Google paieškos dominavimas silpnėja

Paskutiniu metu Google paieškos dominavimas pasaulyje silpnėja ir stiprios šios kompanijos pozicijos paieškos rinkoje slysta jai iš rankų.

Mozilla ir Yahoo partnerystės dėka Google paieškos rinkos dalis pasiekė savo mažiausią ribą nuo 2008 metų, o turint omenyje, kad šios paieškos kaip numatytos savo įrenginiuose gali atsisakyti ir Apple tolimesnis Google įtakos mažėjimas neišvengiamas.

Mozilla Firefox naršyklė istoriškai buvo susieta su Google paieška, tačiau 2014 metų spalį pasirašius sutartį su Yahoo Mozilla savo Firefox naršyklėje automatiškai pakeitė numatytą paieškos tarnybą. Rezultatas: Google rinkos dalis JAV sumažėjo nuo 79,3% iki 75,2%, tuo tarpu Yahoo išaugo nuo 7,4% iki 10,4%. Tokiu būdu Google pasiekė mažiausią savo rinkos dalies ribą, kokią turėjo nuo 2008 metų, o Yahoo aukščiausią nuo 2009 metų.

Bendruose viso pasaulio rezultatuose Google paieškos rinkos dalis sumažėjo kiek mažiau nei JAV ir 2014 metų gruodį siekė 87,93% (palyginimui 92,1% 2012 metų kovas). Lietuvoje Google populiarumas beveik nesvyruoja ir siekia apie 95%.

Naršyklių populiarumas 2014 metais.
Grafikas: StatCounter

Firefox naudoja 16,34% naršančių visame pasaulyje (22,3% naudoja IE, 10,3% naudoja Safari) ir Google kol kas išlieka nenuginčijamu paieškos interneto platybėse lyderiu, nes jos naršyklę naudoja 46,13% internete naršančių, be to jos paieška kaip numatytoji yra ir iOS įrenginiuose bei Mac kompiuteriuose.

Tačiau tokia, stipriai dominuojanti Google padėtis gali išlikti neilgai. Internete pasirodė informacija, kad Apple gali pakeisti numatytą paieškos paslaugą iOS įrenginiuose. OS X Yosemite Spotlight paslaugoje, interneto paieškos varikliuką Apple jau pakeitė į Bing ir panašu, kad Google paieška iOS įrenginiuose yra tik dėl kompanijos tarpusavio susitarimų, kurių galiojimas turėtų netrukus baigtis.

Belieka tik tikėtis, kad Apple pasimokė iš savo klaidų kai 2012 metais Google Maps pakeitė savo žemėlapių paslauga ir vėliau Tim Cook teko viešai atsiprašinėti vartotojų už klaidas Apple aplikacijoje. Ilgainiui Apple aplikaciją patobulino ir dabar ji jau gerokai tobulesnė nei mes ją išvydome 2012-tais. Jei Apple išmoko šią pamoką, tai paslauga į kurią Apple pakeis Google Search (jei pakeis), nepriklausomai nuo to ar tai bus Bing, ar Yahoo, ar pačios Apple paieškos varikliukas - ji bus pakankamai gera alternatyva dabar esančiai Google paieškai, o Google paieškai tai bus rimtas tramplinas žemyn.

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Komentarų: 2 | Ačiū, kad rašote lietuviškai

  1. Konkurencija yra gerai, bet Bing paieska tai totalus meslas. Ten isvis neaisku kaip puslapiai klasifikuojami, jei as google paieskoje esu desimtuke, tai kitose paieskose arba nepatenku arba i 50 vos patenku.
    Vienu zodziu Bing virukai ruko vietoj to kad sukurtu gera paieskos varikli. Ne veltui MS produktas :)

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų