Aplikacija neregiams leidžianti išvysti pasaulį mūsų akimis

iPhone aplikacija leidžianti akliems, jų iPhone pagalba pasaulį išvysti mūsų akimis.

iOS aplikacija „Be My Eyes“

Aplikacijos Be My Eyes (tapk mano akimis) kūrėjų idėja buvo apjungti dvi žmonių grupes. Ši aplikacija suteikia galimybę regėjimo sutrikimų turintiems, tačiau šiuo metu negalintiems rasti kas jiems pagelbėtų, paprašyti pagalbos.

Aplikacijos kūrėjau sukūrė platformą, kuri video pokalbio pagalba leidžia bendrauti dviejų grupių nariams: matantiems „pagalbininkams“ ir regėjimo sutrikimų turintiems. Kai reikalinga pagalba, aplikacija aktyvuoja galinę iPhone kamerą ir tą vaizdą matantis „pagalbininkų“ grupės narys gali suteikti informaciją ar padėti.

Didžioji aplikacijos vartotojų dalis yra pagalbininkai. Straipsnio rašymo metu, pagalbininkų buvo daugiau nei 42 000 prieš porą dienų jų buvo 14 000), aklųjų - kiek daugiau nei 3 500 (prieš porą dienų buvo 1 200), o aplikacijos pagalba pagelbėta daugiau nei 7000 kartų.

Būti pagalbininku reiškia būti pasiruošusiam priimti skambutį. Kai regėjimo sutrikimų turinčiam vartotojui reikia pagalbos, aplikacija atsitiktiniu būdu parenka pagalbininką ir jam skambina. Jei pagalbininkas skambutį atmeta, aplikacija skambina kitiems, kol kas nors atsiliepia).

Danijos kompanija sukūrusi Be My Eyes jau kuris laikas testuoja aplikaciją savo šalyje. Kompanijos įkūrėjo Hans Wiberg teigimu, aplikacija didžiąja dalimi padeda regėjimo sutrikimų turintiems žmonėms namuose atpažinti daiktus.

Be to, kad aplikacijos pagalba neregiai gali susiorientuoti aplinkoje, atpažinti daiktus (tarkim parduotuvėje sužinoti kas užrašyta ant konservų dėžutės), bet ir tai, kad jie gali sulaukti pagalbos to neprašydami kaimyno, kurio pagalbos paprašyti gali kartą ar du per savaitę. Šios aplikacijos dėka galima paprašyti pagalbos, kad ir 10 kartų per dieną ir įvairiose situacijose.

Pagalbininkai neprivalo aktyviai dalyvauti programoje, tačiau yra taškų sistema, kurios pagalba galite matyti keliems žmonėms padėjote.

Aplikacija yra nemokama. Kūrėjai gavo 300 000 USD paramą, tačiau Wiberg sako, kad norint, kad pagalba nenutrūktų, kompanija turės ir ateityje išsilaikyti iš paramos.

Kompanija taip pat kuria ir Android įrenginiams skirtą aplikaciją, tačiau dabar pagrindinį dėmesį yra sutelkusi iOS pagrindu veikiantiems įrenginiams.

Atsisiųsti Be My Eyes aplikaciją galite iš iTunes Store. Jei turite pažįstamų, kuriems ši aplikacija galėtų padėti spręsti kasdienes problemas, pasidalinkite su jais šia informacija.

Projekto svetainė: www.bemyeyes.org.

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Komentarų: 4 | Ačiū, kad rašote lietuviškai

  1. Vaidas Zilionis

    Idėja kaip ir super, bet sunkiai įsivaizduoju neregį perkant smartphone.

    • Manau, kad visiškai normalu, kad neregys turi „smarphone“. Jam tai gal net labiau kasdieniniame gyvenime reikalingas įrankis nei matantiems. Pagalbos tokiam žmogui prireikti gali labai daugelyje situacijų: namie pažiūrėti rankoje jis laiko kefyrą ar pieną, „pamatyti“ produkto galiojimo datą, pagaliau pasiklydus gatvėje ir t.t.
      Tai leidžia žmogui neprašant pagalbos tiesiogiai (gatvėje „puldinėjant“ praeivius ištiestomis rankomis) paprasčiausiai pasinaudoti aplikacija.
      Kas man kelia klausimų šioje aplikacijoje tai kalbos barjeras... ar yra koks nors „pagalbininkų“ ir tų, kuriems reikalinga pagalba skirstymas pagal žinomas kalbas, nes jei kokiam žmogui reikalinga pagalba ir jį sujungs su pagalbininku Japonijoje, tai nebūtinai tas žmogus mokės japoniškai, o ir japonų-anglų kartais yra tokia, kad neretai reikia gerokai įsitempti, kad sekti mintį.

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų