Steve Jobs duos parodymus iPod byloje

Temos: Apple, iPod, Teisė

Nežiūrint to, kad jau praėjo trys metai po Steve Jobs mirties jį ir toliau kviečia į teismus kaip liudininką.

Steve Jobs ir iPod

Antradienį Kalifornijoje prasidėjo teismas, kuriame nagrinėjama senas iPod vartotojų skundas, kad šie, programinės įrangos pagalba, buvo ribojami iPod grotuve klausytis tik per iTunes Store ar iš CD įkeltos muzikos kūrinius ir negalėjo klausytis muzikos kūrinių įsigytų kitose muzikos parduotuvėse.

Šis grupinis iPod vartotojų skundas buvo pateiktas dar 2005 metais ir jame liudininku dalyvauti kviečiamas 2011 metais miręs, tuo metu Apple kompanijai vadovavęs Steve Jobs. Teisininkai 2011 metų balandžio 12 dieną, likus šešiems mėnesiams iki jo mirties, video juostoje užfiksavo Steve Jobs parodymus, kurie ir bus pateikti teisme. Teisme tai pat bus kaip įrodymai pateikti ir kai kurie Steve Jobs elektroniniai laiškai. Teisininkams dažnai tenka priminti savo klientams būti atsargiais rašant elektroninius laiškus, nes pastarieji gali tapti rimtais įrodymais teisminėse bylose.

Po Apple susitarimo su pagrindinėmis leidybinėmis muzikos studijomis, kurios kentėjo nuo nelegaliai platinamos muzikos verslo per Napster ir Kazaa tinklus, bei iTunes Store atidarymo 2003 metais Apple pradėjo šifruoti muziką DRM (digital rights management) programine įranga, kuri apsaugoja muziką nuo nelegalaus kopijavimo. Ta pati programinė įranga, žinoma kaip FairPlay buvo įdiegta ir iPod.

Problema ta, kad Apple iPod naudota FairPlay programinė įranga nebuvo suderinama su kitų gamintojų naudojamomis apsaugomis, tokiomis kaip srautinės (streaming) muzikos kompanijos įsikūrusios Seatle RealNetworks naudota platinant muziką per RealPlayer Music Store ir šioje internetinėje parduotuvėje įsigyti muzikos kūriniai negalėjo būti atkurti iPod įrenginyje, o iTunes Store įsigyta muzika, negalėjo būti atkurta kituose tuo metu populiariuose grotuvuose, tokiuose kaip Microsoft’o Zune ir Diamond Multimedia Rio grotuve.

RealNetworks pristatė šifravimą, žinomą kaip Harmony, leidusį dainas įsigytas jų parduotuvėje atkurti iPod grotuve, tačiau 2004 metais atnaujindama iTunes, Apple tokią galimybę užblokavo. Real vėl išleido naują šifravimo versiją, o Apple 2006 metų rugsėjį vėl ją užblokavo.

Ieškovai tvirtina, kad tokie Apple veiksmai juos susiejo su iPod, nes šiuose įrenginiuose esantys muzikos kūriniai negalėjo būti atkurti kituose, Apple konkurentų pagamintuose grotuvuose ir tokiu būdu Apple apsaugojo save nuo sąžiningos konkurencijos, kuri galėjo iPod grotuvų kainas sumažinti.

Apple nuo 2009 metų nebenaudoja FairPlay kodo, o įrašų kompanijos pakeitė savo muzikos platinimo modelį ir dabar daugiau dėmesio skiria muzikai platinamai srautiniu būdu, tačiau ieškovus atstovaujantys teisininkai teigia, kad jų klientai turi teisę į kompensaciją už anksčiau patirtą žalą. Jei ieškovų teisininkams pasiseks, iPod vartotojai, šiuos įrenginius įsigiję tarp 2006 metų gruodžio ir 2009 metų kovo 31 dienos - galės gauti kompensaciją, kurios galima bendra suma 350 mln. JAV$.

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų