Užslėptos Disk Utility galimybės

Viena įvairiapusiškiausių OS X pagalbinių aplikacijų yra Disk Utility. Nors daugelis OS X vartotojų gerai žino jos galimybes: formatuoti diskus, taisyti diskų skirsnius ir failų teises yra eilė šios aplikacijos funkcijų, kurios skiriama daug mažiau dėmesio ar apie tokias Disk Utility galimybes mažai kas žino.

Daugelis OS X vartotojų, pagalbinę, kiekviename[1] Mac kompiuteryje su įdiegta OS X operacine sistema, esančią aplikaciją dažniausiai naudoja kai reikia suformatuoti diską, sukurti jo skirsnį (particiją) ar patikrinti bei pataisyti disko klaidas bei failų ir aplankų teises. Tačiau ši aplikacija gali kur kas daugiau ir keista, kad net kai kurie ilgamečiai Mac kompiuterių vartotojai, pradeda ieškoti kitų aplikacijų galinčių atlikti tuos veiksmus, su kuriais puikiausiai susidoroja Disk Utility.

Alternatyvios kontrolinės sumos

Pirmoji iš užslėptų Disk Utility galimybių yra diskų atvaizdų (disk image) failų kontrolinių sumų tikrinimas. Jei turite diskų atvaizdų failus, galite norėti patikrini jų integralumą prieš juos atidarant, ypač jei tai senesni failai. Įprastai tai atliekama automatiškai prieš tokius failus atidarant, tačiau galima tai atlikti ir rankiniu būdu: patalpinant failą Disk Utility ir iš meniu pasirenkant ImagesChecksumCRC–32 image checksum. Visa tai yra gerai, tačiau dažnai programuotojai, tame tarpe ir Apple, išleidžia atnaujinimų ar kitą programinę įrangą disko atvaizdų failuose turinčiuose SHA ar MD5 kontrolines sumas leidžiančias patikrinti šių atvaizdų integralumą. Galimybė patikrinti tokio tipo kontrolines sumas yra paslėpta ir norint turėti galimybę prie jų prieiti per meniu:

  • Uždarykite Disk Utility aplikaciją jei ji atidaryta
  • Atidarykite Terminal aplikaciją
  • Terminal aplikacijoje įrašykite
    defaults write com.apple.DiskUtility advanced-image-options 1
  • Atidarykite Disk Utility aplikaciją

Dabar jei patikrinsite Disk Utility aplikacijos ImagesChecksum meniu - rasite daug daugiau kontrolinių sumų patikros galimybių.

OS X Disk Utility aplikacijos Checksum meniu naudojant numatytuosius nustatymus.
OS X Disk Utility aplikacijos Checksum meniu naudojant numatytuosius nustatymus.
OS X Disk Utility aplikacijos Checksum meniu naudojant įjungus paslėptus nustatymus.
OS X Disk Utility aplikacijos Checksum meniu įjungus užslėptus nustatymus.

Jei jums tokia kontrolinių sumų pasirinkimų gausa kelia nerimą, jaučiate svaigulį ar pykina - grįžti prie numatytų nustatymų galite Terminal aplikacijoje įvedę komandą:

defaults delete com.apple.DiskUtility advanced-image-options

Greitas diskų atvaizdų failų kūrimas iš aplankų

Viena iš mažiau žinomų Disk Utility galimybių yra gebėjimas kurti diskų atvaizdus iš aplankų turinio. Čia, kaip ir zip archyvo iš aplanko kūrimo atveju galima sukurtą disko atvaizdo failą persiųsti į išorinį diską ar kitą vietą, kuri nepalaiko aplankų. Nauda iš tokios galimybės yra ta, kad naudojate ne tik disko suspaudimo algoritmus, bet ir stiprų Apple AES–128 ar AES–256 šifravimą.

Nors šią funkciją galima naudoti iš Disk Utility aplikacijos meniu pasirenkant FileNewDisk Image from Folder, kur kas paprasčiau tai padaryti aplanką pertempiant į Disk Utility aplikacijos piktogramą, kurios buvimas Dock juostoje dar labiau supaprastintų šį veiksmą.

OS X Disk Utility aplikacijos dialogo langas, kai pertempiamas aplankas į aplikacijos piktogramą - disko atvaizdų iš aplankų kūrimas.

Tai padarius bus atidarytas dialogo langas, kurio pagalba tuojau pat galėsite aplanką išsaugoti kaip disko atvaizdą jei reikia nurodę papildomus informacijos suspaudimo ar šifravimo metodus.

Paslėptų laikmenų valdymas

Disk Utility leidžia matyti ne tik laikmenas kurios yra aktyvios, tačiau ir tas, kurios šiuo metu pajungtos prie kompiuterio, tačiau yra neaktyvios. Aktyvias laikmenas galima patikrinti, formatuoti, perskirsniuoti, pataisyti bei pažiūrėti kaip jos yra suformatuotos. Disk Utility priverstinai pajungti laikmenas, kurios sukonfigūruotos būti paslėptomis ir tada gauti prieigą prie jose esančių failų per Finder.

Norint įjungti šią galimybę reikia įgalinti Disk Utility Debug meniu, Apple naudojamą aplikacijų testavimui kai šios yra dar kuriamos. Štai kaip tai padaryti:

  • Uždarykite Disk Utility aplikaciją, jei ji atidaryta
  • Atidarykykite Terminal aplikaciją
  • Terminal aplikacijos lange parašykite žemiau esančią komandą ir paspauskite Enter ↲
  • defaults write com.apple.DiskUtility DUDebugMenuEnabled 1
  • Atidarykite Disk Utility

Kai Debug meniu punktas Disk Utility aplikacijoje įgalintas. pasirinkite Show every partition komandą esančią beveik pačioje šio meniu punkto apačioje ir pamatysite visus disko skirsnius, net ir tuos, kurių nustatymai nurodo jiems išlikti paslėptais. Jūs pamatysite tokius skirsnius kaip EFI ir Recovery HD.

Jei manote, kad turėti galimybę matyti šiuos diskų skirsnius per daug pavojinga (jei bijote ką nors pridirbti):

  • nužymėkite Show every partition taip pat kaip ją pažymėjote
  • Terminal aplikacijoje įveskite žemiau esančią komandą ir paspauskite Enter ↲
  • defaults delete com.apple.DiskUtility DUDebugMenuEnabled

Kelių laikmenų tikrinimas ir taisymas vienu metu

Daugelis ieškodami klaidų diskuose pasirenka vieną diską ar jo skirsnį ir tikrina, tada antrą, trečią ir t.t. Tai nėra blogas būdas, tačiau yra galimybė patikrinti kelis skirsnius vienu metu. Nors daugeliui Mac vartotojų tokia galimybė turėtų būti akivaizdi, tačiau nedaugelis ją naudoja.

Norėdami pažymėti kelis skirsnius, nuspauskite Cmd ⌘ klavišą ir pelės žymeklio pagalba „baksnokite“ ant norimų diskų. Galite paspausti Cmd ⌘-A (pažymėti viską) tačiau ši - select all komanda tai ir padaro, pažymėdama visus diskus, tame tarpe CD/DVD bei kitus nereikalingus diskus - nužymėti nereikalingus, taip pat kaip ir pažymėti galite ant jų paspausdami pelės žymekliu klaviatūroje laikydami nuspaudę Cmd ⌘ klavišą.


  1. kaip viena aplikacija Disk Utility atsirado OS X 10.3 (Panther). Iki tol ši aplikacija buvo suskaidyta į dvi: Disk Copy ir Disk Utility. Disk Copy buvo skirta kurti ir prijungti (mount) diskų atvaizdus, o Disk Utility - formatuoti, tikrinti diskus ir failų struktūrą bei kurti diskų skirsnius (particijas).  ↩

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Komentarų: 4 | Ačiū, kad rašote lietuviškai

  1. As pasigendu paprasto dalyko, tai kai USB atmintines formatuoju i FAT32 ir noriu ilgesni varda uzvardyti arba mazosiomis raidemis parasyti.

    • Nors FAT32 specifikacija ir palaiko tiek didžiąsias, tiek ir mažąsias raides yra priimta tokio formato diskus vadinti didžiosiomis raidėmis (nesvarbu ar OS X, ar Linux, ar langinės). Jei neklystu FAT32 maksimalus laikmenos pavadinimas yra 11 simbolių (simbolių ar visokių ąęėį naudojimas pavadinime taip pat ribojamas). Visos pretenzijos Microsoft adresu.
      Norint galima pervadinti ir į mažąsias (nors FAT32 yra ne case sensitive),tačiau teks pasitelkti kokį nors Hex editorių šiam reikalui arba hexdump komandą Terminale, kad surasti kur tas pavadinimas yra ir tada jį pakeisti, kad ir dd komandų sekos pagalba. Mano galva per daug vargo dėl tokio nieko.

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų