Kaip įjungti „Family Sharing“

Kartu su iOS 8 pristatyta „Family Sharing“ paslauga suteikia šeimos skaitmeniniam gyvenimui daugiau harmonijos leisdama šeimos nariams tarpusavyje dalintis iTunes, iBook ir App Store įsigytu turiniu kiekvienam iš narių naudojant savo asmeninę paskyrą.

iOS 8 ir OS X Yosemite, Apple įdiegė naują paslaugą „Family Sharing“ leidžiančią keliams vartotojams (iki 6 vartotojų) dalintis iTunes, iBooks ir App Store įsigytu turiniu, dalintis nuotraukomis bendrame nuotraukų albume, matyti vienas kito buvimo vietą, naudotis bendru kalendoriumi bei naudoti Parental control funkciją. Grupės nariai, taip pat turės naudingą galimybę, vienam iš „šeimos“ narių praradus įrenginį, matyti kur yra tas įrenginys per „Find My iPhone“ tarnybą.

Iki Apple pristatant Family Sharing paslaugą, žmonės norintys pasidalinti įsigyta aplikacija turėjo pasakyti ir savo Apple ID informaciją. To, „svetimo“ Apple ID informacija būdavo reikalinga ir atnaujinant tokias aplikacijas. Tai nebuvo patogu, nes tekdavo persijunginėti nuo vieno Apple ID prie kito.

Vartotojai naudojantys Family Sharing tuojau pat, vieno paspaudimo pagalba gali atsisiųsti kitų grupės narių įsigytas aplikacijas, muziką, filmus, serialus ir knygas.

Prieš pradedant kurti šeimos grupę

Šeimos grupė (Family Sharing)

Norint naudotis Family Sharing paslauga vartotojas turi savo įrenginyje būti įdiegęs iOS 8 ar naujesnę iOS versiją arba Mac kompiuteryje naudoti OS X Yosemite bei turėti iCloud paskyrą.

Prieš pradėdami kurti grupę turite nuspręsti, kuris iš šeimos narių bus grupės „vadovas“, kuris bus atsakingas už visus iTunes, iBooks ir App Store įsigijimus, kuriuos atliks tos grupės nariai. Šios grupės vadovas taip pat turi turėti Apple ID susietą su kreditine kortele naudojant kurią galite pirkti aplikacijas ar kitą turinį Apple elektroninėse parduotuvėse. Reikalavimas turėti galiojančią Apple ID paskyrą yra keliamas tik grupės vadovui, nes visi kiti turinį įsigyti galės naudodami jo kredito kortelę.

Patikrinti ar jūsų Apple ID yra susietas su kredito kortele galite:

Mac kompiuteryje : Mac kompiuterio meniu paspaudę ant App StoreAccount

iOS 8 įrenginyje: atidarę SettingsiTunes & App Store → paspaudę ant savo Apple ID ekrano viršuje → pasirodžiusiame meniu paspaudę ant View Apple ID → jei paprašys įveskite tos Apple ID paskyros slaptažodį ir spauskite ant Payment Information

Kaip įjungti „Family Sharing“

Grupę sukurti turi asmuo kuris bus grupės „vadovas“.

Jei nematote Family Sharing parinkties - įsitikinkite, kad jūsų iCloud paskyrai yra įjungta iCloud Drive paslauga: SettingsiCloudiCloud Drive ir ją įjunkite. Pastaba: paslaugos aktyvavimas gali trukti kelias minutes.

šeimos grupės kūrimas iOS įrenginyje

  • SettingsiCloudSet Up Family Sharing
  • pasirinkite Get Started ir įsitikinkite, kad sekančiame „Family Setup“ lange yra nurodytas jūsų elektroninio pašto adresas naudojamas iCloud ir pasirinkite Continue
  • sekančiame, „Share purchases“ lange įsitikinkite, kad nurodytas Apple ID paskyros su kuria yra susieta kreditinė kortelė elektroninio pašto adresas, jei ne - įveskite pirkti galinčio jūsų Apple ID elektroninio pašto adresą ir slaptažodį ir spauskite dešiniame viršutiniame ekrano kampe esantį Next mygtuką.
  • Sekančiame šeimos grupės kūrimo lange galite nurodyti ar norite dalintis savo buvimo vieta su grupės nariais.

šeimos grupės kūrimas Mac kompiuteryje

  • Mac kompiuteryje atidarykite System Preferences aplikaciją (paspausdami ant Dock juostoje esančios piktogramos , arba iš /Applications aplanko, arba paspausdami OS X meniu juostoje ant ir iš meniu pasirinkdami System preferences)
  • System Preferences lange paspauskite ant iCloud OS X Yosemite: System Preferences - iCloud
  • Jei Mac kompiuteryje esate įgalinę iCloud ir prisijungę - turėtumėte po savo paskyrai priskirtu paveiksliuku pamatyti „Set Up Family“ - ant šio mygtuko reikėtų ir paspausti.
  • Sekančiame lange aprašomos šios funkcijos galimybės - spauskite Continue
  • Sekančiame lange reikia nurodyti Apple ID paskyrą galinčią pirkti (susietą su kreditine kortele) įvesti jos slaptažodį ir spausti Continue
  • Jei Apple ID duomenis nurodėte teisingai, sekančiame lange pamatysite keturis paskutinius su Apple ID susietos kreditinės kortelės, nuo kurios bus nuskaičiuojami pinigai šeimos grupės nariams įsigyjant aplikacijas ar kitą turinį Apple Store, iTunes ar iBook parduotuvėse, numerio skaičius.

Atlikę šiuos veiksmus būsite sukūrę šeimos grupę, tačiau joje dar nėra narių - juos reikės pridėti.

Kaip pakviesti vartotojus jungtis prie jūsų „šeimos“ grupės

Šeimos grupės vadovui sukūrus šeimos grupę joje yra vienintelis narys - pats vadovas. Norėdami šeimos grupę papildyti nariais turite juos pakviesti jungtis prie grupės:

iOS įrenginyje

  • Atidarykite Settings aplikaciją ir joje pasirinkite iCloudFamilyAdd Family Member…
  • įrašykite kviečiamo asmens iCloud elektroninio pašto adresą ir spauskite Next

Jei pasirinkote būdą pakviesti narį išsiunčiant pakvietimą - bus išsiųstas Push pakvietimas prisijungti prie šeimos grupės, kurį pakviestasis turės patvirtinti paspausdamas patvirtinimą ant jo įrenginyje pasirodžiusio pranešimo. Priešingu atveju galite paprašyti šeimos nario įvesti savo iCloud slaptažodį jūsų įrenginyje.

Kai vartotojas patvirtins prisijungimą prie grupės, jis bus paprašytas dalintis savo pirkiniais bei buvimo vietos informacija.

Mac kompiuteryje

  • Atidarykite System Preferences aplikaciją, pasirinkite iCloud ir paspauskite ant Manage Family.
  • Paspauskite ant Add Family Member
  • Įveskite žmogaus, kurį kviečiate prisijungti prie šeimos grupės elektroninio pašto adresą - Apple ID ir spauskite Continue
  • Patvirtinkite tai, kad esate šeimos grupės vadovas įvesdami kreditinės kortelės susietos su jūsų Apple ID CVV saugumo kodą ir spauskite Continue
  • Įveskite savo Apple ID slaptažodį ir spauskite Continue

Kaip patvirtinti pakvietimą į šeimos grupę

Šeimos grupės vadovo pakviestasis į grupę gaus elektroninio pašto laišką bei iCloud pranešimą iOS įrenginyje. Jei pasirinksite elektroninio pašto patvirtinimo būdą - vykdykite elektroniniame laiške parašytus nurodymus.

Norėdami narystę šeimos grupėje patvirtinti iOS įrenginyje:

  • Atidarykite Settings aplikaciją ir iCloudInvitation
  • Paspauskite ant Accept
  • Paspauskite ant Confirm ir Continue
  • Perskaitykite sąlygas ir jei sutinkate spauskite Agree ir darkartą Agree pranešimo lange.
  • Pasirinkite ar norite dalintis savo buvimo vieta su grupės nariais
Pagal nutylėjimą kiekvienas kviečiamas prie grupės prisijungti narys yra traktuojamas kaip suaugęs ir perkant aplikacijas jiems nereikės jūsų leidimo.

Vaikai iki 13 metų taip pat gali turėti savo Apple ID ir norint tokį sukurti. Šeimos grupės vadovas kuriantis Apple ID vaikui nurodyti vaiko gimimo metus, sutikti su tėvų privatumo taisyklėmis bei įvesti apsaugos kodą kortelės naudojimui. Tolimesni veiksmai bus tokie patys kaip ir kuriant paprastą iCloud paskyrą.

Leidimo įsigyti aplikaciją, knygą, muzikos kūrinį prašymo aktyvavimas

šeimos grupės nario prašymas įsigyti aplikaciją

Jei norite, kad nesuaugusiam grupės nariui nutarus įsigyti aplikaciją būtų prašoma grupės vadovo leidimo:

iOS 8 įrenginyje

  • SettingsiCloud → paspauskite ant grupės nario vardo ir paspauskite ant Ask to Buy

OS X Yosemite

  • Atidarykite System Preferences aplikaciją ir pasirinkite iCloud
  • Paspauskite ant Manage Family ir pasirinkite grupės narį
  • Pažymėkite Ask to Buy
„Ask to Buy“ yra automatiškai įjungiama grupės nariams vaikams iki 13 metų. Taip pat apie tai ar norite „Ask to Buy“ funkciją įjungti šeimos nariams jaunesniems nei 18 metų.
Atminkite, jei išjungsite „Ask to Buy“ šeimos nariams kuriems suėjo 18 - šios funkcijos vėl įjungti negalėsite.

Dalinimasis įsigytu turiniu

Šeimos grupės nariai gali matyti vieni kitų įsigytas aplikacijas, knygas, filmus ir serialus ir juos atsisiųsti bei įdiegti savo įrenginiuose.

Norėdami įdiegti/atsisiųsti kito šeimos grupės nario iTunes, iBooks ar App Store įsigytą turinį atidarykite iTunes, iBooks ar Mac App Store aplikaciją, pasirinkite šeimos narį, kurio įsigytą turinį, kuriuo jis sutinka dalintis norite peržiūrėti.

Norėdami paslėpti įsigytą aplikaciją ar kitą elektroninį turinį jį galite paslėpti pasirinkę „Hide“ (iOS įrenginyje perbraukite ant to turinio pavadinimo pirštu į šoną ir paspauskite ant atsiradusio „Hide“ mygtuko).

Ne visas turinys yra tinkamas dalintis
Yra kelios elektroninio turinio rūšys, kuriomis pasidalintu su šeimos grupės nariais nepavyks:
  1. Dainos patalpintos į iTunes Match biblioteką atsisiųstos/įsigytos ne iTunes Store
  2. Priedai įsigyti aplikacijose (*in-app* pirkiniai)
  3. Turinys, kurio iTunes, iBook ar App Store jau nebėra
  4. Aplikacijos, kurių aprašyme yra nurodyta, kad jomis nėra leidžiama dalintis (non-shareable)

Šeimos kalendorius ir nuotraukų albumas

Be to, kad „Family Sharing“ leidžia dalintis įsigytu elektroniniu turiniu, šeimos grupės nariai gali turėti bendrą kalendorių (bendrą kalendorių grupė žmonių gali turėti ir nebūdami „šeimos grupės nariais“) bei nuotraukomis dalintis bendrame nuotraukų albume. bendras šeimos nuotraukų albumas Norėdami turėti galimybe naudotis bendru nuotraukų albumu, šeimos grupės nariai savo įrenginiuose turi įjungti iCloud Photo Sharing. iOS įrenginyje tai padaryti galima: SettingsiCloudPhotosiCloud Photo Sharing. Tai padarius šeimos fotoalbume esančias nuotraukas peržiūrėti galima: PhotosSharedSharingFamily.

Grupės narys gali šeimos fotoalbume patalpinti nuotrauką paspausdamas ant + piktogramos. Naujai nuotraukai atsiradus šiame albume, visiems grupės nariams apie tai bus pranešta Push pranešimu.

Dalinimasis buvimo vieta ir Find My iPhone

Šeimos grupės nariai taip pat gali matyti vienas kito buvimo vietą (jei šia informacija nurodė dalintis) Find My Friends ar Messages aplikacijose.

Ši funkcija patogi ir tokiu atveju, jei vienas iš šeimos narių pasimetė, pasiklydo ar prarado savo Mac, iPhone, iPad ar iPod touch - kiti šeimos nariai gali matyti kur tas įrenginys yra. Pasirinkę įrenginį grupės nariai gali inicijuoti garų signalą tame įrenginyje, įjungti „Lost“ režimą, užrakinti įrenginį ar net ištrinti visą jame esantį turinį.

Ką reikėtų turėti omenyje

Nors galimybė „šeimos grupės“ nariams matyti vieni kitų buvimo vietą yra naudinga funkcija yra keli dalykai, kuriuos reikėtų turėti omenyje:

  • bet kuris šeimos grupės narys, tame tarpe ir vaikai, gali tyčia ar netyčia užrakinti kito grupės nario įrenginį su savo slaptažodžiu ar net ištrinti įrenginyje esančius visus duomenis be kokio nors papildomo įspėjimo ar leidimo iš kitų grupės narių gavimo. Įrenginys taip pat gali būti perjungtas į pamesto įrenginio (Lost) režimą.
  • bet kuris grupės narys netyčia ar tyčia gali inicijuoti garsų signalą kito grupės nario įrenginyje. Šie signalai negali būti nutildyti automatiškai, pvz. „Do Not Disturb“ būdu. Tam tikrose situacijose tai gali sukelti didesnių ar mažesnių nepatogumų.
  • visi grupės nariai turi naudoti vieną ir tą pačią, grupės vadovo kontroliuojamą kredito kortelę App Store įsigijimams. Jei grupės vadovo paskyrai yra suteiktas kreditas ar taškai - galios bendros Apple įsigijimo taisyklės: pradžioje naudojami taškai ir kreditas ir tik jiems pasibaigus nuskaitomi pinigai nuo kortelės.
  • Kuriant Apple ID vaikams, grupės vadovas turi turėti „credit card on file“ kad galėtų įrodyti, kad žmogus kuriantis Apple ID vaikui yra suaugęs.

Problemų sprendimas

Kai kurie vartotojai susiduria su kitų šeimos grupės narių įsigytų aplikacijų atsisiuntimo problemomis. paprastai vartotojai bandydami atsisiųsti tokią aplikaciją ir gavę klaidos pranešimą teigiantį, kad „Redownload Unavailable with This Apple ID“, šią problemą išsprendžia atsijungdami ir vėl prisijungdami prie savo iCloud paskyros.

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Komentarų: 6 | Ačiū, kad rašote lietuviškai

  1. Settings → iCloud → paspauskite ant grupės nario vardo ir paspauskite ant Ask to Buy --- Nera pas mane tokio Ask to Buy. Leidzia tik ijungti Perent/Guardian.

  2. Galbūt :) maniau eina bet kam įjungti prašymus. Butų gan įdomiau ir patogiau

  3. Na pas mane ne vien seimos nariai grupeje. Nebutina visiems dalintis mano CC :)

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų