs entuziazmu trykštančiai publikai pristatė Macintosh kompiuterį. Macintosh tapo pirmuoju komerciškai sėkmingu mažu kompiuteriu, turinčiu grafinę naudotojo sąsają.
  • 1984 m., Steve Jobs kartu su Steve Wozniak, JAV prezidentas Ronald Reagan’as apdovanojo National Medal of Technology. Jie buvo vieni pirmųjų žmonių, gavusių šį medalį.
  • 1984 m. Steve Jobs’as nusipirko didžiulį namą pavadinimu Jackling House. Jo plotas – 1600 kvadratinių metrų. Nors jame beveik nebuvo jokių baldų, Steve šiame name pragyveno beveik 10 metų. Pasak šaltinių, svetainėje jis laikė savo BMW motociklą ir 1998 m. leido juo naudotis JAV prezidentui Bill Clinton'ui.
  • Pardavimų kritimas 1984 metų pabaigoje pablogino Steve ir Sculley santykius. 1985 m. gegužės mėnesį, motyvuodamas pablogėjusia situacija kompanijoje, Sculley atleido Jobs’ą iš kompanijos.
  • Palikęs „Apple“, Jobs’as 1985 m. už 7 milijonus dolerių įkūrė kompaniją „NeXT“. Po metų Steve nebeturėjo nei pinigų, nei naujų idėjų. Galiausiai jis patraukė milijardieriaus Ross Perot dėmesį. Jis nusprendė investuoti į Jobs’o kompaniją. „NeXT“ darbo stotys buvo pradėtos pardavinėti 1990 m. ir kainavo 9 999 USD.
  • 1993 m. Jobs’as užėmė pirmą vietą Fortune žurnalo „kiečiausių JAV vadovų“ reitinge.
  • S. Jobs grįžo į savo įkurtą „Apple“ kompaniją 1996 m., kai „Apple“ už 429 mln. USD nusipirko kompaniją „NeXT“. Kartu su kompanija „NeXT“, „Apple“ nusipirko ir jų išradimus, kurie vėliau tapo ir „Apple“ produktų dalimi. Didžiausią įtaką padarė NeXTSTEP, kuris vėliau tapo „Mac OS X“.
  • 2004 m. viduryje Jobs’as savo darbuotojams pranešė, jog jam buvo diagnozuotas kasos vėžys. Įprastai, diagnozavus kasos vėžį, prognozės žmogui būna labai prastos, tačiau Jobs’as teigė, jog jam susiformavo retos formos ir mažiau agresyvus auglys (neuroendokrininis navikas). Vėliau buvo atskleista, kad Jobs’ui šios formos vėžys buvo diagnozuotas jau 2003 m.
  • 2007 m. lapkričio 27 d. Jobs’ą „Fortune“ žurnalas įvardino kaip įtakingiausią žmogų verslo pasaulyje.
  • 2007 m. gruodžio 5 d., Kalifornijos gubernatorius Arnold Schwarzenegger ir pirmoji ponia Maria Shriver įtraukė Steve į Kalifornijos šlovės galeriją.
  • 2008 m., per „Apple“ rengiamą suvažiavimą, didelį nerimą sukėlė Steve Jobs’o išvaizda. „Apple“ atstovai teigė, jog jis tiesiog peršalo ir geria antibiotikus, tačiau kiti žmonės, tuo metu matę Jobs’ą, teigė, kad jis atrodė labai išsekęs ir taip yra dėl prieš kelis metus atliktos auglio šalinimo procedūros.
  • 2008 m. rugpjūčio 28 d. Bloomberg televizija netyčia išspausdino 2500 žodžių Steve Jobs’ nekrologą. Jame buvo palikti tušti tarpai apie Jobs’o mirties priežastį ir jo mirimo metus. Kai kurios žiniasklaidos priemonės būna pasiruošusios žymių žmonių mirties nekrologus, kad staiga, žmogui mirus, nereikėtų jo rašyti nuo pradžių.
  • 2009 m. balandį Jobs’ui buvo persodintos kepenys. Operacija vyko ligoninėje Memfyje. Steve sveikata buvo apibūdinta kaip „puiki“.
  • 2009 m. rugpjūtį Jobs’as buvo išrinktas įtakingiausiu verslininku tarp paauglių.
  • 2009 m. lapkričio 5 d. „Fortune“ žurnalas Jobs’ą išrinko įtakingiausiu dešimtmečio vadovu.
  • 2010 m. gruodį laikraštis „Financial Times“ Jobs’ą išrinko metų žmogumi.
  • 2011 m. sausio 17 d. „Apple“ paskelbė, jog Jobs’as laikinai palieka vadovo postą dėl sveikatos problemų. Kaip ir per 2009 m. vykusią operaciją, kompanijai vadovavo Tim Cook. Nepaisant pasitraukimo, Jobs’as pasirodė „iPad 2“ pristatyme kovo 2 d., iCloud pristatyme birželio 6 d. ir renginyje vykusiame Kupertino mieste birželio 7 d.
  • 2011 m. rugpjūčio 24 d. Jobs’as atsistatydino iš „Apple“ vadovo pareigų, tačiau liko pirmininkauti direktorių tarybai. „Deja, ta diena atėjo“, sakė Jobs’as.
  • 2011 m. rugsėjį Jobs’as „Forbes“ žurnalo rengiamame įtakingiausių pasaulio žmonių reitinge liko 17 vietoje.
  • 2011 m. spalio 5 d., apie 15:00 vietos laiku Steve Jobs mirė savo namuose Kalifornijoje . Mirties priežastis – atsinaujinęs kasos vėžys.
  • Nors Steve būdamas „Apple“ generaliniu direktoriumi ir uždirbdavo tik 1 dolerį per metus, jis valdė 5,426 milijono vertės „Apple“ akcijų, taip pat 138 milijonų vertės „Disney“ akcijų, kurias gavo už „Disney“ ir „Pixar“ susijungimą. „Forbes“ žurnalo rengiamame turtingiausių JAV žmonių sąraše,Jobs’as užėmė 42-ą vietą, su 8,3 milijardo dolerių vertės turtu.
  • Jobs’as buvo agresyvi ir daug reikalaujanti asmenybė. Tai ypač buvo pabrėžiama biografinėse knygose apie jį: Mike Moritz „The Little Kingdom“, Alan Deutschman „The Second Coming of Steve Jobs“ bei Jeffrey S. Young & William L. Simon „iCon: Steve Jobs“.
  • Steve Jobs yra minimas kaip išradėjas arba vienas iš išradėjų 458-iuose JAV patentuose. Jo išradimai prasideda nuo pačio kompiuterio iki lietimui jautraus ekrano, kolonėlių ar klaviatūrų. Trečdalis (141) iš Steve Jobs vardu registruotų patentų yra patvirtinti/užregistruoti po jo mirties.
Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Vienas komentaras

  1. Pasiilgsim Steve Jobs'o, pagerbiam tylos minute.
    Steve ilsėkis ramybėja.
    Dėkui.

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų