Privatus naršymas OS X Yosemite Safari naršyklėje ir kiek tai yra privatu

OS X Yosemite esanti Safari naršyklė įgavo naują - privataus naršymo individualiuose languose funkciją, kuri leidžia pasirinkti, kuriuose naršyklės languose naršome privačiai, o kuriuose - ne.

OS X 10.10 Yosemite, Mac kompiuteriams skirtoje operacinėje sistemoje esanti Safari 8 naršyklė turi naują privataus naršymo individualiuose languose funkciją. Ši funkcija veikia kiek kitaip nei ankstesnėse Safari versijose. Ankstesnėse Safari versijose įjungus privataus naršymo funkciją visi atidaryti naršyklės langai ir lentelės būdavo perjungiamos į „privatų“ režimą. Naujoje Safari versijoje galima atidaryti naują privataus naršymo langą, o kiekviena naršyklės lentelė (tab) naudos savo unikalią privataus naršymo sesiją. Kiti, atidaryti Safari langai ar lentelės išliks įprastoje būsenoje.

Šiek tiek „Privataus naršymo“ režimo istorijos

„Privatus režimas“ arba „Privatus naršymas“, kažkada neformaliai vadintas „incognito režimu“ yra specialus Interneto naršyklių režimas neišsaugantis naršyklių sukaupiamos informacijos (kešo). Pirmą kartą šis terminas buvo panaudotas 2005 metais kalbant apie naujas privatumo OS X Tiger Safari naršyklėje savybes. Su laiku šią funkciją į savo naršykles įtraukė ir kitos kompanijos. Naršyklių įskiepis Adobe Flash šią funkciją palaikyti nuo 2010 metų birželio mėnesio (10.1 versijos).

Data Naršyklė Režimo pavadinimas
2005 balandžio 29 Safari 2.0 Private Browsing
2008 gruodžio 11 Google Chrome 1.0 Incognito
2009 kovo 19 Internet Explorer 8 InPrivate Browsing
2009 birželio 30 Mozilla Firefox 3.5 Private Browsing
2010 kovo 2 Opera 10.50 Private Tab / Private Window

Kiek „Privatus naršymo“ režimas išsaugo mūsų privatumo

Jei manote, kad naršyklėje įjungę „Privataus naršymo“ režimą Internete naršote „incognito“ - esate neteisūs.

Įprastai, naršant internete naršyklės išsaugo aplankytų svetainių istoriją, svetainių „pakištus“ slapukus, paveiksliukus, svetainių turinį ir t.t. kompiuteryje ir todėl, jei naršėte internete ieškodami laikrodžio dovanai, bet vėliau pamiršote kurioje svetainėje jį buvote radę - pasitelkę naršyklės kompiuteryje išsaugotą informaciją, tą svetainę galite rasti. Tačiau jei tai darėte „Privataus naršymo“ režime - teks pamankštinti savo „pilkąją masę“ ir tos svetainės adresą iškrapštyti iš ten. Tame yra privalumų, nes jei dalinatės tuo pačiu kompiuteriu ir paskyra (o siaubas) su kitu žmogumi ir ieškojote jam dovanos bei susikūrėte juvelyriniais dirbiniais prekiaujančios svetainės paskyrą - kitas žmogus naršydamas tame pačiame kompiuteryje ir net naudodamas tą pačią paskyrą jūsų ketinimų nesužinos.

„Privataus naršymo“ režimas nėra tobulas ir ne visose naršyklėse jis veikia vienodai. Pavyzdžiui, nors Firefox ir neišsaugo naršymo istorijos naršyklėje, tačiau jei įdiegėte kurios nors svetainės SSL sertifikatą (leidžiantį naršyti saugiai, per https protokolą, kuris dažnai naudojamas atsiskaitymus vykdančiose svetainėse) - Firefox tokių svetainių informaciją išsaugos. Taip Firefox išsaugo ir informaciją apie svetaines, kuriose nurodote nerodyti iššokančių langų.

Netobulumų turi ir Google Chrome naršyklė, kurioje naršydami „Incognito“ režime ir prisijungę prie Google paskyros - sulaužote visą privatumą, nes naršyklė pradės saugoti naršymo istoriją ir svetainių slapukus.

Naudoti ar nenaudoti „Privataus naršymo“ režimą priklauso nuo to: kokią informaciją ir nuo ko norite nuslėpti. Jei manote, kad jūsų neįmanoma susieti su jūsų privataus naršymo režime aplankyta svetaine - stipriai klystate. Taip, šito padarytu negalės jūsų šeimos narys ar draugas, tačiau interneto paslaugos tiekėjui, tinklo administratoriui įmonėje, ar tėveliui sekančiam jus įjungto „Parental Control“ pagalba, tai nesudarys jokių sunkumų.

Todėl, jei reaguodami į neseniai pateiktą Lietuvos Ryšių reguliavimo tarnyba (RRT) reikalavimą interneto paslaugų teikėjams ne vėliau kaip šių metų gruodį pradėti teikti duomenis apie vartotojų elgseną tinkle, kas reiškia informuoti RRT apie kiekvieną jūsų aplankytą svetainę, išsiųstą elektroninį laišką ir panašiai manote apsisaugoti naršydami „Privačiame naršymo“ režime, galite nusiraminti - jums tai nepadės.

Galima ilgai diskutuoti apie tokio RRT reikalavimo teisėtumą ir padejuoti apie tai, kad toks RRT vadovo Felikso Dobrovolskio pasirašytas raštas prieštarauja ES įstatymams bei pasišaipyti iš Kibernetinio saugumo specialisto Oleko Suchodolskio bandymo Lietuvos Ryšių reguliavimo tarnybą prilyginti žvalgybos organizacijai ir remiantis užsienio šalių žvalgybos padalinių veiklos praktika leisti rinkti asmeninius interneto vartotojų duomenis (IP adresas yra jūsų asmeninė informacija, kaip ir bet kas kitas, kas leidžia nustatyti jūsų tapatybę), tačiau matyt nėra verta, nes šis straipsnis ne apie tai. Jei neteko girdėti apie šį RRT akibrokštą - paskaitykite straipsnį: „Pornografijos ir nelegalių filmų eros pabaiga – Lietuva seks interneto vartotojus?.

Kaip naršyti privačiame režime Safari

Norint atidaryti naują, privataus naršymo langą Safari naršyklėje galima rinktis iš dviejų būdų: meniu ir klavišų kombinaciją. Atminkite, kad norint pasinaudoti bet kuriuo iš jų, OS X Yosemite Safari naršyklė turi būti aktyvi:

Privataus OS X Yosemite naršymo lango atidarymas Safari naršyklėje iš meniu:

Privataus naršymo (Private Browsing) režimo įjungimas per Safari 8 meniu
  • aktyvuokite Safari aplikaciją
  • iš meniu pasirinkite: File > New Private Window

Privataus OS X Yosemite naršymo lango atidarymas Safari naršyklėje klavišų kombinacijos pagalba:

  • aktyvuokite Safari aplikaciją
  • klaviatūroje surinkite klavišų kombinaciją Cmd ⌘-Shift ⇧-N

Atlikus bet kurį šių veiksmų, bus atidarytas naujas Safari naršyklės langas, kuriame pamatysite užrašą: „Private Browsing Enabled – Safari will keep your browsing history private for all tabs in this window. Safari won’t remember the pages you visit, your search history, or your Autofill information“, jei kartais kilo klausimas tai Safari neišsaugos tokio tipo languose atidarytų svetainių naršymo istorijos, kešo bei slapukų.

Atskirti kurie Safari langai naudoja privataus naršymo režimą galima iš tamsios adresų juostos. Tai leidžia lengviau atskirti svetaines, kuriose naršoma „saugiai“. Su tokiu privataus naršymo skiriamuoju bruožu pažįstami tie, kas jį naudoja iOS įrenginiuose.

Privataus naršymo (Private Browsing) režimas Safari 8

Kuo skiriasi Chrome ir Safari privatus režimas

Nors Chrome vartotojai jau kuris laikas galėjo naršyti privačiai - atskiruose, nepriklausomuose languose, ši galimybė Safari naršyklėje yra nauja. Safari taip pat kiek kitaip elgiasi su duomenimis privataus naršymo režime nei Chrome: kiekvienas Privataus naršymo režime atidarytas langas, kalbant apie laikinus slapukus, svetaines prie kurių prisijungta ir panašiai Safari yra visiškai „atskira respublika“, tuo tarpu Chrome dalinasi šiais duomenimis su kitais privataus naršyme režime esančiais langais iki jie yra uždaromi. Safari taip nesielgia ir išimtis gali būti tik „Svečio režimas“, kuris gali paimti vienoje naršymo sesijos duomenis ir panaudoti kitoje.

Kita vertus, nėra svarbu kurią naršyklę naudojate Safari ar Chrome - abi jos yra puikios. Skirtumas gal tik tas, kad iOS įrenginius turintiems vartotojams Safari naršyklės naudojimas atveria platesnes Apple eko-sistemos galimybes.

Taip pat reikėtų paminėti, kad OS X Yosemite esanti Safari yra gerokai greitesnė už Chrome.

JSBench greičio testas naudoja JavaScript kodus iš Google, Facebook ir kitų pagrindinių intrneto svetainių. (lentelėje: kuo mažiau - tuo geriau)
JetStream testas, kuriame tikrinamas JavaScript našumas rodo, kad Safari 8 lenkia tiek Safari 7, tiek ir tris kitas pagrindines naršykles. (lentelėje: kuo daugiau - tuo geriau)
Safari 8 veikia gerokai greičiau nei Safari 7 greičio teste, kuriame naudojamos skirtingos technologijos svarbios interaktyvioms Web aplikacijoms. (lentelėje: kuo daugiau - tuo geriau)
Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Komentarų: 3 | Ačiū, kad rašote lietuviškai

  1. Jei kam eikia tikro privataus narsymo tai tam geriausiai tiks Tor narsykle, ji pasleps net ip adresa, ko nemoka visos kitos narsykles.
    Na o tie testai tai sintetika, kelios mili sekunde nieko nekeicia, man svarbu kad narsykle butu patogi naudomui. Siandien man patogesne Chrome, jei ateiti bus patogesne Safari naudosiu ja. Kazkada naudojau Safari nes tuo metu patogesne buvo.

  2. Tam naudoti reikia VPN.

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų